Fra Bachelor til Master

4. september 2015

En students beretning om overgangen fra livet som fri fugl til blodseriøs lesehest.

Foto: Agri Soltanpanah

Da: Sov lenge når jeg ville. Dro ut på torsdager. Trente seks dager i uken. Hadde langhelg hver uke. Masse tid til venner, verv og jobb. Tenkte på norsk.

Nå: Står opp seks hver dag. Vin er giftig for hjernekapasiteten. Trener én gang i uken. Det finnes ingen helg. Har spurt vennene mine om vi kan ses om to år. Litt redd for å miste jobben, hørt at man bør møte opp i blant. Tenker på akademisk engelsk og sliter litt med å forklare ting på norsk.

Som bachelorstudent på PR-linjen var jeg høyt og lavt hele tiden. Verv i studentforeningen, deltidsjobbing, nettverksbygging, reiser og eventyr. Som fersk student ble jeg helt overveldet av alt jeg kunne gjøre og være med på, og mulighetene som bød seg var så spennende. Det endte med at jeg lærte like mye i praksis som det jeg gjorde på skolebenken. Ingen dager var like, og alt var gøy. Jeg grep mulighetene jeg fikk og sa ja til å være med på alt som presenterte seg.

Foto: Agri Soltanpanah

København?! Kanskje neste sommer

Det er jeg glad for nå. Den siste uken har jeg vært på skolen fra åtte om morgenen til ti om kvelden, bare for å kanskje, kanskje, klare å komme meg på jakt denne helgen. Det er jakt én gang i året, men to dager er tross alt umistelig mye lesetid. Så i den grad jeg har tid til å i det hele tatt tenke på noe annet enn pensum, tenker jeg på hvordan jeg skal strukturere de neste dagene for å få alt til å gå opp. Når må jeg legge meg i dag hvis jeg skal klare å trene i morgen tidlig? Hva skal jeg ta med til lunsj i morgen? Hvordan skal jeg få tid til å treffe venninnen min som flytter til utlandet om to uker? Når skal jeg eventuelt pakke til denne jakten? Nei, jeg kan ikke jobbe den dagen. Nei mamma, jeg kommer ikke på søndagsmiddag, slike privilegier har jeg ikke lenger. Nei venner, jeg kan ikke være med ut på lørdag. Besøke deg i København?! Kanskje neste sommer.

Foreleserne er flinke, de kan mye og krever mye. Vi blir bedømt på muntlig deltakelse, og da holder det ikke å skumme gjennom det tårnet med pensum vi skal lese hver uke. Det må leses og forstås. Vi er allerede i gang med innleveringer og presentasjoner, og julaften ser ut som et bittelite flakkende lys i enden av en lang, mørk og smal tunnel. For første gang må jeg prioritere vekk ting jeg vanligvis ville ropt ja til, og planlegge og strukturere dagene mine i detalj.

Så hvorfor meldte jeg meg ikke ut innen fristen?

Fordi jeg liker det! Jeg har blitt nerd på rekordtid. Jeg har nemlig satt meg noen mål, og jeg koser meg bare ved tanken på å oppnå dem. Jeg vil på utveksling neste høst, og jeg vil velge fra øverste hylle når jeg skal begynne å jobbe om to år. Et arbeidsmiljø med mye fart i sakene? En jobb hvor jeg kan løse strategiske utfordringer? Ja takk! Da må jeg ha et snitt på mellom A og B. Det motiverer meg.

Jeg har lært utrolig mye de fire første ukene på master, og det er skikkelig kult. Med et godt klassemiljø, med flinke og motiverende personligheter, så sitter jeg godt. Jeg blir utfordret hele tiden, og det er overraskende gøy å bygge på det jeg har lært tidligere, med dagsaktuell forskning om ting som jeg vet at jeg kommer til å få bruk for i arbeidslivet. Jeg føler at jeg er i ferd med å utdanne meg til en meget dyktig og allsidig markedsføringsekspert med en diger analytisk verktøykasse på slep. Det er det ikke mange som kan skryte på seg!   

Klassekamerater. Foto: Hege Janson Skogen

Jeg vil derfor, på tross av lange dager, uendelig mange sider med pensum, mangel på variasjon i omgivelsene og fravær av et sosialt liv, anbefale deg som er i vurderingsfasen, å ta en master. Jeg er kanskje litt desillusjonert som en konsekvens av alvorlig søvnmangel når jeg skriver dette, men jeg føler meg allerede litt smartere, litt mer kompetent og enda bedre rustet for arbeidslivet.

Forresten. Jeg drar på jakt. Ærlig talt, man kan jo ikke slutte å puste heller!

-Hege Janson Skogen, masterstudent i Strategisk Markedsføringsledelse

Du kan også se alle nyheter her.