Lidenskap for ledelse

27. september 2016

Tonje Sandberg begynte å jobbe for Accenture i 1991, rett etter BI. I dag leder hun et team på 1100 konsulenter, har sterkt fokus på resultater og sørger for at døren hennes alltid står åpen.

TONJE SANDBERG

ALDER: 51
BOSTED: Oslo
BEDRIFT: Accenture Norge
STILLING: Administrerende direktør
STUDIER FRA BI: Sivilkøkonom 1991
INTERESSER: Kunst, reise, kultur, raske biler
BESTE OSLO-TIPS: Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo

Det tar ikke mer enn 30 sekunder før Tonje Sandbergs ansikt lyser opp i et smittsomt smil. Det blir det første av mange.

Accentures kontorer ligger på Fornebu, og er moderne og veldig stille. Vi starter i en etasje med møterom for kunder på rekke og rad. Oppe sitter noen av de 1100 konsulentene og jobber hardt. Sandberg, administrerende direktør i Accenture Norge, forklarer: - Det er nok ikke så mange på kontoret i dag, da konsulentene bruker omtrent 90 prosent av tiden sammen med kunder.

I oppveksten hjalp Sandberg til i familiens bedrift, både med tall og praktiske oppgaver. Det var denne virksomhet som fikk henne til å søke på BI.

– Jeg hadde allerede evne til å tenke helhetlig, og på BI visste jeg at jeg ville kunne konsentrere meg mer om finans. Det var forretningsdrift jeg var interessert i og på BI fikk jeg brukt både mine teoretiske og praktiske kunnskaper.

Etter eksamen vurderte Sandberg flere jobbtilbud, både i offentlig og privat sektor. Hun valgte en stilling som konsulent i Accenture.

– Jeg ble imponert over Accenture. Det var også et solid internasjonalt selskap, og et spennende et. Så det var et enkelt valg. Dette var i 1990 og jeg ble kastet rett inn i bankkrisen. Jeg mistet faren min i 1996. Det betydde jeg måtte ta en ny beslutning – ta over familieforetaket eller fortsette i Accenture. Jeg ble værende i Accenture, og har aldri angret på det.

Vi går gjennom bygget og tar heisen opp til etasjen der konsulentene sitter. Sandberg tar seg alltid tid til å hilse på folk og snakke litt med dem, alltid med et smil rundt munnen.

– Det er viktig at jeg er tilgjengelig og synlig. Det er derfor jeg har en pult i det åpne kontorlandskapet som alle de andre. Jeg har mitt eget kontor også, og der står døren alltid åpen, sier hun. - Jeg er veldig praktisk engasjert. Jeg deltar i prosjekter og holder meg oppdatert om større lanseringer. I tillegg til å lede Accenture, har jeg også ansvaret for selskapets helsearbeid på nordisk nivå.

Sandberg beskriver lederstilen sin som tilgjengelig, engasjert, driftig og resultatorientert. Dette er egenskaper hun alltid har hatt, men som har fått rom til å vokse i Accenture.

Du er jo en veldig selvmotivert leder. Hvordan får du de ansatte til å bli like motiverte som deg?

– Det er viktig at konsulentene våre synes prosjektene de jobber med er spennende og givende. Selv om vi krever mye av de ansatte, tilbyr vi også personlig utvikling, uansett hvilket trinn de er på i karrieren sin. Fordi vi er konsulenter, er vi ofte ute og farter. Det betyr at den tiden vi tilbringer på kontoret, blir ekstra viktig. Vi vil at medarbeiderne våre skal føle at de hører til her og at de forstår hva Accenture dreier seg om. Derfor satser vi på sosiale arrangementer, samt på opplæring og utvikling. Selskapet støtter idrett og kultur, som løping, skigåing og musikkaktiviteter. Når det er balanse mellom faglig og personlig utvikling – da vet vi at vi har lykkes.

Hvordan holder du deg oppdatert om 1100 ansatte som sjelden er på kontoret?

– En måte er at jeg er mentor for noen av de ansatte – folk på forskjellige nivåer i organisasjonen. Jeg har også en millenium-rådgiver som hjelper meg med å forstå hva de yngste medarbeiderne synes er viktig. Jeg jobber tett med ledergruppen, som holder til over hele Norge. Jeg oppmuntrer de ansatte til å komme og snakke med meg. Og jeg er aktivt involvert i de største prosjektene våre.

Hvordan får du de ansatte til å slappe av sammen med deg?

– Det handler om å være åpen og tilgjengelig. Ettersom jeg har hatt flere forskjellig stillinger i Accenture Norge, kan jeg bidra med både tips og anekdoter. Jeg synes faktisk det er lettere å være mer personlig nå som jeg er administrerende direktør for Norge. Nå deler jeg ting som jeg aldri tidligere kunne ha sagt til kollegaene mine.

I følge Sandberg er det en del av Accentures kultur at de mer erfarne medarbeiderne tar seg av de yngre. Det er en "ja-kultur" som fremmer gode resultater. Godt sammensatte lag er viktig for å løse kundeproblemer.

– Mangfold er viktig på alle måter. Noen av oss er utdannet som ingeniører og økonomer, andre er psykologer. Til sammen er det over 40 forskjellige nasjonaliteter i Accenture Norge, men vi kan også bruke ressurser fra andre deler av verden. IT-kompetansen kan komme fra Accenture India, prosjektlederen fra et av våre kontorer i USA, og konsulentene fra Norge. Det skaper en interessant dynamikk og mangfold.

– Jeg har daglig kontakt med ledere fra hele verden. I Accenture svarer vi alltid på en anmodning. Det er en svært interessant måte å jobbe på.

Forgjengeren til Sandberg har nå en internasjonal stilling i Accenture Europa, og det er også en annen nordmann i en liknende, global stilling.

Er det noe spesielt som kjennetegner norske ledere?

– Jeg tror vi er veldig direkte. Vi sier det vi mener. En slags nøkternhet. Og så liker vi å være mer personlige, slik at folk ser den personen du er, ikke bare stillingen din.

Du kan også se alle nyheter her.