Fra bachelor på BI til kommu­nikasjons­sjef

Da Henrik var ferdig med bachelorgraden sin på BI hadde han flere attraktive jobbtilbud å velge mellom. Nå er han en del av startup-suksessen reMarkable

I løpet av 2017 forhåndssolgte reMarkable skrivebrett for 180 millioner kroner og ble med det verdens tredje mest suksessfulle hardware-startup målt i salg, noensinne. Henrik deler tips og erfaringer fra både student- og arbeidslivet med oss.

Som tidligere kommunikasjonssjef i Opera Software og Finn.no og rådgiver i flere anerkjente PR-byråer, har Henrik en imponerende CV. Han kunne safet med en trygg jobb, men valgte heller å kaste seg ut i det usikre gründerlivet i teknologibransjen.

– Alle bør i løpet av livet ha jobbet i en startup. Det eierskapet og den mestringsfølelsen man får er ekstremt motiverende. 

Hvorfor startet du på bachelor i kommunikasjonsledelse på BI?

– Jeg var egentlig ganske ivrig etter å begynne å jobbe da jeg var ferdig med militæret og befalsskolen, men valgte å ta en spennende utdannelse først. Det var litt tilfeldig at jeg endte med å gå i den retningen, men interessen for kommunikasjon lå nok litt latent. Etter det første året var jeg fortsatt usikker på om jeg skulle bytte over til en annen studieretning. Men jeg bestemte meg for å bli – og det har jeg ikke angret et sekund på i etterkant.

Hvordan var du som student?

– Jeg jobbet hardt med skolen, spesielt det siste halvannet året. Men jeg var også veldig engasjert i studentmiljøet, satt som kommunikasjonsansvarlig i ledelsen i SBIO og var involvert i flere andre styrer. Det var egentlig engasjementet mitt i studentforeningen som gjorde at jeg virkelig begynte å interessere meg for kommunikasjonsfaget. Studiene var spennende, men det var den praktiske delen som gjorde at jeg ble bitt av basillen.

Hvordan fikk du jobb?

Jeg søkte flere steder og fikk tidlig tilbud om jobb, blant annet fra et par spennende PR-byråer. Mye av grunnen var nok fordi jeg hadde opparbeidet meg et stort nettverk, jobbet deltid som kommunikasjonsrådgiver ved siden av studiene, hadde et par års erfaring fra Forsvaret og kunne vise til relevant engasjement fra studentmiljøet. Det gjorde at jeg nok skilte meg litt ut.

Hvilken kunnskap og kompetanse har du tatt med deg fra BI?

Det viktigste med BI for min del, var at utdanningen trigget en interesse. Det var jo ikke sånn at jeg var ferdig utlært da jeg var ferdig på BI, men det gjorde at jeg fant en retning som jeg hadde lyst til å jobbe videre med. Det at jeg lærte om kommunikasjon, retorikk, markedsføring, strategi og økonomi gjorde at jeg følte at jeg var godt rustet til arbeidslivet.

Hva er din rolle som kommunikasjonssjef i reMarkable?

– Jeg har erfaring som kommunikasjonsrådgiver og kommunikasjonssjef fra andre teknologiselskaper, og det er mye av det samme jeg gjorde da, som jeg gjør nå. Vi er en liten markedsavdeling i reMarkable som jobber tett sammen og som jobber høyt og lavt på mange områder. Jeg har blant annet ansvaret for presse og ekstern kommunikasjon i Norge og internasjonalt, jeg har jobbet mye med sosiale medier, kundekommunikasjon, e-postmarkedsføring og CRM, for å nevne noe.

Hvordan er det å jobbe i en gründerbedrift?

– Jeg har hatt flere spennende jobber, men jeg har aldri hatt det så gøy som nå. Men det er en berg- og dalbane. Det er flest av de morsomme dagene, men det er også noen dager som er frustrerende og slitsomme. For meg er fordelene langt større enn ulempene, men det krever sitt. Også for dem rundt meg. Man må ofre en del, og det blir noen lange dager innimellom.

Hvilke personlige egenskaper er viktig for å lykkes i din rolle?

– Det er viktig for kulturbyggingen med godt humør og at man klarer å ta vare på hverandre. Det er vi gode på i reMarkable. Og så er det viktig med arbeidsvilje – stå på og kjempe hardt for å nå målene man har satt seg. Så må man engasjere seg. Jeg bruker mye tid på å fordype meg i det jeg driver med, og er oppdatert på mye av det som skjer innen teknologifaget. Når du jobber med kommunikasjon, er det nok viktig at du liker mennesker. Jeg er veldig glad i å snakke med mennesker og har alltid mange baller i luften. Men man må også være flink til å koble av når man har tid og mulighet til det.

Henriks tips til deg som skal bli student:

Hvordan får man mest mulig ut av studietiden?