Accelerator Scale-Up Programme

Jakter «enhjørninger» og Norges neste gründer-suksess

Det unike programmet håper først og fremst å få bedrifter til å vokse, men drømmen er selvfølgelig å finne den neste Opera Software eller Spotify.

‒ Dette blir den fremste akseleratoren for bedrifter som vil vokse seg store og lønnsomme. Vi skal gjøre dem til kremmere ved å lære dem kommersialisering og nye forretningsmodeller, forklarer professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Accelerator Scaleup-programmet, der Reve er en av de faglige, er storsatsingen som BI har utviklet i samarbeid med det amerikanske toppuniversitetet MIT, kyst-Norges største næringsklynger og flere av Norges beste universiteter.

Sammen skal de finne de mest lovende selskapene ‒ og gi de verktøyene som trengs for å erobre verden.

To av tre nye arbeidsplasser i Norge skapes i nye og unge bedrifter, viste en BI-studie i fjor. Tallene fra forskningsprosjektet sto i sterk kontrast til den norske forestillingen om at det er de store og etablerte i næringslivet som bidrar mest.  

Den gode ideen er ikke nok

Samtidig er det ikke antall nystartede bedrifter i landet det står på, men problemet er heller at frustrerende få av de nyetablerte vokser seg store og internasjonalt konkurransedyktige.

‒ Det fleste har en god idé, men så stopper det opp, sier BI-professoren.

Reve vet hva han snakker om. I tillegg til å ha jobbet med kommersialiserings-prosjekter med toppskoler som Berkeley og Stanford i en årrekke, har han også erfaring med å undervise gründere som virkelig har lykkes. En tidligere student var blant de tre nordmennene som solgte startupen Acano til amerikanske Cisco for 6 milliarder kroner i 2015.

Torger Reve omtaler Acano, samt giganter som Opera Software, Spotify og Google som eksempler på «enhjørninger», selskaper som går fra ingenting til å bli milliardbedrifter. Sistnevnte var bare én av mange søkemotortjenester, men Google vant fordi de hadde en overlegen forretningsmodell, påpeker han.

‒ De skjønte med en gang at man må tenke på inntektssiden. Det er slike ting som kjennetegner de virkelig gode bedriftene.

Amerikansk gründer-stjerne

I det 12 uker lange scaleup-programmet, som er strukturert rundt MIT-modellen «Disciplined Entrepreneurship», får deltakerne skreddersydd oppfølging fra mentorer med erfaring fra samme fagfelt, eksperter på entreprenørskap og gründere som allerede har lykkes med å skalere selskapene sine.

‒ Dette er ikke noe skolekurs med eksamen og pensum. Her skal du møte potensielle investorer og kunder, og lære hvordan du driver bedriften til å bli større og lønnsom.

Et av høydepunktene blir oppholdet i Boston, der MIT-professoren Bill Aulet står for undervisningen. Amerikaneren begynte opprinnelig i IBM, før han samlet inn flere hundre millioner dollar til sine egne selskaper. Nå bruker han kunnskapen sin til å lære andre vinneroppskriften.

‒ Aulet er sannsynligvis den fremste i verden på entreprenørskap. Han har klart dette selv før, og blitt ganske rik av det på veien.

Reve understreker at bedriftene de er ute etter ikke nødvendigvis er «enhjørninger», men det er viktig at de har vekstpotensial og spenstige ambisjoner. Gevinsten kan bli stor for de som blir med i programmet.

Mens norske bedrifters nøkkelutfordring er finansiering, er det i USA større tilgang på ny kapital gjennom venturefond. I dette programmet vil deltakerne få innsikt i løsninger for kapitalinnhenting som er skreddersydd for bedrifter i en norsk kontekst.

‒ Når bedriftene kommer hjem, er de blitt så sterke at de kan skaffe seg kapitalen de trenger. De har også innsikten til erobre nye markeder.

BLI MED PÅ NETTVERKSTREFF 27. APRIL,

og finn ut mer om hvordan kan dette programmet hjelpe din bedrift med ambisjon om å vokse.

Program
Kl. 8.00-8.30 Registrering og enkel frokost
Kl. 8.30 - 9.30 «Scaling TECH ventures» - strukturert metodikk å håndtere skaleringsutfordringer og utvikle suksessfull skaleringsstrategi
Kl. 9.30 – 10.00 Spørsmål og svar

Praktisk informasjon
Dato: 27. april 2018
Tid: kl.08.00-10.00
Sted: BI – campus Oslo, Nydalsveien 37

Påmelding

Har du spørsmål eller ønsker å registrere din interesse, ta kontakt med Hoa Le Nguyen, hoa.l.nguyen@bi.no