Profilintervju

Hun mistet jobben i oljebransjen – nå har hun funnet drømmejobben

Jeg hadde aldri fått den uten å ha tatt videreutdanning, sier Kari Jøssang (49).

49-åringen fra Stavanger, som er utdannet bygningsingeniør fra NTNU i Trondheim, var 22 år i oljebransjen før hun mistet jobben i april i fjor.

Selskapet hun jobbet for nedbemannet rundt 60 prosent av stillingene og la ned kontoret i Oslo. Jøssang satt i en opprettet stilling med ansvar for forbedring og effektivisering og hadde 18 år ansiennitet.

– Det var jo dramatiske kutt. Jeg kunne selvfølgelig kjempet for å bli, men jeg følte at min tid i selskapet var over, sier hun.

Danket ut 76 søkere

Jøssang tok en sluttpakke og gikk tilbake på skolebenken i fjor høst. Da begynte hun på «Endringsledelse» som sitt tredje og avsluttende fag på BI. Mens hun studerte fulgte hun nøye med på stillingsutlysningene.

– Jeg satte opp en ønskeliste med arbeidsgivere. Nytt sykehusbygg i Stavanger er vel det kuleste prosjektet som er i regionen akkurat nå, så det var nummer én.

Totalt 77 personer søkte på den offentlige stillingen «Prosjektleder Organisasjonsutvikling» for sykehusutbyggingen, som har navnet SUS 2023.

Jøssang fikk jobben – og førstevalget sitt. Hun mener den formelle kompetansen som hun har fått gjennom BI, har mye av æren.

– Jeg er så glad for at jeg hadde den bagasjen, for det gjorde det lettere for meg å søke annen type arbeid. Jeg hadde aldri fått den jobben uten utdanningen fra BI. Den ga meg den relevante og faglige tyngden jeg trengte.

Smiler når jeg sykler til jobb

Den ferske prosjektlederen begynte på BI i 2007. Da tok hun masterprogrammet «Samspill og ledelse». Seks år senere tok hun «Prestasjoner i organisasjoner».

Når hun er ferdig i sommer, vil hun ha fullført en Executive Master of Management.

– Jeg visste ikke hvor nyttig det kom til å være da jeg begynte for ti år siden, men det har betydd veldig mye.

Tobarnsmoren begynte i den nye jobben 1. februar i år. Hun forteller at arbeidsoppgavene er veldig overførbare fra det hun jobbet med i oljebransjen.

– Jeg har en helt fantastisk jobb – drømmejobben rett og slett. Jeg tar meg selv i å smile når jeg sykler til jobb. Det er en stor forskjell å gå fra off-shore-språk til helsespråk, ler hun.

 

BI HAR SPENNENDE TILBUD OGSÅ UTENFOR OSLO:

50.000 oljejobber forsvinner

Jøssang hadde aldri sett for seg å forlate oljebransjen. Men i juni 2014 startet oljenedturen. På få måneder raste oljeprisen fra over 100 dollar fatet til knappe 40 dollar, og arbeidsledigheten i Norge steg til det høyeste nivået på 10 år.

Oljehovedstaden Stavanger har merket dette spesielt godt. 5,2 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland er arbeidsledig, ifølge ferske tall fra NAV. Det er høyest i Norge.

Ifølge en rapport fra Norsk olje og gass vil det forsvinne 50.000 oljejobber innen 2018. 38.000 av dem er allerede borte, mens ytterligere 12.000 er ventet å forsvinne. For mange er det vanskelig å finne ny jobb raskt.

– Noen av dem som mistet jobben i selskapet jeg jobbet i, er fremdeles arbeidsledige. De har en veldig spisset ekspertkompetanse om olje, og da er det vanskelig å bytte til noe annet. Det er lettere å flytte på seg hvis man har en bredere kompetanse, sier Jøssang.

Les også: Mastergraden ga Kristine nye muligheter på arbeidsplassen


– Fylle på når man kan

Grunnene til å ta videreutdanning er mange, men med omstillingene i norsk arbeidsmarked, er utvikling av egen kompetanse kanskje blitt viktigere enn noensinne.

Jøssang tror det vil bli mindre av lange ansettelsesforhold i fremtiden.

– Jeg har tenkt veldig på det med tanke på egne barn, og hvilke råd skal jeg gi til dem om utdannelsesvalg. Jeg tror det er viktig at man aldri må slutte å lære, fylle på når man kan og forankre erfaringen i ny kompetanse.

BI Executive tilbyr kurs og studier fra bachelor- til masternivå du kan kombinere med jobb. Videreutdanning på BI gir deg verktøy du kan ta i bruk direkte i din jobbhverdag. Se hele vårt tilbud på Executive - videreutdanning.

– Hovedårsaken til at våre studenter tar videreutdanning, er at de ønsker seg nye muligheter på arbeidsmarkedet. Mange vil kvalifisere seg for lederansvar, andre trenger kompetanse på nye fagområder, og andre igjen har fått nye oppgaver og trenger derfor å styrke sin kompetanse, sier studiesjef Åse Fjeld-Hansen ved Handelshøyskolen BI.