Kuleste jobben

Viking-kaptein og økonomistudent

Viljar spiller til daglig fotball for fotballklubben Viking. I tillegg til dette studerer han økonomi. Les mer om hvordan han klarer å balansere fotball og studier!

Hvordan er det å kombinere idrett med studier?

Jeg synes det er veldig greit! Når du har vært på trening så er det godt å kunne koble av mellom øktene. Samtidig så kan du snu på det, at du får en utdanning samtidig som du spiller fotball og har det kjekt med det. Det er veldig greit å ha noe å tenke på ved siden av fotballen, samtidig som jeg synes økonomi er veldig spennende. Det at BI legger så godt til rette for at jeg kan kombinerer det, gjør det helt topp for meg!

Hvorfor valgte du økonomi-retningen?

Det er veldig allsidig og jeg synes det er interessant med bedriftsøkonomi og økonomi og ledelse. Derfor valgte jeg også økonomistyring og investeringsanalyse som fordypning, for det er den delen jeg synes er mest spennende. Økonomi, tall og det å regne på om beslutninger lønner seg er interessant.

Hvor mye tid går det til studier en vanlig uke?

En vanlig uke kan variere, for året er litt todelt. Frem til nå, i oppkjøringen mot sesongen, har vi trent stort sett to ganger hver dag. Da er jeg på stadion fra klokken 8 til klokken 16. I denne perioden setter jeg av to kvelder i uken til skole. Når sesongen er i gang er det stort sett en trening hver dag, så da er det lettere å komme på skolen til klokken 13 og sitte ut ettermiddagen. Det er lettere å henge med på høstsemesteret, for vi er ferdige med kamper i november og da har jeg nesten hele eksamensperioden uten noe å stresse med. Akkurat vårsemesteret med oppkjøring blir litt mer hektisk. Antall timer varierer altså veldig ut i fra treningsmengde og kampprogram, men jeg prøver å sette av timer på ettermiddagen så fort det er litt mindre trening og overskuddet er der.

Jobber du med skole sammen med de andre studentene på laget?

Vi har VIP-losjer på stadion, så av og til pleier vi å sette oss sammen der etter trening og lese sammen. Vi er jo flere på laget som studerer deltid på BI, så det er greit å sitte litt sammen.

Kombinasjonen idrett og eksamenstid? Hvordan fungerer det?

I mai måned, som kanskje er den travleste på BI, har vi ofte to kamper i uken på fotballen. Men da trener vi ikke så mye, for vi spiller flere kamper. I denne perioden blir det å bruke ettermiddagene når du ikke trener til å sitte å pugge. Jeg synes eksamensperioden egentlig er ganske grei. Det er mye fremgang og du lærer mye i eksamensperioden. Det er da jeg får en god mestringsfølelse i mye av det jeg gjør. Perioden er selvfølgelig hard når den står på, men du lærer mye. Høstsemesteret er litt annerledes. Desember måned er det mye fri fra fotballen, så da kan jeg bruke hele dagene på å jobbe med eksamen. Den perioden er derfor enklere.

Hva vil du bli når du blir stor?

Det er jo fotball som alltid har vært drømmen, det er det ingen tvil om! Når jeg blir for «stor» til å være fotballspiller, så synes jeg økonomi og investeringer er et spennende felt. Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe som investeringsanalytiker i et stort konsulentselskap. Men det er mange tilfeldigheter, så jeg tror ikke det går an å stake seg ut en tydelig retning. Man hopper på den ene muligheten og det ene fører til det andre, så jeg tror først og fremst jeg må skaffe meg enn sterk grad og ta det derfra. Jeg er 23 år, så jeg håper selvfølgelig jeg kan spille fotball i ganske mange år til, men det hadde vært kjekt å ha fullført en grad når jeg tenker på å gå inn i arbeidslivet etter fotballen.

Lærer du noe om ledelse gjennom idretten?

Det er jeg ikke i tvil om! Det er en prestasjonsgruppe, akkurat som på en arbeidsplass. Det er kanskje enda mer ekstremt i forhold til måling på resultater. Du blir målt kontinuerlig på resultater hver søndag og det kommer 6000 og bedømmer om det er bra nok. Så det er absolutt en prestasjonsgruppe, som du kan trekke paralleller til ledelse i.

Kunne du tenke deg å jobbe med økonomi innenfor idrett?

I Sandnes Ulf var jeg markedsmedarbeider. Det var kjekt å ha en fot med i den siden av klubben også, for vanligvis som spiller ser man garderoben og du har en ting i hodet, som er å prestere best mulig på trening og kamp. I markedsavdelingen får du sett hele aspektet av økonomien og hva betydning sportslige resultater har å si for økonomien i klubben, hvor pengene kommer inn og hvor de går ut. Du får på en måte en oversikt over hele businessen. Det var derfor en god måte å få erfaring med økonomi og gjøre noe relevant til utdanningen.

Hva tar du med deg fra studiet inn i idretten og motsatt?

Jeg må være strukturert og effektiv i det jeg gjør. Jeg kan ikke bruke så mye tid på å sause rundt, men må være produktiv og få brukt timene jeg har til rådighet. Fokus er sentralt begge veier. Jeg prøver så godt jeg klarer å fokusere på skole når jeg først jobber med skole, at jeg ikke sitter på mobilen og surfer på nettet samtidig. Fokus må man ha på fotballbanen også, gjøre det man skal gjøre. Akkurat som man skal være forberedt til eksamen, må man være forberedt til trening. Det å gjøre forberedelser ordentlig må skje i begge verdener.

Hva er verst? Eksamen eller kamper?

Det er jo gøy å spille fotballkamp! Samtidig så er det ikke gøy å ha eksamen, men det er gøy å bli ferdig med eksamen og få vist det man kan. Dersom du taper en fotballkamp så sitter det lenge i, men det er glemt til neste helg. Selv om du kanskje ikke tenker så mye på karakteren, så sitter en dårlig karakter lenger i enn en dårlig fotballkamp. Fotball er litt mer ferskvare, det er ny kamp hver helg så du kan rette opp et dårlig resultatet. En eksamen kan du rette opp ved å ta opp igjen faget, men det vil man jo helst ikke.