Studieliv

8 råd jeg skulle ønske jeg fikk før jeg ble student

Skrevet av: Imane Istaleb

1. Delta på fadderuken!

Dette punktet er så viktig! Studentforeningen, linjeforeningen og studieadministrasjonen er blant de du skal få møte denne uken, som alle ønsker å bidra til en god start på studietiden din. Fadderullan er en god blanding av forskjellige arrangementer, alt fra stand up og grilling i parken til konserter med verdenskjente artister. 

2. Snakk med tredissene

Du får som oftest erfarne studenter som faddere når du begynner på høyere utdanning. Lær av de og la de vise deg skolen og byen. Og kanskje de får vist deg noen hemmelige leseplasser ikke så mange vet om?

3. Organiser tiden og oppgavene og legg gode arbeidsvaner

  • Studiet er en arbeidsdag (med noen overtidstimer en gang i blant). La en aktivitetsplan hvor du legger inn forelesninger, egenlesing, trening og jobb.
  • Lag en ukeplan med oversikt over ukens gjøremål og en dagsplan med pensum du skal gjennom
  • Lag deg en konkret leseplan for semesteret, og husk å tilpasse den i ditt eget tempo.
  • Ha en bufferdag hvor du ikke planlegger noe. Ligger du dårlig ann i et fag, bruk den dagen til å lese. Ligger du godt an, ta deg fri.

4. Sett deg mål og prioriter riktig

Følg planen du har satt deg, sett deg mål og finn andre studenter med samme ambisjoner. Det er like viktig å belønne seg selv etter å ha oppnådd målene, dra på kino eller en fest du har gledet deg til.

5. Gå i forelesning

Møt opp på forelesninger. Det er der det skjer. Som oftest, pleier foreleseren å gå gjennom ting som ikke blir lagt ut senere. Vet du hva som er motiverende? Går du på en privat høyskole, taper du ca. 350 kroner per forelesning du ikke er i.

6. Bli kjent med medstudenter og engasjer deg

Når man er student, studerer man ikke hele tiden. Studenttilværelsen er like viktig. Still som klassekontakt for klassen din, engasjer deg i et utvalg, et prosjekt og ikke minst i linjeforeningen din.  Da føles det å studere gøy, og kanskje du får møtt noen nye venner for livet!

7. Det er lov å be om hjelp når du trenger det!!

Bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. Skolen har mange veiledere som er her for å hjelpe deg! Allier deg med en i klassen og dann en kollekviegruppe.

8. Ha det gøy!

Studenttiden er den beste tiden i livet og en tid de fleste ikke kunne vært foruten.

32,2% av Norges befolkning har fullført en høyere utdanning. Det er derfor ingen grunn for at du ikke kan klare det!


Håper at disse tipsene var nyttige for deg!

imane.jpg