Utveksling

Studenthverdag i Wien

Etter en lang sommerferie, tre uker med kulturelt program og førkurs i tysk, var det intensiv start på WU (Vienna University of Economics and Business) i Wien.

Skrevet av: Maria Victoria Børset
Publisert den 19. februar 2018

Første oktober var det studiestart på WU. Da jeg allerede hadde vært i Wien en hel måned passet det bra med å kaste seg over studiene. Semesteret på WU varer fra oktober til februar, men de aller fleste utvekslingsstudentene er ferdig med fag og eksamener til jul. Dette for at de skal slippe å komme tilbake etter juleferien for å ta avsluttende eksamener. Selv har jeg min siste eksamen 20. desember.

Ved universitetet er det slik at alle studentene setter sammen sin egen timeplan. Dette kan være noe utfordrende, men bruker du litt tid før du kan velge fag er det en overkommelig prosess. Niende august i år, klokken 14.00 åpnet universitetet for registrering av fag på hjemmesiden sin. Da var det bare å sitte klar med fagkodene, og trykke de inn så fort som mulig for å få de kursene man aller helst kunne tenke seg å ha. WU har et ”førstemann til mølla” prinsipp for å fylle opp de ulike plassene i fagene.

Siden Handelshøyskolen BI krever 30 ECTS for utvekslingsstudenter, har jeg dette semesteret fem fag som hvert gir 6 ECTS. Et av fagene går over hele semestret, to av fagene er i oktober, ett går over to uker i november og det siste varer to uker i desember. Semesteret er kort og intenst, og eksamen blir som regel holdt i siste forelesning. I og med at det er et kort semester, kan en få følelsen av at alt skjer på en gang, så det er en fordel å jobbe jevnt med de ulike fagene.

I alle fagene jeg har på WU, er det obligatorisk oppmøte. Undervisningen foregår i små klasser fordelt på ulike klasserom over campus. Det er ca. 17-25 elever i hver klasse, og de fleste fagene har varierte undervisningsmetoder. I et fag hadde vi en såkalt ”Poster Session”, som går ut på at man blir det inn i grupper og leser en tildelt tekst. Deretter henter man ut hovedpoengene, lager en kreativ plakat og presenterer den for de andre gruppene.

Den endelige karakteren er ofte en kombinasjon av ulike vurderinger. Vi skal lese kapitler, fremføre presentasjoner, arbeide i grupper og levere innleveringer. Jobber man jevnt med fagene og møter opp i timene har man allerede kommet et godt stykke opp på vei i karakterskalaen. I et av mine fag er sluttkarakteren delt inn etter ni ulike vurderingssituasjoner:

  • Participation 10 %
  • Peer Review 5 %
  • Exam 25 %
  • Entry Mode Assignment 10 %
  • Article Review 5 %
  • Individual Learning Diary
  • Case: United Cereal 15 %
  • Emerging Markets – Poster Session 15 %
  • Distribution Jigsaw 15 %

Kombinasjonen av mange ulike vurderinger fører til at man lærer mye. Det at vi har mange ulike vurderingssituasjoner og at ingen timer er like, gjør studiehverdagen spennende.

Fra Gasgasse, der jeg bor, tar det ca. 30 minutter, inkludert U-bahn, fra jeg går ut døren til jeg er fremme på universitetet. Ved første øyekast er universitets campus veldig stort, og i starten brukte jeg litt tid på å orientere meg. Heldigvis er det ulike kart rundt omkring på campus som hjelper deg til å finne frem. WU har et veldig spennende campus med mange ulike bygninger knyttet til de forskjellige studieretningene. Biblioteket er verdt en titt, da det virker som man er inne i et romskip som venter på å dra ut i verdensrommet.

Nå har jeg vært i Wien i to måneder, og etter at studiene begynte, har det meste av tiden gått med til å studere. Jeg har blitt kjent med mange nye mennesker på universitet, og ingen dager er like. Det er alltid noe eller noen man kan finne på noe med her i Wien. Tiden går fort, julepynten har kommet for fullt i butikkene og snart kryr det av julemarkeder i Wien. De to siste månedene skal utnyttes til det fulle.