-

Advantage

Det handler ikke om meg

Da Anna Knudsen begynte på BI for andre gang, bestemte hun seg for å si ja til alt hun kunne ta på seg av ansvar og oppgaver. Det ga henne en kickstart på gründerkarrieren.

Anna

Stilling: Country manager/partner (Momento Education), gründer og kreativ leder (Sommerfuglen), gründer (byALLTHINGS)

Arbeidsgiver: Momento Education, Sommerfuglen Media og byALLTHINGS

Bachelor i entreprenørskap (2018)

Noe av det viktigste jeg har lært som gründer, er å fokusere på hva jeg kan bidra med i ulike sammenhenger, ikke bare hva jeg selv får igjen.

"Tenk på hva du kan bidra med, ikke bare på hva du selv kan få ut av det!"
Anna Knudsen sier det med ettertrykk. Det er ett år siden hun leverte bachelor-oppgaven i entreprenørskap på BI, og for henne er setningen mer enn bare et smart råd. For den unge gründeren er det like mye en leveregel.

Anna Knudsen driver tre selskaper, har åtte ansatte, en jevnt økende omsetning. Hun er helt klar på hva som har hjulpet henne på veien: Å engasjere seg i mennesker og prosjekter uten bare å tenke «what’s in it for me».

–  Den første gangen jeg begynte på BI, sluttet jeg etter et halvt år og begynte å jobbe i stedet. Det var en riktig avgjørelse. Jeg er glad for at jeg skaffet meg noen år med arbeidserfaring før jeg vendte tilbake for å ta bachelor i entreprenørskap. Og da jeg startet på BI for andre gang, ville jeg ikke være passiv og forsiktig, slik jeg var den første gangen. Nå ville jeg gå all in, og bli med på alt!

Sier ja til alt hun kan si ja til

Vi møter Anna Knudsen i et lite og fullpakket kontor i Nydalen. Sammen med sine ansatte driver kommunikasjonsbyrået Sommerfuglen og et utvekslingsbyrå for high school-studenter, Momento Education. I studietiden laget hun sin egen almanakk, og så muligheten for å lage flere. Idéen ble til selskapet byALLTHINGS, som nå har solgt hennes egendesignede almanakker til 17 land – med Instagram som viktigste salgskanal.

–  Jeg ser nå at svært mye av det jeg gjør i dag, er ringvirkninger av det jeg gjorde på BI. Forteller Anna, der hun beveger seg ut av kontoret og inn til en sofagruppe i det roligere fellesområdet.

–  Jeg sa kort sagt ja til alt jeg kunne si ja til. Det første året ble jeg prosjektleder for studentbedriften Alternativ Utleie, som i samarbeid med Kirkens Bymisjon etablerte et utleietilbud for økonomisk vanskeligstilte. Jeg ble også med i «BI CoWork»-styret som dro i gang det som nå heter BI Startup. BI Startup er et samarbeidsforum med eget idélaboratorium og kontorplasser for oppstartsbedrifter i studentmiljøet.

Anna oppdaget også at hun som student kunne få gratis medlemsskap i organisasjonen Lederne. Dermed meldte hun seg inn og dro på ledersamling, uten å kjenne en sjel.

–  Jeg var helt klart den yngste deltakeren der. Jeg ble kjent med 3-4 dyktige ledere som i dag er gode og nyttige kontakter. Den ene er til og med blitt kunde hos Sommerfuglen. Jeg tok også kontakt med en av foredragsholderne på konferansen, en dame jeg hadde fulgt med på lenge. I dag arbeider vi sammen, og har stor glede av hverandre, forteller Anna.

– Jeg kom tilbake til BI for å lære mest mulig og bli kjent med mange. Dét engasjementet ga meg masse energi, og og ikke minst kontakter som jeg har stor nytte av.

Kan koble teorien til praksis

Den store forskjellen på Annas to opphold på BI, var de fire årene med arbeidserfaring. Etter et halvt år på økonomi og administrasjon, hoppet hun av. Hun begynte i selskapet hun selv brukte på videregående for å organisere et år som utvekslingsstudent i USA.

–  Det begynte som en deltidsstilling, men det var så gøy at det ble heltid. Jeg fikk mye ansvar tidlig. Som 19-åring dro jeg alene til London for å møte partnere. Jeg reiste Norge rundt flere ganger for å holde presentasjoner for nye studenter. Da jeg kom tilbake til BI etter fire år i arbeidslivet, kunne jeg stille mye mer relevante spørsmål. Jeg så ting på helt nye måter. Mye av teorien på studiet blir først virkelig nyttig når den kobles med praksis. Jeg anbefaler derfor alle å ha et prosjekt å arbeide med underveis.

Selv rådførte Anna seg med Tor Haugnes om idéen hun hadde om å hjelpe små bedrifter med kommunikasjon. Det endte med at hun i mars 2018 våget å starte byrået Sommerfuglen og ansette én person på heltid. Selv tok hun ikke ut lønn, men konsentrerte seg om å finne kunder. Bare to måneder senere måtte hun ansette én til. Nylig ansatte Anna en daglig leder for å styre driften – mens hun selv kan tenke utvikling og nye muligheter.

Hun eier også den norske delen av Momento Education, et utvekslingsbyrå som ble startet av en tidligere kollega fra hennes fire år i bransjen. Han driver i Danmark, ønsket henne med på laget – og det endte med at hun startet en norsk avdeling i 2016 som hun eier selv.


Tilbød hjelp

– Jeg har alltid vært rastløs og hatt kort vei fra idé til handling. Enten jeg vil lære italiensk eller fallskjermhopping. Men noe av det viktigste jeg har lært som gründer, er å fokusere på hva jeg kan bidra med i ulike sammenhenger. Ikke bare hva jeg selv får igjen.

Anna nevner et lite, konkret eksempel – som faktisk endte med et jobbtilbud hun slo til på. Det startet med at hun likte prosjektet SHE Community, og tok kontakt for å høre hva de trengte hjelp med. Slik fikk hun ansvar for deres sosiale medier, og løftet Instagram-kontoen fra 300 til 3500 følgere som frivillig medarbeider.

–  På SHE-konferansen møtte jeg en annen frivillig, og vi kom i snakk om hva vi bidro med. En måned senere fikk jeg en melding fra ham, om jeg var interessert i en jobb som spesialist i digital marketing. Dermed jobbet jeg deltid der den siste tiden på BI, før jeg startet for meg selv på full tid. Det ble en nyttig erfaring, som jeg ikke hadde fått om jeg ikke hadde engasjert meg.