-

Tidligere student

Elektrisk revolusjon

Graeme Cooper prøvekjørte en bil og fikk et helt nytt syn på energibransjen. Nå tror han transportsektoren er klar for et elektrisk sjokk.

Graeme Cooper

Stilling: Prosjektdirektør

Arbeidsgiver: National Grid

Executive MBA

Barna mine er stolte av hva pappaen deres driver med ‒ det betyr mye for meg.

Det har alltid vært viktig for den høyt respekterte energieksperten å gjøre verden til et bedre sted. Karrieren hans begynte innen telekommunikasjon, før han fortsatte med vindkraft. I dag leder han det multinasjonale selskapet National Grids. Der med et arbeid å forberede Storbritannia på en fremtid med elbiler og utslippsfri transport.

- Å jobbe med nullutslipp i energisektoren og vindkraftindustrien gjorde meg interessert i energieffektivitet, klimaendringer og elbiler. Jeg testkjørte en Nissan Leaf. Jeg ble helt forbløffet over hvordan opplevelsen var ‒ det representerer en endring i hvordan vi reiser. Det vil forandre energiindustrien og være like revolusjonerende for energi, som det vind- og solkraft har vært tidligere, sier Cooper.

Endrer spillereglene

Etter at National Grid kontaktet briten med et jobbtilbud, har strategisk investering i infrastruktur blitt en nøkkelsak for ham.

‒ Folk snakker om innovative kjøretøy, ladeløsninger, apper og forretningsutvikling. Folk klarer ikke ta innover seg at det er infrastrukturen som legger til rette for alt sammen. I tillegg til å være kostbar, har den også tradisjonelt sett vært tidkrevende å få på plass.

Han tror elektrifiseringen av offentlig transport vil bli det neste store steget for industrien han jobber i.

‒ Personbiler får mye oppmerksomhet og markedet vokser stadig. Det største steget vil bli lav- og nullutslipp innenfor offentlig transport. Busser, varebiler og lastebiler vil endre spillereglene.

På hjemmebane

Elektriske biler endret synet hans på bransjen. Til tross for det, var det beslutningen om å ta en Executive MBA på BI som «endret alt». Ifølge Cooper, som sier at studiene formet hvordan han nå leder seg selv og andre.

‒ Det å kunne utnytte mine overførbare ferdigheter er essensielt. Jeg lærer av andre bransjer, både hva som funker og hva som ikke funker. Videreutdanningen ga meg perspektivet, ambisjonen og verktøyene til å ta i bruk disse ferdighetene.

Tidligere medstudenter beskriver han som en dyktig lagspiller, innovativ og kunnskapsrik. Selv synes Cooper den mest givende delen av jobben er støtten han får hjemmefra.

‒ Barna mine er stolte av hva pappaen deres driver med ‒ og det betyr mye for meg. De sier til folk at jeg gjør Storbritannia klar for elbiler og ren transport. Hjemme kjøper vi lavkarbon-elektrisitet, vi varmer huset med varmepumpe og kjører elbiler. Vi renser til og med avløpsvannet vårt. Den eneste måten huset vårt påvirker miljøet på, er at det slipper ut rent vann!