-

Tidligere studenter

Yoga er også business

Midt i Oslo sentrum, blant støy og kaos, har Tonje laget et pusterom, bokstavelig talt, for byens innbyggere. Men hvorfor sluttet hun i en attraktiv jobb i DNB for å starte eget yogastudio? Og var de 7 årene på BI helt bortkasta?

Tonje Næss

Stilling: Gründer

Arbeidsgiver: Leela yogastudio

På BI var det mange nye og spennende temaer jeg aldri hadde vært borti før. Statistikk for eksempel. Det ble ett av favorittfagene mine. Og selv om jeg hadde hatt lite matte og økonomi tidligere, så var det de fagene jeg gjorde det best i.

Tonje gikk Tegning, form og farge på videregående, så det var kanskje ikke helt opplagt at hun skulle velge økonomiske fag og BI.

– Vi hadde en familiebedrift innen byggevare, så det ble liksom naturlig å velge bachelor i varehandel. Ikke nødvendigvis fordi jeg skulle begynne å jobbe der, men fordi jeg hadde interesse for det å drive noe eget. Og jeg er veldig glad i å lære – hva som helst, egentlig. På BI var det mange nye og spennende temaer jeg aldri hadde vært borti før. Statistikk for eksempel. Det ble ett av favorittfagene mine. Og selv om jeg hadde hatt lite matte og økonomi tidligere, så var det de fagene jeg gjorde det best i.

Utdannelse handler om å bli kjent med seg selv

Etter fullført bachelor var Tonje fortsatt ivrig etter å lære mer. Hun valgte BI-masteren International management, ettersom hun ønsket å gjøre karriere i et stort internasjonalt selskap med mange muligheter. Tonje gjorde det bra på skolen og fikk jobb i DNB før hun var ferdig med masteren. Men det var noe som ikke stemte. Tonje var ikke fornøyd, og klarte ikke slå seg til ro med veien hun hadde valgt. Etter en samtale med en god venninne, som påpekte at hun hadde mer lidenskap for hobbyen sin enn jobben sin, så valgte Tonje å slutte i DNB for å gjøre business ut av yogaen. Selv om det kunne virke som den avgjørelsen kom brått og uventet, var ikke det helt tilfelle. For i de årene Tonje skrev på masteren sin, var det noe som endret seg for henne. Oppgaven krevde et dypdykk ned i skittentøyet til ti av verdens største selskaper for å se om de holdt ord om sine løfter om bærekraftige investeringer.

– Jo mer jeg lærte, jo mer avsmak fikk jeg. Jeg ønsket rett og slett ikke være en del av den businesskulturen. Det var mer naturlig for meg å starte for meg selv og ha fullstendig kontroll over alle ledd og avgjørelser.

Planlegging, planlegging, planlegging

– Da jeg bestemte meg for å slutte i banken og starte Leela, var det mange som hadde meninger om det. Mange mente at jeg kastet bort utdanningen min. Men, jeg har brukt utdanningen min fra BI masse. For uavhengig om det er sko, forsikringer, yoga eller noe annet, så er det fortsatt et produkt som skal selges.

Tonje sier hun har fått bruk for mye av kreativiteten sin, blant annet gjennom markedsføringen, produktutvikling og konseptutvikling av Leela yogastudio.

– Da vi startet studioet hadde vi en plan for alt vi gjorde. Alt jeg hadde lært om forretningsplaner og budsjettering tror jeg er litt av grunnen til at studioet har vært en sånn suksess helt fra starten av.

Markedsføring som fungerer

Allerede før Tonje åpnet dørene i 2013, hadde studioet 50 medlemmer. Merkevaren, Leela Yoga, bygget de bevisst opp i tiden før åpningen, ved å tilby donasjonsbasert yoga i parken og være godt synlige i sosiale medier.

– Instagram fungerer veldig bra for oss. Vi legger ut fine og inspirerende bilder av ulike yogastillinger, i tillegg til at vi bruker plattformen til å selge produktene våre. Vi har aldri trengt å bruke penger på markedsføring.

I dag omsetter studioet rundt 50 000–60 000 kroner i måneden på varer som de selger i butikken, men den største inntjeningen kommer fra deres månedlige abonnenter. Både Tonje og hennes nye deleier – søsteren Ingrid – er selv yogainstruktører, og sammen deler de på vaktene i butikken og de daglige gjøremålene. De leier også inn andre instruktører, slik at de kan tilby et bredt utvalg av yogaklasser for sine kunder.

– Jeg liker at det er lite og personlig. Jeg har også merket at kundene våre setter pris på det. Når jeg har vært borte på reise har det påvirket businessen. Jeg er ansiktet utad og det er viktig at jeg faktisk er her fysisk.

Selv om Tonje og Ingrid enkelt kunne ha skalert opp businessen sin, er ikke målet i seg selv å bli større og tjene mer. De trives der de er, og ser fortsatt mye utviklingspotensial i studioet sitt i Heimdalsgata.

 

 

Tonje Næss