Geopolitisk risikohåndtering
Dette topplederkurset vil gi lederne kunnskap om utvikling og trender i internasjonalt politikk og økonomi, samt verktøy for å analysere og håndtere geopolitisk risiko.
Om kurset
- Kurset gir deltakerne forståelse for utviklingstrekk og trender i internasjonal politikk og økonomi, samt verktøy for å analysere komplekse årsaks- og virkningssammenhenger.
- Kursets sentrale tema er geopolitikk og risikoledelse i en verden i rask endring, og du vil lære om tiltak for å håndtere risiko og kriser.
- Kurset sikter mot å bidra til økt kunnskap, samarbeid og læring på tvers av virksomheter og sektorer.
Gjennom dette kurset har BI som mål å styrke virksomheters evne til å håndtere et endret risikobilde. Samtidig legger kurset til rette for bedre samarbeid mellom private og offentlige aktører gjennom nettverksbygging.
Totalberedskapskommisjonen har påpekt svakheter i samarbeidet mellom privat og offentlig sektor, og kurset ønsker å bidra til å forbedre samfunnssikkerhet og totalberedskap.
Bakgrunn
I internasjonal økonomi ser vi tendenser til økonomisk fragmentering, med endrede mønster i handel, investeringer og transaksjoner. Vi ser også økt politisk rivalisering, væpnede konflikter, og raske teknologiske utviklinger.
Forholdet mellom politikk og økonomi endrer seg, og flere stater søker å styrke egen sikkerhet ved å redusere økonomisk avhengigheter og fremme næringsutvikling. Klassiske spørsmål om nasjonal sikkerhet og suverenitet har fått fornyet fokus.
Denne nye dynamikken mellom politikk, økonomi og sikkerhet skaper både muligheter og utfordringer. Private og offentlige virksomheter må identifisere sårbarheter og utvikle strategier for å forstå, forebygge og håndtere økonomisk og politisk risiko.
Hvem er kurset for?
Dette kurset egner seg for toppledere, styremedlemmer og beslutningstakere i privat og offentlig sektor.
Samlinger og kursinnhold
Kurset gjennomføres med fire samlinger over to semestre, og vil totalt vare over ca. 80 timer. Samlingene vil foregå på BI Campus Nydalen.
Kurset vil også inneholde en studietur til Brussel som inkluderer møter med internasjonale organisasjoner som EU og NATO.
Kurset gir ikke studiepoeng, men når kurset er fullført vil deltakerne få utdelt et kursbevis. Det er ingen eksamen i kurset, men deltakelse kreves for at kursbevis skal bli tildelt.
Samlinger vår/høst 2025
-
I første samling vil vi se på strategiene til ulike statlige aktører. Vi legger vekt på makt, strategi og politisk risiko. Hovedspørsmålet er hva geopolitisk risiko betyr for norsk næringsliv og offentlig sektor, og hva som driver endringer i trusselbildet.
Vi vil se på følgende tema:
- Geopolitisk risiko for næringslivet og offentlig sektor.
- Global orden og internasjonal politikk, herunder drivere av politisk risiko, typer risiko, teknologiske endringer, og sammensatte trusler.
- Forskyvning av makt og styresett, herunder forholdet mellom styringsform og geopolitisk risiko.
- Geopolitikk, geo-økonomi og internasjonale mega-trender, inklusive utviklingen i strategisk og politisk tenkning i Norge, Norden, NATO og EU, USA, Russland og Kina så vel som i mellomstore makter.
-
I andre samling vil vi se på hvordan den nye geopolitiske situasjonen påvirker virksomheten, og endrer dens rolle og plass i samfunnet. Vi vil belyse hvordan ulike økonomiske virkemidler er innrettet mot å bidra til å styrke sikkerhet.
Vi vil se på følgende tema:
- Sikkerhetsbegrepet og konfliktskalaen: Risiko og sikkerhet i det norske systemet.
- Det norske virkemiddel apparatet og systemet for sentral krisehåndtering, inklusive totalforsvaret og ulike organisasjoners rolle i beredskap.
- Teknologi og samfunnssikkerhet, kognitiv krigføring, påvirkningsoperasjoner og falsk informasjon, samt trusselen fra ikke-statlige aktører (inkludert terrorisme).
- Nasjonal kontroll, økonomisk sikkerhet og geoøkonomi: forebygging, samarbeid, regulerende og beskyttende tiltak, sanksjoner, eierskap, investeringskontroll (inn og ut), eksportkontroll, teknologioverføring, sensitive fagområder (critical technologies), Sikkerhetsloven.
- Ny tid for industripolititikk og subsidier? Statsstøtte. Hvordan stimulerende tiltak kan redusere geoøkonomiske avhengigheter og sårbarheter, og hvordan europeisk satsing på sikkerhet kan gi muligheter for næringslivet i Norge.
-
Denne samlingen vil handle om å styrke god risikoledelse og bli kjent med verktøy for risikohåndtering.
Vi vil se på følgende tema:
- Risiko-appetitt og risikotoleranse.
- Organisering for god risikohåndtering, ledelsesutfordringer, styrets oppgaver og rolle.
- Risikoreduserende tiltak (analyse, beslutninger, beredskap, evaluering, læring mm.).
- Forholdet mellom myndigheter og foretak, inkl. samhandling mellom offentlig og privat sektor.
- Effektiv og legitim kriseledelse gjennom praktisk håndtering og krisekommunikasjon.
-
I siste samling vil du få økt forståelse av norsk sikkerhet og risiko i en større internasjonal kontekst. Vi vil se på hvordan de internasjonale rammene nå utvikles, og hvilke betydning det har for norske virksomheter og for Norge.
Vi vil også arrangere studietur til Brussel som inkluderer møter med internasjonale organisasjoner som EU og NATO.
Vi vil se på følgende tema:
- Teknologikappløpet, kritiske teknologier, dual use, lederskap, avhengighet og makt.
- Norge og Norden i den nye geopolitikken: forsvarskonsept og doktriner.
- EU, geoøkonomi og sikkerhet – herunder Norges forhold til EU og EUs regelverk.
- NATO, geopolitikk og sikkerhet.
Pris
Prisen til kurset er kr. 95 000,- Dette inkluderer:
- Tre samlinger á to dager med undervisning/diskusjoner på BI Campus Nydalen
- Lunsj og kaffe/mineralvann under samlingene
- Studietur til Brussel med blant annet møter med internasjonale organisasjoner som EU og NATO
- Prisen inkluderer ikke reise- og opphold for deltakerne
Dette kurset er utviklet i samarbeid med NHO
Kursdetaljer
- Norsk
- Deltid
- Pris: 95 000 kr
- Oslo