-
Forskning

Institutt for retts­vitenskap og styring

Instituttet har et av Norges største akademiske fagmiljøer innen forretningsjus, skatterett, arbeidsrett, eiendomsmegling og økonomisk historie, samt et sterkt fagmiljø innen bedriftenes samfunnsansvar, klimastrategier og politisk økonomi.

2024

  • torsdag 11. april 2024 - aftenposten.no Bruker kunstig Hamsun-stemme

    Et høyreradikalt forlag skal la kunstig intelligens gjenskape Knut Hamsuns stemme i ny lydbok. Eksperter tviler på at det er lovlig. – Etter min vurdering fungerer det ikke sånn. Jeg mener at personlighetens rettsvern er evigvarende. Du kan ikke bruke en annens identitet uten samtykke, og å få samtykke fra en død person er umulig, sier Eidsvold-Tøien, som forsker på opphavsrett.

  • søndag 24. mars 2024 - aftenposten.no Slik vil EU bruke fryste russiske midler til å forsyne Ukraina med våpen

    – Å ta profitten som forvalterne har oppnådd mens midlene er frosset, er betraktelig mindre inngripende enn å konfiskere de russiske midlene permanent, sier Astrid Iversen. Hun er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 22. mars 2024 - advokatbladet.no Paneldebatt: Advokater og aksjehandel – uavhengighet og tillit

    Instituttleder Morten Kinander fra BI synes han ser en tendens til at advokater blir mindre og mindre opptatt av å gjøre noe godt for samfunnet. - En ting er offentlig debatt og kronikker, der bidrar de. Men det er mer prat om profitt pr. partner enn hva man kan bidra med i sivilsamfunnet gjennom frivillig innsats og finansiere opp veldedige prosjekter, sa Kinander.

  • fredag 22. mars 2024 - dn.no Kronikk: Gründere bør flytte herfra før de lykkes

    En gründer med lovende ideer som verdisettes til 100 millioner kroner, må ut med 38 millioner for å kunne flytte utenlands. Flytteskatten nærmer seg konfiskasjon.

  • onsdag 20. mars 2024 - dn.no Hva skal Norge gjøre når Europa integreres tettere?

    En nobelprisvinner bidro til å skifte spor. Rett over påske vil norsk europadebatt få et nytt tilskudd: Utvalget som utreder Norges forhold til EU vil presentere sin rapport.

  • fredag 15. mars 2024 - rett24.no Kronikk: Regulering av KI i offentlig sektor – hva vi har, hva vi får og hva vi trenger

    Det bør utredes hvordan offentlige anskaffelser kan brukes til å fremme forsvarlig innføring av kunstig intelligens, skriver artittelforfatterne.

  • onsdag 13. mars 2024 - finansavisen.no Debattinnlegg: Nullskattyter er et falskt begrep – ganger 3

    Politikere som tviholder på formuesskatten, klamrer seg som en siste skanse til nullskattyterbegrepet. Det er et falskt begrep av minst tre grunner, hevder professor emeritus Ole Gjems-Onstad.

  • fredag 8. mars 2024 - nettavisen.no – Stordalen-saken handler ikke om moral

    – Hvis jeg har en million kroner så kan jeg velge å sette pengene inn i banken eller i et aksjeselskap. Om jeg tar disse ut igjen, skal ikke disse pengene skattlegges, fordi de er allerede skattlagt. Det er kjernen i saken, sier Eivind Furuseth til Nettavisen.

  • torsdag 22. februar 2024 - nettavisen.no Orbán stjeler Trumps slagord – spår politisk jordskjelv i Europa

    – De ønsker minst mulig internasjonal innblanding. Dette er en fellesnevner hos Trump og Orbán. Når Orbán ser fram til parlamentsvalget i EU, er det fordi ytre høyre ligger an til å gjøre det bra, men ytre høyre er delt i to partiblokker i dag, ECR og ID, sier Sitter.

  • onsdag 21. februar 2024 - dn.no Innlegg av Jørgen Randers: Ranet i Skien

    Er det virkelig sant at utenlandske eiere har lov til å bygge et industrianlegg i Norge som vil lede til høyere strømpriser for flere millioner nordmenn i 30 år fremover? Uten å legge igjen annet enn lønn til noen hundre (forhåpentligvis norske) arbeidere. Uten å betale full skatt til Norge? Bare ved å forplikte seg til å kjøpe norsk vannkraft – kraft som vi uten problem kunne solgt til mange andre?

  • søndag 11. februar 2024 - dn.no Innlegg av Ulf Sverdrup: EUs nye geoøkonomi gir utfordringer for Norge

    EUs nye pakke for europeisk økonomisk sikkerhet kan skape vansker for regjeringen.

  • tirsdag 6. februar 2024 - aftenposten.no Et masterverk står på spill. Klar for å finne frem blazeren og ta en «executive master» på deltid? Da bør du ikke lese denne saken

    Et berg av ledelsesteori. Kan det være gode grunner til å studere sent i livet? Ja, vil blant andre BI-historiker Nygaard mene. Kanskje er det gode grunner til å stoppe opp og reflektere rundt hva man egentlig driver med på jobben. Dessuten er det ikke mange tiårene siden man begynte å se på ledelse som noe man trengte mer kunnskap om. Nå er det stor tro på en vitenskap alle kan lære for å bli bedre ledere.

  • mandag 22. januar 2024 - aftenposten.no Når de døde våkner

    Artist Elisabeth Andreassen sang duett med Jan Werner Danielsen som underholdning i ett av årets MGP-programmer på NRK. Denne gangen sang hun med avdøde Jan Werner. Det kan skje som følge av mulighetene kunstig intelligens åpner for. I full tillit til NRK, men uten å kjenne til detaljene i rettighets- klareringen av innslaget, vil vi gi et lite varsko til dem som tror de kan bruke billed- eller lyd- opptak av avdøde artister eller andre offentlig, uten først å klarere for personlighetens rettsvern.

  • mandag 22. januar 2024 - finansavisen.no Handlet vilt - med innsideinfo

    Instituttleder for rettsvitenskap og styring ved BI, Morten Kinander, mener imidlertid det er flere momenter som taler for at det ikke var galt av Aker å handle aksjer selv om de besatt informasjonen. - Det er to hindre for at dette er klanderverdig. Det ene handler om kursen beveget seg da informasjonen ble kjent. Det gjorde den ikke. Det andre er at det ikke fremstår som det er sammenheng mellom informasjonen og transaksjonen, sier Kinander.

  • søndag 7. januar 2024 - DN.no Innlegg av Ulf Sverdrup: Internasjonal overgangstid

    Norge skal delta i G20 i en krevende tid. Mange gikk inn i det nye året med uro og bekymring. Russland fortsetter sin angrepskrig mot Ukraina, mens konflikten i Midtøsten raser videre. Kanskje blir 2024 også året der velgerne stemmer Donald Trump inn i Det hvite hus igjen.

  • onsdag 3. januar 2024 - nettavisen.no Rabitas millioninntekter ble ikke rapportert

    Disse pengegavene kan være skattepliktige, ifølge førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI. – Jeg vil anta at vi her vil snakke om grovt skattesvik, sier Furuseth.

2023

  • fredag 22. desember 2023 - VG.no Flytte utenlands? Pass deg for disse fellene

    Skatteekspert Eivind Furuseth, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, forstår at skattespørsmål kan være utfordrende. Likevel understreker han at det er nødvendig å sette seg inn i grunnleggende skatteregler her hjemme og i landet man flytter til.

  • lørdag 16. desember 2023 - fvn.no Fædrelandsvennen har undersøkt arbeidsforholdene hos byens største utelivsaktør

    Førsteamanuensis Gina Bråthen er del av arbeidsrettsgruppen ved BI. Hun sier at loven ikke sier noe bestemt om venting i baren uten lønn. – Men når arbeidstakerne har møtt opp på jobb i henhold til en vaktliste, står de til disposisjon for arbeidsgiver. Dette er arbeidstid i lovens forstand, sier hun.

  • fredag 15. desember 2023 - finansavisen.no Fratas grepet om milliardene Professor: Måte å gi virksomheten evig liv

    Johan H. Andresens stiftelsesgrep vil kunne strupe utbyttet til milliardærdøtrene. - En måte å gi virksomheten evig liv, sier BI-professor Tore Bråthen.

  • søndag 10. desember 2023 - borsen.no NSM-skandalen - Dette er et lån

    BI-professor Tore Bråthen deler Andenæs´syn når det gjelder ordlyden i utleieutkastet. - Når de skriver «utleier skal finansiere leietaker» er et låneforhold etablert. Dette bekreftes av at det skal «tilbakebetales». For hva er det som skal tilbakebetales, jo, et lån, sier Bråthen til Børsen.

  • fredag 8. desember 2023 - dn.no Bør gå fra oljesubsidier til klimabistand

    Innlegg av Knut Bergo: Pengene Gordon Brown ber Norge stille opp med for å få til et klimagjennombrudd, er småpenger sammenlignet med statens oljeinntekter og subsidiene den gir til oljenæringen.

  • onsdag 6. desember 2023 - finansavisen.no De norske skattelistene har eksistert siden 1660-tallet

    – Listene var basert på skjønn, og det var mulig å klage dersom man mente seg urettferdig eller feil behandlet når det gjaldt skattefastsettingen. Klageretten skriver seg minst så langt tilbake som til Christian Vs norske lov av 1687, sier historiker Harald Espeli ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 29. november 2023 - regjeringen.no Skal se på reglene for erstatning til barn og etter yrkesskade

    På oppdrag fra Justisdepartementet utreder Bjarte Askeland hvordan ny og lavere kapitaliseringsrente kan implementeres i yrkesskadeforsikringsordningen og i reglene om standardisert barneerstatning. Yrkesskadeforskriften revideres for første gang – etter 33 års virke. Utredningen omfatter en mengde regnestykker basert på ulike juridiske og faktiske forutsetninger. Utredningen leveres 1. mars 2024.

  • onsdag 8. november 2023 - forskersonen.no Hvorfor har vi offentlige skattelister?

    POPULÆRVITENSKAP: De fleste har nå fått skatteoppgjøret for 2022 selv om skattelistene først offentliggjøres i begynnelsen av desember. Men hvorfor har vi offentlige skattelister? Begrunnelsen har endret seg over tid.

  • mandag 6. november 2023 - dagensperspektiv.no Magne Lerø: Korrupsjonsforvirret Eva Joly med svingslag mot Økokrim

    Jusprofessor ved BI, Morten Kinander, innser at han tok feil med hensyn til hva Økokrim ville konkludere med. Han har i flere uker argumentert med at Økokrim bør etterforske Sindre Finnes for å bringe klarhet i saken, blant annet av hensyn til markedet, og fordi alle må behandles likt.

  • lørdag 4. november 2023 - plantidsskrift.no Norsk Planmøte i klima- og naturkrisens tid

    Historiker og postdoktor ved Handelshøyskolen BI, Ola Innset, har forsket mye på økonomisk historie. Han har blant annet skrevet boken Markedsvendingen – nyliberalismens historie i Norge. Innset finner det interessant at han som nyliberalismeforsker er invitert til en konferanse om samfunnsplanlegging.

  • fredag 3. november 2023 - dn.no BI-professor refser håndteringen av Finnes-saken: – Håper Økokrim i fremtiden vil være mer forsiktig

    Økokrim åpner ikke etterforskning av Sindre Finnes eller Erna Solberg. Professor Morten Kinander er ikke imponert over jobben som er gjort.

  • torsdag 2. november 2023 - finansavisen.no – Økokrim bør etterforske Finnes' aksjehandler

    BI-professor Morten Kinander mener Økokrim bør etterforske aksjehandelen til Sindre Finnes. Jan Petter Sissener tror de legger vekk saken.

  • torsdag 2. november 2023 - nettavisen.no Skjebnedag for Erna: – Klin umulig å vite med Økokrim

    – For at Økokrim skal etterforske saken, skal det ifølge Straffeprosessloven være «rimelig grunn til å tro at det skal ha skjedd noe straffbart», sier BI-professor Morten Kinander til Nettavisen.

  • tirsdag 24. oktober 2023 - Esbri.se SAMARBETE Esbri + Norsi | Så skapas rum för innovation i försvarsindustrin

    Vilka utmaningar står försvarsindustrin inför när de skapar innovationer? Det vet tidigare Norsi-doktoranden Tine Malonæs, som har studerat det norska Kongsberg Gruppen.

  • søndag 15. oktober 2023 - dn.no Innlegg av Ulf Sverdrup: Vil Norge tape sin formue?

    Historien er full av tapte formuer. Norge må innrette seg klokt for å sikre varig rikdom.

  • lørdag 14. oktober 2023 - nettavisen.no Professor: – Rekker knapt til et toalett på Frogner

    Ole Gjems-Onstad mener hetsen av de rike har gode levekår i Norge.

  • fredag 13. oktober 2023 - nef.no Artikkel av Terje Bergem: «Midlenes opprinnelse» – meglerbransjen bør lære av bankene

    Artikkelen setter fokus på «midlenes opprinnelse», og hvordan meglerforetak bør innrette sine rutiner slik at det gjøres adekvate kundetiltak for å kontrollere opphavet til midlene som inngår i transaksjonen, både når det gjelder kjøpers og selgers midler.

  • torsdag 21. september 2023 - finansavisen.no Så mange 400-formuer styres fra utlandet

    Professor emeritus Ole Gjems-Onstad er ingen tilhenger av formuesskatten, som han mener at først og fremst har som effekt at vi blir likere. – Noen sier det er veldig bra at vi blir likere, men samtidig får vi mindre penger til velferd ved at de mest formuende forsvinner ut av landet, sier han.

  • onsdag 20. september 2023 - dn.no Tid for peptalk

    Er du en politisk eksponert person – en pep? Mange stusser over at banker og andre spør. Sakene om statsråder og deres nærstående viser hvorfor hvitvaskingsloven krever svar.

  • tirsdag 19. september 2023 - nrk.no Boligmarkedet går veldig tregt – for Tord ble løsningen å selge huset til 18 millioner til seg selv

    I Norge er salg av bolig skattefritt hvis man har eid og bodd i boligen i 12 av de siste 24 månedene. Har man hatt kortere botid enn dette, må man skatte 22 prosent av gevinsten på salget, sier Eivind Furuseth til NRK.

  • fredag 15. september 2023 - nrk.no Økokrim skal vurdere om det er grunnlag for etterforsking av Finnes-saka

    Morten Kinander, jusprofessor ved Handelshøyskolen BI, seier det er mange like trekk mellom sakene til ektemannen til Huitfeldt og Finnes.

    Les mer

    Professor i selskapsrett, Tore Bråthen, seier at det er ytterlegare behov for ein skikkeleg gjennomgang av reglane. – For det første er det om han har gjort noko alvorleg. Økokrim vil vurdere om det er grunnlag for etterforsking. Arbeidsgivar seier han ikkje har brote nokon interne reglar.

  • fredag 15. september 2023 - finansavisen.no – Helt katastrofe

    – Det kommer garantert flere saker. Det viser at kultur og regelverk har vært ikke-praktiserende. Det har vært en kultur for å dure på, sier BI-professor Morten Kinander.

  • fredag 15. september 2023 - vg.no Økokrim som politisk aktør

    Ved å bli en politisk aktør har Økokrim malt seg inn i et hjørne som det ikke finnes heldige utganger fra. Først involverte Økokrim seg i Borten Moe-saken. Så kom Huitfeldt og Flem, og de trakk seg tilbake. Nå må Økokrim håndtere Solberg og Finnes, og det spørs om dette er den siste saken.

  • torsdag 14. september 2023 - kystens.no Professor er klar på at slett styrearbeid kan føre til erstatningsansvar

    Boet etter konkursen i Kleven verft krever tidligere styreleder for 200 millioner i erstatning. Om styrerepresentanter vanskjøtter vervene sine, kan det føre til erstatningsansvar, påpeker professor.

  • tirsdag 12. september 2023 - rett24.no 25. juni-debatten – menneskerettsjussens demokratiske utfordringer

    I sin kjerne representerer menneskerettsjussen et sentralt vern av grunnleggende menneskelig anstendighet. Trukket langt, kan den resultere i avdemokratisering, skriver artikkelforfatteren.

  • fredag 8. september 2023 - tv2.no Matbutikken Oda får kritikk: – Renspikka løgn

    – Dersom et selskap i en reklame for eksempel sier at de selger det beste produktet, må de kunne fremlegge dokumentasjon på at det er sant, sier professor Monica Viken ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 7. september 2023 - dn.no – Kan gi inntrykk av en politisk forskjellsbehandling

    Jusprofessorer reagerer på at Økokrim ikke etterforsker utenriksministeren. Morten Kinander sier avgjørelsen kan gi inntrykk av en forskjellsbehandling mellom Anniken Huitfeldt (Ap) og Ola Borten Moe (Sp).

  • tirsdag 5. september 2023 - dn.no Jusprofessorer mener Økokrim trolig har plikt til å etterforske utenriksministeren

    Jusprofessorer mener Økokrim trolig har plikt til å etterforske utenriksministeren. Økokrim etterforsker Ola Borten Moe. Om de ikke gjør det samme med Anniken Huitfeldt er det kraftig forskjellsbehandling og skaper en mistanke om at de tar politiske hensyn, mener BI-professor Morten Kinander.

  • tirsdag 5. september 2023 - nrk.no Vestre får grønt lys av Støres kontor til å beholde makt i eget familieselskap

    – Det normale er at styret forvalter selskapet, mens generalforsamlingen avgjør helt overordnede spørsmål. Slik er det typisk i store selskaper som for eksempel Equinor. Men generalforsamlingen er selskapets høyeste myndighet og kan i prinsippet treffe avgjørelsen i nesten alle slags saker, sier han generelt.

  • torsdag 31. august 2023 - nrk.no Huitfeldt: – Jeg er helt sikker på at jeg ikke har gitt informasjon som har hatt betydning

    Morten Kinander sier at det ikke er noen grunn til å tvile på at Huitfeldt er veldig forsiktig med innsideinformasjon. – Men det som fort kan skje er at man utveksler innsideinformasjon helt ubevisst eller uforvarende.

  • torsdag 31. august 2023 - tv.nrk.no Politisk kvarter

    Huitfeldt brøt habiliteringsreglene – Jussprofessor Morten Kinander mener Økokrim bør etterforske mannens aksjehandler

  • onsdag 30. august 2023 - nettavisen.no BI-professor: Ektemannen må granskes

    – Det vil være til det beste for landet at det en gang for alle gjøre klart om det har vært noen uregelmessigheter eller ei, sier Kinander til Nettavisen.

  • onsdag 30. august 2023 - borsen.dagbladet.no Samme problemstilling som Borten Moe. Mistanke om innsidehandel er en fryktelig belastning, sier jussprofessor.

    – I Borten Moe-saken er spørsmålet om han har benyttet innsideinformasjon for å kjøpe aksjer privat. I denne saken er spørsmålet om ektemannen har benyttet seg av innsideinformasjon for å kjøpe aksjer. Dermed likner sakene på hverandre.

  • onsdag 30. august 2023 - nrk.no Professor om Huitfeldt: – Dette er nesten det samme som i Borten Moe-saken

    – Dette er nesten det samme som i Borten Moe-saken, en habilitetssak som er kjent. Og et eventuelt spørsmål om innsidehandel. Det spesielle her er at det er en nærstående som har handlet og ikke vedkommende selv.

  • mandag 28. august 2023 - juristen.no Stolte av å være det aller første kullet

    Spente professorer på Handelshøyskolen BI har ønsket 150 ferske jusstudenter velkommen.

  • fredag 25. august 2023 - regjeringen.no Regjeringen har satt ned et utvalg som skal vurdere kapitalstrukturen i sparebankene

    Utvalget skal vurdere kapitalstrukturen i sparebanker. Det skal ledes av Tore Bråthen, som er professor ved BI sitt institutt for rettsvitenskap og styring. Utvalget består i tillegg av fire medlemmer.

  • onsdag 23. august 2023 - radio.nrk.no Ekko: Klimaendringer: hva skjer med forsikringene?

    Hva med forsikringene våre i fremtiden, hvis huset du bor i ligger utsatt til? Går vi mot en fremtid der enkelte områder ikke kan forsikres fordi risikoen blir høy?

  • mandag 21. august 2023 - tv.nrk.no Åpner etterforskning mot Ola Borten Moe

    Skal granskes om han har misbrukt informasjon han fikk som statsråd. Morten Kinander gjester Dagsrevyen.

  • mandag 21. august 2023 - dn.no Arveskatt blir i praksis økt boligskatt

    En arveskatt vil neppe ramme de aller mest velstående særlig. Den vil gjøre det vanskeligere å overføre hus og hytte til barn og barnebarn og gi en viss utjevning i de økonomiske midtsjikt.

  • søndag 20. august 2023 - lofotposten.no Solgte med milliongevinst, men tapte penger – så startet marerittet: – Fikk panikk

    Tore Bråthen, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI, forklarer at megler har ansvaret for at oppgjør blir riktig.

  • onsdag 21. juni 2023 - econa.no Kan få vansker med å stanse topplønnsfesten

    Også akademikere har reagert på formuleringer i eierskapsmeldingen. BI-professor i forretningsjus Tore Bråthen er blant dem som har reagert. Han mener at det rent juridisk er problematisk at staten har satt et så konkret tak for hvor mye lederlønningene kan øke.

  • onsdag 21. juni 2023 - agderposten.no Skipsreder Atle Bergshaven (76) har aldri tjent mer penger. Nå overlater han direktørstolen til lillesanderen Andreas Hannevik og girer selv litt ned med sol, varme og mindre skatt på Kypros.

    - Det han drar stor fordel av, er imidlertid at utbytteskatten blir på 15 prosent når han er bosatt på Kypros. I Norge er den 37,84 prosent, sier Ole Gjems-Onstad, professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 20. juni 2023 - e24.no Røkke i skattestrid – risikerer smell på 66 millioner

    Ole Gjems-Onstad, professor emeritus ved BI, er ekspert på skatterett. Han sier dette er en velkjent problemstilling. Det er til dels vanskelige spørsmål. Slike saker kan ta tid før de avklares, ifølge Gjems-Onstad.

  • onsdag 14. juni 2023 - vg.no En NRK-reportasje viser forsvarssjefen og kona leve i kommandantboligen på Akershus festning – i perioden de sier de ikke var samboere.

    Førsteamanuensis Eivind Furuseth ved BI har vært med å skrive flere bøker om skatteregler. Han sier det ikke handler om hvor du formelt bor, men hvor du faktisk bor som er avgjørende i spørsmålet om du skal skatte på gevinst når du selger en bolig.

  • torsdag 8. juni 2023 - sandnesposten.no Kommunen lokker med tillegg, men bare for noen: - Føler meg lite verdsatt

    – I utgangspunktet kan man velge å ikke ta på seg flere vakter, men går man sammen fordi man er misfornøyd blir dette en arbeidskamp, forteller førsteamanuensis i rettsvitenskap på BI, Alexander Skjønberg.

  • tirsdag 6. juni 2023 - aftenposten.no Riksrevisjonen får kritikk for å ha frikjent stortingspolitikere

    Hvis det i det hele tatt er korrekt å si at Riksrevisjonen har frikjent noen i denne rapporten, så har det i alle fall skjedd på grunnlag av et feilaktig eller usikkert faktum, Eivind Furuseth, skatterettsekspert.

  • mandag 15. mai 2023 - bladet.no Thorunn Falkanger: Dette skal meglerne kunne

    Vi stilte per e-post noen spørsmål til dosent Thorunn Falkanger ved BI, som underviser studenter som skal bli eiendomsmeglere. Falkanger viser til at etter eiendomsmeglingsloven §6–7 (1) skal eiendomsmegleren sørge for at kjøperen før handel sluttes får opplysninger denne har grunn til å regne med å få og som kan få betydning for avtalen.

  • tirsdag 2. mai 2023 - dn.no Juridisk trøblete lederlønnspolitikk

    Innlegg av Tore Bråthen og Jenni Maria Pettersen: Styret har alltid en plikt til å ivareta selskapets interesser og ikke aksjonærers særinteresser. Det gjelder også ved lønnsjusteringer.

  • torsdag 27. april 2023 - nettavisen.no Stortinget skjulte at de snyltet på skatten: – Risikerer straff

    Å ikke rette opp i en ganske åpenbar feil når de blir klar over den, er etter min mening alvorlig, konkluderer skatteeksperten Eivind Furueth.

  • onsdag 26. april 2023 - vi.no Arveskatt: - Kan skape vanskelige økonomiske situasjoner for personer med helt ordinære inntekter

    Professor emeritus Ole Gjems-Onstad ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, påpeker at arveskatten slik den er skissert i forslaget, vil treffe langt flere enn den tidligere arveavgiften.

  • onsdag 26. april 2023 - dn.no Innlegg av Ole Gjems-Onstad: Skatten ville vært enda verre for et privat oljefond

    Til forskjell fra Anne Rokkan synes mange det er ugreit med et skattesystem der en investors uttak på tre prosent – handlingsregelen – gjør at man over tid fratas det man har.

  • mandag 24. april 2023 - TV2.no Skattemeldingen: Kommer med klar beskjed til 1,4 millioner nordmenn

    1,4 millioner nordmenn har enda ikke sjekket skattemeldingen sin. Dette bør man tenke på før man leverer. Skatteekspert og førsteamanuensis på Handelshøyskolen BI, Eivind Furuseth, synes ikke det er alarmerende at så mange har sjekket skattemeldingen uten å levere den.

  • fredag 14. april 2023 - rett24.no Ut med arv og familie, inn med transaksjoner og skatt – slik blir BIs nye jussutdanning

    Over 1200 studenter har allerede søkt om plass, forteller instituttleder Morten Kinander. Denne uken presenterte han studieplanen på det som fra august blir Norges fjerde masterløp i rettsvitenskap.

  • torsdag 13. april 2023 - advokatbladet.no Jussutdanning - Kunstig intelligens vil gi en total endring i måten vi jobber på

    Ved lanseringen av rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, ble kunnskap om teknologi og kunstig intelligens trukket frem som et etterlengtet element ved jussutdanningen. – Å jobbe med teknologiforståelse blir veldig viktig fremover, sa managing partner i Wiersholm, Morten Goller.

  • torsdag 13. april 2023 - dagsavisen.no Barns personvern er et samfunnsansvar

    Ivaretakelse av barns personvern krever helhetlig tenkning. Det er for viktig til å overlates det enkelte individ og familie.Høyskolelektor Ingvild Schiøll Ericson

  • onsdag 12. april 2023 - finansavisen.no Innlegg av Ole Gjems-Onstad: Solberg laget en skattefelle

    – Solberg-regjeringen laget en skattefelle, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad. – Det var bare for en regjering med annen farge å heve satsene.

  • tirsdag 11. april 2023 - klassekampen.no Artikkel av Ola Morris Innsett: Hva er det motsatte av vekst?

    Vekstkritikken har kjørt seg fast i opposisjon mot en dårlig metafor.

  • onsdag 5. april 2023 - finansavisen.no Innlegg av Ole Gjems-Onstad: – Dette er selvskading av første rang for Norge

    Knapt et punkt i skatteutvalgets innstilling unngår kritikk i høringssvaret fra Ole Gjems-Onstad, professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI. Men et forslag er verre enn de andre, mener han.

  • tirsdag 28. mars 2023 - bt.no Direktørjobb ble ikke utlyst: – Var utenkelig å hente inn en annen

    Helsetopp opprettet direktørstilling og ansatte tidligere kollega, uten at jobben ble lyst ut. Den nye direktøren fikk 200.000 kroner mer i lønn enn den som tidligere hadde kommunikasjonsansvaret.

  • tirsdag 21. mars 2023 - dn.no Innlegg av Ole Gjems-Onstad: Skattefengsel Norge

    Politikere og økonomer som har presset frem en knugende formuesskatt, har ansvar for selvskadingen skatteflukten påfører Norge.

  • fredag 10. mars 2023 - juristen.no Det er vanskelig å forutsi hvor det kan smelle - rettsstaten er under kontinuerlig utvikling

    Kinander tror "den neste jusskandalen" kan dukke opp hvor som helst og mener det minst fruktbare vil være å gi masse forskningsmidler til områder hvor det allerede har gått galt.

  • torsdag 9. mars 2023 - rett24.no Lagdommer Bjarte Askeland slutter for å bli professor på BI

    BI har fått 800 søkere til 120 plasser på det nye jusstudiet, forteller Morten Kinander. Nå har han hanket inn ytterligere tre forskere til den akademiske staben.

  • onsdag 8. mars 2023 - dn.no Bommer om skatteavtalen med Sveits

    Endring av skattemessig bosted for et selskap utløser skatt. Holdingselskapet til en utflytter er typisk norsk. Ole Gjems-Onstad, professor emeritus i skatterett, Handelshøyskolen BI

  • tirsdag 28. februar 2023 - dn.no Grove feil om skatteflukten

    Venstresidens økonomer og politikere ser næringslivsinvesteringer lik private forbruksgoder og Onkel Skrues døde pengebinge. Ole Gjems-Onstad er professor emeritus, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • søndag 26. februar 2023 - forskersonen.no Vi har ikke blitt lykkeligere etter koronapandemien

    Familie, helse og trygghet er viktigere for å bli lykkelig enn penger. Det ble ekstra tydelig under pandemien. Caroline D. Ditlev-Simonsen, professor ved Handelshøyskolen BI og Heidi Karlsen PH.D. førstebibliotekar, BI og førstelektor II, UiO

  • onsdag 22. februar 2023 - nettavisen.no Bremsen er på i hyttemarkedet bortsett fra for de dyre og de billige hyttene.

    Skatteekspert, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, bekrefter at skattereglene er gunstige for fritidseiendommer.

  • lørdag 18. februar 2023 - dn.no Når kommer arveskatten?

    Det kommer neppe noe varsel før en ny arveskatt blir innført. Den vil typisk ramme overføring av familiebolig og -hytte. Hva er så urettferdig i at en familieeiendom går videre til barn og barnebarn? Ole Gjems-Onstad, professor emeritus, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 9. februar 2023 - tu.no Ingeniørens gullalder

    Å være ingeniør i perioden før og etter andre verdenskrig, var noe helt spesielt. De var kanskje den mektigste yrkesgruppen i Norge, mener historiker Pål Nygaard.

  • fredag 3. februar 2023 - minerva.no Hvorfor beskatter vi ikke utbytte progressivt?

    I prinsippet er det mulig å beskatte kapitalinntekter progressivt, sier førsteamanuensis ved BI, Eivind Furuseth. Men det er ikke sikkert det er en god idé.

  • tirsdag 31. januar 2023 - regjeringen.no Utredning om fremtidens apotek

    Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fikk overlevert Apoteklovutvalgets utredning og forslag til endringer i apotekregelverk. Apoteklovutvalget, som har vært ledet av jusprofessor Tore Bråthen, har vurdert hvordan det fremtidige apotekregelverket burde innrettes.

  • torsdag 26. januar 2023 - lorn.tech Hvordan finansbransjen forbereder en sirkulær, bærekraftig drift

    Et sirkulært system er én av to forutsetninger for å nå nullutslippsmålet – men hvordan kommer vi dit? I denne episoden gjester vi Idar Kreutzer og Caroline Dale Ditlev-Simonsen for å snakke om sirkulær økonomi fra et finans-perspektiv og hvordan veien videre blir.

  • lørdag 21. januar 2023 - tv2.no Mener dette vil stanse skatteflukten

    Skattereglene må endres raskt dersom det fortsatt skal være attraktivt å drive verdiskapning og skape arbeidsplasser i Norge, sier skatteekspert. Eivind Furuseth er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 18. januar 2023 - anbud365.no Slik kan du stille grønne krav ved anskaffelse av skytjenester

    Grønne innkjøp i forbindelse med anskaffelse av skytjenester har ikke vært ansett som egnet. En leverandør kan foreslå flere datasentre for potensiell bruk under en rammeavtale, men være ute av stand til å forplikte seg på forhånd til et bestemt sted som tjenesten blir levert fra. Dette betyr at tjenestens klimaavtrykk er uklart ved kontraktsinngåelse. Men i en prosjektoppgave lanseres en første kravliste med 11 konkrete krav til hjelp for oppdragsgiver i å velge rett leverandør. Og forfatterne bak slår til lyd for en grønn innkjøpsstandard i relasjon til IT. Marit Sjøvaag, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, var veileder for arbeidet med prosjektoppgaven «Grønt skifte gjennom et rammeverk for grønne bærekraftsmål i offentlige anskaffelser av skybaserte IT tjenester».

  • mandag 16. januar 2023 - lorn.tech Ingen snarveier, men heller ingen vei utenom en sirkulær økonomi

    Hvordan får man faktisk til en sirkulær økonomi i praksis? Du kan overalt lese om hva ulike bedrifter gjør for bærekraft – men i hvilken grad er dette festet i virkeligheten? Episodens gjester er Caroline Dale Ditlev-Simonsen og Cecilie Lind som blant annet snakker om tiltak som fungerer, plastikk, nyttige modeller og mer.

  • mandag 16. januar 2023 - lorn.tech Why we are all part of the circular economy

    How can we teach students and other members of society how to live a sustainable lifestyle? And what is the link between what individuals do and what manufacturers are doing? In this episode Walter Stahel is the guest and will, among other things, talk about circularity for products, profit-dilemmas and the transition from a linear to circular economy. Caroline Dale Ditlev-Simonsen, Professor BI

  • mandag 9. januar 2023 - dn.no Nødvendig å vise hvor stygt det blir

    Skatteutvalgets samlede forslag vil begrense og gjøre leie dyrere. Det er venstresidens omfordeling som gjør alle fattigere. Ole Gjems-Onstad, professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI

  • mandag 9. januar 2023 - dn.no Etikk på handelshøyskolene må ikke bli til utenpåklistrede, politisk motiverte pliktløp

    Litt etikk i alle fag ved handelshøyskolene kan være en vei å gå. Faren er at temaene fremstår som utenpåklistrede, politisk motiverte pliktløp. Knut Sogner, professor i økonomisk historie ved Handelshøyskolen BI

  • mandag 9. januar 2023 - bt.no Nå synker strømprisen

    Putin vil kunne miste gassvåpen. At de europeiske prisene synker medfører press for Russlands president Putin, forteller BI-professor Nick Sitter. Han har forsket på Russland og energisikkerhet i en årrekke.

  • tirsdag 3. januar 2023 - forskning.no Forsikring er et fundament til moderne samfunn

    Da moderne forsikring kom på 1700-tallet, ble hus og bygninger plutselig sikkerhet for lån. Det la grunnlag for det moderne samfunnet, sier økonomiprofessor Knut Sogner.

2022

  • mandag 26. desember 2022 - dn.no Alle trenger historie for å forstå sin egen tid

    Et av spørsmålene BI-studentene fikk på eksamen, var: «På hvilken måte kan kunnskap om historie bidra til intellektuell beredskap?» Sverre A. Christensen, førsteamanuensis, Senter for næringslivshistorie, BI

  • tirsdag 13. desember 2022 - dn.no Feil fra finansministeren om innflyttedes formue

    Det er urovekkende at finansministeren forsøker å snakke seg bort fra realitetene i stedet for å forholde seg til den virkelighet hans politikk skaper. Og det i et svar til Stortinget. Ole Gjems-Onstad, professor emeritus skatterett Handelshøyskolen BI

  • tirsdag 13. desember 2022 - nrk.no Russland krever at Norge gir skattefritak på grunn av sanksjonene

    Turismen i de russiske bosettingene på Svalbard skal ha stupt som følge av krigen i Ukraina. – Vil slite med å nå fram med kravet, tror skatteekspert. Førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 8. desember 2022 - juristen.no Arrangerte Rettshjelp-hackathon

    Jusstudentene var fremtidsrettet og løsningsorienterte da Rettssenteret, Haavind og CF arrangerte "Rettshjelp-hackathon", skriver arrangørene. Høyskolelektor Ingvild Schiøll Ericson var en del av dommerpanelet.

  • torsdag 8. desember 2022 - faktisk.no Hvorfor flytter rikingene til Sveits?

    Flere norske rikinger har det siste året valgt å flytte til Sveits, et land med gunstige skattefordeler for de som har litt ekstra å rutte med. Førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 7. desember 2022 - nrk.no Rike skatteflyttere gjør nordmenn likere

    Velstående nordmenn som i år topper skattelistene, vil neste år være borte fordi de har rømt landet. – Uheldig for vår velferd, sier skatteprofessor. Ole Gjems-Onstad, professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI

  • mandag 28. november 2022 - dagensperspektiv.no Kjønnskvotering i våre bedriftsstyrer – en avsporet debatt

    Økt kvinneandel i våre styrer er en viktig debatt som er mer enn en likestillingsdebatt, skriver Frode Solberg høyskolelektor innen forretningsutvikling ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI i Trondheim.

  • mandag 28. november 2022 - dn.no Rundt 200 politikere og byråkrater hadde tilgang til innsideinfo om lakseskatten

    Politikere på Stortinget og politiske ledelse og ansatte i flere departementer hadde tilgang til innsideinformasjon om grunnrenteskatt for oppdrettsselskaper før offentliggjøring. Jusprofessor Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI mener for mange hadde tilgang på denne informasjonen.

  • tirsdag 22. november 2022 - rett24.no Derfor vil Handelshøyskolen BI utdanne jurister

    Alt tyder på at kandidater fra det nye jusstudiet på Handelshøyskolen BI vil være etterspurt i markedet, skriver artikkelforfatteren Monica Viken, Professor og associate dean, BI.

  • torsdag 17. november 2022 - nettavisen.no Anerkjent professor: – Så mange mennesker klarer jorden å forsyne

    Det er altså beregninger fra FNs befolkningsfond som viser at vi passerte åtte milliarder innbyggere tirsdag 15. november. Dette tallet vil fortsette å stige i takt med den globale oppvarmingen. Jørgen Randers er professor emeritus i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI. Han er én av medforfatterne bak den innflytelsesrike rapporten «Limits to growth» (Hvor går grensen?) fra 1972.

  • tirsdag 13. september 2022 - dagensperspekti.no Synspunkt | Frode Solberg: Å utvikle og drive en levedyktig SMB blir stadig mer krevende

    For å lykkes med å utvikle en bærekraftig liten eller mellomstor bedrift, kreves aktive eiere – en aktiv styrefunksjon og en oppdatert daglig ledelse. Quick-Fix-metoder holder ikke, skriver Frode Solberg høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • fredag 9. september 2022 - tendens.no Jorden er for alle

    I år er det 50 år siden Limits to Growth rystet verden med sine dystre utsikter for jordas fremtid. Hvor langt har vi kommet – og hvor går veien videre? Jørgen Randers, professor emeritus på Handelshøyskolen BI i Oslo og en av forfatterne bak rapporten Limits to Growth.

  • fredag 9. september 2022 - klassekampen.no EU-landene møtes i dag til energitoppmøte, men vil ha forskjellige løsninger: MÅ OVERBEVISE EUROPA

    Nick Sitter er professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI. Han blir overrasket om noe konkret kommer ut av dagens møte.

  • onsdag 22. juni 2022 - www.e24.no Arbeidsrettsekspert: – For å fremtvinge tvungen lønnsnemnd

    Arbeidsrettsekspert tror NHOs varslede lockout ender i tvungen lønnsnemnd i løpet av få dager. Alexander Sønderland Skjønberg er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

  • søndag 5. juni 2022 - tronderdebatt.no Pandemien og krigen i Ukraina er ikke en tilstrekkelig forklaring på økningen i konkurser

    Effekter av pandemien har enda ikke slått fullt innover våre bedrifter, og ikke minst er krigen i Ukraina en faktor som skaper, og vil skape, store utfordringer for vårt næringsliv fremover, skriver Frode Solberg høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • torsdag 5. mai 2022 - ukandeu.ac.uk European energy politics and security after Russia`s invasion of Ukraine

    Nick Sitter, Professor - Department of Law and Governance

  • torsdag 21. april 2022 - kapital.no Som å sette bukken til å passe havresekken

    Det går ikke an å si at man er advokat i én relasjon og administrerende direktør i en annen. Her er det kanskje grunn til at eierne bør følge litt mer med. Morten Kinander, jusprofessor ved Handelshøyskolen BI, Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • torsdag 7. april 2022 - aftenposten.no Viktor Orban fikk fire nye år ved makten. Dermed beholder Putin en viktig støttespiller.

    Krigen i Ukraina gir det ungarske valget større geopolitisk betydning enn det ellers ville hatt. Nick Sitter, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 6. april 2022 - bygg.no En mer utrygg verden krever en sirkulær byggenæring

    En mer sirkulær BAE-næring kan være en reell forsikring mot økende forsyningsusikkerhet. Olav Soldal, stipendiat og Marit Sjøvaag, førsteamanuensis, Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 29. mars 2022 - tronderdebatt.no Rydd opp i våre medlemseide organisasjoner som eksempelvis COOP og TOBB

    Styreopprydding og styrefornyelse er nødvendig. Fundamentet må da oppdateres. Av Frode Solberg, høyskolelektor forretningsutvikling, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • mandag 28. mars 2022 - nef.no EU’s sanksjoner – Norsk eiendom som potensiell trygg havn?

    Krigen i Ukraina aktualiserer sanksjonsregelverket – «plikten til screening» Pliktene etter hvitvaskingslovgivningen er et område som har stort fokus for tiden, både hos bransjen og Finanstilsynet. I denne materien har norske eiendomsmeglere også blitt kjent med plikten til å screene oppdragsgivere, kjøpere, reelle rettighetshavere til juridiske personer mv. mot EU og FN’s sanksjonslister. Terje Bergem høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • mandag 21. mars 2022 - khrono.no Arbeidsretts­ekspert om lukrativ slutt­avtale: — Alternativet kunne blitt enda dyrere

    Førsteamanuensis Alexander Sønderland Skjønberg tror Universitetet i Bergen mente det var vanskelig å bevise et grunnlag for oppsigelse av Ørnulf Lillestøl.

  • torsdag 10. mars 2022 - samfunnsviteren.no Klimakrisen løses ikke innenfor dagens system!

    For kort tid siden kom det nok en alarmerende klimarapport fra FN, og budskapet fra forskerne er tydeligere enn noen gang på at vi må handle raskt. Det har professor emeritus i klimastrategi ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Jørgen Randers liten tro på at vi vil gjøre.

  • torsdag 10. mars 2022 - finansavisen.no Et utvannet forslag om bærekraftig bedriftsledelse

    Norske myndigheter og norske selskaper bør bruke tiden fremover til å forberede seg på nye regler, skriver Tore Bråthen og Stine Winger Minde ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 4. mars 2022 - vg.no Juseksperter om Tajiks pikerom: − Gaver er ikke faste boutgifter

    Eivind Furuseth er førsteamanuensis på Institutt for rettsvitenskap og styring på BI. Han stusser på at ikke Hadia Tajik vil utdype hva slags utgifter hun har hatt.

  • torsdag 3. mars 2022 - www.dn.no EUs avhengighet av russisk gass er overdrevet

    På kort sikt kan EU klare seg rimelig bra uten russisk gass – lagrene holder ut april, sannsynligvis lenger. Sanksjoner mot russisk gasseksport vil gjøre Moskva økonomisk avhengig av Kina. Nick Sitter, Professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • onsdag 2. mars 2022 - dn.no Kronikk: Midtveis i en varslet katastrofe

    Lokale sosiale kollaps vil inntreffe før global miljøkollaps. Jørgen Randers professor emeritus ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • onsdag 2. mars 2022 - vinduet.no EN DYP ÅRE AV IRRASJONALITET

    Vladimir Putins verden er en regressiv utopi, sier forfatter og Russland-kjenner Geir Pollen. Ola Morris Innset postdoktorstipendiat ved Institutt for rettsvitenskap og styring har intervjuet forfatter og Russland-kjenner Geir Pollen om situasjonen i Ukraina.

  • fredag 28. januar 2022 - finanswatch.no BI tilknyttes ekspertnettverk om bærekraft

    Førstelektor ved Institutt for rettsvitenskap på BI, Per Espen Stoknes, er blitt medlem i den internasjonale tenketanken Club of Rome.

  • lørdag 1. januar 2022 - dn.no Bærekraftig bedriftsledelse får rødt lys i EU

    Lobbyister scoret nylig en stor seier da Europakommisjonen på nytt måtte utsette sitt forslag om bærekraftig selskapsledelse. Tore Bråthen, professor dr. juris og Stine Winger Minde, høyskolelektor ved Institutt for Rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

2021

  • lørdag 18. desember 2021 - Vi blir holdt som gisler av en minoritet

    I store deler av Europa må man nå vise vaksinepass for å slippe inn på restauranter og delta i offentlige arrangementer. Hvorfor gjør vi ikke det samme i Norge? MORTEN KINANDER, professor, Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 1. desember 2021 - tv2.no Høye strømpriser kan skape forakt for det grønne skiftet

    Få raskt på plass nødhjelp, sier BI-professor Atle Midttun. Han ber myndighetene også sikre tiltak som gjør nordmenn mer selvforsynt med kraft.

  • søndag 28. november 2021 - e24.no Er rådgiver for Flyr, eier aksjer i konkurrenten

    BI- professor Tore Bråthen, ekspert på selskapsrett, sier på generelt grunnlag at det er ingen lover eller regler som forhindrer et foretak å være aksjonær i et selskap det er rådgiver for, eller for konkurrenten.

  • søndag 28. november 2021 - tv2.no Taper tusenvis på å jobbe: – Vi lever på marginalen

    Studentene har ikke råd til kun å fokusere på studiene, men blir samtidig hardt økonomisk straffet om de jobber for mye. Økonom, jurist og førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem, sier det er svært lite gunstig å jobbe dersom man tjener akkurat så mye at man når grensen der hele stipendet bortfaller og blir til lån.

  • torsdag 18. november 2021 - ung.forskning.no Hvem betaler egentlig for at du kan gå på skolen?

    Tenk at du sitter ved pulten på skolen din. Så ser du deg rundt. Hvem er det egentlig som betaler for alt dette? Hvem betaler for bygget, og at det skal være varmt og godt? Hvem betaler lønnen til læreren din og for rockeringene i gymsalen?

  • onsdag 17. november 2021 - finanswatch.no BI-professor: – DNB har ikke fått «nei» siden 1998

    Espen Ekberg, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, er litt overrasket over at DNB fikk nei til å kjøpe Sbanken, men mener det er bra med et konkurransetilsyn som har styrke til å stå imot en stor aktør.

  • onsdag 27. oktober 2021 - juristen.no Behov for flere jurister med kompetanse innen forretningsjus

    Tilbakemeldinger fra våre kontakter i ulike miljøer har vist at det er behov for flere jurister med kompetanse innen forretningsjus. Vi begynte allerede i mars å arbeide med søknaden til NOKUT om å få akkreditert BIs masterstudie i rettsvitenskap, sier rektor ved Handels­høyskolen BI, Inge Jan Henjesand

  • fredag 15. oktober 2021 - bi.no LEDERENS VERKTØYKASSE - STYRINGSRETT I KRISER

    Hvor langt arbeidsgivers styringsrett strekker seg, er et komplisert spørsmål. Under pandemien har det dukket opp en rekke nye spørsmål om hva arbeidsgiver kan pålegge de ansatte. Covid-19-pandemien har påvirket arbeidslivet sterkt. Stikkord her er hjemmekontor, digitalisering, endring av arbeidsgiver og arbeidsoppgaver. Men hvor langt strekker arbeidsgivers styringsrett seg vanligvis? Og er dette annerledes i krisetider? Kan arbeidsgiver helt uten videre pålegge arbeidstakerne endringene de mener er nødvendige? Disse spørsmålene utforsker førsteamanuensis ved BI Alexander S. Skjønberg og advokat i NHO Kurt Weltzien i denne utgaven av Lederens verktøykasse. Skjønberg er hovedredaktør for en vitenskapelig antologi om styringsrett som ble publisert i august, Styringsretten – prinsipielt, komparativt og aktuelt (Gyldendal) og Kurt Weltzien har vært medredaktør og skrevet om styringsretten i krisetider.

  • fredag 15. oktober 2021 - bi.no MANGE VEIER TIL BÆREKRAFT – HVA FORSKNING FORTELLER OSS OM MULIGHETER

    Econa og BI inviterer til lanseringen av Magma nr.5, Norges største fagtidsskrift for økonomi og ledelse, og i dette nummeret er fokuset på bærekraft. Tidsskriftet presenterer ny og spennende norsk forskning på ulike innganger til bærekraft, samt et dypdykk i bedrifters arbeid på området. I dette frokostseminaret vil du få kjappe smakebiter om hva som rører seg på bærekraftsfronten. Hvordan få kraft i bærekraft? Dørene åpner kl. 08:00 for frokost. Programmet starter kl. 08:30 og er ferdig 09:30. Arrangementet foregår på BI Campus Nydalen og kan også følges via stream.

  • fredag 15. oktober 2021 - bi.no DEN EUROPEISKE STIFTELSESDAGEN 2021

    Stiftelsesforeningen og BI har gleden av å invitere til seminar og markeringen av den Europeiske stiftelsesdagen 2021, torsdag 14. oktober, kl. 09:00–15:30. Med markeringen av den Europeiske stiftelsesdagen ønsker vi å få frem stiftelsenes viktig bidrag til samfunnet, ved å presentere stiftelser og deres aktiviteter. Vi ønsker også å få frem nyttige erfaringer og kunnskap som styremedlemmer og ledere i stiftelser kan ha nytte av. I år er det et variert program som vi håper vil interessere mange.

  • mandag 27. september 2021 - juridika.no Kommentar til Høyesteretts dom i Grefsenhjem-saken HR-2021-1193-A

    Av Jan Fougner, Partner i Advokatfirmaet Wiersholm og professor II ved Handelshøyskolen BI

  • fredag 3. september 2021 - NTB Kommunikasjon BI-forsker tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje

    Samson Yoseph Esayas Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring anerkjent for sin PhD-avhandling.

  • tirsdag 29. juni 2021 - rett24.no Her er BIs første «økonomi-jurister»

    En egen BI-master i rettsvitenskap er antagelig bare et år unna, men allerede denne uken kommer de første mastergradene i forretningsjus og økonomi.

  • fredag 25. juni 2021 - snl.no Terrorisme

    Terrorisme er bruk av vold mot sivile for å skape frykt og dermed påvirke politikk. Terrorisme er derfor en politisk strategi som kombinerer vold og kommunikasjon. Å skremme befolkningen og påvirke regjeringer er vel så viktig som å påføre skade. Skrevet av Nick Sitter , professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 25. mai 2021 - advokatbladet.no Det tar veldig lang tid å lage en god forretningsadvokat

    Denne tiden mener vi kan reduseres betraktelig med en mer relevant utdannelse, mener Morten Kinander professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 21. mai 2021 - finansavisen.no ESG-rapportering: Det holder ikke lenger med de hyggelige historiene

    Med EUs nye direktiv blir det ikke lenger mulig å bare rapportere om suksesshistorier, skriver Caroline D. Ditlev-Simonsen professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 6. mai 2021 - dagensperspektiv.no På tide å sette en stopper for styregrossistene

    Å bygge styrer hvor fokus er en formalisme som retter seg mot «å passe på så vi ikke gjør noe galt» er feil i 2021, og da spesielt i SMB, skriver Frode Solberg, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • lørdag 17. april 2021 - dn.no BI-professor mener DNB ikke bør få lov til å kjøpe Sbanken

    Hvis DNB får kjøpe Sbanken vil det bety høyere priser for kundene, tror professorer Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI, Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • onsdag 7. april 2021 - dagensperspektiv.no En nødvendig fornyelse av våre styrer

    Det kan se ut til at vi fortsatt i stor grad rekrutterer til styrer slik vi alltid har gjort – gjennom å hente ressurser i våre nære nettverk og relasjoner. Det vi behøver nå mer enn noen gang er styrer med kompetanse som kan løfte bedriften inn i en ny hverdag, skriver Frode Solberg, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • mandag 8. mars 2021 - juridika.no Compliance skal gjøre vondt

    Compliance er en moderne amerikansk variant av dusøren Wanted Dead or Alive fra det Ville Vesten. Og compliance skal gjøre litt vondt. Det sier Norges beste advokat på feltet, Jan Fougner fra Wiersholm til Anine Kierulf i en ny episode av Takk og Lov. En av forretningsjussens vanligste områder er også en av de mest mystiske. – Snurr forklaring!

  • fredag 5. mars 2021 - https://www.nordnorskdebatt.no/ Overlever universitetet?

    Gudmund Hernes gjestet forleden Nord-Norges Vitenskapsakademi Academia Borealis med et interessant foredrag, denne gangen med tittelen «Om den kognitive samfunnskontrakten – vil universitetene overleve det 21. århundre?» Universitetene har eksistert i nesten 1000 år. Hva skulle tilsi at de nå er i fare? Gudmund Hernes professor II ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 3. mars 2021 - nrk.no Slipp oss fri

    La de ferdig vaksinerte reise allerede nå. Det er ingen gode grunner til å nekte oss. Hvis ikke vaksinerte velgere får friheten tilbake, kan den politiske prisen bli høy, skriver Ole Gjems-Onstad professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 23. februar 2021 - psykologisk.no Hva er varsling som fenomen?

    Varsling handler om å avdekke og bringe frem kritikkverdige forhold, men hva er egentlig varsling som fenomen? Det spør Brita Bjørkelo og Birthe Eriksen i boken «Varsling i arbeidslivet». Brita Bjørkelo er psykolog, PhD, og professor (organisasjonspsykologi og politivitenskap) ved Politihøgskolen. Birte Eriksen er advokat og førsteamanuensis II ved Handelshøyskolen BI, Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • fredag 19. februar 2021 - www.dn.no Frps ledere sammen med en smilende sosialistisk opposisjon kan være et dødskyss

    For mange velgere går det fremdeles et avgjørende skille mellom sosialistiske og ikke-sosialistiske partier. Frp har selv bidratt til at man ikke vet hvor man har partiet. Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 17. februar 2021 - dagensperspektiv.no Et felles ansvar

    Både bedriftene, myndighetene og vi som konsumenter er nødt til å ta ansvar, dersom vi skal lykkes med å få et mer bærekraftig forbruk, skriver Caroline Ditlev-Simonsen professor ved Handelshøyskolen BI, Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • tirsdag 9. februar 2021 - nrk.no Ofrer barna

    Politikere og helsemyndigheter påstår at de tenker på barnas beste. Men det er de voksnes interesser som vinner i pandemien. Ole Gjems-Onstad professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • tirsdag 9. februar 2021 - dagensperspektiv.no Fra uvitenhet til proaktivitet – dette er fremtidens vinnere

    Bedriftenes arbeid med bærekraft beveger seg fra å redusere risiko for skandaler og tragedier til å utvikle nye forretningsmuligheter, skriver BI-professor Caroline D. Ditlev-Simonsen.

  • onsdag 3. februar 2021 - samfunnsviterne.no/ Hvordan ser sosial bærekraft ut?

    Samfunnsviterne har satt sosial bærekraft øverst på sin agenda i diskusjonen om fremtidens lavutslippssamfunn. Er sunn vekst egentlig mulig på en begrenset klode? Hvordan ser sosial bærekraft ut? Hvordan kombinerer vi klimakamp med målet om et bedre samfunn for alle? Per Espen Stoknes er TED GLobal Speaker, utdannet psykolog med dr. grad i grønn økonomi og jobber som førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi.

  • fredag 29. januar 2021 - kom24.no Norske bedrifter bruker Bernie Sanders-bilde uten lov – TV 2: Dette skulle vi aldri ha gjort

    Irina Eidsvold-Tøien sier at krav om erstatning kan i verste fall bli konsekvensen om en bedrift bruker bildene ulovlig.

  • mandag 25. januar 2021 - Dagbladet.no EU har vært i overkant naive

    EU trenger mer enn bare en Green Deal for klima. Vi må bygge bedre broer mellom den demokratiske avantgarde i Øst-Europa og nordiske meningsfeller. Her kan Norge og Norden spille en viktig rolle. I ettertid er det lett å se at Vest-Europa og EU har vært i overkant naive når det gjelder Europas demokratiprosjekt. Atle Midttun professor Handelshøyskolen BI Nina Witoszek, senior Researcher, Senter for Utvikling og Miljø, Universitetet i Oslo

  • torsdag 7. januar 2021 - dn.no Vaksineringen går for tregt, myndighetene må skifte gir

    I ti måneder har regjeringen og helsemyndighetene bedt folk være flinke. Nå må de selv være det. Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • fredag 1. januar 2021 - dn.no Russisk gass utfordrer sikkerhetspolitikken

    Kutt i Russlands gasseksport til EU får store konsekvenser for hele kontinentet – Norge eller andre kan ikke dekke EUs behov. Dette er en sikkerhetspolitisk utfordring for EU. Nick Sitter, professor, Handelshøyskolen BI

2020

  • torsdag 12. november 2020 - https://morgenbladet.no/ Et regime foran undergangen?

    Når ledere i de øvre etasjer opptrer som koloniherrer, undergraver de hele det sosialdemokratiske prosjektet, skriver Gudmund Hernes.

  • torsdag 12. november 2020 - https://kommunikasjon.ntb.no/ Klimagasskutt ikke nok for å stanse global oppvarming

    Arktis fortsetter å smelte selv om vi reduserer klimagassutslipp til null. Storskala karbonfangst og lagring er nødvendig for å bremse langvarig global oppvarming. I en studie publisert i Nature Scientific Reports simulerer professor emeritus ved BI Jørgen Randers det globale klimaet fra år 1850 til 2500. Han anslår at global oppvarming vil fortsette i hundrevis av år selv om vi nå kutter klimagassutslipp til null.

  • tirsdag 27. oktober 2020 - rett24.no Slik vil Kongressen i USA temme IT-gigantene

    I en ny rapport fremmer Kongressens konkurranseutvalg tre hovedforslag, med omfattende endringer i konkurranseregelverket. Samson Esayas, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • torsdag 22. oktober 2020 - En politisk vurdering som ikke skal høre hjemme i en domstol

    Instituttleder Morten Kinander ved BI mener Stortinget var naivt da det innførte nye rettigheter i grunnloven. – Men nå står de der, selv om det aldri var meningen at de skulle bli anvendt i slike konkrete politiske spørsmål, sier han

  • mandag 28. september 2020 - www.dn.no Nå vil BI utdanne advokater

    Hvis BI får det som de vil, kan privatskolen utdanne 30 til 50 fullverdige jurister i året innen kort tid. I dag er det kun universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø som tilbyr mastergrader i rettsvitenskap. Dette er fastsatt i gradsforskriften, som begrenser hvilke institusjoner som kan tilby hvilke yrkesutdannelser med beskyttet tittel. De offentlige utdannelsene har vært rettet mot forvaltning og akademia. Dette vil bli et bransjestudium i mye større grad, tilpasset etterspørselen fra næringslivet og advokatfirmaene, sier Morten Kinander leder for Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 21. september 2020 - nrk.no Professor hardt ut mot formuesskatten – mener den skader Norge

    Den omstridte formuesskatten er skadelig for Norge og gjør det utenkelig at vi kan få et norsk forretningseventyr som Spotify eller Tesla her hjemme. Det mener professor i skatterett Ole Gjems-Onstad ved handelshøyskolen BI, som har skrevet ei ny bok om formuesskatten.

  • mandag 21. september 2020 - dagbadet.no Vekst er umulig – gi oss vekst!

    Vekstparadokset oppstår fordi samfunnet trenger mer økonomisk vekst, samtidig som jordkloden er full og klimaet på tippepunktet. Kan dette løses? Per Espen Stoknes, førsteamanuensis BI, Senter for Bærekraft og Energi, aktuell med boka Grønn Vekst

  • fredag 4. september 2020 - agendamagasin.no Arbeidsrett er en sosial idé

    Når arbeidsmarkedet endres, må også arbeidsretten forandres. Da trengs en forståelse av makt- og avhengighetsstrukturene i arbeidslivet. Alexander Næss Skjønberg førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 4. september 2020 - www.rett24.no Bekymringsfull svak avgjørelse fra Borgarting i Grefsenhjemmet

    Rettens begrunnelse strider på flere punker med grunnleggende tariffrett, mener Alexander Næss Skjønberg Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 19. august 2020 - www.nrk.no Århundrets julaften

    Glem slips og bøker under juletreet. Hvis arveavgiften kommer tilbake, kan det bli landsteder og aksjefond i stedet. Hvis arveavgiften gjeninnføres, vil seniorgenerasjonen overføre alt de kan før endringen skjer. Da blir det familieboliger og landsteder som havner under juletreet, skriver kronikkforfatteren Ole Gjems-Onstad professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 11. august 2020 - www.lo.no Høyesteretts dom i ISS-saken

    LO-advokatenes blogg/FB gruppe har innimellom noen gjestekommentarer. Denne uke er Alexander Næss Skjønberg gjest. Han er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, BI, og har skrevet doktorgrad (Phd) om Fredsplikten. Hans tema er Høyesteretts dom i ISS/renholdssaken. Privatisering av offentlig virksomhet reiser politiske spørsmål og saken har skapt sterke reaksjoner. LO-leder sa etter dommen at arbeidstakere ikke har godt nok vern ved privatisering av offentlig virksomhet. «Også denne gangen ser vi at det er lavtlønte kvinner i sliteryrker som rammes. -Det er helt uholdbart», sa LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Høyesterett oppgave er å tolke lover og fastslå hva som er lovgivers mening. Hvis lovregler skal endres, må dette primært gjøres av Stortinget, altså folket ved valg. Saken er i seg selv en god illustrasjon på at det ofte er klare forskjeller mellom jus og politikk. Skjønberg fokuserer i denne kommentaren på de juridiske sider av saken.

  • fredag 26. juni 2020 - Eiendomsmegleren nr. 3 - 2020 Om hamstring og datakirkegårder i personopplysningslovens tid

    Eiendomsmeglere og foretak har stor tilgang på personopplysninger og bransjen har i stor grad lagt seg til arbeidsmetoder som innebærer at man gjør bruk av og lagrer personopplysninger, blant annet til markedsføringsformål, i stort mon. Av Terje Bergem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og advokat.

  • mandag 15. juni 2020 - nrk.no Norges nye sosialist

    Erna Solberg har satt venstresiden ut av spill ved å slutte å føre høyrepolitikk. Ole Gjems-Onstad professor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI

  • lørdag 6. juni 2020 - nt24.no Med dette enkle trikset tjener du mange tusen kroner på rentestupet: – Så å si gratis penger

    ENKLE PENGER:Ved å flytte penger fra en konto til en annen vil du tjene penger slik situasjonen er akkurat nå. Høyskolelektor ved BI, Dag Jørgen Hveem, gjør utregningen i saken.

  • torsdag 28. mai 2020 - Dagens Næringsliv Staten må selv kreve transparens fra selskapene den eier

    Det kan stilles spørsmål om man har oppnådd det man i sin tid ønsket med børsnoteringen av Statoil – nå Equinor. Sverre A. Christensen Førsteamanuensis i Næringslivshistorie, Handelshøyskolen BI og Maria Moræus Hanssen, styreleder og investor

  • fredag 22. mai 2020 - abcnyheter.no Klimasamtalen handler ofte mer om følelser enn fakta

    Svært få liker å bli fortalt hvordan de skal leve livene sine. Derfor bør mennesker som er uenige i klimasaken forsøke å møte hverandre med nysgjerrighet, genuin interesse og aktiv lytting, ifølge klimapsykolog Per Espen Stoknes.

  • torsdag 21. mai 2020 - Aftenposten EU har en demokrati- og rettsstatskrise i tillegg til koronakrisen

    Hvorfor har EU inntatt en så tilsynelatende tafatt holdning til avdemokratiseringen i Polen og Ungarn?

  • fredag 15. mai 2020 - morgenbladet.no Hvordan kan toppeliten i norsk næringsliv være så dårlig, spør Gudmund Hernes.

    Oljesokkelen har ikke bare utvunnet olje.

  • torsdag 7. mai 2020 - aftenposten.no Hvor lenge vil koronapandemien og tiltakene vare? | Jørgen Randers

    Politikerne må umiddelbart skifte ut svaret «Det er umulig å si!» med en kunnskapsbasert prognose for hva som kommer til å skje i resten av 2020.

  • onsdag 6. mai 2020 - nrk.no Ikke ødelegg sommeren

    Regjeringen gjør sommerferien dyrere og vanskeligere enn nødvendig.

  • torsdag 30. april 2020 - juridika.no Koronapandemien er en force majeure-begivenhet. Hva så?

    Avtaler skal holdes. Det er utgangspunktet. Den som misligholder en avtale, vil enten bli dømt til å oppfylle eller å erstatte den andres tap. Mange avtaler har imidlertid bestemmelser som fritar en ved en force majeure-begivenhet. Og selv der avtalen ikke inneholder noen slik bestemmelse, åpner norsk rett for å suspendere forpliktelsen. Koronapandemien må kunne sies å være en typisk force majeure-begivenhet. Mye er fortsatt usikkert når det gjelder hvordan pandemien vil utvikle seg og hvordan det vil påvirke kontrakter. Her er en gjennomgang av de viktigste vurderingselementene.

  • fredag 24. april 2020 - agendamagasin.no Podcast: Nick Sitter om Ungarn under korona

    Den ungarske koronaloven gir Viktor Orbans regjering utvidede fullmakter på ubegrenset tid. Er dette et endelig punktum for det ungarske demokratiet? På link fra Budapest har vi med oss Nick Sitter, professor ved Handelshøyskolen BI og Central European University.

  • fredag 24. april 2020 - vikenvest.no COVID-19 situasjonen opphever ikke styreansvaret

    Det personlige ansvaret til styrets medlemmer i tillegg til det generelle styreansvaret øker i takt med utfordringene. En ting er å håndtere den akutte krisen og etablere kontroll. En annen ting er å legge et strategisk gjennomførbart løp for å komme seg opp og frem igjen.

  • fredag 24. april 2020 - midtnorskdebatt.no Fire grep som styrene bør ta nå i koronakrisen

    Har vi riktig styrekompetanse i våre små og mellomstore bedrifter til å klare utfordringene fremover?

  • fredag 24. april 2020 - morgenbladet.no Penger kan trykkes

    Koronapandemien vil vise hvordan samfunnet kan bruke nytrykte penger til å løse andre «uløselige» problemer i tiårene fremover.

  • fredag 24. april 2020 - nrk.no Ettertidens dom

    Flere av regjeringen Solbergs dramatiske koronavalg synes allerede nå høyst tvilsomme.

2019

  • fredag 13. september 2019 - morgenbladet.no Det nye må være mer av det gamle

    Hva er verst: at dine motstandere har håpløse oppfatninger, eller at dine meningsfeller låser deg fast til standpunkter du fornemmer bør endres? Gudmund Hernes, forsker ved Fafo og professor II ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 3. september 2019 - dn.no Schwencke- rapporten: Erna Solberg og Siv Jensen mener at små selskaper kan spare en halv milliard kroner

    Professor Hans R Schwencke foreslo i samarbeid med førsteamanuensis Eivind Furuseth i en rapport til Finansdepartementet å samordne regnskaps-og skatteregler for små aksjeselskaper. Nå signaliserer Erna og Siv at forslagene skal følges opp og de forventer støtte for initiativet. Jeg kan ikke tenke meg noen som vil være imot dette, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

  • mandag 5. august 2019 - FriFagbevegelse.no Norge kan bli blant de hardest rammede av brexit, ifølge tysk studie

    Den tyske studien anslår at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner. Dette gjør det mindre sannsynlig at norsk økonomi vil tape såpass mye på en hard brexit som studien anslår, sier Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • mandag 5. august 2019 - Teknisk Ukeblad Pluss Liten tro på Equinors hydrogeneventyr: Urealistisk, mener eksperter

    Energieksperter har liten tro på at CO2-renset gass kan konkurrere med hydrogen fra billig vind og sol. Per Espen Stoknes, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, tror ikke hydrogen fra gass har noen sjanse i priskonkurransen.

  • tirsdag 2. juli 2019 - Teknisk Ukeblad Pluss Equinor sliter med å få tak i fornybar-prosjekter

    Vi leter med lys og lykter for å vokse innen fornybar energi, men konkurransen er hard og tilgangen på prosjekter går for sakte, sier Equinors sjeføkonom Eirik Wærness. Selv om BI-forsker Per Espen Stoknes mener at Equinor er sent ute, ser han fortsatt én stor mulighet: -... Equinor har fortsatt mulighet til å ta et marked innen flytende vindtubiner, men da kan de ikke vente på penger fra staten.

  • mandag 1. juli 2019 - BT Budrunden var et kaos. Da gjorde megleren en skikkelig tabbe.

    Hvert fjerde minutt kom det inn nye bud. Dette skjer når budrundene går galt. Derfor er det færre feil med budrunder nå enn før, mener professor Tore Bråthen ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 27. juni 2019 - E24 Flere store selskaper flytter årsmøtet til nett - investorer protesterer

    Netflix, General Motors og Intel er blant de amerikanske børskjempene som kaller inn investorene til årsmøte - på nett. Professor Tore Bråthen ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 19. juni 2019 - iTromsø Pluss Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

    Noen mener forbrukslånsbankene ikke er bærekraftige og går en mørk fremtid i møte. Men om norske banker kollapser er det egne lover og regler som bestemmer om den kan drives videre og hva som skjer med kundenes gjeld. Man vil med dette systemet sørge for at staten ikke skal måtte gå inn og redde bankene, sier Morten Kinander, professor ved institutt for rettsvitenskap og styring Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 13. juni 2019 - BLA Klimakrisekritikk

    Det heter ikke: klimautfordringer - nå lenger. Heretter heter det: klimakrise. At språket former virkeligheta vi lever i er åpenbart. Hvilke ord vi bruker styrer både hva vi ser og hvordan vi handler. Per Espen Stoknes, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, psykolog og MDG-politiker.

  • torsdag 6. juni 2019 - Petro Equinor: - En bærekraftig fremtid blir stadig vanskeligere å få til

    Globale utslipp økte i fjor til et nytt rekordnivå, og dagens klimatiltak er langt fra nok til å få verden på rett kurs, viser en klimarapport fra Equinor. Rapporten lanseres under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo torsdag, der blant annet Per Espen Stoknes, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI og vararepresentant for Miljøpartiet De Grønne på Stortinget, vil stille til debatt.

  • fredag 31. mai 2019 - Kapital Her må du punge ut mest hytteskatt

    Noen kilometers avstand i beliggenhet kan bety titusenvis av kroner i ekstra skatt på ditt sommerferieparadis. - I manges øyne rent bedrageri, sier styrelederen i Norges Hytteforbund, og varsler søksmål mot en hyttekommune. Det er en reell problemstilling, sier professor Ole Gjems-Onstad, institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 28. mai 2019 - Finansavisen Svensk næringslivstopp risikerer fengsel

    En skjebnesvanger telefonsamtale kan felle den svenske milliardæren Ola Rollén i innsidesaken mot ham i lagmannsretten. Professor Morten Kinander, institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI

  • tirsdag 28. mai 2019 - Regnskap Norge Regnskap og skatt - Kan vi få bedre samkjørt regelverk?

    Finansdepartementet har fått utarbeidet en forstudie i hvordan regelverket for årsregnskap og skatt kan tilpasses hverandre. Dette for å se på forenklingsmuligheter. Oppdraget med forstudien ble tildelt professor Hans Robert Schwencke, institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 24. mai 2019 - Agenda Magasin Mens vi venter på Thunberg-effekten

    De grønnes store utfordring fram mot valget er å balansere klimakrisens kullsvarte alvor med entusiasme for at politisk endring er mulig. Per Espen Stoknes, førstelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • lørdag 18. mai 2019 - Finansavisen Jussprofessor vil ha større straffesprik

    Det er ikke naturlig at man uansett skal ende i fengsel for innsidehandel. Alle andre land jeg vet om har et mer differensiert sanksjonssystem enn det vi har på dette området, sier professor Morten Kinander, ved Handelshøyskolen BI, Institutt for rettsvitenskap og styring.

  • mandag 13. mai 2019 - Finansdepartementet Overrekkelse av rapport om enklere merverdiavgift

    Ekspertgruppen har bestått av: Vibeke Hammer Madsen, tidligere administrerende direktør i Virke (leder) Vidar Christiansen, professor emeritus, Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Anders Mikelsen, førsteamanuensis, Institutt for rettsvitenskap og styring, BI

  • fredag 10. mai 2019 - iNNOMAG Elektrisk på Agder Energi-konferansen!

    Den første dagen av årets Agder Energi-konferansen var preget av den teknologien, transporten og innovasjonen som vil prege neste generasjons elektriske byer. Professor emeritus Jørgen Randers ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 8. mai 2019 - EnerWE Hvis jeg fikk lov til å bestemme, så ville jeg ikke bygget en eneste vindmølle til på land

    Debatten om utbygging av landbasert vindkraft blåser som stiv kuling over landet. Mange mener at vi må bygge ut så mye fornybar energi som overhodet mulig for å bidra til å nå Parisavtalens mål. Professor emeritus Jørgen Randers ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • søndag 5. mai 2019 - Nettavisen Søknadseksplosjon til eiendomsmeglerstudiet

    Studentene strømmer til Handelshøyskolen BI. Bare i år tikket det inn 584 søknader til bachelorstudiet Eiendomsmegling, som tilsvarer en økning på 25 prosent mot 2018. Associate dean og førstelektor Paul Henning Fjeldheim for eiendomsmegling ved Handelshøyskolen BI tror ryktet om eiendomsmeglernes død nå har lagt seg.

  • fredag 3. mai 2019 - Dagens Perspektiv Helseforetakene vil stenge døren til styreommet

    Høyskolelektor og styreekspert Frode Solberg ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, mener praksisen med åpne styremøter i helseforetakene bør stoppe. Han frykter at beslutningene som tas er av en dårligere kvalitet enn de kunne vært.

  • fredag 26. april 2019 - Morgenbladet Den stosre firmafesten

    Oppe på en hems på restauranten Louise på Aker Brygge sitter rapperen Oral Bee og hans makker Mr. Når inntekter fra vanlige konserter går ned, må man spe på med andre ting, som pedagogisk virksomhet eller eventjobber, sier Irina Eidsvold-Tøien, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring, og Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 24. april 2019 - Hegnar.no Syv råd for å lykkes som leder

    Der større virksomheter fordeler lederoppgavene på flere personer, må småbedriftslederen selv håndtere hele spennet av oppgaver. Det bekreftes i en fersk undersøkelse blant 220 ledere i små og mellomstore bedrifter fra hele landet, skriver Frode Solberg, Høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI i BI Business Review.

  • tirsdag 23. april 2019 - Rett24 Regjeringen misforstår innsidereglene

    Før påske la Finansdepartementet frem forslag til nye lovregler om markedsmisbruk. Men lovforslagets definisjon av misbruk av innsideinfo er klart i strid med EU-retten, mener professor Morten Kinander, institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 18. april 2019 - Forskning.no Psykologifaget er medansvarlig for klimakrisen

    Universitetet i Oslo sender nå psykologistudentene sine til skogs. Verden slik vi kjenner den er i ferd med å kollapse. Hva gjør det med oss? Nå leder Per Espen Stoknes Senter for grønn vekst på Handelshøyskolen BI, Nydalen.

  • torsdag 11. april 2019 - Tønsbergs Blad Ikke hold testamentet ditt hemmelig for barna

    I den forbindelse uttaler Dag Jørgen Hveem, jurist og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, at problemet ofte kan løses ved å skrive et testament som barna ikke trenger å vite noe om før foreldrene har gått bort.

  • tirsdag 2. april 2019 - ABC Nyheter Vil trekke NSB for retten: - Krenker navnet vårt

    To selskap forbereder søksmål mot NSB etter navnebyttet til Vy. Førsteamanuensis og instituttleder ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI Monica Viken har tidligere sagt til TV 2 at forvekslingsfaren kan bidra til et inngrep mot varemerket til det andre selskapet.

  • fredag 29. mars 2019 - Dagens Perspektiv Ansattrepresentanter strippes for makt

    Selv med representasjon i styrene har ansatte i norske selskaper forsvinnende lite innflytelse på arbeidsplassen. Det er en kjempeutfordring, sier høyskolelektor Frode Solberg ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 29. mars 2019 - E24 Brexitavtalen stemt ned - EU kaller inn til krisemøte

    Fredag ble nok et nederlag for statsminister Theresa May i Parlamentet, og Storbritannia kom seg heller ikke nærmere en brexit-beslutning. Professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI sa tidligere denne uken at han var overrasket om May fremdeles sitter som statsminister i neste uke.

  • torsdag 28. mars 2019 - TV2 Vy-bråket: Forbereder søksmål mot NSB

    NSB krenker rettighetene vi har til navnet vårt, sier lederen i et av firmaene som allerede bruker navnet Vy. Førsteamanuensis og instituttleder Monica Viken ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen mener NSB kan ha brutt lov om god forretningsskikk.

  • torsdag 28. mars 2019 - Rett24 Nå skal BI tilby «jusøk»-master

    Fra høsten tilbyr BI master i forretningsjus og økonomi. UiB-professor Ernst Nordtveit mener de juridiske fakultetene har spilt kortene dårlig ved ikke å satse på det samme. Denne måten å integrere fagene på er nytt i BI-sammenheng, sier Monica Viken, instituttleder ved institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 27. mars 2019 - E24 May går av dersom brexit-avtalen hennes vedtas

    Theresa May sier hun vil gå av som statsminister i Storbritannia hvis brexitavtalen går igjennom. Det skriver blant annet BBC og Sky News. Professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI sa tidligere denne uken følgende om hva May håper på for avstemmingen.

  • tirsdag 26. mars 2019 - E24 BI-professor blir overrasket om Theresa May fremdeles er statsminister neste uke

    Slik den britiske loven er i dag, skal Storbritannia forlate EU på fredag, og fremdeles er det uklart hva som vil skje. Om de gjør det, og Theresa May nekter å følge det, så kan hun ikke fortsette som statsminister, sier professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 22. mars 2019 - Morgenbladet Å gi hele årskull trekk for skulk, er en tapt sak, skriver Gudmund Hernes

    De går to spøkelser gjennom Europa – to samtidige bevegelser som begynte i det små, men som nå har slått gjennom med uventet kraft og har skiplet styresmakter og eliter. Gudmund Hernes, professor II ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 20. mars 2019 - E24 Tusk: Brexit-avtalen må godkjennes i Underhuset

    EU-president Donald Tusk mener en kort brexit-utsettelse er mulig, men forutsetningen er at Underhuset godtar skilsmisseavtalen som er forhandlet fram. Professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI sier han ikke er overrasket over utspillene fra EU-siden.

  • tirsdag 19. mars 2019 - resett.no Valgforsker: For tette bånd mellom PR og politikk kan gå på tilliten løs

    Politikere og PR-folk er ikke korrupte selv om de er venner og hjelper hverandre, men det kan svekke tilliten til politikerne, sier valgforsker Bernt Aardal. Professor Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI synes imidlertid ikke denne saken er relevant for debatten om båndene mellom PR og politikk. Omdømmeeksperten peker på at Norge er et lite land med få PR-rådgivere og politikere. Vi må bare innse at det er umulig å unngå vennskap i et så lite miljø, og disse vennene stiller opp for hverandre, sier hun til NTB.

  • torsdag 14. mars 2019 - Tett24 «Vi leser dommen ulikt, det kan vi trygt slå fast»

    Det er et faktum at han i sin tid var del av kapitalens leiehær, sa Edvard Bakke om førstvoterende Ingvald Falch. I går møttes Skanska-advokatene til smekkfull debatt i Juristenes Hus. Høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, Anette Grønnerød-Hemmingby mener avgjørelsen i Skanskasaken avklarer at det ikke er grunnlag for å anse ansiennitet som en hovedregel.

  • torsdag 14. mars 2019 - E24 Stordalen slår tilbake mot skattekritikken

    Petter Stordalen avviser kritikken mot forslagene hans til skattlegging av teknologigiganter som Google og Facebook. Kritikerne sier at arbeidsplasser og investeringer kan forsvinne og at hotellkongens forslag er vanskelige å gjennomføre. Eivind Furuseth, som er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI, er skeptisk til om forslaget om skatt på fast eiendom vil treffe aktører som Airbnb.

  • torsdag 14. mars 2019 - E24 Professor: - May klarer ikke å rote seg ut av en hard brexit på egen hånd

    EU-skilsmissen ble utsatt, slik BI-professor Nick Sitter spådde. Han tror statsminister Theresa May nå tvinges til å søke samarbeid over partigrensene. Det at May har mistet kontroll over prosessen gjør at hun ikke klarer å rote seg ut av en hard Brexit helt på egen hånd, sier professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI

  • torsdag 14. mars 2019 - Dn.no Arbeiderpartiet vil sende lovforslag i retur - Skremmende dårlig

    Regjeringens forslag om ny lov om kjøp og salg av bolig har fått sterk kritikk fra flere hold. Nå vil Ap ha en bedre utredning. Forrige uke uttalte Norges fremste ekspert på nettopp avhendingsloven, jusprofessor Harald Anderssen ved BI, at lovforslaget var både faglig svakt og demokratisk uakseptabelt.

  • torsdag 14. mars 2019 - Fædrelandsvennen DNB med ny salgsvri: slipper kostnader om boligen ikke blir solgt.

    Professor Tore Bråthen ved institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI er ikke kjent med DNB Eiendoms nye salgsgaranti. Hans generelle råd dersom man skal selge boligen sin og benytte seg av en slik tjeneste, er at man setter seg nøye inn i hva salgsgarantien innebærer.

  • onsdag 13. mars 2019 - Dagsavisen Vindkraft på land har begrenset postensial

    Vi tar ikke til orde for full stans av vindkraft på land, som statsråden hevder. Det er i dag bygget ut og er under utbygging totalt ca 12 TWh av totalt godkjente 22 TWh. Det gjenstår derfor fortsatt ca 10 TWh å bygge ut på land. Dette skriver Erling Diesen, tidl. generaldirektør NVE, Lars Thue, professor emeritus, Handelshøyskolen BI og Erik Fleischer, sivilingeniør, i dette svaret til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

  • fredag 8. mars 2019 - VG Boligsalg vil bli et mareritt

  • onsdag 6. mars 2019 - Dn.no Slakter nytt boliglovforslag: - Her har Justisdepartementet kokt i hop noe på bakrommet

    Professor Harald Benestad Anderssen ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI slakter regjeringens forslag om endringer i boligloven. Han mener Stortinget må sende forslaget i retur.

  • lørdag 2. mars 2019 - Klassekampen Karbonfella

    Kostnadene for klimautslippene må tas av den rikeste og mest forurensende delen av befolkningen. Det er beholdningen (opphopningen) av CO2 i atmosfæren, ikke de årlige netto utslippene i seg selv, som forårsaker den globale oppvarmingen. Politikernes stadige uttalelser om at «vi» er på rett vei ved at «utslippene går ned» (ofte usant), er derfor villedende. Uansett hvor mye de positive netto utslippene blir redusert, bidrar de til økt opphoping av CO2 i atmosfæren og dermed til framtidig temperaturøkning. Dette skriver Per Espen Stoknes og flere andre i dette innlegget.

  • lørdag 2. mars 2019 - aftenbladet.no Nedslitt og rivningsklart hus satte salgsrekord i Tananger

    Solgt for 13,9 millioner kroner. Det kan virke som at deler av kjøpesummen er en gave fra kjøper til selger, sier førsteamanuensis og skatteekspert Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

    Les mer

    Saken er også referert i Nettavisen.Økonomi  3. mars, der førsteamanuensis og skatteekspert Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI sier at dette er brudd på skatteloven. Smiths venner virker å være på begge sider av bordet, og eiendommen er kjøpt for omtrent tre ganger så mye som markedsprisen. Er det noe galt i det? Ja, sier Furuseth. Transaksjoner mellom personer eller selskaper med interessefellesskap skal skje på markedsmessige vilkår.

  • fredag 1. mars 2019 - kraftnytt.no Energiveteraner vil stanse utbygging av vindkraft på land

    Norge er ikke tjent med en slik utbygging på land, skriver energiveteranene Erling Diesen, tidligere NVE-sjef, Lars Thue, pensjonert professor Handelshøyskolen BI og sivilingeniør Erik Fleischer. De fleste berørte kommuner er motstandere av vindkraftutbygging. Protestaksjoner er på gang flere steder. Vindkraftutbygging i Norge gir få nye arbeidsplasser. Alt utstyret til vindkraftturbinene produseres i utlandet. Bare bygging av veier og fundamenter gir arbeidsplasser i Norge. Målet burde være å omstille til flere og mer avanserte arbeidsplasser. Innlegget står også i Rogalands Avis 5. mars med tittelen: Vindkraft på land eller på havet?

  • onsdag 27. februar 2019 - VG Vil være godt nytt for Norge

    Britenes utmeldingsdag fra EU nærmer seg, og de harde frontene har blitt mykere. Nå endrer ting seg raskt. For en uke siden trodde jeg det gikk mot en krasj-brexit 29. mars, men nå blir det stadig mer sannsynlig at det blir en utsettelse. Det kan fremdeles bli en hard brexit, men det er mer sannsynlig at det skjer senere, sier professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

    Les mer

    Saken er også referert i e24.no 26. februar.

  • onsdag 27. februar 2019 - Dagen Meir profitt og mindre etikk i borgarleg utviklingspolitikk

    Styresmaktene si tilnærming til næringslivets samfunnsansvar har endra seg med den borgarlege regjeringa, ifølgje ny mastergrad. Det er overraskande at menneskeverd og menneskerettar ikkje framstår som eit mål i seg sjølv, men bare eit middel for å styrke omdømet og auke fortenesta til selskapa, sier Amalie Hilde Tofte. Sjølv har ho ikkje studert effekten lovregulering har på arbeidstakarar og menneskerettar, men det har professor Caroline Ditlev-Simonsen ved BI. Ho ser, i motsetnad til Tofte, ei positiv utvikling i norske selskap si haldning til samfunnsansvar. Norske bedrifter i utlandet er mykje mer medvitne på samfunnsansvar i dag enn på slutten av 80-talet då dette såvidt begynte å bli eit tema. Den gongen handla samfunnsansvar mest av alt om fine ord om å skape ei bedre verd og vere gode mot alle. Ditlev-Simonsen peiker på at bedriftene nå bruker FN sine bærekraftmål meir konkret.

  • tirsdag 26. februar 2019 - VG.no Corbyns brexit-valg

    At det britiske arbeiderpartiet nå sier at de ønsker en avstemning om landets tilknytning til EU, betyr trolig ikke at britene kommer til å bli i unionen. Men at dette nå er det første steget på en snuoperasjon for britene til å bli i EU, tror ikke Nick Sitter, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI. Jeg har liten tro på at en folkeavstemning vil gi et annet resultat. Det er ikke noe som tyder på at mange har ombestemt seg. Men det er mange som mener at man må finne en annen måte å fikse britenes utgang av EU på, sier Sitter til VG.

  • mandag 25. februar 2019 - DN.no Norge trenger en «Green New Deal» nå

    Karbonprising er ikke nok til å få satt fart på det grønne skiftet. Vi har ikke tid til å fortsette med «business as usual». Dette skriver Thorvald Grung Moe, forsker ved Levy Economic Institute i New York, og Jørgen Randers, professor emeritus, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

  • fredag 22. februar 2019 - Morgenbladet.no Solbergs største seier kan være begynnelsen på slutten

    I det ytre har hun lykkes: For første gang siden Willoch i 1983 har landet en borgerlig flertallsregjering, og Erna Solberg har fått makt til å sette Stortinget i parentes. Men er hun fanget i eget garn? Glipper grepet når hun skal løfte seierens beger? Dette skriver professor emeritus Gudmund Hernes i dette innlegget.

  • onsdag 20. februar 2019 - nrk.no Om pensjon på "Ekko"

    Forsker Harald Espeli deltok NRK Radio P2s Ekko-program om pensjon fra kl. 09.04 til 09.40.

  • onsdag 20. februar 2019 - e24.no Sjansen for at EU strekker seg videre er lik null

    Theresa May prøver så godt hun kan å få EU med på en avtale hun kan få gjennom parlamentet. Men det kommer ikke til å gå, mener BI-professor Nick Sitter. Han tror en «hard brexit» er det mest sannsynlige utfallet nå.

  • tirsdag 19. februar 2019 - VG Lyst på hytte? Slik får du råd?

    Advokat Dag Jørgen Hveem, ekspert i privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI, mener at hytteutleie kan være gunstig drahjelp for å få råd til å kjøpe hytte. For selv om mange drømmer om hytte, er det langt fra alle som har råd til bare å kjøpe seg en og håndtere utgiftene på strak arm. Men med leieinntekter får man hjelp til å dekke de løpende utgiftene knyttet til hytteeierskapet, sier han.

  • fredag 15. februar 2019 - Adresseavisen Syv råd for å få trønderske bedrifter til å vokse

    Det mangler ikke på ideer i Trøndelagsregionen. Det manifesterer seg i oppstart av mange nye virksomheter. Vi har mange små- og mellomstore bedrifter. Dessverre kommer de fleste til å forbli små. Trøndelag er ikke gode nok til å få de små og mellomstore bedriftene til å vokse. Jeg har gjennomført undersøkelser blant ledere i regionen og sensurert flere hundre prosjektoppgaver som studenter ved Handelshøyskolen BI har gjennomført blant små og mellomstore bedrifter i regionen. De viser at det er et betydelig forbedringspotensial hos trønderske bedrifter. Dette skriver høyskolelektor Frode Solberg i denne kronikken. Saken står også i BI Business Review og hegnar.no.

  • torsdag 14. februar 2019 - dn.no Tror oppkjøpsprosessen rundt Oslo Børs vil bli pensum

    Jusprofessor Morten Kinander, som leder Senter for finansregulering ved Handelshøyskolen BI, finner det spesielt at styret ved Oslo Børs har bundet seg til masten og dermed ikke er åpen for å sikre et høyest mulig bud for aksjonærene.

  • torsdag 14. februar 2019 - nettavisen.no Norsk studie: Slik påvirker naboens elbilkjøp deg

    I en hovedoppgave ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), forsøkte psykologstudentene Ada Borgwardt og Alvilde Knutsen å finne svar på om sosial påvirkning i nabolaget bidrar til at flere kjøper elbil. BI-forsker og MDG-politiker Per Espen Stoknes er blant dem som har fått med seg studien. Under bærekraftkonferansen på Handelshøyskolen BI 6. februar, brukte professoren elbil-kartet fra studien som et eksempel på hvordan «naboeffekten» påvirker miljøvanene til folk. De har gjort et grundig arbeid, og har klart å skille ut betydningen av inntekt. Selv når inntekt er tatt høyde for, er den sosiale nettverk-effekten sterk, sier Stoknes til Nettavisen Økonomi.

  • tirsdag 12. februar 2019 - vvsaktuelt.no Grønne rørdager på Lillestrøm

    Arrangørene hentet inn «den grønne misjonær» Per Espen Stoknes, for å forelese om samfunnets vei til overlevelse. Stoknes har representert Miljøpartiet de Grønne som varamann til Stortinget. Han er førsteamanuensis, forfatter, politiker og bedriftsleder, og leder BI Senter for Grønn Vekst. Han er også serie-gründer og har vært engasjert i skjæringsfeltet mellom psykologi, økonomi og miljø. Per Espen Stoknes mente det er viktig at grønne forkjempere ikke overdriver dommedags-begrepet. Vi trenger en ny fortelling. Vi har bygd landet og nå er det «Grønn vekst er Smart», som er slagordet. Stoknes trodde smarte, selvgående biler vi dominere bybildet i mange norske byer allerede i 2030.

  • tirsdag 12. februar 2019 - nbio.no Bioøkonomi: Miljøbidrag eller miljøbedrag?

    Kunnskap uten klokskap kan bli farlig kunnskap. Det er usedvanlig viktig at forskning legger til rette for sunne beslutninger, sa administrerende direktør Nils Vagstad, da han åpnet NIBIO-konferansen på Hellerudsletta 12. februar. Sesjonen ble avsluttet av Jørgen Randers, professor emeritus fra Handelshøyskolen BI. Han snakket om hva som skal til for å nå FN’s bærekraftsmål – med fokus på globale tiltak og bioøkonomiens rolle. Jeg og andre skeptikere, kynikere og gamlinger var svært interesserte da bærekraftsmålene ble lansert. Men hva skal til for å nå dem? spurte han. Randers oppsummerte til slutt at fem tiltak må til for å oppnå bærekraftsmålene: Forby bruk av kull, olje og gass innen 2050, gjøre landbruket bærekraftig, omfordele nasjonalinntekt, kopiere Kinas utviklingsmodell og gi like rettigheter til alle kvinner.

  • tirsdag 12. februar 2019 - Finansavisen Nåverdi trumfet børsverdi

    ENERGI: Minoritetsaksjonærene i Hafslund vant mot Oslo kommune. Hver aksje er verdt nesten 50 kroner mer. Retten avviste børskurs som retningsgivende og holdt frem nåverdien. Samtidig er det så prinsipielle spørsmål at jeg ikke vil bli overrasket om den blir anket, sier professor Tore Bråthen ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • mandag 11. februar 2019 - VG Da arvesølvet gikk på billigsalg

    Historien om da kraften ble liberalisert i 1990 er en thriller. Oljeministeren som kjempet det gjennom var den gamle Hydro-direktøren Eivind Reiten (Sp) i Syse-regjeringen, godt hjulpet av en forskningssjef som het Øystein Olsen, i dag sentralbanksjef, Tormod Hermansen, senere Telenorsjef, og en gjeng økonomer. BI-historiker Lars Thue, som var imot liberaliseringen, beskriver en rask, fiendtlig overtagelse hvor kraftingeniørene ble utmanøvrert av ferske økonomer med nye, markedsvennlige ideer fra Chicago.

  • lørdag 9. februar 2019 - Gudbrandsdølen Dragningen Er det handlingsrom i EØS-avtalen?

    NORGE OG EUROPA Professor Nick Sitter, ved Handelshøyskolen BI, kommenter i Aftenposten den 16. januar 2009 noe som prinsipielt sier alt om hvorfor Norge stilltiende godtar alt som kommer fra EU.

  • torsdag 7. februar 2019 - vi.no Pensjon og økonomi Slik får du romsligere økonomi som pensjonist

    Mye av det man liker å gjøre når man blir pensjonist, er gratis, sier pengeekspert. Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, minner om at pensjonisttilværelsen kan bli langvarig

  • lørdag 2. februar 2019 - Vårt Land Han viste oss leiken

    Filosofi: Ti år etter at Arne Næss døydde, inspirerer han nye generasjonar til å gjere noko med klima- og miljø-problematikken. Og til å leike. Klimapsykolog og forskar ved Institutt for rettsvitenskap og styring, BI, Per Espen Stoknes, tykkjer den leikne filosofen er meir inspirerande no enn den gong

  • fredag 1. februar 2019 - Aftenposten - Log in Hevder å ha revolusjonerende energi til salgs

    Er dette fremtidens rene energikilde, som nesten ikke trenger drivstoff? Nå skal det være mulig å kjøpe energi fra en kilde som fysikere hevder er fysisk umulig. Førsteamanuensis og klimapsykolog Per Espen Stoknes ved Institutt for rettsvitenskap og styring, BI har fulgt med på LENR-feltet i et titall år.

  • fredag 1. februar 2019 - Morgenbladet Den gode nyheten: Kultur-ministeren har fått seg Spotify

    Digitaliseringens innvirkning på norsk musikkbransje. Rapport laget av Center for Creative Industries ved Handelslhøyskolen BI (forskningsleder Irina Eidsvold-Tøien) ble overrakt kulturminister Trine Skei Grande torsdag 31. januar.

  • onsdag 30. januar 2019 - iNNOMAG Ukens tankeleder: Vår Solrike fremtid!

    Ved BI Senter for Grønn vekst har vi forsket på hva som vil være "nok" kraft for alle til gode liv - toppen av S-kurven.... 29. Mai arrangeres årets Urban Green Growth konferanse på BI Senter for Grønn vekst, forsker og høyskolelektor ved institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 30. januar 2019 - Rett24 Schjødt sponser gratis pant- og konkursundervisning på BI

    Schjødt sponser gratis pant- og konkursundervisning på BI. Samarbeidet med BI består i at Schjødt stiller med lærekrefter og kursavgift, mens BI stiller med administrasjon og egne lærekrefter.

  • onsdag 30. januar 2019 - Advokaten Schjødt og Handelshøyskolen BI skal tilby konkurs- og panterett: - Et skrikende behov for denne kompetansen

    Mens Universitetet i Oslo dropper konkurs- og panterett fra neste semester skal faget nå tilbys ved Handelshøyskolen BI i samarbeid med Advokatfirmaet Schjødt.

  • lørdag 26. januar 2019 - Harstad Tidende Hvordan blir pensjonistøkonomien din?

    Blir det slutt på moroa, eller får du tidenes luksusliv som pensjonist? Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, minner om at pensjonisttilværelsen kan bli langvarig.

  • fredag 25. januar 2019 - Morgenbladet Befolkningsspørsmålet er et mobiliserende stridstema

    I statsministerens nyttårstale vakte utsagnet «Norge trenger flere barn» mest debatt. Gudmund Hernes, forsker ved Fafo og professor II ved BI, er fast spaltist i Morgenbladet.

  • torsdag 24. januar 2019 - Morgenbladet Befolkningsspørsmålet er et mobiliserende stridstema, skriver Gudmund Hernes.

    I statsministerens nyttårstale vakte utsagnet «Norge trenger flere barn» mest debatt. I velferdsstaten sørger de arbeidsføre for de eldre. Gudmund Hernes Forsker ved Fafo og professor II ved Handelshøyskolen BI

  • fredag 18. januar 2019 - regjeringen.no Ekspertgruppe skal vurdere enklere merverdiavgift

    Finansdepartementet har satt ned en ekspertgruppe som skal vurdere hvordan merverdiavgiften kan utformes enklere og med færre satser enn i dag. Ekspertgruppen består av: Anders Mikelsen, førsteamanuensis, Institutt for rettsvitenskap og styring, BI Vibeke Hammer Madsen, tidligere administrerende direktør i Virke Vidar Christiansen, professor emeritus, Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Utredningen skal leveres senest 15. mai 2019.

  • onsdag 9. januar 2019 - NA24 BI-professor vil gi én million kroner til norske kvinner som ikke føder barn

    Erna Solbergs oppfordring om å få flere barn er ikke bare totalt irrasjonell, den er idiotisk, sier en oppgitt Jørgen Randers, professor emeritus i klimastrategi ved BI

2018

  • søndag 16. desember 2018 - Aftenposten Den brysomme byråkraten

    Er det slik at byråkraten i større grad enn tidligere regnes som brysom? Og er det riktig å si at politikere i større grad enn tidligere ønsker å kvitte seg med byråkrater nettopp fordi de er brysomme? Mye tyder nettopp på det. Jan Fougner, advokat i Wiersholm professor II ph.d. ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 13. desember 2018 - Vårt Land Grønlandsis -smelter i London

    Klimakunst: Med smeltende is fra Grønland vil Olafur Eliasson vekke oss. - Men isbreer og isbjørn er oppbrukt som vekkere, frykter klimapsykolog. Førsteamanuensis ved BI Per Espen Stoknes er glad kunstnere -engasjerer seg i klimasaken.

  • torsdag 13. desember 2018 - Dagens Perspektiv Julegaver til et godt formål? Ansatte vil heller beholde julegaven fra sjefen selv

    60 prosent av norske arbeidstakere vil helst at julegaven fra sjefen skal gå til dem selv. Kun 25 prosent vil at gaven skal gå til «et godt formål». Forsker og nestleder i Senter for bedriftens samfunnsansvar ved BI, Caroline Dale Ditlev-Simonsen har sammen med kollega David Kreiberg nylig gjennomført årets studie av hvem vi mener bør få julegaver fra arbeidsgiver.

  • mandag 10. desember 2018 - Aust Agder Blad Tar igjen til orde å stramme inn arveunntaket kraftig

    Rødts Knut Henning Thygesen vil fra fem til femten år før man kan arve. Dag Jørgen Hveem, BI-lektor og bystyrerepresentant fra Venstre, sier at endring i hvem som favnes av "nært slektskap" ikke skjer i Risør rådhus eller bystyret.

  • onsdag 5. desember 2018 - FriFagbevegelse.no Stoknes (MDG) mener det mulig å fortsette med oljeindustrien og samtidig nå klimamålene.

    Førsteamanuensis Per Espen Stoknes, institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, mener klimamål og økonomisk vekst kan gå hånd i hånd. - Med tilstrekkelig vilje er det fullt mulig å finne grønne løsninger for alle industrier, mener han.

  • mandag 26. november 2018 - Kampanje - Erna Solberg er stormester i dobbelt-kommunikasjon

    - Partier med mer ekstreme standpunkter tillates å bruke det amerikanere kaller hundefløyte, skriver Professor II Gudmund Hernes, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 23. november 2018 - Aftenposten Utøya og KNM Helge Ingstad

    «Sjøfartsnasjonen» Norge har nå to «ikoniske» bilder på skjebnesvanger udyktighet: Beredskapstroppens gummibåt 22. juli og synkende KNM Helge Ingstad. Dette skriver professor Ole Gjems-Onstad i dette leserinnlegget.

  • fredag 23. november 2018 - Morgenbladet Erna-parlamentarismen vil bli brukt til å redde hennes skinn

    For snart fire år siden karakteriserte jeg her på baksiden av Morgenbladet statsminister Solbergs nye politiske praksis som «Erna-parlamentarismen» Utgangspunktet er det styresett Johan Sverdrup fikk knesatt i 1884: En regjering skulle utgå fra, ha støtte hos - eller iallfall ikke et flertall imot seg - i parlamentet. Parolen for denne sverdrupske parlamentarisme var «All makt i denne sal», altså i stortingssalen. Dette skriver professor Gudmund Hernes, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

  • torsdag 22. november 2018 - Nationen Konsernsjefen i Nortura må gå

    Derfor må det nytt blod inn for å riste opp i systemet. Det er lettare å komme utanfrå og gjere store endringar, meiner Dag Fossen. Han legg seg på same linje NIBIO-forskar Ivar Pettersen og historikar og forskar Harald Espeli ved Handelshøyskulen BI, som begge seier problema stikk langt djupare enn berre konsernsjefen.

  • onsdag 21. november 2018 - Helgelands Blad Har du råd til mer utdanning?

    Ønsker du deg mer utdanning i voksen alder? Regnestykket skal helst gå i pluss - både når det gjelder penger og livskvalitet. Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, tror at det for noen kan være mer krevende å ta en utdannelse ved siden av jobben enn å studere på heltid. Samtidig kan det gi stort faglig utbytte hvis utdanningen er jobbrelatert og man har nok energi og overskudd til å gjøre den innsatsen som skal til, sier han.

  • mandag 19. november 2018 - VG Frp og de snille populistene

    På sitt beste er populistene et tilskudd til demokratiet. På sitt verste vil de demontere det. Det liberale demokratiet er truet, sa populismeekspert Yascha Mounk da han besøkte Oslo torsdag. Partier som Frp og SV kritiserer brede forlik og konsensuspolitikk, for eksempel EØS, NATO, innvandring, skattepolitikk og klimaforlik. Men de vil ikke rive ned demokratiet. Den jobben er populister derimot i full gang med i land som Tyrkia, Polen, Ungarn og Russland. Det som skjer i disse landene er ikke at eliten ikke fanger opp vanlige folks problemer, men at en elite jakter på smuler som de blåser opp. Politiske problemer er skapt av en elite som fremstiller seg selv som motmakt, men er like mye elite som andre, sa BI-forsker Nick Sitter på samme konferanse.

  • søndag 18. november 2018 - VG Nett Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: - Dette er svindel

    Etter VGs avsløringer om mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens nødhjelp, mener bistandsbransjen at innsamlingene hans fremstår som svindel. - Politiet bør undersøke, sier strafferettsekspert. Tore Bråthen, professor ved institutt for rettsvitenskap- og styring på BI, sier det er et brudd på regnskapsloven å oppgi uriktige opplysninger i styrets beretning til årsregnskapet.

  • lørdag 17. november 2018 - Harstad Tidende Hvorfor ikke leie ut noe av det du har?

    Hvem har sagt at det bare er hytter og hus som kan leies ut? Kanskje kan du tjene en slant på å leie ut vinglassene, bunaden eller bobilen. Det blir lavere terskel for å leie og låne, slår økonom Dag Jørgen Hveem fast. Han mener det kan være fornuftig, om man da godtar at andre bruker det en selv eier, sier Hveem som er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 16. november 2018 - Finansavisen EU kan avgjøre Hafslund-sak om 1,7 mrd.

    Hva er riktig pris ved tvangsutløsning av aksjer? Sterke føringer fra EU kan spille inn i Hafslund-saken som starter mandag. Dette er en regulering som går via EU og deres «Take Over»-direktiv", sier professor Tore Bråthen, Handelshøyskolen BI. Det er nettopp det som er poenget med EU-regler, at det er en samkjøring av regler mellom landene, sier han.

  • tirsdag 13. november 2018 - Dagens Næringsliv Gal menneskerettsdom over mafiaboss

    EMD kommer med enda en uklok avgjørelse: en demonstrativ «prinsippavgjørelse» til fordel for en italiensk massemorder. Dette skriver professor Ole Gjems-Onstad i dette innlegget.

  • fredag 9. november 2018 - E24 Det er en panikksituasjon i dag

    Professor Nick Sitter, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI sier at det kan bli totalt kaos den 29. mars, om britene ikke får på plass en avtale med EU.

  • fredag 9. november 2018 - Sunnmørsposten Ålesundsbussene bør over på biogass

    Ingen i Møre og Romsdal produserer biogass av eget avfall. Noen bør sette i gang med det så fort som mulig. Rådet kommer fra Per Espen Stoknes, forsker og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI

  • fredag 9. november 2018 - Vesterålen Online Pluss Offentlig gransking er det eneste som duger

    John Helmersen (AL) mener offentlig gransking er det eneste som duger, mens Kate Eliassen (H) er såre fornøyd etter styreleder Andreas Haugens skriftlige redegjørelse for aksjesalget til Andenes Havfiskeselskap i 2010. Professor Tore Bråthen, Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • mandag 5. november 2018 - Advokaten All makt kritisk og innflytelse bør diskuteres kritisk

    I begynnelsen av oktober ble Arnfinn Bårdsen av Europarådets parlamentarikerforsamling valgt til ny norsk dommer i den europeiske menneskerettsdomstolen, EMD, for en periode på ni år. BI-professor Ole Gjems-Onstad startet i fjor sommer en debatt om menneskerettighetsjussen, som han mente er en demokratisk utfordring. Enkelte norske høyesterettsdommere, med Arnfinn Bårdsen som den mest markerte, forsøker i stadig større grad å forankre avgjørelser i internasjonale menneskerettskonvensjoner. Dette kan ytterligere vanskeliggjøre demokratisk kontroll og paradoksalt nok stride mot en ambisjon i internasjonalt menneskerettsarbeid om å søke nasjonal forankring, skrev Gjems-Onstad i Dagens Næringsliv, i et innlegg som førte til en bred debatt.

  • søndag 28. oktober 2018 - VG Nett Trump frykter sosialismens innmarsj: Bruker Norge som eksempel i ny rapport

    Trump-administrasjonen publiserte denne uken en 70-sider lang rapport om ulempene ved sosialisme. Der peker de blant annet på Norge og Norden. Man kan ikke ta påstanden seriøst, uten kildehenvisning eller forutsetninger, førsteamanuensis Per Espen Stoknes, institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 26. oktober 2018 - Morgenbladet Det farligste som kan skje er at demokratene vinner

    Trumps valgkamp er bygget på frykt og løgn. Dette skriver professor II Gudmund Hernes, institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI

  • torsdag 25. oktober 2018 - Bondebladet Vil avvikle oljeproduksjonen

    Vi bør fase ut norsk oljeproduksjon på en planlagt måte fra en topp i 2020 til ingenting i 2040, sier professor Jørgen Randers. Han er tidligere rektor ved Handelshøyskolen BI og ledet lavutslippsutvalget.

  • torsdag 25. oktober 2018 - Sammen for en bedre verden

    Per Espen Stoknes og Jørgen Randers, BI – Senter for Grønn Vekst, tar i en kronikk i Dagens Næringsliv 17. oktober 2018, opp spørsmålet om FNs bærekraftsmål egentlig er bærekraftige

  • tirsdag 23. oktober 2018 - DinSide Fem gode råd til førstegangsselgere

    Pass deg for selger-fellene. Dag Jørge Hveem, høyskolelektor ved BI anbefaler deg å sjekke hvilke meglere som har hatt flest salg i området, altså velge en lokalkjent megler.

  • søndag 21. oktober 2018 - DinSide - I høst er sjansen større for at boligen blir solgt under prisantydning

    Boligkjøpere har en fordel, mens selgerne bør ha is i magen, oppsummerer ekspertene. Renteøkningen i september satte en støkk i mange, selv om den var varslet i god tid forut. Den foreløpige renteoppgangen er som forventet, og det samme er den beskjedne boligprisnedgangen, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI.

  • fredag 19. oktober 2018 - Ukeavisen Ledelse Statkraft vil bli Norges nye grønne lokomotiv

    Politikk, korttenkte finansanalytikere og oljeselskap duppet i grønnmaling, er Statkrafts største hindre på veien mot en global, grønn tetposisjon. Med nye og forbedrede rammevilkår vil Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen bygge en internasjonal gigant i fornybarsektoren. Professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI, Jørgen Randers, ser ingen grunn til at Rynning-Tønnesen ikke skal være klar for oppgaven. Men han kan vente seg å bli motarbeidet og kritisert. Kunsten i dette er hele tiden public relationssiden av saken. De som hele tiden kritiserer vil være de som ikke liker fornybar energi og mener at klima er tull. De vil skyte med alt de kan, sier Randers.

  • fredag 19. oktober 2018 - VG Bakmenn loppet Europa for milliarder

    Europeiske skattebetalere skal ha blitt svindlet for hundrevis av milliarder. Selv om Norge er et av landene som er minst rammet, er det fortsatt en alvorlig sak, mener ekspert. Det handler om at vi må kunne stole på den norske stat. Når vi betaler skatt, så skal det gå til fellesskapet, sier førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

    Les mer

    Saken er også omtalt i e24.no 18. oktober 2018.

  • onsdag 17. oktober 2018 - Dagens Næringsliv Billig leie kan være skattepliktig

    Dersom man leier hytte til under markedspris, er differansen mellom leiepris og markedspris skattepliktig, sier jusprofessor Fredrik Zimmer. Professor i skatterett bed Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, sier dette: For at det skulle kunne bli tale om skateplikt, måtte det i hvert fall være klart at begge parter forstår at det dreier seg om et vederlag som er under markedsleie, og at vederlaget ikke må ansees tilpasset særlige hensyn.

  • onsdag 17. oktober 2018 - Dagens Næringsliv Smartest for kloden

    Er FNs bærekraftsmål egentlig bærekraftige? Løsningen ligger i fem ekstraordinære, nye tiltak. Dette skriver professor emeritus Jørgen Randers og førsteamanuensis Per Espen Stoknes i denne kronikken.

  • onsdag 17. oktober 2018 - Dagsavisen Slik når vi bærekraftmålene - uten å ødelegge kloden vår

    Med dagens kurs er det internasjonale samfunnet ikke i nærheten av å innfri bærekraftmålene, sier en av dem som står bak den nye rapporten, førsteamanuensis Per Espen Stoknes, leder av Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 17. oktober 2018 - Aftenposten Håndhilsenekt - en menneskerett?

    Professor Ole Gjems-Onstad har skrevet et innlegg i dagens avis.

  • onsdag 17. oktober 2018 - project-syndicate.org Is Hothouse Earth Avoidable?

    If our planet becomes just 2°C warmer than pre-industrial temperatures, we may find ourselves irreversibly headed toward a scenario characterized by excruciatingly high temperatures and frequent extreme weather events. Only rapid economic transformation can reduce the risk of such an outcome, are Johan Rockström, Professor Jørgen Randers and Assisting Professor Per Espen Stoknes, both BI Norwegian Business School, claiming in this feature article.

  • tirsdag 16. oktober 2018 - Dagens Næringsliv Galt om 350 kronersgrensen

    Professor Ole Gjems-Onstad kommer i et innlegg med en presisering av regjeringens opprettholdelse av 350 kronersregelen for netthandel.

  • mandag 15. oktober 2018 - DinSide Q-meieriene kaller det «redaksjonell omtale» - men ekspert mener dette er reklame

    Q-meieriene slipper til det de kaller «redaksjonell omtale» på melkekartongene sine. Reklame må merkes! Monica Viken, førsteamanuensis og instituttleder ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI er ekspert på markedsrett og markedsføringsloven.

  • fredag 12. oktober 2018 - Forskning.no Blir du redd av dystre spådommer? Slik gjør du frykten til et klimavåpen

    Det er helt naturlig å bli redd når FNs klimapanel presenterer dystre spådommer om klodens fremtid. - Men frykten har også en konstruktiv energi, uttaler Per Espen Stoknes, klinisk psykolog og leder av Senter for grønn vekst ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 11. oktober 2018 - e24.no Vil avvikle oljeproduksjonen

    Norsk oljeproduksjon må avvikles innen 2040, mener BI-professor Jørgen Randers. Han mener oljeproduksjonen blir ulønnsom om klimamålene skal nås. Saken er også referert i Fjordabladet og i NRK Sogn og Fjordane.

  • onsdag 10. oktober 2018 - BI Business Review Hodepine for Theresa May

    Britene kan komme til å forlate EU uten en langsiktig løsning, men med en overgangsordning. Det kan være en EØS-lignende avtale med tollunion, kalt Norge «pluss». Dette skriver professor Nick Sitter i denne kommentaren.

  • tirsdag 9. oktober 2018 - dagbladet.no «Folkeopplysningen» behandler avfallsproblemet på kjernekraftindustriens premisser

    «Folkeopplysningen» forsøkte å knuse myter om hvor farlig kjernekraft er. Men den viktigste historiske og framtidige motforestillingen mot kjernekraft fikk de ikke plass til å behandle seriøst i programmet: Hvordan håndtere avfallet. Dette skriver historiker Pål Nygaard om i dette innlegget.

  • tirsdag 9. oktober 2018 - dagbladet.no Slik kan klimaet reddes

    «Klimapodden: Tolv miljøløsninger» skal gi deg en grunnleggende oversikt over utfordringene, og løsningene, vi står overfor innen klima og miljø. I første episode av Dagbladets helt nye podkast-satsing: «Klimapodden», deltar psykolog og økonom Per Espen Stoknes, som er ekspert på temaet. Han er også TED-global speaker og leder til daglig Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI.

  • fredag 5. oktober 2018 - Ukeavisen Ledelse Rune Bjerke og Berit Svendsen blir hverandres «sjefer»

    Men selv om situasjonen ser spesiell ut på papiret, er det få som reagerer. Det er en interessant kombinasjon, men lovmessig er det på det rene. Man kan se mange lignende typer kombinasjoner, blant annet gjennom ansattrepresentanter. Og ansattrepresentanter kan jo også sitte i kompensasjonskomiteen og være med å bestemme lønna til sjefen. Men til syvende og sist er det ikke kompensasjonskomiteen som treffer vedtak, det er det styret som gjør, sier professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 4. oktober 2018 - Stavanger Aftenblad ONS i skattetvist om millioner

    Fire år etter at det ble bestemt at oljemessen ONS skulle begynne å betale skatt, er det fortsatt uenighet om hvor mye som skal betales. Det står om over 20 millioner kroner. Her er en sentral skillelinje hvorvidt goodwillen er ervervet, for eksempel ved at man har kjøpt opp en virksomhet, eller om den er opparbeidet og utviklet av ONS over tid. Det første tilfellet gir grunnlag for avskrivninger med 20 prosent i året, men det siste gjør det ikke, forklarer førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 1. oktober 2018 - e24.no Europakommisjonen vil avvise det nye budsjettforslaget

    Europakommisjonen vil komme til å avvise Italias budsjettplaner i november, for så å sette i gang en formell prosedyre rundt landets statlige finanser i februar. Dette har blitt til et slags spill, regissert av to regjeringspartier som for så vidt ønsker en krise, sier BI-professor Nick Sitter.

  • lørdag 29. september 2018 - Berlinske Tidende Noget galt med Menneskerettighetsdomstolen

    I Danmark har der været lange debatter om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols rolle for dansk retsordning og det danske politiske system. Kronikken er skrevet av professor Mads Bryde Andersen og professor Ole Gjems-Onstad, Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 29. september 2018 - Klassekampen Født i en verden i krise

    De fikk barn under andre verdenskrig, under Cubakrisa og under atomkappløpet. Men var våre foreldre noen gang så redde at de vurderte ikke å få barn? I dag synes de fleste det er riktig å få barn – selv om klimaendringene kan virke skremmende for barnas framtid. Ifølge Per Espen Stoknes, som er klinisk psykolog og leder av Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI, er det omkring 10 prosent av befolkningen som er svært bekymret for klimaendringene, mens 30 prosent er bekymret. Stoknes, mener det er helt logisk å vurdere om man bør sette barn til verden: Den naturlige reaksjonen er frustrasjon. Eller kanskje sinne. Noen blir faktisk deprimert fordi problemet er så stort, og det ser ut til at vi holder på å miste litt av den vakre jorda vi har vokst opp med, sier han.

  • fredag 28. september 2018 - Morgenbladet De største vitenskapelige verk er fortellinger

    En del av studier i samfunnsfag og humaniora går med til å lære å skrive dårlig. Frykten for å være lettlest henger på en bredere angst for å bli avslørt: at man har lite å fare med, eller faglig er utgått på dato. Standardstrategien for akademisk fryktmestring er å hekte seg på en guru, med antatt ovstor innsikt, men hvis språk gjør det vanskelig å trenge inn i klokskapen. Da kan man gjemme seg under et røykteppe av nyord der fagfrontene er vanskelig å skjelne. Dette skriver professor Gudmund Hernes i denne ukes påfyll-artikkel.

  • fredag 28. september 2018 - Dagens Næringsliv Absolutert menneskerettsdebatt

    Professor Ole Gjems-Onstad svarer på et innlegg av professor Solheim, UiT, som sto i Dagens Næringsliv 27. september. Saken gjelder Jansen-saken hvor Norge ble dømt i EMD.

  • fredag 28. september 2018 - Dagens Næringsliv Skattesnakk gir riktig skatt

    Skatteetaten i Norge har fått til et samspill med storbedriftene som er helt unikt i europeisk sammenheng. Dette skriver professor Benedicte Brøgger og høyskolelektor Kiran Aziz, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

  • tirsdag 25. september 2018 - Dagens Næringsliv EMD igjen

    Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, har skrevet et motinnlegg til advokatene Lund og Losnedahl, som uttalte seg i DN 22. september. Gjems-Onstad skriver om juristeri om menneskerettigheter.

  • mandag 24. september 2018 - magma.no Kapitalforvaltning i stiftelser

    Professor Caroline Ditlev-Simonsen og vitenskapelig assistent Knut Myrum Næss, Institutt for rettsvitenskap og styring, skriver i denne artikkelen om styrets oppfatninger av forsvarlig forvaltning.

  • lørdag 22. september 2018 - hegnar.no Laqg ditt eget fastrentelån

    BI-lektor Dag Jørgen Hveem vil generelt fraråde rentebinding. Lag heller ditt eget fastrentelån. Det vil si at du setter av differansen mellom dagens flytende rente og tiårs fastrente, enten på en bufferkonto eller gjennom ekstraordinær nedbetaling av lånet. Da er du godt skodd, sier Hveem.

  • fredag 21. september 2018 - Dagbladet Binde renta?

    Styringsrenta opp med 0,25 prosentpoeng, men vent med å binde renta. Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI, sier at han ikke har grunnlag for å overprøve Norges Banks renteprognose, men at det er grunn til å merke seg at det er stor usikkerhet. Renta vil mest sannsynlig stige noe, men jeg tror de makromiljøene får rett, som mener at renteøkningene vil bli svært begrenset, sier Hveem.

  • onsdag 19. september 2018 - E24.no Renteøkning

    Hva hadde du gjort om Øystein Olsen hevet renten til over 10 prosent? Førsteamanuensis Sverre A Christensen, Institutt for rettsvitenskap og styring, har bidratt i en artikkel om renter og økonomi på 1980-tallet.

  • tirsdag 18. september 2018 - Dagens Næringsliv Feilskjær fra EMD må kritiseres

    Advokatene Trygve Harlem Losnedahl og Dag Sørlie Lund har en nærmest religiøs tro på Menneskerettsdomstolen, selv når det ikke er grunnlag for det, skriver professor Ole Gjems-Onstad i dette innlegget.

  • fredag 14. september 2018 - NA24.no Einar Aas sitt giganttap

    Det offentlige kan få et giganttap etter Einar Aas-konkursen. Nå forteller skatteekspert til Nettavisen at Einar Aas kan trekke giganttapet fra skatten. Tapet til Aas på 1,3 milliarder kan trekkes fra skatten foregående år, bekrefter skatteekspert Ole Gjems-Onstad, Handelshøyskolen BI, overfor avisen.

  • fredag 14. september 2018 - Fiskeribladet Fiskaren Nordlaks ga FrP pengegave

    3,5 måned etter at Nordlaks-eier Inge Berg ga Nordland Frp 49.990 kroner i hemmelig gave, fikk selskapet tildelt 21 nye laksetillatelser. Jusprofessor Tore Bråthen ved BI mener det er ikke noe å utsette på at privatpersoner, interesseorganisasjoner og andre gir støtte til partier som står for standpunkter som vedkommende privatperson eller interessegruppe ønsker at skal fremmes. Problemet er de gangene partiene - eventuelt - «kvitterer» for gaven ved å fremme standpunkter de ellers ikke ville fremmet, sier han.

  • fredag 14. september 2018 - DN.no Åpen tilgang eller lukkede sinn?

    Hva har regjeringen gjort med embetsverket siden det ikke gir forskningsminister Iselin Nybø motforestillinger om «åpen tilgang»? undrer Gudmund Hernes, forsker ved Fafo og professor II ved Handelshøyskolen BI, i dette innlegget. De mest interessante forestillinger er ofte motforestillinger. Derfor bygges viktige samfunnsinstitusjoner slik at ideer aktivt møtes av motargumenter – det er en del av rutinene, skriver Hernes.

  • onsdag 12. september 2018 - Dagens Næringsliv Uforstand fra menneskerettighetsdomstolen

    Innlegg av Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for Rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI: Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) avsa 6. september en dom som kan forverre livet for et sårbart barn. Basert på utelukkende skriftlig saksbehandling, har EMD suverent satt til side norske myndigheters og norsk fagfolks samstemte vurdering av barnets beste.

  • lørdag 8. september 2018 - VG Hvor robust er den nordiske modellen?

    Mange varsler et Ragnarok for Nordens møte med digitalisering, migrasjon og ulikhet. Vi er likevel forsiktige optimister. Dette skriver Atle Midttun, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring og Nini Witoszek, professor ved UiO, i denne kronikken.

  • tirsdag 4. september 2018 - Aftenposten.no Svenskene er ikke så korrekte lenger

    Det virker opplest og vedtatt, ikke minst i Norge: Den «politiske korrektheten» er sterkere i Sverige enn i Norge. De etablerte partiene snakker med innestemme om innvandring og integrering – og sender skarer av velgere i fanget på Sverigedemokraterna som bruker utestemme. Professor på Institutt for rettsvitenskap og styring, Atle Midttun, karakteriserer innvandrings- og integreringsutfordringene som selve «stresstesten» for den nordiske velferdsmodellen. Norge, Sverige og Danmark har alle dyrket de samme idealene: en solidarisk velferdsstat kombinert med viljen til å stå opp for menneskerettigheter og internasjonal solidaritet. Men ett sted kommer det til et skjæringspunkt der det må settes noen grenser for hvem som er innenfor og hvem som er utenfor systemet, sier Midttun.

  • mandag 3. september 2018 - VG Nett Fortsatt misvisende fra Kinander

    BI-professor Morten Kinander fortsetter sin kritikk av Riksrevisjonen, og antyder nok en gang at Riksrevisjonen er en politisk aktør og at vi har en politisk agenda. Det har vi ikke.

  • lørdag 1. september 2018 - DinSide Alt du må vite om folkefinansiering

    Du kan tape alle pengene, enten om du er gründer eller investor. Sitter du med en forretningsidé i magen, men mangler penger til å sette den ut i livet, eller rett og slett lurer på om folk flest er enig i at dette er tidenes idé? I og med at det ofte dreier seg om mindre beløp og mange investorer eller långivere, blir det risikodeling, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • fredag 31. august 2018 - Morgenbladet Fylkene lar elevene i stikken og stikker fra regningen.

    Et kvart århundre har det stått strid om Reform 94. Særlig frafall fra yrkesfag er blitt kritisert og diagnostisert. Fortsetter vi å stille feil diagnoser for å unngå å ta grep vi vet virker? Gudmund Hernes, professor II ved Handelshøyskolen BI og tidligere kunnskapsminister for Arbeiderpartiet.

  • fredag 31. august 2018 - Nrk.no Bråket i Telenor skader selskapet

    Styret må gå inn å avklare og tydeliggjøre. Det går på tillit og det handler om enorme verdier. Støyen i ledelsen skader omdømmet til Telenor, sier Frode Solberg, styreekspert og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 29. august 2018 - VG Nett Foss svarer ikke på kritikken

    Per-Kristian Foss svarer tilsynelatende godt på min kritikk av Riksrevisjonens rapport om objektsikring. Men han berører ikke kjernen i kritikken. Professor i rettsvitenskap, Morten Kinander, Handelshøyskolen BI

  • fredag 24. august 2018 - Morgenbladet.no Politisk økonomi i et jobbfritt samfunn

    Knut Myrum Næss er vit.ass ved Institutt for rettsvitenskap og styring og har skrevet et tilsvar på Ståle Wigs artikkel i Morgenbladet for to uker siden, hvor han tegner et attraktivt bilde av en post-økonomisk fremtid der vi får alt vi behøver uten å måtte å løfte en finger, som en løsning på opplevelser av unyttige aktiviteter på jobb. Diskusjonen om «nytte» er imidlertid bygget på et premiss om selvrealisering, og tar ikke høyde for hvordan norsk velferd finansieres.

  • onsdag 22. august 2018 - VG Si det i VG

    Riksrevisjonens mye omtalte rapport bærer preg av et ønske om å kritisere regjeringen mer enn å være en faglig begrunnet analyse av hvordan sikkerheten rundt offentlige bygg i Norge kan bli bedre. Jonas Gahr Støre, og andre som er rystet over tilstanden til sikkerheten i landet, kan ikke ha lest både denne rapporten og Gjørv-kommisjonens rapport. Dette skriver professor Morten Kinander i denne kronikken.

  • onsdag 22. august 2018 - Dagens Næringsliv Ord fører til handling

    Hykleri på vei mot en bedre verden. Bedrifters bærekraftsmål kan synes hyklersk nå, men kan bli virkelighet senere. Politisk styring er ikke eneste vei til en bedre verden. Dette skriver professor Atle Midttun i dette innlegget som er et tilsvar til professor Kalle Moenes kronikk i Dagens Næringsliv 18. august.

  • onsdag 22. august 2018 - Glåmdalen Pluss Har du råd til mer utdanning? Det er et stort regnestykke.

    Ønsker du deg mer utdanning i voksen alder? Regnestykket skal helst gå i pluss - både når det gjelder penger og livskvalitet. Mens noen får hjelp, må andre betale av egen lomme. Opptil 90 prosent av folk i finansbransjen som har tatt videreutdanning, har ifølge BI fått den betalt av arbeidsgiveren. Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, tror at det for noen kan være mer krevende å ta en utdannelse ved siden av jobben enn å studere på heltid.

  • tirsdag 21. august 2018 - Aftenposten.no De er ikke drabantbyer noen av dem. Ingen!

    Overskriften er et sitat fra arkitekt Frode Rinnan. Men vår historieforening står fast: Lambertseter var landets første drabantby! Dette skriver professor emeritus Lars Thue, Handelshøyskolen BI, i et innlegg. Han er også er leder av Lambertseter historieforening.

  • onsdag 15. august 2018 - Vesterålen Online Pluss Ville ikke brukt verken tid eller penger til advokater på dette.

    Etter å ha lest VOLs artikler og sett noe av kommunens saksbehandling fra 2010, kan jeg ikke si annet enn at dette ikke er noe jeg ville brukt verken tid eller penger til advokater på. Det sier professor dr. Det sier professor dr.juris Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI i en kommentar til at politiske krefter i Andøy vurderer et økonomisk etterspill i forbindelse med Andøy kommunes aksjesalg i 2010.

  • lørdag 11. august 2018 - Utdanning - Et mobilforbud i skolen reduserer unges ytringsfrihet

    I Frankrike innføres det fra i høst forbud mot bruk av mobiler i hele skoletiden. I Danmark og Norge mener også mange at bruken bør reguleres. Gudmund Hernes, professor ved Handelshøyskolen BI og tidligere kunnskapsminister for Arbeiderpartiet, uttaler i Klassekampen at mobilbruk i undervisningen er en distraksjon og ødelegger konsentrasjonen man trenger for å lære.

  • torsdag 12. juli 2018 - glomdalen.no Unngå unødvendige gebyr og utgifter i ferien

    Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI, er i NTBs privatøkonomipanel og gir nyttige råd om privatøkonomi.

  • torsdag 12. juli 2018 - Bergensavisen Du kan leie ut alt du har

    Hvem har sagt at det bare er hytter og hus som kan leies ut? Kanskje kan du tjene en slant på å leie ut vinglassene, bunaden eller bobilen. Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor på Handelshøyskolen BI, mener utleie av eiendeler kan være fornuftig om man da godtar at andre bruker det en selv eier. Som utleier kommer man raskt i konkurranse med det profesjonelle utleiemarkedet, i alle fall på noen områder. De er effektive og har et bredere tilbud, og man bør tenke over om man selv kan få for mye å administrere, sier Hveem.

  • onsdag 11. juli 2018 - frifagbevegelse.no Staten har tent 3,3 milliardar på desse selskapa dei siste fem åra

    I førre regjeringsperiode tente staten i snitt 670 millionar årleg på eigarskapet i dei seks selskapa regjeringa vil selje. Regjeringa vil gjennomføre «en gradvis reduksjon i statlige eierandeler i bedrifter med forretningsmessig avkastning som hovedmål», slo Høgre, Frp og Venstre fast i regjeringserklæringa si i januar. Sverre August Chistensen, økonomisk historikar ved Handelshøyskolen BI, viser også til argumentet om det er lurt å selje selskap som går såpass godt. At selskapet går dårleg eller bra, er vanskeleg å bruke som argument mot å selje. At selskapet går bra, kan også vere eit argument for å selje akkurat no, sånn at staten får ein god pris for selskapet, seier Christensen. Christensen understrekar at det er spesielt krevjande for staten å vere eigar i selskap som konkurrerer med andre private selskap, slik dei fleste av dei seks statleg eigde selskapa gjer.

  • tirsdag 10. juli 2018 - glomdalen.no Disse forsikringene kan du droppe

    Hvis informasjonen du får fra forsikringsselskapet, begynner med setningen «Derfor bør du ha tannhelseforsikring,»' bør du heller snakke med venner og kjente, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Forsikringsselskapene skal tjene penger og synes selvfølgelig at du skal kjøpe forsikringene deres. Prøv heller å finne ut hvordan andre har sikret seg. Folk rundt deg kan ha erfaringer og refleksjoner du selv kan ha nytte av, sier Hveem.

  • mandag 9. juli 2018 - E24.no Endre avtalen er politisk selvmord

    I løpet av et døgn mistet Theresa May både sin brexit-minister og utenriksminister. Dette skaper usikkerhet for hva som vil skje med den britiske regjeringen og en potensiell EU-avtale fremover. Enten så vil regjeringen falle sammen, eller så vil vi se at de inngår en avtale som ligner EØS-avtalen vi har i Norge, sier Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 5. juli 2018 - dinside.no Dyr parkeringsplass

    Norges dyreste parkeringsplass koster én million kroner. Men, hvordan er det mulig å rettferdiggjøre at en garasjeplass koster én million kroner? Her er det markedet som rår. Det er ingen prisregulering eller fordeling etter andre prinsipper, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 30. juni 2018 - nettavisen.no Ytringsfriheten under press?

    Øystein Stray Spetalen mener ytringsfriheten er under press og sammenligner dagens Norge med okkuperte Norge. Historieforsker Harald Espeli ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI har lite til overs for Spetalens sammenligning mellom dagens Norge og det okkuperte Norge. Å sammenligne Norge i dag med Norge som et okkupert land 1940 til 1945 er tullete. Det gir ikke mye mening, sier Espeli. Aviser og radio var under krigen underlagt tysk sensur. De som produserte og distribuerte illegale aviser påtok seg stor risiko for langvarig fengsling, konsentrasjonsleir og i verste fall dødsstraff. Espeli poengterer at det var 300.000 tyskere i Norge under andre verdenskrig. Den gang hadde Norge 3 millioner innbyggere - altså én væpnet tysker på hver tiende nordmann. Det fantes ikke frie medier, og det var forbundet med stor fare å sette seg imot makten, sier han.

  • fredag 29. juni 2018 - E24.no Freidig av britene

    Bank of England mener EU ikke gjør nok for å sikre stabilitet i britisk finansnæring. Det er litt freidig av britene å kritisere EU når de selv ikke er klare på hva de ønsker, sier professor Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI. Han mener britene har vært uklare på sine planer for å gå ut av EU, og at unionen derfor ikke har kunnet komme med konkrete tiltak for utmeldingsprosessen, heller ikke for finanssektoren. Sitters kollega ved BI, professor Morten Kinander, trekker frem britenes rolle som finanshub. Storbritannia er en investeringsarena for mange land utenfor Europa, sier han. Mange asiatiske land og USA har etablert seg i London for å få tilgang til det europeiske markedet. Faren er at disse flytter til Paris eller andre europeiske byer etter brexit, sier Kinander.

  • fredag 8. juni 2018 - Morgenbladet Skolestart for 6-åringer

    Skolestart for 6-åringer ble noe annet enn lovet, skriver professor Gudmund Hernes, i sin faste spalte.

  • mandag 21. mai 2018 - Aftenposten Om NRK-streiken

    Streiken vil vise at folk klarer seg godt uten NRK. BI-professor Morten ­Kinander mener ingen journalister i andre medier hadde våget en lignende streik. For lettvint, svarer fagforeningsleder. Dette er en unødvendig streik fordi det mest sannsynlig ikke kommer til å føre til høyere lønn for NRK-journalistene, sier Kinander. Saken er også omtalt i P4 og E24.

  • torsdag 19. april 2018 - Dagens Næringsliv Klimaskifte i norsk næringsliv

    Advokatene Jan Fougner, professor II ved Institutt for rettsvitenskap og styring, og Nicolai Skjold har skrevet om varslingsreglene i arbeidsmiljøloven. De skriver det ikke finnes klare regler og retningslinjer for en håndtering av varsling og at dette er årsaken til varslingsaker i mediebildet, ettersom det er frykt for å feilhåndtere. I et godt ytringsklima er kritikkverdige forhold et forbedringspotensial og ikke et konfliktgrunnlag, skriver Fougner og Skjold.

  • torsdag 19. april 2018 - Aftenposten Politiserte menneskerettigheter

    I menneskerettsdebatten må det skilles mellom jus og politikk. Her svikter direktør Petter Wille ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Dette skriver professor Ole Gjems-Onstad i dette innlegget.

  • onsdag 18. april 2018 - Klassekampen Forstår kritikken

    Her er viktig informasjon for selskapet ikke blitt formidlet mellom konsernsjefen og styrelederen, slik den burde ha blitt i en åpen og tett dialog, sier styreekspert Frode Solberg ved Handelshøyskolen BI. Solberg forstår at Jens Barland og de to andre i Mentor Mediers konsernstyre er kritiske til konsernsjefens håndtering.

  • fredag 13. april 2018 - Morgenbladet.no Når blir det interessant på Stortinget

    Hvor stor makt har Stortinget? Svaret er: Det kommer an på – både makten til og interessen for Stortinget har variert. Så hvor er vi nå? Følg med, skriver professor Gudmund Hernes.

  • fredag 16. mars 2018 - Morgenbladet Stortinget er ingen bjørn, skriver Gudmund Hernes.

    En bjørn er en bjørn - og hadde samme navn i steinalderen. Stortinget fortsetter vi å kalle det samme, selv om institusjonen er blitt en helt annen enn da den ble etablert. Extra-info: Gudmund Hernes Forsker ved Fafo og professor II ved BI, fast spaltist.

  • onsdag 14. mars 2018 - tv2.no EU-krangel skaper norsk kraftstorm

    Uenigheten står om Norge skal slutte seg til ACER som er EUs energibyrå som jobber for samordning av det europeiske kraftmarkedet. Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI peker på Norges dilemma ved at vi har motsatte interesser enn de fleste EU-land. Mens Norge befinner seg på selgersiden, domineres EU av kjøperinteresser innen energi. Hittil har Norge – i alle fall på el-siden – hatt stor innflytelse på utformingen av EUs energimarked gjennom sin aktive medvirkning og pådriverrolle. Velger vi å stå utenfor, svekker vi denne innflytelsen, mener Midttun. Han legger til at offentlig eierskap til både infrastruktur og energiproduksjon kan være med på å sikre norske interesser. Også regulering av miljø og ressurser kan bidra til at Norge beholder minst én hånd på rattet når energipolitikken skal utformes.

  • tirsdag 13. mars 2018 - Stavanger Aftenblad Ingen styremedlemmer i offentlige aksjeselskap dømt siste tjue år

    Politikere med styreverv i offentlige aksjeselskap trenger ikke frykte at styreansvaret får rettslige konsekvenser. Ikke én gang de siste 20 årene har politikere vært nødt til å svare for seg i en domstol for kostbare feil begått som styremedlem. Jussen er den samme, Tore Bråthen er professor i forretningsjus ved institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Vi på BI håper vi kan settes dette i gang som et prosjekt som noen av våre studenter kan ha som masteroppgave.

  • mandag 12. mars 2018 - rbnett.no Hydro avviser forureining i Brasil

    Hydro har hamna i hardt vêr på grunn av utslepp frå anlegget Alunorte i Brasil. Først søndag vedgjekk Hydro utsleppa, men avviser at det har ført til forureining. Reaksjonane dei har fått frå samfunnet omkring, tyder på at dei opererer på ein måte som ikkje er akseptert, verken av lokalbefolkninga eller miljøstyresmaktene, konstaterer professor Atle Midttun ved BI. Saka er også omtalt i folkebladet.no.

  • torsdag 8. mars 2018 - Romerikets Blad Pluss Slik blir flinke piker økonomiske tapere

    Jenter gjør det ofte bedre enn gutter på skolen, men ender likevel opp med lavere lønn, dårligere pensjon og svarteper etter samlivsbrudd. Hveem (høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI), Alexandra Plahte (pensjonsrådgiver i Gabler Steenberg & Plahte) og Geir Ormseth (seniorrådgiver i Forbrukerrådet).

  • onsdag 7. mars 2018 - Morgenbladet Klimaendringer kan løses med kapitalistiske verktøy

    Fremtidens klimapolitikk ligger like mye hos selskaper som den gjør hos stater. Det kan være en grunn til optimisme. Dette skriver Knut Myrum Næss, vit.ass. ved Institutt for rettsvitenskap og styring i dette innlegget.

  • onsdag 7. mars 2018 - Harvest.no Befolkningsveksten er et klimaproblem

    Vi bruker enorme summer på tekniske løsninger for å kontrollere klimaet på jorda, men klarer vi å styre vår egen forplanting slik at det er plass til de andre artene vi deler denne kloden med? Jørgen Randers ved BI med bidrag fra 35 andre forskere har utarbeidet en omfattende analyse for de neste førti år.

  • mandag 5. mars 2018 - Aftenposten.no Innovasjon Norges styreleder trekker seg

    Aftenposten meldte mandag at styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal ha stanset styrebehandlingen av Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseths stilling. Det skaper reaksjoner på Stortinget i partiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Opposisjonspartienes syn får støtte fra høyskolelektor Frode Solberg ved institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Her mener jeg næringsministeren har gått over en grense, sier Solberg. I en foretaksmodell skal staten ved ministeren ikke legge seg opp i ansettelse eller oppsigelse av daglig leder. Dette er helt klart styrets suverene oppgave, sier Solberg

  • onsdag 14. februar 2018 - Nord24Pluss Jus-ekspert støtter Telle og Helse Nord i «trussel-saken»

    Slik vurderer jus-ekspert noen av de sentrale punktene i eierstyringen av UNN. TROMSØ (Nord24.no) Tore Bråthen, professor i forretningsjus ved BI, og professor II ved UiT, har fulgt den såkalte «trusselsaken» fra sidelinjen.Overordnet sier han at formaliene i måten de ulike personene har utøvd rollene må forstås utfra at Helse Nord er såkalt «morselskap» som i sin tur «eier» datterselskapet UNN

  • onsdag 7. februar 2018 - Dagens Næringsliv Børsen i bakspeilet

    Det er børsfall og stor uro. 5 kjappe spørsmål stilt til professor emeritus i økonomisk historie Sverre Knutsen.

  • søndag 28. januar 2018 - E24 Skatteetaten vil fange krypto-syndere

    Mange nordmenn har tjent gode penger på bitcoin og annen kryptovaluta den siste tiden. BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth synes det blir spennende å se hvordan skattemyndighetene forholder seg til beskatning av kryptovaluta i tiden som kommer.

  • fredag 19. januar 2018 - Morgenbladet Helleland representerte alle oss som finansierer idretten, skriver Gudmund Hernes.

    Er du gått lei, skjønner jeg det - noe av det vanskeligste i politikk er å holde fast i en sak og følge den til endes. Det glipper lett når høylasset faller ned over en nyslått statsråd. Extra-info: Gudmund Hernes Forsker ved Fafo og professor ved BI, fast spaltist.

  • torsdag 18. januar 2018 - ABC Nyheter - 10-1 til FrP mot Venstre i oljesaken

    Venstre har solgt seg for å bli sittende i fire nye år som garantist for Søviknes sin maniske oljebegeistring, sier Per Espen Stoknes, BI-lektor og MDGs vara for Une Aina Bastholm på Stortinget.

  • fredag 12. januar 2018 - E24 - Nærmest umulig for skattemyndigheter å spore kryptohandel

    Eksperter etterlyser bedre informasjon fra skatteetaten om beskatning av kryptovaluta. Jeg tror ikke folk tenker på at man må skatte på all realisering av gevinst fra kryptovaluta, spesielt folk som ikke er vant med å handle i aksjer, sier BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth til E24

  • torsdag 11. januar 2018 - Morgenbladet Innlegget blir bisart

    En mulig lesing av Sørbøs innlegg kunne være at både han og Tvedt, som del av en slags insiderelite, vet at ingen av UDs eksperter mener det som står i Meldingen til Stortinget om menneskerettigheter. Sørbøs innlegg bekrefter et inntrykk av norske menneskerettsmiljøer: En del av retorikken går på autopilot; man er ikke vant til å være reelt utfordret. Dette skriver professor Ole Gjems-Onstad ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

  • mandag 8. januar 2018 - Aftenposten Idealisme er ikke menneskerettsbrudd

    Å bedrive tortur er menneskerettsbrudd. Å søke etter idealistiske unge mennesker som på frivillig basis vil motvirke umenneskelige og nedverdigende handlinger, er ikke menneskerettsbrudd, skriver Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI, i dette innlegget.

2017

  • lørdag 30. desember 2017 - Dagbladet Hvor ille står det til med kloden vår?

    Professor emeritus Jørgen Randers er intervjuet og representerer Pessimisten i denne artikkelen. Optimisten er Tore Furevik, Leder for Bjerknessenteret for klimaforskning og Professor i oseanografi UiB.

  • torsdag 28. desember 2017 - Dagens Næringsliv Særaldersgrenser hindrer reform

    Gamle særaldersgrenser stikker kjepper i hjulene for ny offentlig tjenestepensjon, skriver forsker og historiker Harald Espeli i denne kronikken.

  • lørdag 23. desember 2017 - Dagbladet Generajonslotteriet

    Mange er avhengig av arvepenger. Det vil bli like store regionale skiller som generasjonsskiller framover, mener Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Mange som bor på mindre steder, vil ha lite å arve på grunn av lave boligverdier og dårlig verdiøkning på eiendom. Det vil ikke være de store verdiene som blir igjen til arvingene, sier han. «Gullgjengen» - 68-generasjonen - arvet ikke selv de store verdiene, og mange av dem har fortsatt foreldre i live. De har opplevd en fantastisk boligreise og inntektsvekst, samtidig som de har gode pensjonsordninger, så vi snakker altså om helt andre verdier som skal overføres til neste generasjon når 68-erne faller fra, sier Hveem.

  • tirsdag 19. desember 2017 - Dagbladet Unge drukner i gjeld

    Gjelda vokser raskere enn inntekten. Det kan by på problemer for dem som ikke er rustet til å møte tøffere tider. Det er ingen tvil om at sekstiåtterne er den generasjonen som har kommet heldigst ut, mener Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. De unge i dag ville gått på en økonomisk smell hvis rentene økte dramatisk, mener Hveem.

  • fredag 15. desember 2017 - Morgenbladet 2-bindsverket om Storebrands historie blant årets beste bøker

    2-bindsverket Storebrand og forsikringsbransjen er på Morgenbladets liste, plass 47. 1. bind 1767-1945: Ulykkens frukter og bind 2 1945-2016: Skadeskutt og livskraftig. Bøkene er skrevet av Sverre A Christensen, Espen Ekberg, Christine Myrvang og Trond Bergh.

  • fredag 15. desember 2017 - Morgenbladet Klikk erstatter butikk

    Når vi blir sofashoppere og klikk erstatter butikk, svekkes det politiske og sosiale torget som handelen tidligere både stimulerte og utnyttet. Jobber desimeres. Og livet mellom butikkene, i bydelen og landsbyen, forarmes. Vil da handelsstandens kunder spores til å bruke det politiske torget til å restaurere det sosiale ved nye former for byttehandel og delingsøkonomi? spør forsker ved Fafo og professor ved BI, Gudmund Hernes, fast spaltist i Morgenbladet.

  • torsdag 14. desember 2017 - Kapital Tapte i retten

    Anders Langtind, hans forsikringsselskap Tryg Forsikring og tidligere fotballtrener og spiller Ole Bjørn Sundgot tapte søksmålet Kapital tidligere har omtalt at en boligkjøper anla mot dem. Da saken gikk for retten, ble eiendomsmegler, advokat og leder for eiendomsmeglerstudiet på BI, Paul H. Fjeldheim, ført som vitne i saken. Han sa rett ut at eiendomsmegler ikke kan pålegges å etterprøve alle opplysninger de mottar, enten de er fra selger eller kommunen. Får man dokumentasjon fra kommunen i form av ferdigattest, så må megler ha tillit til at de opplysninger man får er riktige. Retten har kommet frem til en annen avgjørelse, og sier at når man får en ferdigattest, så må man undersøke enda grundigere, fortsetter Langtind. Dommen er ennå ikke rettskraftig.

  • torsdag 14. desember 2017 - Kapital Mener Propr burde hatt meglerkonsesjon

    Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI, sier at det er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt Propr driver eiendomsmegling. Vi mener at Propr gjør så mye som ligger innenfor ordinært eiendomsmeglingsoppdrag at det er verdt å se nærmere på dette. Det å ta oppgjør er for eksempel eiendomsmegling. Hvis det viser seg at Propr driver eiendomsmegling, må selskapet i så fall ha tillatelse fra Finanstilsynet til å drive, og underlegges et omfattende regelverk, sier Bråthen. Også førstelektor Paul H. Fjeldheim, som leder eiendomsmeglerstudiet på BI, stiller spørsmål ved hvorvidt Propr driver eiendomsmegling. Jeg synes det er kjempefint at noen tilbyr selg selv-tjenester. Det burde det være et marked for ved siden av eiendomsmeglerne, men måten Propr gjør dette på tråkker over grensen til eiendomsmegling, etter min mening, sier han.

  • torsdag 7. desember 2017 - Rjukan Arbeiderblad Konsesjonslovene

    Konsesjonsloven er selve grunnsteinen til velferdssamfunnet vårt. Tinn og Øvre Telemark har en hovedrolle i denne fantastiske historien. Dette skal NIA og Tinn kommune markere med et stort arrangement torsdag. Lars Thue, professor emeritus i historie ved Handelshøyskolen BI, skal holde foredrag om konsesjonslovens historie, samtid og framtid. Han har forsket på og skrevet flere relevante bøker innen temaet kraft og energi. Saken er også referert i Rjukanradio.no 8.12.17.

  • torsdag 30. november 2017 - Dagens Næringsliv Grensen til Nord-Irland utfordrer britene

    Nick Sitter, professor i politisk økonomi på Handelshøyskolen BI, mener at Storbritannia har nådd frem til et vendepunkt i samtalene med EU om Brexit. Like fullt påpeker han at britenes statsminister Theresa May kun har ordnet det enkleste av tre problemer. Saken omtales også på Hegnar online 1. desember.

  • onsdag 29. november 2017 - Aftenposten Millioner gikk videre til lavskatt- land og skatteparadis

    Norske kommuner har betalt nær 1 mrd. til helsevikarbyrået. Orange-strukturen består av en rekke selskaper i flere land som kjøper og selger tjenester av hverandre. Det er en enorm gråsone fra det vanlige og lovlige til det ulovlige. Orange-gründer Nils Kristian Paulsen sier han ikke har noe godt svar på om selskapet i Litauen, med sine 26 millioner i omsetning og 94 ansatte, faktisk var verdt 76.000 kroner da det ble solgt til Malta i 2009. Jeg visste selvfølgelig at vi gjorde dette og signerte papirer, men jeg kan ikke erindre at jeg gjorde noen refleksjoner rundt prisen, som var sett på som en intern transaksjon, sier han. Det er en feilprising, og det er ikke lov. Selv om man ikke har en markedspris internt i konsernet, skal man prøve å beregne det, sier førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI. Han har sett på Aftenpostens kartlegging av Orange-strukturen. Strukturen virker veldig komplisert, sier han.

  • fredag 24. november 2017 - Morgenbladet Advarte mot Røkke-kontrakt

    Man bør ikke inngå kontrakter hvor forfatteren kan sensureres slik Henrik Langeland har blitt, sier næringslivshistoriker Christine Myrvang ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI. Hun har blant annet vært med på å skrive historien til Storebrand og Kongsberg våpenfabrikk. Hun får støtte av sin kollega Lars Thue, professor emeritus på Institutt for rettsvitenskap og styring. Han har skrevet historieverk for blant annet Posten, Statkraft og Telenor. Forfattere skal lytte til innspill fra en bokkomité hvor normalt representanter for bedriften også er med. Men det er forfatteren som i siste instans bestemmer hva som står i boken, sier han.

  • torsdag 23. november 2017 - Nrk.no Vil hindre at eiendomsmeglere misbruker folks tillit

    Eiendomsmeglerforbundet skjerper nå regelverket for salg av eiendom uten annonsering og budrunder. BI-professor Tore Bråthen mener klare kjøreregler alltid er positivt. Det er en fordel for alle parter. Eiendomsmeglere har allerede plikt til å gi oppdragsgiveren sin nok informasjon om salgsprosessen. Det er god meglerskikk å bidra til at misforståelser ikke oppstår, også ved salg uten annonsering og budrunde. Bråthen mener likevel at «off market»-salg ikke bør forbys. «Off market»-salg gir en fleksibilitet som markedet trenger, sier han.

  • torsdag 23. november 2017 - Dagens Næringsliv "Forutsigbart" Aker-krasj

    Næringslivshistoriker og førsteamanuensis Sverre A Christensen ved BI mener det var forutsigbart at Henrik Langelands bokprosjekt om Aker og Kjell Inge Røkke endte i åpen krangel. Siden Røkke har vært involvert i mange kontroverser, er forfatterens uavhengighet maktpåliggende og blant annet handler det om hvilken "kontrakt" forfatteren har med leserne. I dette tilfellet er det uavklart, sier Christensen.

  • onsdag 15. november 2017 - Dagens Næringsliv Ikke i strid med god forvaltningsskikk

    Ut fra finansministerens uttalelser har departementet ikke lagt noe utidig press på SSB-sjefen. Dette skriver professor Geir Woxholth, UiO, og professor Morten Kinander, Handelshøyskolen BI, i denne kronikken.

  • torsdag 9. november 2017 - Utdanningsnytt.no Tjenestepensjon-omveltning nærmer seg: Venter bare på regjeringen

    Den offentlige tjenestepensjonen slik vi kjenner den i dag, er snart historie. Det er bred enighet blant arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgiverne og regjeringen om at den nå må endres, kanskje allerede i løpet av ett år. Under en debatt om tjenestepensjonen på BI onsdag 8. november i forbindelse med lanseringen av Statens pensjonskasses jubileumsbok Pensjonsløftet, var aktørene fra Unio, LO, YS, Akademikerne, KS, Spekter og regjeringen klare på at tiden nå er inne for å gå i gang med formelle forhandlinger. Boken "Pensjonsløftet. Statlige tjenestepensjoner gjennom 200 år" er skrevet av historiker og forsker 1, Harald Espeli.

  • mandag 6. november 2017 - Dagbladet Arven kan fortsatt gi deg skattesmell

    Det går ofte litt tid fra man arver en bolig til man selger den, gjerne måneder og år. I det boligmarkedet vi ser nå flere steder i landet, med fallende priser, kan man oppleve at boligen faller i verdi fra dødsfalltidspunktet og frem til den er solgt. Dette får man fradrag for ved privat skifte, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Men fradraget må du be om - det kommer ikke av seg selv.

  • torsdag 2. november 2017 - Kapital Nye muligheter for næringslivet

    Storbanken ABN Amro gir gunstigere lån til selskaper som praktiserer gjenbruk, Nike benytter plast fra havet i sine joggesko - og når alpinesset Aksel Lund Svindal i vinter lanserer sin egen kleskolleksjon, er plaggene resirkulerbare ned til minste tråd. Per Espen Stoknes underviser i sirkulære modeller som tegner historiske linjer. Dagens økonomi er designet for en tid da jorden var stor og menneskene få. Nå er det omvendt, menneskene mange og jorden liten. Derfor må vi innovere deretter og skifte fra å tenke arbeidsproduktivitet til å tenke ressursproduktivitet. Da kan vi lage mer og mer verdier av færre og færre ressurser, sier han og foreslår å vri skattesystemet slik at det belønner resirkulering.

  • onsdag 1. november 2017 - The Guardian Sol- og vind-elektrifisering

    Per Espen Stoknes har publisert en kronikk om den disruptive, men potensielt unike, positive virkningen av rask sol & vind-elektrifisering av verdensøkonomien de neste to tiårene.

  • lørdag 28. oktober 2017 - Dagbladet Om Kronprinsparets fond

    Ber Kronprinsparets fond sette åpenhet som premiss for gaver. Stiftelser kan forutsette at for at for å motta gaver må de få lov til å opplyse om giver. Årsrapporter og nettsider er steder å formidle hvor gavene kommer fra, sier professor Caroline Dale Ditlev-Simonsen, ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI i Oslo. Hun leder også BIs senter for stiftelser.

  • fredag 27. oktober 2017 - Energi og klima Elbiler på kullkraft trumfer fossilbiler

    Elbiler bidrar med 50% mindre CO2 enn fossilbiler. For å sitere Per Espen Stoknes - seniorforsker ved BI og vararepresentant til Stortinget for MDG - skrev som følger da han torsdag publiserte samme artikkel fra Puerto Rico på Facebooksiden sin: – This is the future of power everywhere… could it be clearer? Forget gas, forget coal. That’s just sooo 1900’s

  • tirsdag 24. oktober 2017 - Dagbladet Bankene kan spise gullpensjonen

    Den nye ordningen for skattefavorisert pensjonssparing, IPS, skal gjøre det mer lønnsomt å spare. Men du risikerer at skattefordelen spises opp av forvaltningskostnadene du må betale til banken. Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, mener det er viktig å ha fokus på kostnadene ved sparing i IPS. PS er et bra spareprodukt, men man må ikke glemme å se på kostnadene. Det blir trolig store prosentvise prisforskjeller hos de ulike leverandørene, sier han.

  • fredag 20. oktober 2017 - Morgenbladet Kan Trump klare det igjen?

    Professor emeritus Gudmund Hernes spør i sin kommentar på avisens bakside. Trump er allerede i gang med valgkampen.

  • torsdag 19. oktober 2017 - Dagbladet Lånerenten øker med alderen

    Jo høyere alder, jo høyere rente, viser en gjennomgang av renterapporter gjort av Dagens Næringsliv. Avisen har gått gjennom 3.700 renterapporter siden 2015. Unge er i større grad shoppere, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI. ABC Nyheter, Firda Tidend, Dagbladet.

  • onsdag 4. oktober 2017 - VG.no Banker i heftig krangel om renter

    Flere av landets banker krangler åpenlyst. BN Bank-sjef Gunnar Hovland kaller Bank Norwegian for en «lånehai utkledd i bankklær». Jeg kan ikke si at Bank Norwegian gjør noe ulovlig, men det er ikke det dette dreier seg om: De utnytter at mange er sløve. Folk må våkne og sjekke rentene eksempelvis på Finansportalen. Der ser du lett om renten du tilbys er for høy, sier høyskolerektor Dag Jørgen Hveem ved Høyskolen BI.

  • mandag 25. september 2017 - Dagbladet Korrupsjon er ingen nyhet i Norge

    Politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. Både jurister, journalister og andre samfunnskjennere var sjokkerte. Dette var noe de ikke trodde var mulig i Norge. Og ganske riktig: Vi har en fortelling om de to blekkhus. Tradisjonen er at statens tjenere, embetsmenn og andre, er bunn hederlige, og holder privat fra offentlig. Nå sier historikeren og forsker I Harald Espeli at blekkhusene verken var to eller hadde forskjellige farge på blekket. Det er simpelthen en myte, en vandrehistorie. Espeli, som har skrevet Riksrevisjonens historie, har vist at det i lange perioder har stått dårlig til med hederligheten i det norske embetsverket og i statens institusjoner. Kildene har avdekket store underslag og ikke ubetydelige tilfeller av korrupsjon. Men rett skal være rett: Det sto dårligere til for 200 år siden enn nå.

  • søndag 24. september 2017 - Bergens Tidende - Login Elbilmarkedet: - Nå kommer bilkjempene

    Under bilmessen i Frankfurt viste de store tyske bilprodusentene at de satser på en elektrisk fremtid. Mercedes-Benz, BMW og Volkswagen-gruppen hadde alle satt av god plass til sine elbiler. Og det er ikke det minste rart at disse bilene vises nå, det rare er at det ikke skjedde tidligere, sier Jørgen Randers, professor emeritus i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI. Saken er også referert i Adresseavisen og avisen Hallingdølen 26.9.

  • fredag 22. september 2017 - Morgenbladet Gudmund Hernes: Bourdieu til selskapslivet

    Oppskriften er å ta et sett enkle ideer og så forblomme dem med pompøse gloser, skriver Gudmund Hernes. Jeg fikk aldri sett Michelangelo Antonionis store film fra 1966, Blow-up. Gudmund Hernes Forsker ved Fafo og professor II ved BI.

  • torsdag 21. september 2017 - Dagbladet Få mer ut av sparepengene

    Det store spørsmålet er prisen på gebyrer knyttet til aksjesparekontoen, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Det er gratis å opprette kontoen. Men de fleste tilbyderne jeg har sjekket, tar seg betalt for «oppbevaring» av aksjefond og aksjer. For kunder med relativt små volumer, kan f.eks. et gebyr på 400 kroner per år stjele unødvendig mye (prosentuelt) av eventuell avkastning. Og gebyret påløper selv om det ikke er avkastning. På små volumer er det bedre å betale et beskjedent prosentbeløp, sier han.

  • onsdag 20. september 2017 - P4 Advarer mot å kjøpe bolig med venner

    Eksperter advarer folk mot å kjøpe bolig sammen med venner selv om de ikke klarer å komme inn på boligmarkedet alene. Blant annet gjør dette at man blir ansvarlig for hverandres gjeld, melder Dagens Næringsliv. Dag Jørgen Hveem ved handelshøyskolen BI sier det er mange ulemper ved sameie.

  • onsdag 20. september 2017 - Hegnar Online Advarer venner som går sammen om boligkjøp

    Eksperter advarer om risikoen ved samkjøp. Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI sier ifølge avisen boligsameie med en venn reduserer risikoen, noe som kan være bra ved prisfall, men at det ikke kompenserer for ulempene ved sameie.

  • tirsdag 19. september 2017 - Framtid i Nord Endringene i bilbransjen er ustoppelige

    Vi skal lede den endringen, sa toppsjef i Volkswagen Group, Matthias Müller, under konsernets mediekveld dagen før åpningen av bilutstillingen i Frankfurt. Det er veldig viktig, men det burde ha skjedd tidligere. De store produsentene håpet nok i det lengste at elbiler var noe som ville gå over. Nå har de ikke noe valg. Jeg tror det hadde skjedd langt tidligere om det ikke hadde vært for tradisjon og kortsiktige aksjonærer, sier Jørgen Randers, professor emeritus i klimastrategi på Handelshøyskolen BI. Saken er også referert i iTromso.no, Dagsavisen 21.9. og Sogns Avis 21.9.

  • søndag 17. september 2017 - DinSide Slik vinner du budrunden

    Markedet er i stor grad avgjørende for hvordan du bør gå fram når du skal by på bolig. Slik spiller du deg til seier i kampen om tak over hodet. Pris er alle gode forklaringers mor; alle boliger blir solgt så lenge prisen er riktig, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI. Færre kjøper ny bolig før de har solgt sin gamle, så flere selgere har tid til å vente på det rette budet, men slik som boligmarkedet er i Oslo nå er det et spørsmål om hva de venter på.

  • lørdag 9. september 2017 - VG Skatteekspert kritiserte Støre og fikk telefon fra AP

    Etter at jusprofessor Hans Petter Graver og førsteamanuensis Eivind Furuseth kritiserte Ap-leder Jonas Gahr Støres vennetjenester, ble de oppringt av Støres høyre hånd Hans Kristian Amundsen. Jeg synes det var ubehagelig. Han insisterte på at jeg burde trekke sitatene mine, og oppfordret meg til å kontakte NRK. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI. Saken er også kommentert i ABC Nyheter og på P4.

  • onsdag 6. september 2017 - NRK Støre tjener tre mill. på omstridt byggeprosjekt: Mottok gratis salgshjelp fra venn

    Eksperter mener Ap-leder Jonas Gahr Støre burde betalt for vennetjeneste fra meglermillionær og Gro-sønn Knut Brundtland. Men Eivind Furuseth, jurist med doktorgrad og førsteamanuensis ved BI, mener saken ikke er så enkel.

  • onsdag 6. september 2017 - VG Rådene for unngå boligskvis

    Høyskolelektor og ekspert i personlig økonomi Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI, mener du fra starten av bør ta en grundig vurdering på om du skal kjøpe først og så selge, eller om du bør selge din gamle bolig før du kjøper en ny. Er du usikker på om du vil tåle belastningen ved å sitte med to boliger over noe tid, i et marked med fallende boligpriser og tilbudsoverskudd av boliger, kan det være lurt å selge den gamle boligen først.

  • tirsdag 5. september 2017 - VG Pluss Det nye boligmarkedet: Slik unngår du skvisen med to boliger

    Fallende boligpriser og høyt tilbud av bruktboliger: Plutselig er det nye regler som gjelder. Er du redd for å havne i skvisen med to boliger og skyhøye utgifter? Høyskolelektor og ekspert i personlig økonomi Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI, mener du fra starten av bør ta en grundig vurdering på om du skal kjøpe først og så selge, eller om du bør selge din gamle bolig før du kjøper.

  • tirsdag 5. september 2017 - eHandel.com Norge 350 kroners grensen fra A til Å: Snart Stortingsvalg - her er alt du trenger å vite om tollfrigrensen

    Ole Gjems-Onstad er professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI og Universitetet i Oslo uttalte følgende i Dagens Næringsliv 20.10.14 om fordelene med å drive netthandel fra Sverige: "Det er allerede mange gode grunner for å etablere seg i Sverige fremfor Norge: Bedre skatteregler med betydelig lavere selskapsskatt, høyere avskrivninger, mer varelagernedskrivning, ingen formuesskatt og langt lavere lønninger."

  • fredag 25. august 2017 - Finansavisen Blåser opp verdien på Tide igjen

    Siden oppstarten i 2007 har Tide tapt nær 200 millioner kroner, men i fjor høst uttalte gründer og den gang daglig leder og storaksjonær, Jan Terje Hestås, til Finansavisen at de styrte mot et nullresultat i 2016. Til tross for dette måtte selskapet rapportere nok et kraftig underskudd med hele 19,7 millioner kroner i minus. Derimot inntektsførte han likegodt en skattefordel på 26 millioner kroner etter at et år med nær 20 millioner i underskudd skulle gi utsikter til lønnsomhet som medførte at et fremførbart underskudd plutselig skulle ha en verdi. BI-professor Hans Robert Schwencke stilte seg kritisk til denne regnskapsføringen.

  • torsdag 24. august 2017 - Lofotposten Tapper Lofoten for 70 millioner

    Høyre om Aps skatteøkning på 15 milliarder. Professor ved BI og skatteekspert Ole Gjems-Onstad mener Finstads påstand kan bidra til å gjøre skattekuttene mer forståelig for folk. 15 milliarder er et stort tall. Med å dele det på antall innbyggere kan konsekvensene bli mer forståelig. Sånn sett har beregningen noe for seg. Men dette er en politisk debatt. Det er ikke mitt felt, sier Gjems-Onstad.

  • tirsdag 22. august 2017 - NA24 Staten gir årlige milliardbeløp til utenlandske oljeselskaper: Risikerer å aldri få igjen pengene

    De samlede utbetalingene gjennom leterefusjonsordningen beløper seg på 100 milliarder kroner. - Gambling med skattebetalernes penger, mener MDG og WWF. Vi risikerer at oljeselskapene blir sittende med et sugerør inn i oljefondet, sier Per Espen Stoknes, andrekandidat for MDG ved Stortingsvalget i høst og førstelektor ved BI, til Nettavisen.

  • mandag 21. august 2017 - E24 Tror dette feltet spikret giganthandelen

    Johan Sverdrup spiller en nøkkelrolle når franskmennene sluker rubb og stubb av Mærsks oljevirksomhet, tror analytikere. At Mærsk selger seg ut av olje er et sikkert tegn i tiden, sier Per Espen Stoknes, stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo og leder av senter for Grønn vekst på BI.

  • fredag 18. august 2017 - Dn.no I retning styreplass

    Investor Christen Sveaas (61) kan få styreplass i Norske Skog etter å ha blitt den største aksjonæren i det kriserammede papirkonsernet. Valgkomiteen vil ta hensyn til endringene i aksjonærmassen. Professor Morten Kinander i Senter for finansieringsregulering ved BI mener at de som i det siste har kjøpt aksjer i Norske Skog - vel vitende at de ble utvannet - gjør det for å gamble.

  • fredag 18. august 2017 - Universitetsavisa Forslaget en avsporing

    Forslaget fra Johan Hustad og Nils Røkke er er økonomisk urealistisk og kan bli en avsporing fra klimatiltak som monner. Det hevder MDGs Per Espen Stoknes. Han er forsker II ved BI med fagansvar for masterprogrammet «Grønn Vekst».

  • torsdag 17. august 2017 - psykologisk.no Den grønne psykologen

    Per Espen Stoknes er psykolog, økonom og snart politiker på Stortinget. Den nye boka hans om klimapsykologi har blitt svært godt mottatt, blant annet av Arnold Schwarzenegger.

  • mandag 14. august 2017 - Bergensavisen Pluss Forsvarer skatten

    Dette handler om at rike ønsker å beholde mer av pengene sine, mener NHH-professor Jarle Møen. I gårsdagens BA argumenterte en rekke lokale bedriftseiere for å fjerne den omstridte formuesskatten på arbeidende kapital. Tier av frykt. Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved BI, vil derimot fjerne formuesskatten.

  • lørdag 12. august 2017 - Vårt Land De nye løsarbeiderne

    Den typen digitale formidlere av arbeidskraft, utlån og tjenester som har oppstått det siste tiåret, kan i noen tilfeller medføre en stor fleksibilitet. Du kan være kosmopolitt uten å ha nok penger til å kjøpe deg fri fra arbeid. Leier du ut leiligheten din på Airbnb, kan du hoppe på flyet til Berlin med macen under armen. Hva er konsekvensene for oss vanlig dødelige? Gudmund Hernes, Fafo-forsker, professor II ved BI og tidligere politiker og statsråd for Arbeiderpartiet, vil først minne om at vi på én gang er både arbeidstakere, forbrukere og statsborgere. Som forbrukere ønsker vi løsninger som går ut over oss selv som arbeidstakere. Med et klikk får jeg boka fra Amazon, men det fjerner bok­handelen på hjørnet uten at det merkes.

  • fredag 11. august 2017 - E24 - Har du ikke noe å skryte av i Norge, Helgesen?

    Regjeringen ser bakover til 1900-tallet for å finne fremtidens arbeidsplasser. - Per Espen Stoknes Stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne, gründer, økonom og leder for Senter for grønn vekst på BI.

  • torsdag 10. august 2017 - Bergensavisen Vil fjerne formueskatten

    Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved BI, vil fjerne formuesskatten. Den treffer særlig ille mot bedrifter som kan ha høy verdi, men lav cash flow - som nyetablerte gründerbedrifter, sier han. Den gir også en skalert eller dobbel beskatning. Man må betale skatt på utbyttet brukt på å finansiere formuesskatten. Gjems-Onstad mener at utflyttingen av skatteflyktninger allerede har begynt.

  • onsdag 9. august 2017 - Dagens Næringsliv Menneskerettsdramaet

    Debatt om menneskerettsjus i sommer. Dette er kronikk nr 5 av professor Ole Gjems-Onstad. Hvorfor reddes ikke flyktningene i Middelhavet? Et av verdens mest overvåkede hav.

  • tirsdag 8. august 2017 - Dagbladet Sier nei til boligskatt

    Folk hadde muligens svart mer nyansert hvis de visste at kommunen måtte kutte i velferdsgoder dersom eiendomsskatten forsvant, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Særlig i større kommuner har ikke innbyggerne et direkte forhold til hva man får igjen for skatten man betaler, sier han. Færre og færre kommuner klarer seg uten boligskatt, påpeker Hveem. Selv Frp-styrte kommuner som har overtatt eiendomsskatt av andre, sliter med å kvitte seg med eiendomsskatten. Man blir lett avhengig av den.

  • torsdag 3. august 2017 - E24 - Nullskattebegrepet er blitt en retorisk gimmick

    Professor Ole Gjems-Onstad ved BI mener at formuesskatten ofte forsvares med at den rammer nullskattytere i en særnorsk debatt. Men han mener at nullskattebegrepet brukes feilaktig i Norge. - Nullskattebegrepet er blitt en retorisk gimmick.

  • tirsdag 1. august 2017 - debatt@dn.no Tre myter om norsk olje

    Oljelobbyistene og deres politiske medspillere overdriver oljens betydning for arbeidsplasser, verdiskaping og handelsbalansen.

  • fredag 28. juli 2017 - Morgenbladet Gudmund Hernes om Emmanuel Macron

    Jeg kan fanges av nye aktører som brått entrer scenen, skriver Gudmund Hernes professor II ved Handelshøyskolen BI og forsker ved Fafo. Blant historikerne løper en debatt uten endelig eller entydig svar: Hva former utviklingen mest - de store personers viljer eller de tunge sosiale krefter?

  • fredag 28. juli 2017 - Sunnmørsposten Første til TedGlobal

    Per Espen Stoknes, leder for Senter for grønn vekst på BI og stortingskandidat for Mdg, blir første nordmann til å holde foredrag under den anerkjente TedGlobal-konferansen.

  • torsdag 27. juli 2017 - Sunnmørsposten Skal holde foredrag på TedGlobal

    Per Espen Stoknes, sunnmøring og leder for Senter for grønn vekst på BI og stortingskandidat har blitt invitert til å prate på konferansen TEDGlobal, som første nordmann.

  • tirsdag 25. juli 2017 - Vårt Oslo Per Espen Stoknes (MDG) vil gjøre Oslo enda grønnere og mer moderne enn København

    Miljøpartiet de grønnes Oslo-kandidat ved valget til høsten, Per Espen Stoknes, vil jobbe for det han mener er viktigst: en grønnere by og bedre integreringen. Stoknes er psykolog, har doktorgrad i økonomi og arbeider som forsker og førstelektor ved Institutt for rettsvitenskap på BI i Oslo

  • tirsdag 25. juli 2017 - Rix Viten Mindre klimabekymret enn andre

    Nordmenn er blant dem som er minst bekymret for hva klimaendringer og miljøødeleggelser kan gjøre med hav og kyst, viser en undersøkelse fra ti land. Konsekvensene av klimaendringer kan oppfattes som ganske fjerne, ifølge Per Espen Stoknes, som forsker på klimapsykologi ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 24. juli 2017 - Sunnmørsposten En anderledes politiker

    Per Espen Stoknes har mange år bak seg i oljeindustrien. Han har blant annet jobbet som rådgiver for Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Statkraft, Shell og Schlumberger. Umiddelbart tenker nok mange at dette ikke sammenfaller med MDG sine visjoner. Men når Stoknes forklarer hva hans spesialfelt er, blir det lettere å se sammenhengen. Mitt spesialfelt er fremtidstenkning. Jeg har hele tiden jobbet med å prøve å se drivkrefter for forandring og hvordan industrien kan tilpasse seg.

  • søndag 23. juli 2017 - Foorskning.no Nordmenn bryr seg mindre om issmelting og ekstremvær enn andre europeere

    Nordmenn er blant dem som er minst bekymret for hva klimaendringer og miljøødeleggelser kan gjøre med hav og kyst, viser en undersøkelse fra ti land. Vi er mindre urolige enn både italienere og spanjoler, tyskere og irer. Konsekvensene av klimaendringer kan oppfattes som ganske fjerne, ifølge Per Espen Stoknes, som forsker på klimapsykologi ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 22. juli 2017 - Nationen Tine er ulønnsom bedrift?

    Tine lever av dyre subsidier og særbetingelser som skattebetalerne må betale for, sier forsker Ivar Gaasland. Harald Espeli er forsker ved BI, og mener bedrifter må fungere innenfor de rammene de har blitt gitt. Og i Tines tilfelle er rammene satt av staten. Hvis Tines virksomhet er ulønnsom fordi den subsidieres gjennom ulike former for skjerming mot utenlandsk konkurranse, så er det mange virksomheter som er ulønnsomme i Norge, sier han.

  • torsdag 13. juli 2017 - Framtiden i våre hender Morsomt klima

    Med glimt i øyet tar filmskaper Tomas Solli klimasaken bort fra smeltende isfjell og tilbake rundt kafebordet. De humoristiske videosnuttene har over 800 000 visninger. Fakta ikke nok. For å adresse denne utfordringen ønsket Framtiden i våre hender å ta i bruk BI-forsker Per Espen Stoknes' teorier om klimapsykologi.

  • fredag 7. juli 2017 - NA24 Professor: - Derfor slipper Stordalen en kjempeskatteregning

    - Ingen kan bebreide Stordalen for ikke å gå inn i den katastrofale skattefellen. Hotellkongen Petter Stordalen er god for svimlende 16 milliarder kroner. Ikke børsnotert. BI-professor Ole Gjems-Onstad har sett nærmere på dette

  • fredag 7. juli 2017 - A-magasinet, Aftenposten Engasjement for alle penga

    Selskaper som Apple, Facebook, Google og Tesla har like store økonomier som flere rike land. Når politikerne svikter, er det noen som mener at næringslivet må bidra til å redde verden. Professor Caroline Ditlev-Simonsen sier at i dag er det langt flere bedrifter som engasjerer seg i slike spørsmål. De har noen fordeler, sammenlignet med politikere som velges for få år av gangen. Siden myndighetene har så korte horisonter og dette er langsiktige problemer, så støtter ikke dagens politiske system store endringer, sier Ditlev-Simonsen.

  • tirsdag 4. juli 2017 - Dagbladet Storebrand: Gjorde risiko til vare

    Storebrand har gjennom 250 år spilt en betydelig rolle i norsk samfunnsliv, skriver Gudleif Forr i denne anmeldelsen av boken "Storebrands og forsikringsbransjens historie 1767 - 2017" i 2 bind som kom ut i mai. Boken er skrevet av historikerne Sverre A Christensen, Espen Ekberg, Christine Myrvang og Trond Bergh.

  • mandag 3. juli 2017 - Aftenposten Login MDG mener Høyre bruker manipulerte tall fra oljelobbyen. Stemmer det?

    Miljøpartiet De Grønne mener Høyres Tina Bru lyver om hvor store verdier ansatte i oljenæringen skaper. Men hva er egentlig en oljejobb? Har du tips til påstander eller tall vi bør faktasjekke frem mot valget? Andrekandidat for MDG i Oslo og lektor ved BI, Per Espen Stoknes, mener Høyre driver med villedende sammenblanding av tall.

  • onsdag 28. juni 2017 - Dagens Næringsliv Menneskerettsjusen er en demokratisk utfordring

    Å respektere menneskerettighetene innebærer å kritisere dem. Her svikter norske politikere og menneskerettsmiljøer, skriver professor Ole Gjems-Onstad.

  • tirsdag 27. juni 2017 - Dagens Næringsliv Særnorsk spor svikter mellomstore bedrifter

    Regjeringens forslag til ny regnskapslov for småbedrifter opprettholder særnorsk standard. Med god drahjelp fra EU-retten bidrar regjeringen i prop. 160L (Endringer i regnskapsloven mv. (forenklinger)) til å forenkle regnskapsarbeidet for små virksomheter. Konsekvensen av en videreføring av en særnorsk regulering er antagelig at det må etableres en ny institusjon som skal påta seg standardsettingsarbeidet. Dette vil åpenbart skape utfordringer, finansielt og faglig. Dette skriver professor Hans Robert Schwenke i dette innlegget.

  • mandag 26. juni 2017 - Dagens Næringsliv Reiser alvorlige spørsmål om interessekonflikter

    Det skal ikke være mulig å oppnå slike gevinster i et velfungerende marked, sier professor i rettsvitenskap på BI, Morten Kinander, etter å ha lest DNs artikkel om hvordan meglersjef Mads Syversen og tidligere meglertopp Bengt Rem i Arctic tjente over 100 millioner kroner på å selge private aksjer til en av Arctics kunder, eiendomskonsernet Mosking. Syversen og Rem hadde bare satset 50.000 kroner. Arctic bekrefter at de har kjent til handlene, og at de vurderer dem som lovlige. Kinander mener saken er alvorlig.

  • torsdag 22. juni 2017 - Dagens Næringsliv Mer hemmelighold enn Sveits

    Regjeringen glemmer å holde åpenhetsfanen høyt når noe historisk skjer på skatterettens område. Som et viktig ledd i å hindre uønsket skatteplanlegging har OECD de siste årene jobbet med Beps-prosjektet (Base Erosion and Profit Shifting). Beps-prosjektet har resultert i et forslag om endring av skatteavtalene gjennom at OECD har utviklet et multilateralt instrument. Ved signering av dette vil skatteavtalene til en viss grad bli endret automatisk. Det er likevel gitt spillerom til de ulike landene om valgalternativer til ulike løsninger. Det påfallende i denne saken er at alle landene, med unntak av Norge, har valgt å offentliggjøre sine valg. Dette skriver førsteamanuensis Eivind Furuseth og høyskolelektor Aziz Khan i dette innlegget.

  • torsdag 22. juni 2017 - Dagens Næringsliv Godt alternativ til Uber

    Jugnoo tilbyr, ifølge Singh, betalingsløsninger og hjelper scooterførerne med å opprette bankkontoer og å betale skatt. Uber og Jugnoo viser delingsøkonomiske forretningsmodeller med svært ulike holdninger til samfunn og interessenter, til tross for at de begge muliggjør lignende effektiviseringsgevinster. Mens Uber legger opp til en konfliktpreget utfordring av eksisterende næring, legger Jugnoo, ifølge Singh, opp til å fasilitere overgang til delings­appen gjennom dialog. I motsetning til Uber ligger ikke Jugnoo i rettssaker med taxinæringen og skattemyndighetene. Tvert imot bidrar det gjennom bankkontoetablering og digitale betalingssystemer til å svekke den svarte økonomien og sikre samfunnet skatteinntekter. Uber og Jugnoo viser forskjellen på tøft kommersielt og sosialt orientert entreprenørskap og illustrerer at teknologien alene ikke dikterer dens sosiale konsekvenser. Dette skriver professor Atle Midttun i dette innlegget.

  • onsdag 21. juni 2017 - Regjeringen.no Professor Morten Kinander, Handelshøyskolen BI, institutt for rettsvitenskap og styring har i statsråd blitt utnevnt til leder for et utvalg som skal utrede skatterådgiveres opplysningsplikt og taushetsplikt.

    Utvalget skal vurdere balansegangen mellom Skatteetatens behov for kontrollopplysninger og skatterådgivernes behov for klientkonfidensialitet.

  • mandag 19. juni 2017 - Akademikerne - Jeg liker å kalle det vitenskapsbasert aktivisme

    Ikke fortvil dersom du ikke øyeblikkelig får en betalt jobb for å drive med det du brenner for, råder klimaprofessor Jørgen Randers nyutdannede akademikere. Randers er nå professor emeritus på Handelshøyskolen BI

  • fredag 16. juni 2017 - Helgelands Blad Reelle forhold avgjør skatten

    De hemmelige avtalene Herøy kommune har med byggkonsulenten og arkitektens firma, medfører andre skatteforhold enn lønnsutbetaling. En av landets fremste skatteeksperter, Ole Gjems-Onstad mener reelle forhold skal være førende for hvordan utbetalingene fra kommunen beskattes.

  • onsdag 14. juni 2017 - Finansavisen "Kognitiv dissonans" og annen svada

    Torsdag 15. juni arrangerer Miljøstiftelsen Zero Bislettkonferansen i samarbeid med Bislett Games. Dit kommer blant annet Per Espen Stoknes, førstelektor på Handelshøyskolen BI. På talerlisten tituleres han også som «klimapsykolog». I et intervju med Stoknes i april siterte Aftenposten forskningstidsskriftet Nature, som konkluderte med at «produksjon og konsum av varer i Europa og USA forårsaker flere hundre tusen menneskers død i andre regioner i verden». Dvel litt ved den.

  • onsdag 14. juni 2017 - ABC Nyheter Hvilken terrorfelle skal vi gå i?

    Hvis vi vil bekjempe terror effektivt, må vi først forstå hvor den kommer fra og hva den representerer. Nick Sitter er professor i rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 13. juni 2017 - Aldri mer Sender ny regning med moms

    BØR BETALE: Momsekspert Anders Mikelsen mener Forsvaret bør betale moms som andre. Det er viktig med likebehandling av statlige og private virksomheter, for opplevelse av rettferdighet i systemet, sier førsteamanuensis Anders Mikelsen ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 12. juni 2017 - Aldri mer Forsvaret unnlot mva på 170 millioner

    ROT MED MERVERDIAVGIFT: Feil fra Forsvaret førte til at Justisdepartementet slapp å betale mva da de fikk regninger for redningshelikoptertjenesten i 2016. Her flyr ett av Norges nye redningshelikoptre AW101. Manglende innbetaling av merverdiavgift innebærer derfor ikke et tap av inntekter for staten, sier professor i Skatterett Ole Gjems-Onstad ved BI

  • fredag 9. juni 2017 - Bergens Tidende Bok med alternativ til klimaskremsel

    Klimakampen er ein kommunikasjonskatastrofe, meiner psykolog Per Espen Stoknes. Men er problemet verkeleg at fakta er pakka inn feil? Er oppgåva med å stansa den globale oppvarminga for stor for mennesket? Det er lett å bli pessimistisk når Per Espen Stoknes, psykolog og økonom ved BI, listar opp dei mange psykologiske barrierane mot klimahandling.

  • onsdag 7. juni 2017 - Klassekampen Hvilken felle skal vi gå i?

    Hvordan vi tolker trusselen legger sterke føringer for hvordan vi bekjemper terrorisme. Terrorforskere advarer gjerne mot å innføre lite gjennomtenkte tiltak i etterkant av terroraksjoner. Men politikere må også ta andre hensyn. Etter London Bridge-angrepet lørdag kveld sa May at «nok er nok», og lovet nye og strengere lover. Spørsmålet er hvorvidt dette betyr en gradvis styrking av politimodellen, eller en ny og mer aggressiv kontraterrorstrategi. Det er fortsatt ingenting som tyder på at islamisme er en mer alvorlig trussel i Europa nå enn det var lørdag morgen – og derfor all grunn til å holde stø kurs, skriver Professor Nick Sitter i denne kronikken.

  • lørdag 3. juni 2017 - Dagens Næringsliv All you need is løv

    Per Espen Stoknes, økopsykolog og forsker, snakker om det psykologiske samspillet mellom menneske og natur, og har selv et tre som var avgjørende da han som psykologistudent sto overfor noen vanskelige valg.

  • fredag 2. juni 2017 - Dag og Tid Ein dårleg handverkar

    Theresa May kan takke seg sjølv for fallet på meiningsmålingane før parlamentsvalet, meiner professor Nick Sitter i dette intervjuet.

  • onsdag 31. mai 2017 - MyNewsdesk Storebrand feirer 250 år

    Storebrand feirer sitt 250-årsjubileum på konsernets hovedkontor på Lysaker. Her vil blant annet historieverket om Storebrand lanseres. Kronprinsparet er blant gjestene. 2 binds-verket "Storebrands og forsikringsbransjens historie 1767 - 2017" er skrevet av Sverre A Christensen, Espen Ekberg, Christine Myrvang, alle historikere ved Senter for næringslivshistorie, og Trond Bergh (nå pensjonist).

  • tirsdag 30. mai 2017 - Dagbladet Mener bunnfradraget presser opp boligprisene

    Et argument mot å skattlegge boligbesittere hardere, har vært at man risikerer å velte økte utgifter over på beboerne. Det tror ikke Dag Jørgen Hveem, skatteekspert ved Handelshøgskolen BI, at det er noen fare for. - Det er ikke nødvendigvis slik at økt beskatning fører til økte leiepriser, sier han. Leieprisene avhenger av tilbud og etterspørsel. Hvis tilbudet av utleieleiligheter er høyt, risikerer man jo bare at leietaker bytter bolig, sier Hveem.

  • onsdag 24. mai 2017 - Sweco Fremtidens fremkomstmiddel også i Norge?

    Transportkonseptet Hyperloop debatteres mye i media, og fremtidens superraske farkost er kanskje ikke så langt unna som man skulle tro? Sweco har visualisert en mulig Hyperloop i norske forhold. I torsdagens Aftenposten sier Per Espen Stoknes, forsker innen grønn innovasjon og vekst ved Handelshøyskolen BI, at rørpost mellom storbyer, det er det som er greia.

  • onsdag 24. mai 2017 - Dagens Næringsliv Økokrim bør bestå

    Nedleggelse av Økokrim vil være dårlig nytt for norsk næringsliv. Økokrim trengs for å sikre faglig styrke på feltet - og forutsigbarhet for næringslivet. Dette skriver Professor II og advokat i Wiersholm, Jan Fougner, i dagens avis.

  • onsdag 24. mai 2017 - Vårt Land Angriper vestlige verdier

    Et selvmordsangrep mot unge jenter på konsert er typisk for IS og Al-Qaida, ­mener BI-professor Nick Sitter.

  • søndag 21. mai 2017 - Utrop.no Advokat med mange baller i luften

    Kiran Aziz har ett års permisjon fra advokatjobben for å være foreleser og forsker på BI, samtidig som hun sjonglerer flere styreverv. Hun er ikke den som går hjem fra kontoret klokka fire. Kiran ble headhuntet til å undervise i skatterett på BI i Oslo

  • lørdag 20. mai 2017 - Nettavisen MDG har vedtatt utredning av hyperloop til København

    Vil sende folk og fe med rørpost til Kongens by. Dette er noe som kommer, sier forsker og psykolog Per Espen Stoknes, Handelshøyskolen BI til Nettavisen Han er 2. kandidat for MDG i Oslo og forsker på grønn vekst og utvikling på BI.Stoknes er også en av forkjemperne for hyperloop.

  • lørdag 20. mai 2017 - ABC Nyheter MDG tror hyperloop er mulig innen 2037

    Verdens første hyperloop - et slags vakuumtog - kan bli en realitet allerede i 2020. MDG mener Norge må hive seg på utviklingen for å ikke havne i bakleksa. Per Espen Stoknes er fagansvarlig og forsker innenfor grønn innovasjon og grønn vekst på BI, og annenkandidat for MDG i Oslo.

  • lørdag 20. mai 2017 - Dagbladet MDG håper på hyperloopbane mellom Oslo og København innen 20 år

    - Dette vil skape store verdier. Miljøpartiet De Grønne vil utrede en hyperloopbane - et slags vakuumtog - mellom Oslo og København. Partiet håper en slik bane vil være en realitet innen 2037. Per Espen Stoknes er fagansvarlig og forsker innenfor grønn innovasjon og grønn vekst på BI, og annenkandidat for MDG i Oslo.

  • lørdag 20. mai 2017 - Stavanger Aftenblad Alternativ til klimaskremsel

    Anmeldelse av boken "Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming" av forsker Per Espen Stoknes. "Mest overtydande er Stoknes når han argumenterer for å bruka kvardags- fellesskapa meir bevisst i klimakampen".

  • tirsdag 16. mai 2017 - NA24 Skatteekspert: - Støre nyter godt av skattefordelen

    Satser på boligutbygging med steinrike Stein Erik Hagen (H). Tirsdag omtalte Dagbladet at Ap-leder Jonas Gahr Støre og en av Orkla-eier og Høyres hovedsponsor, Stein Erik Hagen, satser på boligutvikling sammen. Professor Ole Gjems-Onstad ved BI sier til Nettavisen at det er en betydelig formuesskattemessig forskjell mellom å eie gjennom et børsnotert og et ikke-børsnotert selskap som Støre gjør.

  • fredag 12. mai 2017 - Ballade TV2 advarer mot usikkerhet

    Regelen om overføring av rettigheter i oppdragsforhold er nødvendig for å sikre klarhet og forutsigbarhet i bransjen, i følge TV2s juridiske direktør. Både Irina Eidsvold-Tøien (BI) og Olav Torvund (UiO) advarer mot at oppdrag og ansettelse behandles likt i bestemmelsen om overgang av rettigheter til arbeidsgiver.

  • fredag 12. mai 2017 - Vårt Land Advarer mediene mot å overdekke terrorisme

    Masse­medier er en forutsetning for moderne terrorisme. Med revolveren og dynamitten kom muligheten for noen få til å drepe mange. Med dagspressen kom muligheten til å spre frykt i massene. Slik oppdaget antiimperialistiske anarkister et nytt politisk pressmiddel mot slutten av 1800-tallet. Det forklarer Nick Sitter, som er professor i økonomi ved Handelshøyskolen BI, og som i vinter ga ut boka Terrorismens historie.

  • torsdag 11. mai 2017 - Dagens Næringsliv Kunstnerne har grunn til bekymring

    Kunstnerne hevder de kan miste store inntekter om forslag til ny åndsverklov blir vedtatt. Etter min vurdering har de grunn til bekymring, skriver førsteamanuensis Irina Eidsvold-Tøien i en kronikk.

  • torsdag 11. mai 2017 - NTB Info Norske bedrifter utnytter ikke ansattes potensial

    Parat, i samarbeid med Handelshøyskolen BI, Cultura Bank og Abelia bidrar til torsdagens konferansen om grønn innovasjon.Parat har gjennomført en spørreundersøkelse blant tillitsvalgte som viser at 86 prosent sier det er et uutnyttet potensial

  • torsdag 11. mai 2017 - Dagens Næringsliv Kunstnerne har all grunn til bekymring

    Utenmusikk: MFO har stilt seg bak Gramrt- og Nopa-kampanjen #utenmusikk, der artistene protesterer mot at opphavsrett skal overdras til oppdragsgiver. Mona Askerød Kunstnerne aksjonerer mot forslag til ny åndsverklov. Eidsvold-Tøien en førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og Centre for Creative Industries ved BI.

  • onsdag 10. mai 2017 - NRK Vestfold Ny advokat skal se på varsler-sak

    Formannskapet vil ha advokat og BI-professor Jan Fougner til å se på om det var rett av rådmannen i Sandefjord å avsløre en varsler for ledergruppa.

  • fredag 5. mai 2017 - Klassekampen Å skrive om det umulige

    Psykolog og økonom Per Espen Stoknes ved Handelshøyskolen BI er aktuell med boka «Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming». Boka kom først ut på engelsk og tar for seg klimaparadokset – hvorfor så mange av oss ikke ser ut til å ta inn over oss de menneskeskapte klimaendringene. Stoknes bruker blant annet psykologi til å forstå hvorfor klimabudskapet ikke når fram til folk.

  • fredag 5. mai 2017 - Dn.no Fikk millionlønn ut i skattefrie aksjer

    Tidligere Alevo-topp Ola Toftegaard Hox fikk lønnen utbetalt som aksjer plassert i et skatteparadisselskap. Toftegaard-Hox eier Alevo-aksjer for rundt 200 millioner kroner. Det kom frem i retten. Professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI, sier til DN atfaktum virker sammensatt, og at han bare kan uttale seg om reglene på generelt grunnlag

  • tirsdag 2. mai 2017 - Bergen Student-TV Unge er betre på klima enn dei eldre

    Klimaet er som alltid dagsaktuelt. Framtida er usikker, men også veldig spanande. Eit av dei viktigaste temaene i samfunnet dei seinare åra har vore global oppvarming, og dei store klimaforandringane. For å finne ut meir om framtida for klimaet vårt, tok vi ein prat med førstelektor hjå BI, Per Espen Stoknes, som i desse dagar er aktuell med boka Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming. -

  • tirsdag 2. mai 2017 - Natt&Dag - DETTE er hiphop, hilsen Gudmund Hernes (76) og Minerva-skribent (23)

    Ukas mest middelklassevennlige og derfor viktigste saker oppsummert. (Skjermdump: Morgenbladet.no) Sosiolog, forfatter og tidligere politiker, forsker ved Fafo og professor II ved Handelshøyskolen BI Gudmund Hernes (76) har skjønt hvordan han skal kommunisere med folk som er yngre enn ham:

  • fredag 28. april 2017 - Advokaten Foreslår egen varslerlov

    Fenomenet varsling må gis en egen lov, og en form for godtgjørelse til varsleren bør også vurderes, mener advokat Jan Fougner. Han er Wiersholm-advokat og BI-professor i arbeidsrett og var en av innlederne da Dagens Næringsliv (DN) arrangerte en konferanse om økonomisk kriminalitet i Oslo i slutten av mars.

  • torsdag 27. april 2017 - Dagbladet Raymond Johansen om egne taxiregninger

    Alle kan bli flinkere til å fylle ut kvitteringene helt korrekt, sier Johansen. Finanskomiteen avgjør om byrådenes taxi-rot skal granskes. Finanskomiteen i Oslo skal i dag behandle Fremskrittspartiets krav om en full gjennomgang av kommunens system for reiseregninger. Innsyn i taxi-regningene viser at byrådene verken har fylt ut feltet for hvor reisen starter eller hvor den stopper. Formålet med reisen fremgår heller ikke av kvitteringene. Dette er i strid med regelverket, slik høyskolelektor Roy K. Kristensen ved Handelshøyskolen BI vurderer det.

  • torsdag 27. april 2017 - forskning.no Krigen fjernet det norske klassesamfunnet

    Tar historieskrivere feil om de forteller oss at det var under Arbeiderparti-årene på 1950-tallet at det norske likhetssamfunnet ble skapt? Fram til siste verdenskrig var Norge et land med stor forskjell på folk. Den økonomiske ulikheten var veldig høy. Norge var åpenbart et klassesamfunn. Så skjedde det noe dramatisk allerede det første krigsåret 1940. Harald Espeli er historiker og forsker I ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Espeli har markert seg med annerledes synspunkter på hva krigen førte til i Norge. – SSB-forskerne sine forskningsfunn samsvarer godt med det jeg mener er resultatet av 2. verdenskrig på norsk økonomi, sier Espeli. – Den tyske okkupasjonen førte til gode tider for nordmenn som levde av primærnæringene, ikke minst fiskerne. Det samme gjaldt de kanskje 300 000 nordmennene som arbeidet på tyske bygg og anlegg. Disse fikk høye inntekter under okkupasjonen. En ikke ubetydelig del av disse inntektene ble heller ikke beskattet, slik at inntektsutjevningen under krigen antakelig var enda større enn det Aaberge finner når han ser på skattetall. Også mange som levde av småindustri hadde gode tider i krigsårene. Samtidig fikk den økonomiske eliten innenfor skipsfart, industri og handel tøffere rammevilkår.

  • torsdag 27. april 2017 - Klager på klageinstans

    Sekretariatet til det nye Konkurranse-klagenemnda sitter i samme hus som -Konkurransetilsynet - som nemnden skal håndtere klager over. - Ikke heldig, sier jusprofessor. «Dette er ikke heldig» Professor Morten Kinander i Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI er derimot kritisk til at Klagenemndssekretariatet er i samme hus Konkurransetilsynet

  • fredag 21. april 2017 - Dine Penger Pluss Slik sparer du smart til barna

    Spare i eget navn, eller barnas? Og hvor skal du putte pengene? Hallgeir Kvadsheim gir deg svarene. Hallgeir Kvadsheim De siste årene har det skjedd viktige endringer for alle som sparer til barn og barnebarn. Førsteamanuensis Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI påpeker at formelt sett skal all finansformue tas med i beregningen av om 2 G-grensen er overskredet.

  • onsdag 19. april 2017 - Nettavisen Skatteplanlegger og skattemoralist

    Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har drevet med utstrakt skatteplanlegging, men reagerer likevel på at han har fått skattekutt. Norges kanskje fremste skattejurist, BI-professor Ole Gjems-Onstad, kommenterte -

  • tirsdag 11. april 2017 - Aftenposten - Login Forskere forkaster begrepet ensom ulv om soloterrorister. Svært mange har vært i politiets søkelys.

    Bare det siste året har det vært gjennomført minst seks dødelige angrep mot Vesten, hvor terroristen har vært kjent av politiet. Professor Nick Sitter ved BI ga nylig ut boken Terrorismens historie.

  • tirsdag 11. april 2017 - Ny Tid Melankoli for lysere tider

    Det vi tenker på når vi ikke tenker på global oppvarming. Tiden med markedsføringens logikk selger. Per Espen Stoknes foreleser ved BI med bakgrunn i både økonomifag og psykologi, ved siden av en spesialisering i fremtidstenkning.

  • mandag 10. april 2017 - Sambåndet Staten må bruke sverdet

    Bibelen gir ingen støtte til den tilsynelatende hjelpeløse og naive holdningen som fortsatt preger vestlige myndigheter og meningsbærere i møte med terroren. 24. mars, få dager etter terrorangrepet i London, uttalte eksempelvis BI-professor Nick Sitter til avisen Vårt Land at i åpne samfunn er slike angrep (med biler, min anm.) nærmest umulig å forhindre.

  • lørdag 8. april 2017 - Aftenposten Login Forsker Per Espen Stoknes: Psykologien kan redde oss fra klimakrisen

    - Vi må slutte å gi folk skyldfølelse, men heller motivere positivt. En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at 570.000 barn under fem år dør hvert år som følge av luftforurensing. Per Espen Stoknes er psykolog og økonom ved BI i Oslo, der han forsker på grønn vekst og utvikling.

  • fredag 7. april 2017 - Ballade Kan ny åndsverklov gi bedre strømmebetaling?

    Når forslaget til ny åndsverklov slår fast at gode vederlag er et ufravikelig krav, kan det få betydning for fremtidige utbetalinger fra strømming, håper opphavsekspert Irina Eidsvold-Tøien. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI og var juridisk sjef i TONO fra 2008 til 2011.

  • fredag 7. april 2017 - VG Pluss Terrorangrepene som har rystet Sverige

    En sverd-desperado som går til angrep på elever og lærere på en barneskole. En statsminister drept på åpen gate. Fredagens terrorangrep i den svenske hovedstaden er kun et av flere angrep som har rammet vårt naboland. Det mener Nick Sitter, professor ved Handelshøgskolen BI.

  • fredag 7. april 2017 - VG Nett Terror-forskere: Fellestrekk med angrep i Nice og Berlin

    Flere forskere tror en ensom ulv sto bak Stockholm-angrepet, som har fellestrekk med angrep andre steder i Europa. De tror også den ansvarlige er inspirert av IS eller al-Qaida. Nick Sitter, professor ved Handelshøgskolen BI og forfatter av boken Terrorismens historie, mener det er for tidlig å konkludere med hva som har skjedd

  • fredag 7. april 2017 - En advokat med mange baller i luften

    Kiran Aziz har ett års permisjon fra advokatjobben for å være foreleser og forsker på BI, samtidig som hun sjonglerer flere styreverv. Kiran ble headhuntet til å undervise i skatterett på BI i Oslo

  • fredag 7. april 2017 - Derfor øker eiendomsskatten

    KAN BLI TØFT: Det er klart at blir det samlede skattetrykket hardt, vil det ramme en del som ikke har høye inntekter,på lite hyggelige måter, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen

  • tirsdag 4. april 2017 - Slik får vi en verden uten klimautslipp

    En verdensomspennende plan viser akkurat hvor mye som skal til. Per Espen Stoknes er forsker på BI, og han jobber blant annet med klimastrategier

  • fredag 31. mars 2017 - Dn.no Pluss - Du får ikke folk til å slutte å fly

    Hvorfor fortsetter vi å fly og spise biff når vi vet det ødelegger klimaet? Per Espen Stoknes mener han har svaret. Kunnskap fører til handling, ikke sant? Foreleser og forsker ved Handelshøyskolen BI, hvor han også har ledet Senter for grønn vekst med Jørgen Randers

  • onsdag 29. mars 2017 - Dagens Næringsliv Misvisende om formuesskatt

    I DN 23. mars 2017 bruker skatteøkonom Annette Alstadsæter den dramatiske svindel på 15 milliarder kroner mot danske skattemyndigheter til å argumentere for registre over formuer etter norsk modell. Men her er det ingen sammenheng. Den sjeldne norske formuesskatt er nettopp en skatt på norsk bosted, og fanger ikke opp utlendinger. Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI

  • tirsdag 28. mars 2017 - Dagens Perspektiv Se bakover - ikke fremover - i klimadebatten

    Mens politikerne drømmer om klimabudsjetter som viser miljøkonsekvensene av politikken, vil ekspertisen helst se bakover. Vi bør ikke bruke kreftene på fremadskuende klimabudsjetter, men heller sørge for skikkelig revisjon av det årlige klimaregnskapet. Det er rådet fra klimanestor og professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, Jørgen Randers.

  • fredag 24. mars 2017 - Ensomme ulver truer

    Fattigmannsterror: Trenden med enslige terrorister som slår til med primitive våpen mot uskyldige sivile i vestlige land, øker i omfang. Onsdag rammet det i hjertet av London. Vi må dessverre være forberedt på flere slike soloangrep mot vestlige mål, også her i Skandinavia, advarer professor Nick Sitter ved BI, bokaktuell med Terrorismens historie

  • fredag 24. mars 2017 - Klimakrise med store muligheter

    - Verden er på full fart inn i en klimakrise! Det var budskapet til professor Jørgen Randers da han holdt ett av hovedinnleggene på Brødrene Dahls 360-symposium onsdag. Randers er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, og har skrevet en rekke bøker og artikler om klimautfordringene.

  • torsdag 23. mars 2017 - Bolia i skatteknipe

    HANDEL: Danske Bolia venter på at norske og danske myndigheter skal bli enige om hvor mye skatt møbelkjeden skal betale. Høyskolelektor Eivind Furuseth ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI har tidligere uttalt at tvisten kan dreie seg om royalty-satser:

  • torsdag 23. mars 2017 - Forvitrer vernet i skatteretten?

    Kombinasjonen tilleggsskatt og straffesak ved skattesvik er ikke lenger dobbeltstraff. Eller? Kiran Aziz, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 23. mars 2017 - Digitale krav

    Stiller digitaliseringens utfordringer nye krav til ledere og ledelse? Spørsmålet stilles av Frode Solberg fra Handelshøyskolen BI.

  • mandag 20. mars 2017 - Dagbladet World Happiness Report Norge ble kåret til verdens lykkeligste land, men fortsatt er det mange som er ulykkelige

    Gjennomsnittstallet skjuler store forskjeller, påpeker psykolog, økonom og MDG-politiker Per Espen Stoknes. (Dagbladet): Norge er verdens lykkeligste land, ifølge FN-undersøkelsen World Happiness Report som ble publisert i dag. Dette er vel og bra, mener Per Espen Stoknes, som er psykolog og økonomiprofessor på BI, og i 2. kandidat for Miljøpartiet de grønne i Oslo.

  • lørdag 18. mars 2017 - Dagbladet BOLIGSKATTESMMELLEN

    Innbyggerne i Oslo må regne med at promillesatsene settes opp, sier Dag Jørgen Hveem, skatteekspert ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 18. mars 2017 - VG Mener eiendomsskatten er ulovlig

    Snart starter rettssaken om hvorvidt den omstridte eiendomsskatten i Oslo er ulovlig. Det er Huseiernes Landsforbund (Huseierne) som har gått til gruppesøksmål mot Oslo kommune. Professor Ole Gjems-Onstad ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI, sier han langt på vei støtter Banouns vurdering.

  • onsdag 15. mars 2017 - Dagbladet Krangler om taxiregninger

    Taxi-regninger skal i henhold til bokføringsforskriften fylles ut slik at man ser formålet med reisen, og hvor den startet og sluttet, forteller høyskolelektor Roy K. Kristensen ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 15. mars 2017 - E24 Valget i Nederland: Dette frykter markedet mest

    Onsdag går nederlenderne til valgurnene. Særlig ett valgresultat vil markedet reagere negativt på, mener eksperter. BI-professor Nick Sitter mener at situasjonen til Frihetspartiet i Nederland ligner på situasjonen til Sverigedemokraterna i Sverige

  • tirsdag 14. mars 2017 - Dagens Næringsliv Flytt medie-husene til storbyene?

    Mediemangfoldsutvalget foreslår unntak for arbeidsgiveravgift i fire år. Det er allerede kommentert at midlertidig betyr varig. Skatteprivilegier er som narkotika. Avvenning gir abstinens. Ole Gjems-Onstad, professor, Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 2. mars 2017 - Aftenposten Login At Norges største massemorder tapte sin sak om soningsforholdene, er en seier for menneskerettighetene | Ole Gjems-Onstad

    Norge blir ikke verdensledende på menneskerettigheter ved stadig å være flinkest i klassen og alltid tøye rettighetene lenger. Å ta vare på menneskerettighetene, er også å sette grenser for hva de kan brukes til. Ole Gjems-Onstad, professor i rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 2. mars 2017 - P4 - Ikke noe problem med lave fødselstall

    - Fødselstallene er ikke for lave, men bør ikke gå videre nedover, sier forsker. Kvinner i Norge føder stadig færre barn. Forsker mener tallet bør stabilisere seg nå. Leder for BI senter grønn vekst, Per Espen Stoknes, vil ha færre barn i Norge.... Han er Leder for Handelshøyskolen BIs senter for grønn vekst, klimapsykolog og forsker.

  • onsdag 1. mars 2017 - NRK Varslingsreglene gjelder alle ansatte, uansett

    Alle ansatte har plikt til å si fra når noe går galt eller er i ferd med å gå galt på arbeidsplassen. Om Riksadvokaten mener noe annet tar han feil. Jan Fougner, advokat og partner i advokatfirmaet Wiersholm og professor II i arbeidsrett ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 25. februar 2017 - Klassekampen Tankevekkjande

    Terrorhistorie: Professor Nikolai Sitter ved Handelshøyskolen BI treff blink i si analyse av samtidas terrorfelle.

  • lørdag 25. februar 2017 - Dagbladet Pluss Bok om terror, frykt og avsky, på kanten av faktahelvete

    Som forsker og forfatter vil Nikolai Sitter være helgardert.Forfatteren, som er professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI, slår opp et bredt lerret i denne detaljerte gjennomgangen av terrorismens 150 år gamle historie

  • lørdag 25. februar 2017 - Dagbladet - Det virker ganske useriøst

    KRONERULLING: Tigging av småpenger til flyplassen i Rygge kan gi inntrykk av at de økonomiske musklene ikke er på plass, mener Elizabeth Hartmann. Leder ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI, professor Tore Bråthen, har heller ingen betenkeligheter. -

  • fredag 24. februar 2017 - Dagbladet TERROR, FRYKT OG AVSKY

    Forfatteren, som er professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI, slår opp et bredt lerret i denne detaljerte gjennomgangen av terrorismens 150 år gamle historie - som skjøt fart da Alfred Nobel oppfant dynamitten i 1867.

  • fredag 24. februar 2017 - Budstikka Pippips private plaastkamp

    Jeg plukker kilovis av søppel langs stranden, på stier og veier her på Nesøya, sier Nesøya-kunstner Pippip Ferner. Vi har ofte en psykologisk barriere, en distansering, sier klimapsykolog Per Espen Stoknes på BI

  • onsdag 22. februar 2017 - Dagens Næringsliv Ga lån med «svært urimelige» lånevilkår

    Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI sier han generelt vil advare samboere mot å ta denne type risiko ved rammelån. I ammetåke undertegnet den unge kvinnen lånepapirene fra DNB sammen med samboeren. Hun ante ikke at hun samtidig fraskrev seg enhver kontroll på rammelånet de neste ti årene. Eksperter advarer mot rammelån.

  • onsdag 22. februar 2017 - Advokaten Villedende og i motstrid - forslaget til ny aksjelov

    Et utvalg ledet av BI-professor Tore Bråthen foreslår i NOU 2016:22 (Aksjelovgivning for økt verdiskapning) blant annet disse endringene i aksjeloven og allmennaksjeloven: Kravet til minste aksjekapital reduseres fra 30.000 kroner til 1. Advokatforeningen er svært kritisk til flere punkter i forslag til ny aksjelovgivning, og peker på at lovteksten flere steder ikke tilfredsstiller kravene til god lovgivning.

  • mandag 20. februar 2017 - Aftenposten Hvordan bekjempe terrorisme?

    Handlekraft eller langsiktighet? Det er dilemmaet i kampen mot islamistisk terrorisme. Professor Nick Sitter har nylig skrevet bok om terrorisme.

  • fredag 17. februar 2017 - NRK Om advokatinntekter

    Forsker 1 Harald Espeli deltok i debatt på P2 Dagsnytt 18 om om advokatinntekter m.m. i et historisk perspektiv.

  • fredag 17. februar 2017 - Filter Nyheter Se tallene: Dette mener norske muslimer om sharia, Norges lover og domstolene

    I tillegg til at fundamentalister i flere land unektelig bruker lovtolkninger av islamske tekster til undertrykking, kvinnediskriminering og uhyrlige avstraffelsesmetoder, er sharia et sterkt signalord for populister som spiller på islamofobi. Høyskolelektor Kiran Aziz tror det er mange som ikke nødvendigvis reflekterer så mye over hva eller hvem det er som regulerer samfunnet.

  • fredag 17. februar 2017 - Tønsbergs Blad Dette er dagligvarekongene

    Tre av Norges seks rikeste har bygget sin formue i dagligvarebransjen. I Vestfold omsetter matbutikkene for 7,8 milliarder kroner i året. Også lokalt lever kjøpmennene godt. Da fremkommer ikke den totale skattebelastningen heller, sa professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI til E24.no

  • fredag 17. februar 2017 - Morgenbladet Denne uken har Trump erkjent at det faktisk finnes noe som er sant, skriver

    Hel- og halvsannheter stjeler oppmerksomhet, tapper krefter og forrykker den politiske dagsorden.

  • torsdag 16. februar 2017 - Dagens Næringsliv Naivt om forbrukslån

    Hvor er Dante nå når vi trenger ham, til å lage en plass for dem som har tjent seg rike på folks ulykke gjennom forbrukslån: den rå renten og inkassogebyrene som yngler med mange i gjeldsfellen? Ole Gjems-Onstad, professor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 15. februar 2017 - Dagens Næringsliv Holder barnas sparepenger unna fond

    Familien Reitevold synes sparing i bank til barna er best. - Jeg er ganske gammeldags når det gjelder sparing, sier tobarnsmor Janne Aalborg Reitevold. Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI sier at selv om man anbefaler å spare i aksjer når man har lang tidshorisont, så er det viktig å tenke seg godt om

  • onsdag 15. februar 2017 - NRK Forsker: - Terrorfaren i Vesten er selvforskyldt

    Det vil bli flere terrorangrep fra militante islamister i Vesten de neste årene. Det tror en av Norges fremste terrorforskere, som mener vestlige land selv må ta noe av skylden for økt terrorfare. Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI og professor i public policy ved Central European University i Budapest.

  • tirsdag 14. februar 2017 - Forskning.no Etiske merker redder ikke verden

    Prøver du å redde verden når du handler? Etiske merker på varene hjelper ikke stort. Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI forklarer at forbrukernes ønsker og krav påvirker næringslivet til å opptre bedre etisk, sosialt og miljømessig.

  • mandag 13. februar 2017 - Forskning.no Hvordan ble Norge et rikt land?

    Pål Nygaard er historiker ved Handelshøyskolen BI. Han mener det er en god blanding av kløkt og flaks som har gjort oss til et velstående land.

  • mandag 13. februar 2017 - Forskning.no Hadde Norge greid seg uten oljepenger?

    Hva om det viste seg at det ikke lå store brønner av olje dypt under havbunnen i Nordsjøen? Ville vi vært Nordens fattigste land - eller hadde vi hatt det helt fint? Sverre Knutsen er professor i økonomihistorie ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 11. februar 2017 - Telemarksavisa Her gjemte de hundrevis av millioner

    Verden er ikke så komplisert som mange vil ha det til. I alle fall vil jeg påstå dette: Uten skatt, ingen sivilisasjon. Alle må bidra til fellesskapet for at vi skal ha et fellesskap. Førsteamanuensis Eivind Furseth ved BI uttaler til Aftenposten at det er blitt mer fokus på moral og etikk innen skatt.

  • lørdag 11. februar 2017 - Dagbladet Pluss Hvert år kaster du 14,5 kilo plast i søpla. Men har det egentlig noe å si?

    Det finnes nesten ikke søppel mer, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Det kan virke som en merkelig påstand. Nordmenn kaster tross alt nesten et halvt tonn søppel hver i året. Per Espen Stoknes er økonom, psykolog, leder av Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI, og en varm tilhenger av symbolske handlinger.

  • lørdag 11. februar 2017 - Dagbladet SØPPELGYMMNASTIKK

    Det finnes nesten ikke søppel mer, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Det kan virke som en merkelig påstand. Nordmenn kaster tross alt nesten et halvt tonn søppel hver i året. Per Espen Stoknes er økonom, psykolog, leder av Senter for grønn vekst ved Handelshøyskolen BI, og en varm tilhenger av symbolske handlinger.

  • lørdag 11. februar 2017 - Telemarksavisa Som man reder ligger man

    Kommentar FØRSTEAMANUENSIS EIVIND Furseth ved BI uttaler til Aftenposten at det er blitt mer fokus på moral og etikk innen skatt

  • fredag 10. februar 2017 - Morgenbladet 150 år med terrorisme

    et mangeårig perspektiv og marginalisere terrorismen. Professor i politisk økonomi ved BI i Oslo, og professor i offentlig politikk ved det Sentraleuropeiske universitet i Budapest.

  • torsdag 9. februar 2017 - Klassekampen Terrorberedskap

    fakta * Vestlige stater har de siste årene taklet terrortrusselen på hovedsakelig to måter: en etterretningsbasert modell, og en «krigsmodell» med militarisert politi og ekstraordinære lover. Om forfatteren: * Nikolai Sitter er professor ved Central European University i Budapest og Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 8. februar 2017 - P4 Ekspert: ? Vil aldri finne alle skjulte formuer

    Skatteetaten kommer aldri til å finne alle skjulte formuer nordmenn har i utlandet.Det sier BI-professor og skatteekspert Ole Gjems-Onstad til P4 Nyhetene.

  • onsdag 8. februar 2017 - P4 Ekspert: ? Vil aldri finne alle skjulte formuer

    Skatteetaten kommer aldri til å finne alle skjulte formuer nordmenn har i utlandet.Det sier BI-professor og skatteekspert Ole Gjems-Onstad til P4 Nyhetene.

  • tirsdag 7. februar 2017 - Aftenposten Skjulte penger skal brukes

    Advokat Martin Wikborg i Visma Advokater har internasjonal beskatning som spesialfelt. Han rår sine kunder til å bruke ordningen. Holdningsendring Førsteamanuensis Eivind Furseth ved Handelshøyskolen BI mener det er blitt mer fokus på moral og etikk innen skatt.

  • tirsdag 7. februar 2017 - Magma Aksjelovutvalgets forslag

    Artikkelen omtaler de forslag fra aksjelovutvalget som forfatteren oppfatter som de mest sentrale. Mange endringer vil kunne innebære betydelige praktiske forenklinger for mange Utvalgets leder, professor dr. juris Tore Bråthen, er professor ved Handelshøyskolen BI. Sekretær for utvalget har vært høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI Stine Winger Minde.

  • mandag 6. februar 2017 - Aftenposten - Login Angrende skattesyndere meldte inn 14 milliarder i fjor

    Rekordmange nordmenn med skjulte formuer i utlandet meldte seg til skattemyndighetene i fjor. Førsteamanuensis Eivind Furseth ved Handelshøyskolen BI mener det er blitt mer fokus på moral og etikk innen skatt.

  • torsdag 2. februar 2017 - Aftenposten Tilbyr deg andel i utleieleilighet for 10.000 kroner

    Selskapet Aparto skal organisere et spleiselag som gjør at småsparere kan kjøpe andeler i utleieleiligheter. Høyskolelektor og privatøkonomiekspert Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener man bør tenke seg godt om før man går inn i dette markedet med en så kort tidshorisont.

  • onsdag 1. februar 2017 - Dagens Næringsliv Skattemur rundt Norge

    Ap vil behandle rike som Trump vil behandle meksikanere. Forslaget om 1,2 prosent formuesskatt vil enda mer enn i dag gjøre Norge uaktuell for nøkkelpersoner i moderne økonomi. Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

2016

  • onsdag 2. november 2016 - Energi og Klima Klimasøksmålet: For mye eller for lite demokrati?

    Mer demokrati er veien for å finne løsninger på klimaproblemet. Domstolers inngripen kan både styrke og svekke den demokratiske prosessen. Artikkelen ble først publisert i Klassekampen 1. november 2016.

    Les mer

    I Norge har BI-professor Jørgen Randers tidligere gjort seg til talsmann for et slikt demokratipessimistisk syn.

  • onsdag 2. november 2016 - E24 Norges Bank om forbrukslån: - Gjeldsregister er gode nyheter

    Norges Bank er bekymret for risikoen ved forbrukslån og glad for regjeringens forslag om gjeldsregister.

    Les mer

    Saken ble blant annet utredet av dr. juris Tore Bråten ved Handelshøyskolen BI i 2007 til 2008, og deretter produserte en interdepartemental gruppe en rapport i løpet av 2011 og 2012. 

  • tirsdag 1. november 2016 - Klassekampen Demokratiets begrensninger

    Søksmålet mot staten i forbindelse med 23. konsesjonsrunde har reist en prinsipiell debatt om rettsvesenets rolle i miljøspørsmål. Som jusprofessor Hans Petter Graver viser i Klassekampen 26.

    Les mer

    I Norge har BI-professor Jørgen Randers tidligere gjort seg til talsmann for et slikt demokratipessimistisk syn.

  • fredag 28. oktober 2016 - P4 - Må vurdere å bruke tvungen lønnsnemd tidligere

    - Regjeringen må vurdere å bruke tvungen lønnsnemd tidligere i offentlige streiker.

    Les mer

    BI-professor Mortan Kinander sa til p4nyhetene tidligere i dag at konflikter som togstreiken burde vært ulovlige da de rammer så hardt og varer lenge.

  • fredag 28. oktober 2016 - NRK Vil overta Rygge - brøt regnskapsregler i årevis

    Mannen bak selskapet Rygge Airport, har i mange år brutt fristene for innsending av egne regnskaper. Nå ønsker han å overta en av Norges største lufthavner. - Jeg drev stort sett alene, sier Knut Ragnar Johannessen.

    Les mer

    Johannessen har en fortid som flyger i ulike selskaper, og har en siviløkonomutdannelse fra BI.... Ekspert: - Alvorlig. BI-professor i regnskap Hans Robert Schwencke sier at aksjeselskaper har en siste frist for innsending av årsoppgjør 31. juli hvert...

  • fredag 28. oktober 2016 - P4 - Togstreiken burde vært ulovlig

    - Togstreiken kan ikke forsvares. Det mener Professor, Morten Kinander, ved handelshøyskolen BI.

    Les mer

    Det mener Professor, Morten Kinander, ved handelshøyskolen BI.Togstreiken og mange andre offentlige streiker burde vært stanset av arbeidsretten fordi streikeretten ikke står i forhold til konsekvensene sier Kinander.

  • onsdag 26. oktober 2016 - Vårt Land Den som frykter ulven

    Ulv, ulv: En gang var ulven det -ondeste av det onde. I dag speiler den skyggesidene i oss selv.

    Les mer

    Han synes, overraskende nok, å få støtte fra BI-forsker og økopsykolog Per Espen Stoknes: -... Sitat: BI-forsker og økopsykolog Per Espen Stoknes Frykten som ulven vekker i oss, er frykten for beistet. 

  • tirsdag 25. oktober 2016 - Dagen Nye anklager mot Hanvold i NRK-dokumentar

    Brennpunktdokumentar anklager Visjon Norges sjef Jan Hanvold for å sitte på begge sider av bordet.

    Les mer

    Mange hatter. Ekspert på markedsføringsloven, Monica Viken ved BI, har ikke sett Brennpunkt-dokumentaren, men sier på generelt grunnlag at det er klokt å være ærlig om egne økonomiske interesser. 

  • søndag 23. oktober 2016 - Romsdals Budstikke Pluss Når det skurrar

    Arnold Schwarzenegger har brukt ålesundaren som taleskrivar etter boka Kva vi tenker på når vi prøver å ikkje tenke på global oppvarming. Per Espen Stoknes er etterspurd for tida.

    Les mer

    Per Espen Stoknes er etterspurd for tida.Psykologen, økonomen og BI-forskaren reiser rundt i Europa og USA og snakkar om klimapsykologi - tema for boka What We Think About When We Try Not To Think About Global Warming.... Ein stenger av, og orkar ikkje høyre meir, seier BI...

  • lørdag 22. oktober 2016 - Finansavisen Kan spare nærings-livet for milliarder

    ØKONOMI: Med forslag som reduksjon av aksjekapital fra 30.000 kroner til 1 krone vil Aksjelovutvalget gi næringslivet kostnadsbesparelser på minst 1,7 milliarder kroner.

    Les mer

    I utredningen, som har vært ledet av professor og instituttleder Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI, antas det at endringene som er foreslått kan gi årlige kostnadsbesparelser for norske bedrifter på mellom 1,7 og 2,6 milliarder kroner.

  • fredag 21. oktober 2016 - Dn.no Aksjelovutvalget: Foreslår å redusere kravet til aksjekapital til 1 krone

    I dag er minstekravet 30.000 kroner. Et regjeringsoppnevnt utvalg overleverte fredag sine forslag til forenklinger av aksjeloven til næringsminister Monica Mæland (H). Aksjelovutvalget Utvalget foreslår en rekke forenklinger av loven.

    Les mer

    Professor og instituttleder Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI (leder) Juridisk direktør Cecilie Ask i Finanstilsynet.

  • fredag 21. oktober 2016 - Nærings- og fiskeridepartementet Foreslår endringer i aksjelovene

    Utvalg foreslår store forenklinger i aksjelovene og stiftelsesloven. Et av forslagene er å redusere kravet til aksjekapital til 1 krone.

    Les mer

    NOU 2016: 21 Stiftelseslov. Aksjelovutvalget har vært ledet av professor og instituttleder Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 20. oktober 2016 - Kapital Blir BI-lektor

    Handelshøyskolen BI har kapret skatteadvokat Kiran Aziz (30) fra revisorgiganten EY.

    Les mer

    Blir BI-lektor. Handelshøyskolen BI har kapret skatteadvokat Kiran Aziz (30) fra revisorgiganten EY.I slutten av oktober tiltrer hun som førstelektor ved handelshøyskolens institutt for rettsvitenskap, som går for å være Norges største akademiske...

  • lørdag 15. oktober 2016 - NA24 Skatteekspert fnyser av Stoltenbergs og Jaglands nullskatt: - Skatteadel

    - Det er en form for skatteadel som ikke passer i en moderne verden. De to tidligere norske statsministerne, Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland (Ap), slipper å betale skatt for sine internasjonale toppverv.

    Les mer

    Det er en form for skatteadel som ikke passer inn i en moderne verden, sier skatteekspert og BI-professor Ole Gjems-Onstad til Nettavisen. -... NULL SKATT: BI-professor Ole Gjems-Onstad mener det er en gammeldags og unaturlig ordning som både Jens...

    Nyheten er omtalt i ytterligere 2 kilder
    Drammens Tidende (web) - Lierposten (web)

  • fredag 14. oktober 2016 - Morgenbladet Idrettspresident Tom «hakk-iplata» Tvedt er overtrent i PR, skriver Gudmund

    Idrettspresident Tom «hakk-i-plata» Tvedt er overtrent i PR, skriver Gudmund Hernes, professor II ved BI.

  • fredag 14. oktober 2016 - Digi.no Dette tjener IT-lederne i Norges største bedrifter. To navn skiller seg veldig ut

    Tillit skapes av av åpenhet og innsyn, og det er også grunnen til at digi.no velger å skrive om årets skattelister. For få år siden var det få nordmenn som ikke søkte i listene, men trenden har snudd.

    Les mer

    En av grunnene er at de er unøyaktige, sier professor, Ole Gjems-Onstad, ved Handelshøyskolen BI til E24.

  • fredag 14. oktober 2016 - E24 Dette viser skattelistene egentlig

    De tre tallene som offentliggjøres av Skatteetaten, gir langt fra hele bildet. Mange land publiserer ikke skattelister, og det er mange grunner til det.

    Les mer

    Mange land publiserer ikke skattelister, og det er mange grunner til det.En av grunnene er at de er unøyaktige, sier professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI.... SKATTEEKSPERT: BI-professor Ole Gjems-Onstad.... Foto: Nicolas Tourrenc BI.

  • onsdag 12. oktober 2016 - Aftenposten Flere klimatopper kan komme på Stortinget

    - Jeg vil endre MDGs image som tilbakeskuende grønn-av-sur-plikt -parti til et livsbejaende parti, sier miljøgründer og klimaprofil Per Espen Stoknes - som er innstilt som toer på MDGs stortingsliste for Oslo

    Les mer

    Femtemann kan bli miljøgründeren, BI-forskeren og økonomen Per Espen Stoknes (49), som foreslås på annenplass på MDGs stortingsliste i Oslo av nominasjonskomiteen, en plass som kan gi direktemandat.... Stoknes jobber i dag ved BI, der hans...

  • onsdag 12. oktober 2016 - Bastholm foreslås på topp for MDG i Oslo

    Oslo (NTB): Nominasjonskomiteen foreslår Une Aina Bastholm som Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Oslo ved stortingsvalget neste år. Etter henne på lista følger miljøgründer og BI-forsker Per Espen Stoknes.

    Les mer

    Nyheten er omtalt i 6 kilder

    Avisen Agder - Fædrelandsvennen (web) - Klassekampen (web) - Romsdals Budstikke (web) - Adresseavisen (web) - Troms Folkeblad (web) - Sunnmørsposten (web)

  • tirsdag 11. oktober 2016 - NRK Bestevenn til salgs

    Der tidligere generasjoner måtte nøye seg med å dagdrømme om sine helter, kan norske barn og unge nå kommunisere direkte med sine idoler på Youtube.

    Les mer

    Monica Viken, Førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap på BI, mener mye av reklamen på Youtube er i strid med Markedsføringsloven.

  • fredag 30. september 2016 - Dagens Perspektiv Kontrollkomiteen: For mye politikk og teater

    Mer kritikk: Kontroll- og konstitusjonskomiteen har trådt over grensene for sitt eget mandat, mener BI-professor. Det blir for mye teater og partipolitikk. Han ber komiteen holde seg til saken.

    Les mer

    Mer kritikk: Kontroll- og konstitusjonskomiteen har trådt over grensene for sitt eget mandat, mener BI-professor.... Jussprofessor ved Handelshøyskolen BI, Morten Kinander mener tendensen til stadig mer politikk i høringene til Stortingets kontroll- og...

  • fredag 30. september 2016 - Bergens Tidende Ferskingen har FN som største kunde

    Anders Gundersen (36) er gründer og vil tjene penger på å redde verden.

    Les mer

    Han opplyser at den første private investoren deres var Per Espen Stoknes, lektor ved Handelshøyskolen BI - hvor han blant annet leder programmet «Grønn vekst i strategi og ledelse».

  • torsdag 29. september 2016 - Dagbladet Boligen redder pensjonistlivet

    I framtida vil vi nok se stadig flere tilfeller av eldre som bruker av boligformuen, sier Dag Jørgen Hveem, fagsjef personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 28. september 2016 - Finansavisen Idealistisk kraftoppfordring

    Et knippe tungvektere tar initiativet til at Statkraft skal øke kapasiteten fornybar kraft tilsvarende 16 ganger Fosen Vind , i et marked med rekordlave energipriser.

    Les mer

    Jørgen Randers (71), professor og tidligere rektor ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 26. september 2016 - Dagens Næringsliv Risikerer kjempesmell på ny avgift

    Regjeringens flypassasjeravgift har ført til mye uro og høylytte protester fra næringen, politikere og særlig fra lokalbefolkningen i Østfold.

    Les mer

    Førsteamanuensis ved BI og ekspert på merverdiavgift, Anders Mikelsen, mener forskriften for flypassasjeravgiften er uklar. 

  • søndag 25. september 2016 - dn.no - Det ville vært vanskelig å starte fra bunn

    Jørgen Løvseth (29) og Merethe Selnes (22) eier fire leiligheter. Selv bor de i kjelleren til Løvseths foreldre for å tjene mest mulig på leieinntekter.

    Les mer

    Fagsjef Dag Jørgen Hveem for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI peker på at Finanstilsynet med sine forslag sikter til at færre skal få lån.

  • lørdag 24. september 2016 - VG Sjekk hvor det er billigst Derfor bør du velge rammelån

    Det er litt dyrere enn vanlig boliglån - men kan brukes til langt mer enn bolig. Sjekk om du kan få rammelån - og hvor du kan få lavest rente.

    Les mer

    Dag Jørgen Hveem ved BI mener argumentet til dels kan forsvares, og påpeker samtidig at prisforskjellen gjerne er liten.

  • lørdag 24. september 2016 - Budstikka Skyt ikke budbringeren

    Innspill. Det er gledelig at MDGs utkast til arbeidsprogram leses med interesse.

    Les mer

    Vår økonomiske politikk som ifølge Grønneberg mangler innsikt i «marked» som begrep, blir friskmeldt av professor Jørgen Randers, tidligere rektor på BI.

  • fredag 23. september 2016 - Morgenbladet Stuff happens! Rune Bjerke tar ansvar for alt og ingenting, skriver Gudmund

    Norske ledere er i et speilkabinett der de ser seg selv og sine kolleger i forstørret utgave.

    Les mer

    GUDMUND HERNES Forsker ved Fafo og professor ved BI.

  • tirsdag 20. september 2016 - Husbyggeren La boligen vår være i fred

    Økt eiendomsskatt rammer tilfeldig. Å øke denne for å kompensere for tap av formuesskatt er en dårlig løsning.

    Les mer

    Hør på Høyres Stortingsrepresentant Svein Flåtten og skatteprofessor Ole Gjems Onstad fra BI som begge avviser ideen om økt skatt på folks boliger.

  • tirsdag 20. september 2016 - Klassekampen Presser på for private

    HJELP: Statkraft trenger mer kapital for å redde klimaet. Det er budskapet i en helsides annonse som er rykket inn i Aftenposten av seks samfunnstopper.

    Les mer

    Randers er tidligere professor og rektor ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 19. september 2016 - Trønder-Avisa DAGENS SITAT

    Vi bør øke antallet fri- og feriedager jevn og trutt og innføre livskvalitetsregnskap. Vi jobber oss ihjel.

    Les mer

    PER ESPEN STOKNES, forsker, Institutt for rettsvitenskap, BI.

  • fredag 16. september 2016 - Norske kunsthåndtverkere Alt kan kopieres!

    Årets kulturdebatt under Arendalsuka handlet om opphavsrett og da særlig om Åndsverkloven, som for tiden er på høring.

    Les mer

    Fagpersonene i den første bolken var Irina Eidsvold Tøien, BI, Ingrid Kindem, NOPA, Ida Otterstad, BONO og Jan Terje Helmli, Norwaco.

  • fredag 16. september 2016 - Teknisk Ukeblad I grensesnittet mellom ny teknologi, digitalisering, nye markeder og bærekraft-fokus ligger det enorme muligheter

    Det er ikke mye tvil om det: Også regjeringen mener klimatrusselen skaper behov for omstilling i norsk økonomi.

    Les mer

    En fornuftig rekkefølge kan være å følge grønn strategi-trappen utviklet av Per Espen Stoknes ved BI.

  • torsdag 15. september 2016 - Side 2 FACEBOOK, OPPHAVSRETT - Elises nakenbilde ble brukt på t-skjorter: - Det er ulovlig

    Ekspertene advarer mot å dele for mye på sosiale medier.

    Les mer

    Nei, det er ikke lov, sier førsteamanuensis på Handelshøyskolen BI, Irina Eidsvold Tøien, ekspert på opphavsrett, artistrettigheter og andre immaterialrettigheter.

  • onsdag 14. september 2016 - Civita Hvordan lykkes med det grønne skiftet?

    Se video fra frokostmøtet her: Civita inviterte til frokostmøte på Café Christiania onsdag 14. september.

    Les mer

    I panelet var: Terje Osmundsen, konserndirektør i Scatec Solar, Per Espen Stoknes, forsker ved Institutt for rettsvitenskap på BI, Thina Saltvedt, senior oljeanalytiker i Nordea Markets, og Anders Bjartnes, ansvarlig redaktør i nettmagasinet Energi.

  • onsdag 14. september 2016 - Nettavisen - Vi bør ha flere fridager i Norge

    - Hva er det grønne skiftet? Det kan lett bli et svadabegrep som ikke sier oss noen ting, påpekte forsker Per Espen Stoknes ved Institutt for rettsvitenskap på BI i sin innledning.

  • onsdag 14. september 2016 - Dagbladet Derfor kan du bryte opphavsretten

    SOSIALE MEDIER Facebook tillater bildet av «Napalm-jenta», men er det egentlig lovlig å dele det?

    Les mer

    Greit å publisere Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, Irina Eidsvold Tøien, er ekspert på problemstillinger tilknyttet opphavsrett og åndsverk.

  • tirsdag 13. september 2016 - Huseiernes Landsforbund En av fire velger svart

    De fleste av oss er klar over at det både er ulovlig å kjøpe svart arbeidskraft og enig i at det ikke er stuerent.

    Les mer

    I en undersøkelse gjennomført for Hus & Bolig svarer likevel en av fire at de har betalt svart for håndverkertjenester.

    Caroline Dale Ditlev-Simonsen er første-amanuensis ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

  • søndag 4. september 2016 - VG Pluss Sjekk hvor det er billigst: Derfor bør du velge rammelån

    Det er litt dyrere enn vanlig boliglån - men kan brukes til langt mer enn bolig. Sjekk om du kan få rammelån - og hvor du kan få lavest rente

    Les mer

    NY TESLA - ELLER SEILBÅT? Etter bolig- og studielån, er rammelån det billigste lånet du får.

    Det er det billigste lånet du får til andre ting enn boligkjøp og studier, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI.

  • fredag 2. september 2016 - Morgenbladet Barn må få problemer de kan kjenne seg igjen i, skriver Gudmund Hernes.

    GUDMUND HERNES Forsker ved Fafo og professor ved BI.

  • torsdag 1. september 2016 - Dagens Næringsliv Skuespillere mindre verd

    Hun som har laget filmplakaten til «Løvekvinnen», har opptil 140 år lengre vernetid for sin innsats enn skuespilleren Rolf Lassgård, som utmerker seg med sitt lavmælte, rungende spill.

    Les mer

    Irina Eidsvold Tøien. , førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 1. september 2016 - Dagens Næringsliv Lavere inflasjonsmål, ikke høyere

    I Dagens Næringsliv 25. august kommenterer Steinar Holden et forslag om at USA bør ha et høyere inflasjonsmål.

    Les mer

    Argumentet er at da vil pengepolitikken blir mer robust ved fremtidige nedgangskonjunkturer.

    Anders Mikelsen. førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 1. september 2016 - Dagens Næringsliv Neppe «momssmell» for Airbnb-utleiere

    I sommer avga Skattedirektoratet en bindende forhåndsuttalelse om skatteplikt ved korttidsutleie gjennom Airbnb.

    Les mer

    Dagens Næringsliv fulgte dette opp mandag 29. august med forsideoppslag og uttalelser fra direktør for NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

    Anders Mikelsen, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 31. august 2016 - Dine Penger Pluss Dette boliglånet kan brukes til alt - og her er det billigst

    Rammelån er litt dyrere enn vanlig boliglån - men kan brukes til langt mer enn bolig. Sjekk hvor lav rente du kan få!

    Les mer

    Dag Jørgen Hveem ved BI mener argumentet til dels kan forsvares, og påpeker samtidig at prisforskjellen gjerne er liten.

  • onsdag 31. august 2016 - VG Her får du best rente

    Dine Penger har undersøkt hvilke banker du burde bruke om du vil spare penger på sparepengene og lån.

    Les mer

    Jeg tror at de underliggende forholdene nå i hvert fall ikke vil gjøre at renten går opp, selv om det kan svinge, sier rentenestor Dag Jørgen Hveem ved BI.

  • mandag 29. august 2016 - Energi og Klima Veien til lavutslippssamfunnet: Hadde Randers rett?

    I år er det ti år siden Lavutslippsutvalget kom med konkrete tiltak for Norge som lavutslippssamfunn i 2050. Utvalgets rapport ble lagt i skuffen. Det burde vi ikke gjort. Artikkelen ble først publisert i Agenda Magasin 23.

    Les mer

    I 2005 oppnevnte Bondevik-regjeringen lavutslippsutvalget, ledet av Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 29. august 2016 - Dine Penger Pluss Ble lovet null risiko og høyere avkastning: Mener Silver burde advart

    Bjørn Steinar Lien (67) trodde på Silvers kundeløfter om høyere avkastning med null risiko. Nå spør han om Silver bruker innføringen av strengere kapitalkrav som syndebukk for et prosjekt som allerede er tapt.

    Les mer

    Professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI er ekspert i forretningsjus.

  • Jeg tror at de underliggende forholdene nå i hvert fall ikke vil gjøre at renten går opp, selv om det kan svinge, sier rentenestor Dag Jørgen Hveem ved BI.

  • torsdag 25. august 2016 - Klassekampen Skuespill er lite verdt

    Skuespillere får betalt for en film i en mye kortere periode enn manusforfattere. Dette må endres, fastslår ny doktorgrad.

    Les mer

    Forfatter er førsteamanuensis Irina Eidsvold Tøien ved institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

  • onsdag 24. august 2016 - Dagens Næringsliv Svekket rettssikkerhet

    Med ny skatteforvaltningslov (trolig i kraft 1. januar 2017) svekkes skattyternes rettssikkerhet på et viktig punkt. Borgernes viktigste plikt overfor skattemyndighetene er å gi fullstendige opplysninger.

    Les mer

    Ole Gjems-Onstad. , professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 23. august 2016 - E24 - Jeg er ikke kjempeoverrasket

    Både Danmark, Sverige og Finland har selskaper blant de 200 største grønne børsnoterte selskapene i verden. Ingen norske selskaper nådde opp.

    Les mer

    INGEN KRISE: Det hadde vært bedre hvis vi hadde klart å skape fornybar aktivitet i stor skala, men det blir ingen krise av at folk jobber i de gamle næringene, sier BI-professor Jørgen Randers. 

  • tirsdag 23. august 2016 - Agenda Magasin Hadde Randers rett?

    Det er ti år siden Lavutslippsutvalget kom med tiltak for Norge som et lavutslippssamfunn i 2050. Utvalgets rapport ble lagt i skuffen. Det burde vi ikke gjort.

    Les mer

    Det burde vi ikke gjort.I 2005 oppnevnte Bondevikregjeringen Lavutslippsutvalget, ledet av Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 20. august 2016 - Aftenposten Pengene strømmer ulovlig ut av Afrika

    Afrikanske land sitter ikke ved bordet når OECD forhandler om skatteavtaler, ifølge Tax Justice Network (TJN) Afrika. Det til tross for at 425 milliarder dollar forsvinner fra kontinentet i ulovlig kapitalflukt hvert år.

    Les mer

    De er så basis i forhandlingene mellom enkeltland, forklarer professor i rettsvitenskap Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI.... U-land kan lett bli «lurt» BI-kollega og høyskolelektor Eivind Furuseth ser ikke like mørkt på FNs rolle.

  • torsdag 18. august 2016 - Ballade Alt kan kopieres

    Årets kulturdebatt i regi NOPA og Kunstnernettverket under Arendalsuka torsdag kveld handler om ny åndsverkslov. Rita Eriksen, Mona Nordøy Av - Red.

    Les mer

    Debatten innledes med et innlegg av førsteamanuensis Irina Eidsvold Tøien ved Institutt for rettsvitenskap på BI.

  • lørdag 13. august 2016 - E24 Selger fikk kuppbud på en halv million over - tjente 200.000 på å si nei

    Har du opplevd å skulle gå på visning, og like før visningen oppdateres annonsen plutselig med avlyst, boligen er solgt? Hett marked får mange til å prøve seg i forkant - men meglerne advarer.

    Les mer

    Dag Jørgen Hveem er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.... Foto: BI. Litt på siden av loven.... Selgeren får bare fasiten på hva som var mest lønnsomt hvis kuppbud ikke aksepteres, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI til E24.

  • fredag 12. august 2016 - Morgenbladet Theresa May kan bli den nye anti-Thatcher, skriver Gudmund Hernes

    En av årets viktigste taler ble holdt av Storbritannias nye statsminister, Theresa May, 13. juni da hun ankom 10 Downing Street. Den er også aktuell i Norge. GUDMUND HERNES Forsker ved Fafo og professor ved BI.

  • tirsdag 9. august 2016 - Finansavisen Ikke en skinnprosess

    Haugesund-selskapet Klagehjelp vil ha inn 1.490 kroner fra minst 7.000 Volkswagen-kunder for å kreve erstatning etter «dieselgate». BI-skepsis. BI-professor Morten Kinander er også skeptisk til virksomheten i Klagehjelp.

  • tirsdag 9. august 2016 - Bergens Tidende Vi orkar ikkje ubehaget

    Det finst einskilde som fornektar det klimavitskapen viser. Det er alvorleg, sidan desse få kan bidra til at mange blir førte bak lyset og tru at me trygt kan halda fram utan naudsynte endringar i liv og samfunn.

    Les mer

    Det er alvorleg, sidan desse få kan bidra til at mange blir førte bak lyset og tru at me trygt kan halda fram utan naudsynte endringar i liv og samfunn. Forskar Per Espen Stoknes ved Handelshøyskolen BI har i mange år vore oppteken av å finna ut kva som er årsakene til at sjølv med solid kunnskap, går det heller seint med å skapa dei endringane som må til for å unngå alvorlege klimaskadar.

  • mandag 8. august 2016 - VG Pluss Gått i skattefella? Slik unngår du baksmell neste år

    I løpet av sommeren har 530.000 nordmenn fått brev med krav om at de må betale restskatt. Med enkle grep kan du forhindre at det samme skjer igjen neste år.

    Les mer

    Men for mange kunne dette ha vært unngått, ifølge Dag Jørgen Hveem, fagsjef for personlig økonomi ved BI. -... Det er smart å la staten spare for deg, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI. 

  • mandag 8. august 2016 - Dagens Næringsliv Lite treffende sms-kritikk

    Diskusjonen om innsyn i sms-meldingene mellom Monica Mæland og Thorhild Widvey har så langt vært mangefull. Næringsminister Mæland utnevnte 29. juni 2016 Thorhild Widvey, tidligere olje- og energiminister (2004-05) og kulturminister (2013-15), til ny styreleder i Statkraft. Tore Bråthen, professor dr. juris, Handelshøyskolen BI, og Hugo P. Matre, advokat, ph.d., Advokatfirmaet Schjødt as

  • torsdag 4. august 2016 - Vårt Land Vil ha gransking av Mentor Medier

    Medieselskapets største aksjeeier, Jan Erik Mushom, har kalt inn til ekstraordinær generalforsamling for å kreve gransking av Mentor Mediers forvaltning. Saklig grunnlag. Professor i forretningsjus ved Handelshøyskolen BI, Tore Bråthen, forteller at tingrettene i Norge vedtar gransking i et omfang av 10-30 tilfeller årlig.

  • tirsdag 2. august 2016 - Bergens Tidende SiB kalles inn på teppet

    Tomme hybler og en rådyr rettssak har ført til at Studentsamskipnaden i Bergen nå granskes fra høyere hold. SiB er en selvstendig organisasjon som skal kunne styre sitt hus selv, så det at KD involverer seg slik som dette, er jo en ekstraordinær situasjon, sier professor i forretningsjuss ved Handelshøyskolen BI, Tore Bråthen.

  • fredag 29. juli 2016 - Dine Penger Pluss Unngå baksmell neste år

    I løpet av sommeren får 530.000 nordmenn brev med krav om at de må betale restskatt. Med enkle grep kan du forhindre at det samme skjer igjen neste år. Men for mange kunne dette ha vært unngått, ifølge Dag Jørgen Hveem, fagsjef for personlig økonomi ved BI. -... Det er smart å la staten spare for deg, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

  • onsdag 27. juli 2016 - Kamille Litt grønnere - mye gladere

    Det er ikke alltid så mye som skal til. Hvis vi bruker forbrukermakten vår og velger bærekraftig, bidrar vi alle til en litt grønnere verden. Om ikke hele tiden så av og til. Ifølge BI-lektor Per Espen Stoknes, som har skrevet boken "What we think about when we try not to think about Global Warming", er skremselspropaganda skremmende lite effektivt.

  • onsdag 27. juli 2016 - NRK Trøndelag Direkte fra Stiklestad: Oppvarming før premiere på Spelet

    Onsdag kveld er det premiere på Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Vi varmer opp med direktesending fra Olsokdagene klokken 15:00. DIREKTE: Her kan du se direktesending fra stemningen på Stiklestad før premieren på Spelet om Heilag Olav. Med Fatima Almanea (AP/AUF), Øyvind Håbrekke (KrF), biskop Halvor Nordhaug (Bjørgvin bispedømme) og Gudmund Hernes (Handelshøyskolen BI).

  • søndag 24. juli 2016 - NRK Trøndelag Slik blir årets Olsokdager

    Olsokdagene er i gang. Som vanlig er det Spelet om Heilag Olav som trekker flest folk, men foredragene blir stadig mer populære. - Vi har merket de siste par årene at talerstolen på Stiklestad blir mer og mer populær. Med Fatima Almanea (AP/AUF), Øyvind Håbrekke (KrF), biskop Halvor Nordhaug (Bjørgvin bispedømme) og Gudmund Hernes (Handelshøyskolen BI).

  • torsdag 14. juli 2016 - Dagens Næringsliv Dårlig politisk håndverk

    Flypassasjeravgiften låste seg for regjeringen. Det kan ha blitt viktigere ikke å gi seg, enn å tenke taktisk. Svarteper for inntil 1000 arbeidsplasser i Østfold er mye nær et stortingsvalg. Ikrafttredelsen er virkelig politisk klønete. Ole Gjems-Onstad er professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 14. juli 2016 - Ny Tid Dugnad og borgerlønn til glede for fattig og rik?

    Er det på tide å erstatte det økonomiske mennesket med det økologiske eller kanskje innføre en egen valuta for bydelen Tøyen på Oslos østkant i samme slengen? Både Jacobsen og andre innledere, som professor ved BI i Oslo Per Espen Stoknes, mener at en ny nettverkstenkning er fremtiden.

  • søndag 10. juli 2016 - KK Vurderer du forbrukslån? Da bør du tenke deg nøye om

    - Forbrukslån en fryktelig dårlig vane Det er et godt prinsipp å holde seg unna, sier økonomiekspert. De fleste av oss har vært gjennom perioder i livet der vi gjerne skulle hatt litt ekstra penger.

    Les mer

    Dag Jørgen Hveem som er høyskolelektor og fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, mener det er et godt prinsipp å holde seg unna, og det er to hovedgrunner til dette.

  • søndag 10. juli 2016 - VG Derfor kan det lønne seg å kjøpe i ferien

    - Det er kjøpers marked om sommeren, så jeg utelukker ikke at det er mulig å gjøre noen kupp her og der, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse. For de fleste boligselgere vil ikke selge i sommerferien, i og med at landets boligpriser historisk sett har vært lavere i juli enn resten av året, forklarer Dag Jørgen Hveem, advokat og fagsjef i personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI.

  • søndag 10. juli 2016 - VG Boligprisene

    Tre viktige faktorer påvirker boligprisen: Det er arbeidsledighet, renter og antallet boliger i markedet. Kilde: Dag Jørgen Hveem, BI.

  • lørdag 9. juli 2016 - Dagens Næringsliv The relationship between domestic anti-avoidance rules and tax treaties

    Eivind Furuseth er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 9. juli 2016 - Dagens Næringsliv Rett til å omgå skatt

    Norge har inngått skatteavtaler med rundt 90 land. Tilsammen finnes det mer enn 2000 skatteavtaler i verden. Hovedformålet er å øke samhandelen mellom landene. Norske skattemyndigheter er forpliktet til å følge avtalene de har inngått. Høyskolelektor Eivind Furuseth, Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

  • lørdag 9. juli 2016 - VG Pluss Derfor kan det lønne seg å kjøpe om sommeren

    Er du heldig, kan du gjøre et kupp når andre tar ferie. Men ikke forvent at utvalget er like godt som i resten av året. For de fleste boligselgere vil ikke selge i sommerferien, i og med at landets boligpriser historisk sett har vært lavere i juli enn resten av året, forklarer Dag Jørgen Hveem, advokat og fagsjef i personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI.

  • torsdag 7. juli 2016 - NRK Hordaland Ikke sosialt akseptert å tjene 60 millioner på flyktninger

    Skandinavias største asylmottaksselskap tjente flere titalls millioner på fjorårets flyktningsstrøm. Økonomiforsker forstår at folk reagerer. - Det er jo skattepengene til folk flest som går til dette. Det er jo skattepengene til folk flest som går til dette, sier førsteamanuensis ved BI, Caroline Dale Ditlev-Simonsen til NRK.

  • tirsdag 5. juli 2016 - Dagens Næringsliv Dette er en konkurranse om risikokapital og investeringer

    NHO mener det er enda viktigere med lavere selskapsskatt i Norge nå som vi er i en omstillingsperiode. - Regjeringen ønsker å redusere selskapsskatten, sier statssekretær. Professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI mener det også vil sette selskapsskatten i Norge under press, og han mener den norske regjeringen opptrer uklokt.

  • mandag 4. juli 2016 - Dagens Næringsliv Ikke til enhver pris

    Debattinnlegget Samvirkets økodilemma 28. juni påpeker interessen for økologiske varer. Nordmenn er interessert i økologiske produkter - selv om interessen er betraktelig lavere enn i våre naboland. Så enkelt er det. Caroline D. Ditlev-Simonsen, førsteamanuensis, Handelshøyskolen BI.

  • mandag 27. juni 2016 - VG Nett Aarebrot trekker linjene til nazi-tiden i mellomkrigsårene

    Professor Frank Aarebrot sier Europa går inn i en fase som i mellomkrigstiden, hvor nasjonale krefter vinner frem. Professor Kjell A. Eliassen, ved Senter for Europeiske og Asiatiske studier ved Handelshøyskolen BI, deler langt på vei analysen til Aarebrot.

  • søndag 26. juni 2016 - Bergensavisen En bank med verdier

    Det finnes banker som ikke først og fremst vil tjene penger, men vil tjene samfunnet. Etter Panama Papers-avsløringene merker Norges etiske bank økt pågang. Etiske investeringer, Caroline Dale Ditlev-Simonsen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, poengterer at hva folk mener er riktig for samfunnet kan variere.

  • lørdag 25. juni 2016 - Aftenposten Slik blir norsk næringsliv påvirket av børsdramatikken

    Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI, hevder at Brexit vil påvirke norske og internasjonale markeder på flere måter.

  • fredag 24. juni 2016 - Aftenposten Slik vil Brexit påvirke norsk næringsliv

    Nick Sitter professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI, hevder at Brexit vil påvirke norske og internasjonale markeder på flere måter.

  • torsdag 23. juni 2016 - Bladet Vesterålen Svakest på grønn vekst

    Norge har den svakeste grønne veksten i Norden. Alle deler av økonomien må vris fastslår førstelektor Per Espen Stoknes.

  • onsdag 22. juni 2016 - NRK Ja vi elsker reguleringer!

    Den eneste regulering jeg virkelig har hatet er tannregulering. Til og med den var bra for meg. Det harseleres med både fra høyre og venstre om dagen. På Facebook har BI-professor Morten Kinander rast over at han blir fratatt muligheten til å oppdra egne barn.

  • tirsdag 21. juni 2016 - Dagsavisen Venstre fikk rett

    Norge har knapt nok grønn vekst, og er dårligst i den nordiske klassen, viser en BI-studie som ble lagt fram for få dager siden - Det kaller jeg vås sa førstelektor Per Espen Stokenes ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 21. juni 2016 - E24 La ut denne boligen på Facebook - solgte den uten megler for 12,7 mill

    Harald Martin Gjøvaag anslår at han og samboer Grethe Løland brukte ti timer totalt på å selge eneboligen på egenhånd. Vi hadde fem visninger og ryddet før hver visning. Det var det. Hadde vi brukt megler hadde det nok gått med mer tid.

    Les mer

    Større risiko. Professor Tore Bråthen ved institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI mener kjøperen bærer en større risiko når salget gjennomføres uten megler.

  • mandag 20. juni 2016 - VG Kinander og kontrollkomiteen - STORTINGET

    I VG 1. juni går professor Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI løs på medlemmene i Storingets- kontroll og konstitusjonskomitè.

  • onsdag 15. juni 2016 - Dagens Næringsliv Når man ikke eier "Skam"

    Når en TV-serie, attpåtil fra NRK, oppnår en slik oppmerksomhet og popularitet som "Skam" våkner de kommersielle interessene - også utenfor NRK. Monica Viken, førsteamanuensis, Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

  • tirsdag 14. juni 2016 - DN.no Dagens aviser på 1-2-3

    Skatteavtaler Norge har inngått med andre land åpner for en helt lovlig omgåelse av norske regler, sier førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI.

  • mandag 13. juni 2016 - Aftenposten Skatteforsker mener Siv Jensen har sovet i timen

    Utenlandske selskaper kan fritt hente ut overskudd fra norske datterselskaper uten å betale skatt til Norge, mener Eivind Furuseth som nylig har forsvart en doktograd om temaet.

  • lørdag 11. juni 2016 - Varden En bank som vil mer enn å tjene penger

    Det finnes banker som ikke først og fremst vil tjene penger, men tjene samfunnet. Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI Caroline Dale Ditlev-Simonsen poengterer at hva folk mener er riktig for samfunnet kan variere.

  • lørdag 11. juni 2016 - Fredrikstad Blad Etikk i Banker

    Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Caroline Dale Ditlev-Simonsen påpeker at flere banker i dag tilbyr spareprodukter med etisk screening. - De setter opp fond, der du kan velge at du ikke vil investere i for eksempel tobakk eller kull.

  • fredag 10. juni 2016 - Morgenbladet Muhammad Ali hadde en makeløs verbal slagferdighet, KOMMENTAR

    Skriver Gudmund Hernes, Forsker ved Fafo og professor ved BI.

  • søndag 5. juni 2016 - Vestviken24.no Cultura Bank har etikk som fremste verdi

    Det finnes banker som ikke først og fremst vil tjene penger, men tjene samfunnet. Etter Panama Papers-avsløringene merker Norges etiske bank økt pågang. Caroline Dale Ditlev-Simonsen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, poengterer at hva folk mener er riktig for samfunnet, kan variere.

  • lørdag 28. mai 2016 - Klassekampen Må akseptere risikoen

    FARE: Staten som eier har to valg, mener professor Tore Bråthen: Selge seg ut, eller akseptere faren for korrupsjon i underliggende statseide selskaper. Vimpelcom-saken presser fram en ny diskusjon om statlig eierskap.

    Les mer

    Ting gikk imidlertid langt roligere for seg da BI-professor Tore Bråthen innledet om de juridiske aspektene ved Telenors håndtering av korrupsjonssaken i Vimpelcom. 

  • tirsdag 24. mai 2016 - NRK Stjernekoreograf: Beyoncé kopierte dansen min

    Den svenske koreografen Alexander Ekman mener Beyoncés danserutine er påfallende lik hans egen koreografi til kritiker- og publikumssuksessen A Swan Lake. Førsteamanuensis Irina Eidsvold Tøien ved Handelshøyskolen BI bekrefter at det kan være vanskelig å si hvor grensene går mellom inspirasjon og plagiat.

  • fredag 13. mai 2016 - Norges Astma- og Allergiforbund Kronikk: Tobakkspolitikk på avveie

    I et innlegg publisert 10.05.2016 med tittelen «De gode intensjoners politikk» spør jurist Torstein Ulserød i Civita og Morten Kinander, professor dr. juris ved BI, om norske myndigheter nå er i ferd med å gå for langt i det de selv omtaler som «kampen mot tobakk».

  • mandag 9. mai 2016 - Norges Eiendomsmeglerforbund Gullmeglerjuryen i arbeid

    Juryen som skal avgjøre hvem som blir Gullmeglere 2016 har hatt sitt første møte. Tromsø den 26. mai. Juryen består i år av reklamemann Christian Aune (Isobar), førstelektor Thorun Falkanger fra BI, eiendomsmegler Gunnar Olai Stavlund og NEF-representant Elisabet Gusgaard Dahl.

  • lørdag 7. mai 2016 - Dagens Næringsliv Vil ha mer innsyn

    Et tverrpolitisk forlik om skattereform ble lagt frem på Stortinget onsdag, og det handlet mest om lavere selskapsskatt, formuesskatt og en ny finansskatt. Jusprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI sier det er vanskelig å si hva politikerne legger i forslaget så langt.

  • mandag 2. mai 2016 - P4/Aftenposten DNB-styreleder gjenvalgt mot vedtektene

    DNBs styreleder Anne Carine Tanum er gjenvalgt for to nye år, selv om det strider mot bankens vedtekter. Professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI reagerer.

  • mandag 2. mai 2016 - Byggeindustrien Solenergidagen 2016

    Sted: Oslo, Norge Arrangør: Norsk Solenergiforening. Klimaendringer og global oppvarming er ikke noe som skjer i fremtiden, men noe som skjer nå. Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI, og Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

  • fredag 29. april 2016 - Hegnar Online Telenor-sjefen Sigve Brekke kan felles av hemmelig granskning

    Det er Norges fremste gransker, professor ved BI og advokat i Wiersholm, Jan Fougner, som fikk oppdraget med å ettergå den fatale India-investeringen som Brekke trumfet igjennom midt under finanskrisen i 2008, mot ekspertenes klare råd.

  • torsdag 28. april 2016 - Dagens Næringsliv Profitt fra samfunnsansvar

    Caroline Berg Stordrange påpeker noe viktig, nemlig at samfunnsansvar ikke skal gå foran samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk lønnsomhet.