-
Profilintervju

Ble forbigått - tok spranget!

Da Stine Bottolvs ble forbigått av yngre jobbsøkere med mer utdanning, bestemte hun seg for å ta grep. I en alder av 32 år fant hun veien tilbake til studier og videreutdanning.

– Det kan være lett å tenke at det å starte studier i voksen alder er to skritt tilbake. Men jeg ble en av de som satte meg på skolebenken igjen som 32-åring og har aldri angret på valget, sier nettstudenten.

Nye tall fra NAV viser at det siste året har gitt en dobling i antall jobbsøkende. I tillegg er Stines generasjon – millenniumsgenerasjonen – de som er født fra litt ut i 80-tallet og frem til litt inn i 2000-tallet - den største levende aldersgruppen. De har også i snitt historisk høy utdannelse. Summen av dette blir større konkurranse om de attraktive jobbene.

Vendepunktet: følelsen av å bli forbigått

For Stine ble 2017 et mentalt vendepunkt. Hun hadde vært ansatt ved en kjent butikkjedes hovedkontor i tre år og trivdes i jobben, men kjente på følelsen av behov for nye utfordringer. Da en ny jobbmulighet internt dukket opp, søkte hun jobben. Men det gikk ikke helt som forventet.

– Jeg kjente meg litt «stuck» i stillingen jeg hadde, men endelig dukket muligheten opp. Ettersom firmaet kjente meg godt og jeg var kvalifisert var jeg sikker på å få jobben. Men en annen internt ansatt uten erfaring fra hovedkontoret fikk stillingen. Vedkommende hadde en bachelorgrad som gjorde at min tidligere toårige journalistutdanning ble veid for lett.

Fremfor å sørge over nederlaget, valgte Stine å ta grep.

– Hele situasjonen ble en vekker for meg. Det fikk meg til å reflektere hva jeg måtte gjøre for å realisere mine ambisjoner om større ansvar og meningsfulle oppgaver.

Stine gjorde noe som var helt etter læreboken - hun søkte tilbakemeldinger. Hun stilte spørsmål om hvorfor hun ikke fikk jobben, og hva skulle til for at hun skulle fått den til de rundt seg. Lederne for de forskjellige avdelingene i firmaet svarte alle det samme – hun konkurrerte mot hundrevis av andre som i tillegg hadde både bachelor og mastergrader på CV-en.

– Da jeg luftet forslaget mitt om videreutdanning synes alle lederne mine det var en god idé. En av de kunne også fortelle at hun det siste året før hadde tatt videreutdanning ved siden av lederstilling og to små barn hjemme.

Bilde av to studenter som ser på en PC

Har du også behov for å friske opp kunnskapen?
Les mer om vårt videreutdanningstilbud. Vi har alt fra små nettkurs til program og hele grader. Tilpasset for deg som vil lære mens du jobber.

Jeg er nå halvveis i bacheloren min og angrer ikke et sekund på at jeg bestemte meg for å ofre noen timer i uken til skole. Spesielt med tanke på at jeg dessverre mistet jobben året etter studiestart på grunn av nedbemanning, og da var det godt å ha studiene som et fast holdepunkt i livet. Jeg fikk også en stilling i senere tid som markedskoordinator, på grunn av bachelorgraden jeg er underveis i.

Stine Bottolvs

Beslutningen om veien videre

Etter mange år i arbeidslivet var tanken om å bli fulltidsstudent og leve på Lånekassen uaktuell for Stine. Men samtidig visste hun ikke hvordan en fulltidsjobb skulle kunne kombineres med nye studier. Etter litt research oppdaget Stine at mange hadde et tilbud om nettstudier. På BI fant hun også at nettstudiene kunne gjennomføres i hennes eget tempo.

– Jeg var ikke i tvil, det var dette jeg ville gjøre. En bachelor på deltid via nettstudier ville ta seks år, og det føltes som en evighet. Men så tenkte jeg seks år tilbake i tid, hvor jeg var da og hvor jeg er nå, og innså hvor raskt seks år flyr forbi.

«In one year you will wish you had started today» er mantraet til Stine.

– De seks årene ville jo passere uansett om jeg valgte å studere eller ikke. Men jeg ville ikke komme seks år frem i tid, se tilbake, og angre på at jeg ikke tok spranget.

Å ha mål å jobbe for er motiverende og hjelper å suksess. Da Stine i 2017 bestemte seg at hun skulle være «class of 2023», så ga hun retning og mening til ambisjonene sine. Å ha perspektiv når vi skal utdanne oss, altså å utvikle oss som mennesker, er smart.

Fryktet hun skulle bli «hun gamle» i klassen 

10 år etter at hun sist var student sendte hun søknaden til en Bachelor i markedsføringsledelse på BI, med gjennomføring som online, som nettstudent. Frykten for å være for gammel sammenlignet med medstudentene ble raskt avkreftet.

– Jeg ble utrolig positivt overrasket over mine medstudenter. Jeg hadde vært redd for at alle nettopp hadde avsluttet russetiden, men det var ikke tilfellet. I klassen var de fleste av oss mellom 20 og 40 år, så jeg trengte ikke være redd for å bli «hun gamle evige studenten.»

Faktisk er snittalderen på videreutdanning ved BI nå rundt 38 år. Og de aller fleste gjennomfører videreutdanning ved siden av jobb og lærer altså mens de jobber.

– Svært mange var i tilsvarende livssituasjon som meg. De hadde en fulltidsjobb, men ville utvide horisonten. Studiene ble også en perfekt måte å connecte og skape bekjentskaper.

Å kombinere studiene med fulltidsjobb ble heller ikke så tungvint som hun hadde trodd. Etter hvert ble studiene betraktet som en hyggelig hobby og et fint lyspunkt hverdagen. Det føltes motiverende å ha et mål å jobbe mot.

Den nye kunnskapen har allerede gitt nye muligheter

De siste årene har Stine møtte mange jevnaldrende som ønsker mer utdanning, men ikke våger ta spranget. Prosjektet virker for stort. Da er det viktig å vite at det finnes fleksible løsninger, man gjør lurt i år starte i det små, og huske at vi alle skal stå stadig lenger i arbeidslivet. Hun oppfordrer andre til å rett og slett gjøre i dag, det du i morgen ønsker at du skulle ha gjort.

­– Mange sier til meg at det er for krevende å studere ved siden av jobb. På tilsvar til dette har jeg fortalt om min erfaring og at det er få som angrer på å ha videreutdannet seg.

Bilde av to studenter som ser på en PC

Har du også behov for å friske opp kunnskapen?
Les mer om vårt videreutdanningstilbud. Vi har alt fra små nettkurs til program og hele grader. Tilpasset for deg som vil lære mens du jobber.