Alexander Sønderland Skjønberg er master i rettsvitenskap fra 2010 og ph.d. i rettsvitenskap fra 2018, begge ved Universitetet i Oslo. Hans doktoravhandling har tittelen "Fredsplikten i tarifforhold". Han er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI fra 2017. Tidligere har Skjønberg arbeidet som advokatfullmektig i BAHR og vært konstituert dommer i Arbeidsretten.
Skjønbergs rettsvitenskapelige kompetanse ligger primært innenfor kollektiv og individuell arbeidsrett. Han arbeider særlig med spørsmål om styringsrett, streik, lockout, tvungen lønnsnemnd, tariffavtaler mv.
Hans rettsvitenskapelige interesser omfatter også blant annet rettshistorie, kontraktsrett og EU-rett.
I sosiale medier diskuterer Skjønberg arbeidsrettslige spørsmål på Twitter og Linkedin.
Skjønberg er videre fagredaktør for arbeidsrett, Karnov Group Norway og medlem av redaksjonsrådet til tidsskriftet Arbeidsrett (Universitetsforlaget). Han er også national expert for European Centre of Expertise in the field of labour law, employment and labour policies.
Pågående forskning og aktiviteter:
Styringsretten - prinsipielt, aktuelt og komparativt. Skjønberg er hovedredaktør for antologien som har planlagt utgivelse på Gyldendal 2020. Antologien har over 20 akademiske bidrag om ulike styringsrettslige problemstillinger.
Ekspertutvalg om Arbeidsretten. Skjønberg er medlem av et ekspertutvalg som skal utrede visse administrative sider ved Arbeidsretten. Utvalget ble oppnevnt 23. juni 2020 og skal levere utrednining innen 1. mars 2021.
Undervisning og veiledning
Skjønberg underviser i arbeidsrett på flere ulike kurs og studieretninger. Han er fagansvarlig for de to executive-kursene BIK 2930 Arbeidsrett I og BIK 3406 Arbeidsrett II samt GRA6294 Arbeidsrett og arbeidsmarkedsøkonomi på master i forretningsjus og økonomi. Han underviser også på Arbeidsrett og arbeidsliv Executive.
I tillegg veileder Skjønberg jevnlig masterstudenter ved UiO og UiB.
Andre verv
Skjønberg er medlem av fagutvalget for arbeidsrett ved JUS Juristenes Utdanningssenter og styret i Nettverk for yngre arbeidsrettsjurister.
Kommentarer til arbeidsmiljøloven kapittel 11, 14 og 16.
Karnov lovkommentarer
Skjønberg, Alexander Sønderland (2021)
Styringsrettens begrunnelse og karakter
Skjønberg, Alexander Sønderland; Bråthen, Gina, Hemmingby, Anette, Hotvedt, Marianne Jenum & Weltzien, Kurt (red.). Styringsretten : prinsipielt komparativt og aktuelt
Skjønberg, Alexander Sønderland; Bråthen, Gina, Hemmingby, Anette, Hotvedt, Marianne Jenum & Weltzien, Kurt (2021)
Styringsretten : prinsipielt komparativt og aktuelt
Gyldendal Akademisk.
Styringsretten er blitt mye debattert i norsk arbeidsrett og vil utvilsomt bli mye debattert også fremover. Styringsretten er et av de «evig aktuelle» temaene i arbeidsretten og reiser problemstillinger av både prinsipiell og praktisk interesse. Boken belyser et bredt spekter av sider ved styringsretten og gir et bidrag til den faglige debatten. Boken består av tre deler. Artiklene i del I tar for seg grunnleggende og prinsipielle spørsmål, blant annet om styringsrettens bakgrunn og begrunnelse, begreper, ulike tilnærmingsmåter og spørsmål om domstolsprøvelse. Del II inneholder artikler som på ulik måte gir et komparativt bidrag til den norske styringsrettsdebatten, mens artiklene i del III tar for seg en rekke aktuelle og konkrete problemstillinger om styringsrettens rekkevidde. Hver artikkel står på egne ben og kan leses for seg. Men det er også viktige sammenhenger mellom dem, både likheter og forskjeller, som løftes frem i bokens innledning.
Skjønberg, Alexander Sønderland (2021)
Tariffavtalens ufravikelighet og ettervirkning - en komparativ og rettsgenetisk undersøkelse
Karnov Group Norway AS.
Skjønberg, Alexander Næss (2020)
Retten til lockout
Bråthen, Tore; Furuseth, Eivind & Mikelsen, Anders (red.). Hvor din skatt er vil også ditt hjerte være : Festskrift til Ole Gjems-Onstad 70 år
Artikkelen er et innlegg i den pågående debatten om ettervirkning. Forfatteren mener at det er endel misoppfatninger om hva den alminnelige regelen om ettervirkning går ut på. I artikkelen utdypes regelens rettsgrunnlag, og forfatteren drøfter den sentrale materielle og prosessuelle betydningen av at tariffavtalens normative bestemmelser blir del av arbeidsavtalen mellom tariffbundne parter. Artikkelen behandler også ettervirkningens rekkevidde, og hvilken betydning regelen har for arbeidsgivers endringsadgang.
Skjønberg, Alexander Næss & Hansteen, Christopher (2020)
Tariffavtalen som et rettslig instrument
Hagen, Inger Marie & Bjergene, Jon Olav (red.). Grønne tariffavtaler
Artikkelen gir en introduksjon til den kollektive arbeidsretten. I denne delen av arbeidsretten er tariffavtalen helt sentral. Tariffavtalen er en særegen kontrakt. Flere av dens rettsvirkninger skiller seg markant fra andre kontrakter. Som reguleringsinstrument har tariffavtalen klare likhetstrekk med lov. I artikkelen diskuteres tariffavtalens formål, begrep og sentrale rettsvirkninger. En sentral rettsvirkning som har fått fornyet interesse den siste tiden, er tariffavtalens virkning i individuelle arbeidsforhold, og det er tilsynelatende en viss uenighet om grunnleggende sider ved tariffavtalen. Artikkelen behandler også dette
Skjønberg, Alexander Næss (2019)
Den alminnelige regelen om ettervirkning av tariffavtaler
Siden mellomkrigstiden har oppfatningen i arbeidsrettslig teori vært at det som følger av tariffavtalens normative regulering, fortsatt består som del av arbeidsavtalen selv om tariffavtalen opphører og faller bort. Dette er en ettervirkning av tariffavtalen. I nyere teori har enkelte tatt til orde for at det ikke gjelder en slik ettervirkningsregel. Forfatteren hevder at et slikt standpunkt mangler rettskildemessig forankring. Artikkelen drøfter ettervirkningsregelens grunnlag og begrunnelse og viser den nære sammenhengen mellom tariffavtalens normative virkninger og ettervirkningsregelen.
Skjønberg, Alexander Næss (2019)
Fredsplikten i tarifforhold
Gyldendal Juridisk.
Kampmidler som streik, lockout og boikott er legitime midler i forhandlinger om inngåelse og revisjon av tariffavtaler. Slik har det vært siden organisasjons- og tariffavtaleutviklingen tok til i siste halvdel av 1800-tallet. Når partene har inngått tariffavtale, er imidlertid hovedregelen at det ikke er tillatt med arbeidskamp. Det gjelder fredsplikt i tariffperioden. I denne boken gis en bred analyse av denne fredspliktens opprinnelse, begrunnelse og rekkevidde. Størstedelen av boken dreier om hvordan grensen skal trekkes mellom aksjoner som er i strid med fredsplikten og aksjoner og opptreden som er tillatelig også i tariffperioden. I boken diskuteres de tre kategoriene som i praksis faller utenfor fredsplikten: sympatiaksjoner, politisk demonstrasjonssaksjoner (politisk streik) og individualrettslig opptreden. Fredspliktnormer og arbeidskampregler som gjelder i forbindelse med krav om tariffavtale og tariffrevisjon, behandles grundig. Forfatteren viser også at fredsplikten kan føres tilbake til den første avtalereguleringen mellom LO og Norsk Arbeidsgiverforening (nå NHO) fra 1902 og diskusjoner i særlig tysk rettsvitenskap fra samme periode. Boken tar for seg en grunnleggende arbeidsrettslig størrelse. Fredsplikten settes i sammenheng med tariffavtalens grunnleggende formål og øvrige rettsvirkninger. Den brede tilnærmingen til emnet gjør boken aktuell for alle med interesse for kollektiv arbeidsrett og norsk arbeidsliv, og den er særlig nyttig for dem som arbeider med tariffrettslige spørsmål.
Skjønberg, Alexander Næss (2016)
Riksmeglers inngrepskompetanse i arbeidskonflikter - et forsøk på å beskrive det prinsipielle
Mulder, Bernard Johann; Hotvedt, Marianne Jenum, Nesvik, Marie & Sundet, Tron Løkken (red.). Sui generis. Festskrift til Stein Evju
Skjønberg, Alexander Næss (2011)
Tariffavtalers virkning for utenforstående arbeidstakere
Arbeidsrett, VII, s. 1- 80.
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
Marerittscenario: Ikke skjedd før
Dagbladet [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
Ekspert med nedslående streikebeskjed til småbarnsforeldre
Nettavisen [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
SAS-ekspert om streiken: Ingen tegn på at den blir kortvarig
VG [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
På dette punktet kan det bli tvungen lønnsnemnd
Tv2 [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
Hardt rammet av streiken: Kan gå utover liv og helse
Tv2 [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
Arbeidsrettsekspert om lukrativ sluttavtale: Alternativet kunne blitt enda dyrere
Khrono [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2022)
Arbeidsrettsekspert: For å fremtvinge tvungen lønnsnemnd
E24 [Internett]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2021)
Kva er fritid for forskarar? Kan dei drive aktivisme i fritida?
Forskerforum [Fagblad]
Skjønberg, Alexander Sønderland (2021)
Ekspert om mulig Wizz Air-søksmål: Derfor kan kommunen ha en dårlig sak.
Fredrikstad Blad [Avis]
Skjønberg, Alexander Næss (2020)
Bekymringsfull svak avgjørelse fra Borgarting i Grefsenhjemmet
Rett24.no [Kronikk]
Skjønberg, Alexander Næss (2020)
Sykepleierne på Grefsenhjemmet anker til Høyesterett