-

Casekonkurranse-veteraner: Det aller viktigste vi lærte

5. mars 2021

Erfaringen fra å konkurrere mot andre studenter er gull verdt i arbeidslivet, ifølge de tidligere BI-studentene Louis Grenez og Knut Mehl.

Flere BI-studenter har de siste årene deltatt i større casekonkurranser mot medstudenter fra andre skoler, både i Norge og internasjonalt. Handelshøyskolen BI, i samarbeid med partnere fra næringslivet, har i over seks år arrangert BI International Case Competition, der utvalgte toppskoler fra verden rundt sender sine beste studenter for å konkurrere.

Bedriftene som leverer caset får studentene til å levere kreative løsninger på noen av sine største utfordringer.

Men hva med studentene – hva får egentlig de ut av det? Hvor stor betydning har casekonkurranse-erfaringen hatt for hvor de befinner seg i dag?

– Kritisk

– Av alle de tingene jeg tok med meg fra BI Case, så er nummer én teamarbeid. Det er kritisk. Du kan fremstå som en fabelaktig gruppe, men om du ikke jobber godt innad i team, så er det nesten ikke vits i å prøve, forteller Louis Grenez.

Franskmannen fullførte nylig sin bachelor på BI og tar nå en mastergrad på ECSP i Paris, men studerer inntil videre ved ESCPs campus i Berlin. Han mener god kommunikasjon er nøkkelen til å prestere på lag.

Profil bilde av Louis Grenez i dress– Under en casekonkurranse jobber du nærmest 24 timer i strekk mens du prøver å bygge en case fra 0 til 100, så må du kunne kommunisere godt med teammedlemmene. Det høres så enkelt ut, men det har store ringvirkninger om det slår feil.

Louis kombinerer studier med analytiker-jobb i det tyske investeringsselskaper Argonas. Der får han også god bruk for case-erfaringen med å lynraskt plukke ut essensen i en større mengde med informasjon.  

– Når vi har en ny klient, så må vi gjøre bakgrunnssjekk på den kunden for å forstå hvem vi har med å gjøre. Da er det mye informasjon å prosessere, men det gjelder å kunne filtrere ut det som er aller viktigst.

Case som karriere-boost

I Oslo møter vi Knut Mehl, som både har en bachelor- og mastergrad fra BI i bagasjen, kombinert med flere års erfaring fra BIs casekonkurranser. Sistnevnte var alt annet enn tilfeldig.

– Jeg hadde tidlig et ønske om å jobbe i et ledende konsulenthus og derfor forsøkte jeg å bygge ferdighetene og profilen min til passe med det konsulenthusene ser etter. I studietiden går veldig mye tid til teoretiske øvelser, ofte skriftlig og individuelt. Det er riktignok mye som er bra med det, men det gjør det litt for lett å ikke utvikle ferdighetene til å løse og presentere praktiske problemer i team, forteller Mehl.

Profilbilde av Knut Mehl på en takterasse ved Oslo fjorden i dress

I dag har Knut sikret seg en stilling som Associate Consultant hos Bain & Company i Oslo.

– Jeg tenkte at case-løsning var det nærmeste jeg kunne komme praktisk konsulenterfaring som student, nettopp fordi jeg fikk muligheten til å jobbe med og presentere praktiske problemer i team. Som konsulent har jeg fått erfare at disse likhetene er reelle.

Stresstest

Caselagene får grundig opplæring av faglig ansatte og BI Case-alumni med årelang erfaring på området, samt god tid til å øve seg med andre studenter. Både Knut og Louis trekker frem hvor nyttig det var å teste ferdighetene sine i klasserommet før de begynte å konkurrere.

– Jeg tror de aller fleste kjenner en eller annen form for stress ved caseløsning på grunn av de korte tidsfristene og krevende presentasjonene. Det gjaldt definitivt også for meg, og jeg håndterte det gjennom gode forberedelser og mye trening. Case-gruppen legger godt til rette for denne treningen. Teamet mitt hadde en god mengde treningscase i trygge omgivelser før vi deltok i konkurranser. Det gjorde at stresset var langt lettere å håndtere enn jeg trodde det skulle være før jeg ble med i case-gruppen, sier Knut.

Det var også veldig givende når all treningen resulterte i positive reaksjoner fra selskapene som deltar i konkurransene, ifølge Louis.

– Det som er interessant er at det laget som oftest vinner casekonkurranser er de som har konkludert nærmest det selskapet allerede hadde tenkt seg. Når du når det nivået, hvor selskapet mer eller mindre sier at dette er det hele vårt team av analytikere, eksperter og ledere også kom frem til, så begynner du jo å spørre deg selv om du er god på dette. Kanskje kan det ligge en karriere for meg i dette om jeg fortsetter i denne retningen.

Casekonkurranser på BI:

  • BI Case gir studentene muligheten til å anvende teoretisk kunnskap i praksis ved å løse reelle forretningsutfordringer for norske og internasjonale selskaper.
  • Gjennom caseaktiviteter tilegner studentene ferdigheter som gjør dem bedre rustet til å ta teori ut til praksis, og ikke minst lykkes i rekrutteringssituasjoner og arbeidslivet.
  • BI International Case Competition (BIICC) er en årlig konkurranse som ble arrangert for første gang i 2016. I 2021 ble konkurransen for første gang gjennomført som en heldigital, nordisk utgave. 
  • I mars 2021 arrangerer BI, i samarbeid med Eat Foundation og Kearney, også en global casekonkurranse der målet er å skape nytenkende løsninger som utfordrer dagens globale matsystemer. Konkurransen skal støtte FNs kommende "Food Systems Summit 2021". 

Mer informasjon: 

;
Du kan også se alle nyheter her.