-

Landet Deloitte som kunde første uken

15. mars 2021

Oppdragene forsvant over natta: – Måtte spørre meg selv hva mine styrker er og hvordan jeg kunne formidle det.

Rita Louise Haugeland fra Kristiansand har innsett at hun på under ett år har blitt gründer. Rett før masterstudiet hun nå tar på Handelshøyskolen BI i Oslo, startet Rita Yogapause. Historien starter likevel ikke her, men tilbake i tiden som bachelorstudent på CBS i København, som førte 28-åringen inn på veien som selvstendig næringsdrivende. Den gangen som kommunikasjonskonsulent for ulike bedrifter i Oslo.

Så kom pandemien. Mange bedrifter sluttet å benytte ekstern kompetanse. Oppdragene forsvant, men Rita hadde ikke tenkt til å gi seg:

– Jeg hadde ikke særlig lyst til å stå uten jobb. Og jobbmarkedet var jo ikke akkurat det beste i mars da pandemien ankom Norge. Så jeg spurte meg selv; hva kan jeg og hva har jeg lyst til å formidle? Hva er mine styrker? Også begynte jeg egentlig å bygge en plan utfra det, sier Rita, som til slutt startet Yogapause.

Rita fant frem til noe hun virkelig kunne. For hun er nemlig en sertifisert yogalærer, noe hun egentlig bare har holdt på med på deltid. Det kom også godt med at hun har tatt ulike kurs i coaching og stressmestring.

Herifra gikk det fort. Nettsiden ble formet og potensielle kunder ble ringt. Og gründeren hadde en ting med seg – «timing». For dersom bedrifter tok sine ansattes helse og velvære på alvor før pandemien, så gjør de det i hvert fall det når alle har blitt plassert på hjemmekontor. Tilbudet om å kunne strekke på seg og delta på yogatimer på kontor ble tatt godt imot.Rita Haugeland som sitter på en sofa og ser på pc-en sin

Raskt ut ifra startblokken

For det startet ikke akkurat rolig for nylig formede Yogapause. Første kunde var nemlig Deloitte, med 1200 ansatte i Norge. Rita bestemte seg for å satse friskt og ringte direkte til HR-sjefen. Og det innsalget skjedde nærmest før Yogapause hadde noe utstyr.

– For å være helt ærlig, så var jeg ganske nervøs. Det er en stor og kul kunde å ha. Men vi begynte jo med veldig store kunder, så det ble fort til noen relativt hyppige innkjøp av webkamera, sette opp studiolys og tok det i grunn bare derifra, sier Rita.

Yogapause kom med andre ord raskt ut ifra startblokkene. Men kundene skulle måtte til å komme å kjempe om Rita og Yogapause sin oppmerksomhet. For høsten 2020 startet Rita Louise også på masterstudiet sitt i ledelse og organisasjonspsykologi, på fulltid, uten å kutte ned på arbeidet med Yogapause.

Men Rita er godt vant med stressmestring. Det er jo tross alt en av fordelene Yogapause bidrar med til sine kunder. Og med pandemien som akselerator, som har fått flere bedrifter til å innføre tiltak som folk samles om, kommer i bevegelse og gjør det mulig å mestre stress, så er Yogapause sitt fokus å kunne være et verktøy og plattform for å kunne oppnå dette.Nærbilde av ansiktet til Rita Haugeland

En motvekt til prestasjonssamfunnet

Et av målene Yogapause har med sine kunder er å prøve å skape en norm i hverdagen hvor en kan ta seg tid til å puste og bare bevege seg, uten å skulle prestere noe særlig. Generelt er bevegelse i særlig høyt fokus hos veldig mange.

– Yoga kan praktiseres i veldig mange former, men vi tilpasser oss kundene våre så godt vi kan. Mange ønsker en «mindfulness» sesjon i høyere grad, noe jeg selv begynte med i København da jeg lærte at store bedriftsledere praktiserer dette. Det har kommet litt tregere til Norge, men flere og flere bedrifter og ledere har litt kjennskap til det og ønsker at sine ansatte skal praktisere litt mer den type teknikker for å øke fokus, være mer til stede, og senke stress. Og dette er det for så vidt også forskning som støtter, sier Rita.

Generelt er Danmark tidligere ute på innføringer av trender enn Norge. Selv tror Rita at dette er en av grunnene til at hun har kommet til Norge, i det hun anser som et ganske ferskt marked for yoga tilbud ut mot bedrifter, men legger også til at danskene tenker litt annerledes, startup miljøet er mye større og insentivene er mer fristende for dansker enn for nordmenn som tenker på å starte eget.  

Mange sykemeldinger

Med-grunnleger Vegard Jørandli er utdannet og jobber til vanlig som lege. Han er veldig opptatt av det forebyggende arbeidet.

– Det er fryktelige mange sykemeldinger ute i norsk arbeidsliv. Jeg og Vegard kan ikke tenke annet enn at her kan vi bidra med noe. Men det er også en psykisk del av dette, og det brukes masse tid og ressurser på psykologi for lettere angst og depresjon. Med ulike «mindfulness» teknikker kan man jobbe med hodet, pust, samt lette på smerter eller andre lidelser, sier Rita.

Verdiløftet til Yogapause baseres på et ønske om å redusere sykefravær, rett og slett med en yogapause. Hele 33 prosent av sykefravær i Norge går på lettere senebetennelser og muskelsmerter. Men yoga er ingen mirakelkur, det understreker Rita.

– Det er ikke sånn at vi kan behandle hva som helst. Men med å ha yoga to ganger i uken kan man forebygge og hjelpe de som sliter. Vi har masse kompetanse og det er dette vi skal bidra med, med blant annet en-til-en samtaler med spesielle kunder som har spesielle utfordringer. Veldig mange sliter med nakke, hodepine på grunn av stress og den type ting. Så det er selvfølgelig et ønske på samfunnsnivå, sier Rita.Rita Haugeland som sitter ved boret og snakker

«Yoga har et merkevareproblem»

På sikt ønsker Rita å ta Yogapause ut til kunder, arrangere kurs, lære andre om stressmestringsstrategier og mer. Veien dit er usikker. Det norske yoga markedet henger etter sammenlignet med andre land. Men Rita er optimistisk

– Jeg føler vi står støtt på egne bein i Oslo nå, i likhet med Kristiansand også. Men det er nok litt tråere utenfor Oslo, det er ikke helt den samme omfavnelsen. Yoga har jo et branding problem, fordi det er sett på som veldig spirituelt, at du må være alternativ, veganer eller fleksibel. Men i realiteten er det så mye, mye mer. Og flere menn sverger til yoga enn noensinne før, sier Rita.

Terskelen rundt yoga, og denne stigmaen mot praktiseringen av det, begynner sakte, men sikkert å falle bort. Spesielt blant idrettsutøvere har dette blitt populært og foretrukket, spesielt for restitusjon. Dette kan være med å hjelpe yoga som merkevare i fremtiden mener Rita.

– Det er mer enn en treningsform, men også en livsstil. Jeg tror mange idrettsutøvere har tatt opp yoga for å kunne komme i bedre kontakt med kroppen sin og bli bedre på å lytte på kroppen sin. For idrettsutøvere kan det å kjenne seg selv og sine kapabiliteter være forskjellen på en god eller dårlig sesong, sier Rita.

Nytt kurstilbud sammen med BI StartUp:

  • I februar tilbydde BI StartUp og Yogapause et godt avbrekk fra studiene hvor studenter kunne fokusere på seg selv, hente energi og motivasjon.
  • Kurset var gratis og gikk over fem uker, mandager fra 12:00-13:00 og krevde ingen forkunnskaper.

Yogapause:

  • Yogapause er et resultat av samarbeid på tvers av bransjer. Sammen ønsker yogainstruktør og daglig leder Rita Louise Haugeland og lege Vegard Jørandli å blant annet redusere stress på jobb, øke moral og kreativitet, og ikke minst redusere sykefravær.
  • Har som mål å vokse og være et forebyggende bedriftstiltak som favner bredt, samt bidrar til bærekraftige arbeidsmiljø og redusert sykefravær. Har i dag store kunder, som Deloitte, og mindre kunder i både Kristiansand og Oslo, men ønsker å bringe lidenskapen og kompetansen ut til bedrifter i hele Norge.
  • Yogapause er opptatt av at yoga og mindfullness skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av fysisk form, fasong og alder, og at alle skal få kjenne på fordelene ved å praktisere yoga. Deres yogalærere har lang erfaring med å jobbe med folk på alle nivåer.

Nærbldet av ansiktet til Rita Haugeland

;
Du kan også se alle nyheter her.