-

Fra stryk i matte til toppforsker

8. oktober 2024

Fabian Harang er som første BI-forsker oppnevnt til det prestisjetunge Akademiet for yngre forskere.

Akademiet for yngre forskere (AYF) er et uavhengig tverrfaglig nettverk for samarbeid og erfaringsutveksling blant yngre forskere. De jobber for å fremme fri forskning og bidra til kunnskapsbasert samfunnsutvikling i Norge og verden.

– Det er veldig stas å bli oppnevnt til AYF blant så mange utmerkede kandidater. Jeg forsker på stokastisk analyse, en retning innen matematikk hvor man studerer komplekse dynamiske systemer og prosesser som er påvirket av tilfeldighet og usikkerhet. Teorien har i dag bruksområder i mange forskjellige fagområder, fra fysikk, kjemi og biologi til økonomi, demografi eller moderne datavitenskap, sier Harang.

Professor i matematikk ved Institutt for samfunnsøkonomi på BI, Fabian Harang.

Han er blant 11 nye medlemmer som er utnevnt i perioden 2024-2028. Det var totalt 72 søkere. AYF er samlokalisert med Det Norsk Videnskaps-Akademi, som vedtok å opprette et ungt akademi i 2013.

Avgjørende å motivere unge til å drive med forskning 

– For at forskning skal være relevant og i utvikling er det avgjørende å motivere og engasjere unge talenter. Her spiller Akademiet for yngre forskere en viktig rolle ved å være en møteplass, forskningspolitisk påvirker og nyskapende forskningsformidler. Det er svært gledelig at vi endelig har fått et medlem fra BI, sier prorektor for forskning, læring og samfunnspåvirkning ved BI Harald Øverby.

Medlemmer må være interessert i og ha mulighet til aktivt å delta i akademiets virke og ikke fylle mer enn 40 år i opptaksåret.

– Jeg ønsker å jobbe med forskningsformidling, og gjerne mot unge. Jeg er spesielt interessert i formidling relatert til matematikkfaget, som ofte kan fremstilles som noe uhåndgripelig og uforståelig om man ikke har studert det lenge. Jeg mener at de aller fleste forstår veldig mye matematikk, og at det finnes overaskende dype matematiske problemer som kan forklares på svært enkle måter og som viser hvor anvendelig matematikken er i veldig mange fagområder, sier Harang.

Han har selv opplevd hvor utfordrende matematikk kan være.

– Faktisk strøk jeg tre ganger i begynnerkurset i matematikk på Handelshøyskolen BI, hvor jeg nå jobber. Dette førte til at jeg ble innkalt til en samtale med dekanen, som sendte meg videre til matematikkforeleser Robert Hansen. Robert endret mitt syn på matematikk fullstendig. Han fikk meg til å forstå både viktigheten av matematikk for økonomifagene og hvordan man må jobbe med faget for å lykkes, sier Harang.

Du kan lese mer om Harangs forskning på AYF sin nettsider: https://akademietforyngreforskere.no/medlem/fabian-nost-harang/

;
Du kan også se alle nyheter her .