Finansnæringen står overfor en storstilt omstilling der økende rapporteringskrav innen bærekraft og teknologisk utvikling skaper en kompleks regulatorisk virkelighet.
I spørreundersøkelser utført blant både Finans Norge og Finansforbundet i 2024 svarer medlemmene at de har et stort udekket behov for kompetanse innen spesielt teknologi, bærekraft og kunstig intelligens.
Gjennom et langvarig samarbeid som strekker seg over 20 år har BI utviklet kurs og programmer i samråd med finansbransjen, som fra høsten 2024 utvides gjennom overtakelse av et tidligere kurstilbud fra NTNU innen Digital transformasjon. Kurset ble i utgangspunktet utviklet og finansiert med prosjektmidler fra direktoratet for høyere utdanning og gjennomført i perioden 2021-2023 som et samarbeidsprosjekt mellom Arne Krokan, daværende professor ved NTNU, Finansforbundet, Finans Norge og Sparebank1-alliansen.
– For oss i SpareBank 1 er det krevende å dekke de stadig skiftende kompetansekravene på områder som digital kompetanse og bærekraft. Stadige markedsendringer, lovreguleringer og nye kundebehov gjør at vi må ha ansatte med bred kompetanse, ikke bare på de systemer og løsninger vi selv benytter, men også på endringer i finanssektoren med nye aktører, lovreguleringer og teknologisk utvikling, sier Kim Wernes Thorsen, kompetansekoordinator i SpareBank 1-alliansen.
SpareBank1-alliansen ser på samarbeidet med BI som avgjørende for å få tilgang til et sterkt fagmiljø for å utarbeide programmer som er skreddersydde for behov det trenger.
– Når vi i tillegg får med oss partnere som Finans Norge og Finansforbundet, styrker det relevansen til våre ansatte og gir verdifulle perspektiver på det faglige innholdet, sier Thorsen.
Kurstilbudet består av to pakker med åtte digitale moduler innen blant annet fintech, kryptovaluta og kunstig intelligens.
– Nå forsterker BI samarbeidet med finansnæringen ytterligere med nye skreddersydde kursmoduler som støtter innovasjon og endringer i tråd med bransjens egne kompetanseønsker. Gjennom tett dialog med samarbeidspartnerne tilbyr vi et fleksibelt undervisningsopplegg innen temaer som vil påvirke finansbransjen i årene fremover, sier Tarjei Heggernes, førstelektor ved institutt for strategi og entreprenørskap og fagansvarlig for kurset.
Tetter gap
BI fikk henvendelsen om å overta det eksisterende kurset gjennom høyskolens rådgivende organ (advisory council) for finansindustrien, som har som hovedformål å sikre at finansnæringens behov ivaretas ved evaluering og utvikling av nye programmer. SpareBank 1-alliansen, Finansforbundet og Finans Norge har allerede bekreftet å finansiere 150 studieplasser til kurstilbudet de første to årene.
– Tett samarbeid mellom akademia, arbeidsgiver og arbeidstakere er nøkkelen til å tette kompetansegapet i næringen. Dette studietilbudet vil bidra til å øke de ansattes digitale forståelse og kompetanse slik at de kan bidra positivt i den digitale utviklingen som skjer i et stadig raskere tempo. Videreutdanningstilbudet «Digital transformasjon i finansnæringen» treffer kompetansebehovet i finans godt og passer for alle, sier Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet.
Skreddersøm på etterspurt kompetanse
Kurspakken vil i løpet av avtaleperioden videreutvikles i samråd med samarbeidspartnerne for å kunne tilpasses endrede behov fra næringen. Finans Norges arbeidslivsdirektør, Therese Høyer Grimstad, sier at kursmodulene går rett inn i kompetanseområdene næringen trenger å heve seg på.
– BIs kurs i digital transformasjon i finansnæringen er utviklet i samarbeid med SpareBank 1-alliansen, Finansforbundet og Finans Norge. Det sikrer at deltakerne får det faglige innholdet som næringen selv ser behovet for. Vi er veldig fornøyde med at vi sammen har fått til et så godt tilbud på temaet bærekraft og digitalisering og håper mange melder seg på, sier Grimstad.
Nye kurs sponset av HK-dir
Våren 2025 starter BI parallelt nye kurs innen bærekraft og kunstig intelligens, på bakgrunn av midler tildelt gjennom anbudskonkurranse utlyst av direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Studieplasser i de tre kursene «Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere», «Bærekraftig finans» og «AI i finansnæringen» finansieres av HK-dir.
Bransjeprogrammene som HK-dir. administrerer er et spleiselag. Staten betaler for at fagskoler, høgskoler, universitet og andre kurstilbydere skal utvikle og drifte relevante tilbud.
SpareBank1-alliansen, DNB og Lokalbank er samarbeidspartnere for kursene i bærekraft og SpareBank1-alliansen, Gjensidige, KLP og Nordea Liv for kurset i kunstig intelligens.
Opptak til kursene starter mot slutten av året med 75 plasser på hvert kurs.
– BI har samarbeidet tett med finansbransjen på mange områder i mange år. Eksempler på dette er internships, forskning, kurs, studier og konferanser. Med disse to store initiativene forankres samarbeidet ytterligere innenfor livslang læring. Vi ser frem til mye spennende samarbeid i årene som kommer, sier Katrine Kirkebø, ved BI Executive.