Grunnstudiet Ferdigheter i helseledelse
Ved hjelp av teorier og praktiske verktøy vil du bli mer bevisst på hva det vil si å være en god leder i helsesektoren, og hvordan utvikle et bedre arbeidsmiljø.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Pris: 52 700 kr
- Oslo
- Se timeplan
Hvorfor Grunnstudiet ferdigheter i helseledelse?
Helsetjenesten er kompleks med ansatte fra ulike profesjoner. Sektoren har mange krevende pasienter og brukere og stadig mer avansert teknologi. Grunnstudiet – Ferdigheter i helseledelse har særlig fokus på mellomleders utfordringer. Målet for god ledelse er å skape en bedre helsetjeneste preget av god kvalitet og brukerorientering, og til grunn for programmet legges et positivt menneskesyn forankret i etiske verdier hvor pasienters og brukeres beste står sentralt.
I dette programmet lærer du å utvikle en lederstil hvor ledere og medarbeidere jobber løsningsorientert i team, uavhengig av profesjon. Vi legger vekt på å anvende det faglige stoffet i forbindelse med konkrete behov og utfordringer i en helseorganisasjon.
- Dette programmet kan inngå i gradene Bachelor of Management og Bachelor of Managment med fordypning i helseledelse.
Emneoversikt
- Organisasjon og ledelse: Vi ser på aktuelle ledelsesteorier, lederrollen, lederstil og lederoppgaver. Det legges vekt på utvikling av et lederskap der medarbeidere er organisasjonens viktigste ressurs, hvor leder tilrettelegger for at medarbeidere lykkes i jobben sin.
- Juridiske og økonomiske aspekter ved ledelse: Som leder og personalleder trenger du både juridisk og økonomisk oversikt og innsikt. Denne delen handler om å gi ledere og mellomledere i helsetjenesten praktiske ferdigheter og et begrepsapparat i tilknytning til relevant teori og arbeidsrettslige og økonomiske instrumenter og metoder.
- Endringsledelse og strategisk endring: Endring er mer eller mindre konstant for de fleste innen helsesektoren. Under dette temaet ser vi på endringsbegrepet, samt ulike modeller for endringsprosesser. Vi diskuterer hvorfor endring er komplekst og vanskelig, og hvordan eksterne og interne rammebetingelser påvirker endringsledelse.
- Kvalitet, samskaping og innovasjon: Helsetjenesten er sterkt regulert gjennom en rekke lover, forskrifter og føringer. Det skal sikre befolkningen trygge, likeverdige tjenester. Målet for dette emnet er å oppøve i en kritisk og reflekterende holdning til helsesektorens systemer og rutiner, med bevisstgjøring på hva som skaper verdi i helsetjenesten. Kontinuerlig forbedring, kvalitet og brukerorientering står sentralt.
- Implementering av strategier: Mye av strategilitteraturen fokuserer på strategiprosesser som bevisste, fastlagte prosesser og mønstre. Men i en omskiftende verden skjer endringer underveis i strategiperioder – både innenfor og utenfor organisasjonen, som kan påvirke prosessen. Både ledere og medarbeidere har viktige roller å spille ved implementering av strategier.
- Prosjektarbeid i ledelse: Et av eksamenselementene er en prosjektoppgave, der målet er å bruke aktuelle teorier og verktøy du har lært gjennom programmet i et relevant prosjektarbeid. Studentene, enkeltvis eller i grupper, velger en prosjektoppgave relatert til en konkret jobbsituasjon, der ambisjonen er å diskutere innhentede data fra praksis opp mot relevant teori og å utarbeide konkrete forslag til forbedringstiltak.
Hvem passer programmet for?
Programmet passer for deg som ønsker å kvalifisere deg for lederjobber i helsevesenet eller for deg som vil utvikle deg videre i lederjobben. Du får best utbytte av studiene når du har noen års arbeidserfaring.
"Jeg har jobbet som spesialsykepleier i mange år, og jeg ønsket å styrke min fagkompetanse innen ledelse. Studiet har hjulpet meg å se muligheter, og utvikle eget potensiale. Ledelse starter med deg selv og være åpen for endringer. Lære strategier for innovasjon og implementerings verktøy og evaluering av prosjekter. "
Fagutviklingssykepleier, Fredrikstad kommune
Praktisk informasjon
-
Dette bachelorprogrammet er på 30 studiepoeng. Undervisningen skjer over to semestre gjennom seks samlinger à to dager, i kombinasjon med undervisning på nett. Samlingene foregår på dagtid (hele dager).
På samlingene skjer undervisningen ved case og gruppearbeid. I periodene mellom samlingene arbeider studentene med innsendingsoppgaver og får tilbakemelding.
Lærer publiserer fagstoff, øvingsoppgaver (inklusive innsendingsoppgaver med tilbakemeldinger), samt eventuelle case og digitale læringsressurser på itslearning. Her kan du også kommunisere med lærer og medstudenter. Du må også beregne tid til selvstudium, gruppearbeid, oppgaveløsning, arbeid med prosjektoppgave og eksamen.
- Dette programmet kan inngå i graden Bachelor of Management.
-
For grunnstudiet kreves offentlig godkjent helsefaglig utdanning fra videregående skole eller høyskole, eller annen helsefaglig bakgrunn. For graden Bachelor of Management er det egne krav, både for studiepoeng og arbeidserfaring;
Les opptakskravene for dette programmet.
Vi praktiserer fortløpende opptak frem til studiestart av hvert enkelt kurs og program. Les mer om søknadsprosessen.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Programmet avsluttes med en fem timers individuell skriftlig eksamen i Organisasjon og ledelse og Helseledelse etter første semester. Andre semester avsluttes med en fem timers individuell skriftlig eksamen i Personalledelse og Økonomistyring. Studentene skal i tillegg innlevere en prosjektoppgave etter 2. semester, der studentene selv kan velge tema innenfor fagkretsen i denne kursbeskrivelsen. Omfang er maks 25 sider eks. vedlegg. Prosjektbesvarelsen skal utarbeides individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Alle eksamener må være fullført og bestått for å få godkjent Ferdigheter i helseledelse - 30 studiepoeng.
-
Undervisningsspråket er på norsk. Engelskspråklige gjesteforelesere kan forekomme.
Pensumlitteratur på engelsk forekommer.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester. Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
Se priser ved Handelshøyskolen BI for fullstendig oversikt.
Forelesere


Tord Fagerheim Mortensen
Verktøyet som tester verdien av helsetjenester – før de utvikles
Hvordan sikre at innovasjon gir merverdi? Les om hvordan nøkkelen ligger i at ulike interessenter er tidlig involvert i utviklingsprosessen, og at nye verktøy utviklet i helsesektoren viser lovende resultater.
Timeplan
Oslo: Gjennomføring høst 2023/vår 2024
1. samling: 06.09 - 07.09
2. samling: 16.10 - 17.10
3. samling: 13.11 - 14.11
4. samling: 22.01 - 23.01 2024
5. samling: 26.02 - 27.02
6. samling: 06.05 - 07.05
Vi tar forbehold om endringer i timeplan.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 30
- Pris: 52 700 kr
- Oslo