Økonomistyring og lean i varehandelen
I en tid preget av store endringer er god forretningsforståelse, god økonomisk innsikt, en forutsetning for overlevelse over tid.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
Hvorfor Økonomistyring og lean i varehandelen?
Varehandelen er en næring i sterk endring, en naturlig konsekvens av flere forhold hvorav teknologisk utvikling trolig er den viktigste. Ny teknologi skaper ikke bare muligheter for forbedret og mer effektiv produksjon og vareflyt, men gir også muligheter for utveksling av informasjon i stor skala mellom relevante aktører, eksempelvis produsent, grossist, detaljist og konsument. Gjennom nye og forbedrede kommunikasjonskanaler påvirkes konkurransesituasjonen, konsumentenes adferd og maktforholdene mellom aktørene i næringens totale verdikjede.
Forståelse for hvordan butikken selv kan påvirke sin lønnsomhet er en viktig premiss for å kunne lykkes, og sammenhengene mellom begrepene verdiskapning, samspill, flyt og økonomisk styring er en forutsetning for å få dette til.
Emneoversikt
- Om sammenhengene mellom verdiskapning, strategi, unikitet, kvalitet og økonomiske økonomiske mål.
- Beslutninger og rasjonalitet, resultatfokus versus nåverdifokus.
- Regnskapets prinsipper (resultatregnskap, balanse og likviditet) og regnskapsanalyse
- Økonomistyring
- Leanfilosofi og leanprinsipper
- Kalkulasjon
- Prissetting og prisstrategier
Hvem passer kurset for?
Kurset passer for deg som ønsker å bli mer bevisst på hvordan en virksomhet bør arbeide med kontinuerlig forbedring i lys av eiernes målsettinger og valgt strategi. I dette arbeidet er forståelse for de økonomiske konsekvensene av beslutninger sentralt.
Praktisk informasjon
-
Dette høyskolekurset er på 7,5 studiepoeng. Kurset inngår i vår valgkursportefølje. Ta kontakt for mer informasjon om hvilke grader dette kan inngå i.
-
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Kurset avsluttes med en fire timers individuell skriftlig eksamen.
-
Undervisningsspråket er på norsk.
-
Obligatorisk litteratur:
Bok: Digital forretningsforståelse: fra store data til små biter - Tarjei Alvær Heggernes, 2023
Bok: Digitaliseringsledelse - Jon Iden, Kjersti Berg Danilova, Karen Sæbbø Osmundsen, Jon Iden, 2022
Et utvalg av artikler og videoer som benyttes i undervisningen vil bli gjort tilgjengelige for nedlasting fra læringsplattformen Itslearning etter studiestart.
Anbefalt litteratur:
Artikkel: Ask, measure, learn: using social media analytics to understand and influence customer behavior - Lutz Finger, Soumitra Dutta, Mary Treseler, Ann Spencer, Randy Comer, Rebecca Demarest, 2014
Mer informasjon om litteratur vil bli gitt på studenportalen til studenter som er tatt opp på kurset. Det vil også bli gitt informasjon ved kursstart om bruk av den forskjellige litteraturen og andre kilder. -
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester. Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
Les mer om finansiering her. -
- Johnny Olesen, førstelektor ved institutt for regnskap, revisjon og