Personlig økonomi
Dette er et praktisk og nyttig kurs som tar for seg privatøkonomiske spørsmål og muligheter gjennom de ulike fasene i livet. Her lærer du grunnleggende personlig økonomi, fra sparing og kredittkortgjeld til boligkjøp og arvespørsmål.
Hvorfor personlig økonomi?
Kurset går grundig inn på privatøkonomiske emner som er relevante for oss alle – som investeringsplanlegging, lån, skatt, pensjon, arv og økonomiske konsekvenser av samlivsbrudd. Du får øve deg i å se sammenhengen mellom jus og økonomi, og vurdere hvordan endring i livssituasjonen kan kreve økonomiske og juridiske tilpasninger.
Emneoversikt
- Økonomiske livsfaser og disposisjoner: Familiebudsjett, lån og finansiering. Grunnleggende sparefilosofi – bankinnskudd, aksjer, obligasjoner og fond. Finansielle plasseringer og forsikring. Kjøp og finansiering av bolig.
- Arv og arvespørsmål: Arv og skatt. Generasjonsskifte – bolig og andre verdier.
- Grunnleggende økonomi og skatt: Regler for personbeskatning og boligbeskatning
- Folketrygd og pensjon: Opptjening av pensjon i folketrygden, tjenestepensjon, etterlattepensjon, privat pensjonssparing og fripoliser.
- Relevante juridiske emner: Umyndige, verge og overformynderiet. Økonomiske konsekvenser av ekteskap og samboerskap.
Hvem passer kurset for?
Dette er et praktisk og matnyttig kurs som presenterer en persons normale livssyklus (fra fødsel til død) med økonomiske trusler og muligheter samt nødvendig hverdagsjus. Kurset er dermed relevant for alle.
"Jeg bruker det jeg lærte i kurset daglig når jeg står overfor viktige økonomiske problemstillinger. Selvangivelsen er nå en drøm å fylle ut, og jeg vet hvordan jeg bedre kan ruste egen økonomi når det gjelder ekteskap, familie og arv."
Praktisk informasjon
-
Dette høyskolekurset er på 7,5 studiepoeng. Kurset inngår i vår valgkursportefølje. Ta kontakt for mer informasjon om hvilke grader dette kan inngå i.
Nettstudier: Kurset gjennomføres som en kombinasjon av webinarer, temabaserte videoer og andre relevante læringsaktiviteter. Vi anbefaler å forberede deg til webinarer for best mulig faglig utbytte (min 60-90 minutter). Total arbeidsmengde for et kurs à 7,5 studiepoeng er ca 200 timer.De fleste kurs gjennomfører webinarer ukentlig eller annenhver uke, med 1 - 2 timer per webinar. Webinarer gjennomføres normalt i tidsrommet kl. 17.00 - 21.00 på ukedagene mandag til torsdag.
Vær oppmerksom på at tidspunkter og hyppighet kan variere fra kurs til kurs.
-
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det anbefales at studentene har forkunnskaper på nivå med ett av følgende kurs:
- BØK 1113 Økonomistyring
- BØK 3422 Bedriftsøkonomisk analyse
- BØK 3434 Bedriftsøkonomi og finans
-
Kurset avsluttes med en tre timers skriftlig individuell eksamen.
-
Undervisningsspråket er på norsk.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester og gjelder for det aktuelle semesteret.
Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
-
- Ole Tellef Grundekjøn, høyskolelektor ved institutt for rettsvitenskap og styring.
Timeplan
Stavanger: vår 2025
Nettstudier: vår 2025
Studiestart nettstudier: mandag 13. januar
Alle kurs har individuelle webinartidspunkter gjennom hele semesteret.