Strategisk økonomistyring
Få kjennskap til strategisk økonomistyring gjennom simuleringsspill, case-oppgaver og praktisk bruk av Excel.
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
- Pris: 12 405 kr
- Stavanger
- Se timeplan
Hvorfor Strategisk økonomistyring?
Strategisk økonomistyring inngår i det bedriftsøkonomiske fagområdet og bygger på kunnskaper ervervet innenfor økonomistyring, finans, regnskap, mikroøkonomi og metode. Målsettingen med kurset er å videreutvikle dine kunnskaper og ferdigheter innen analyse av bedriftsøkonomiske problemstillinger, for å gjøre deg i stand til å komme med anbefalinger til beslutninger til beste for virksomhetenes eiere.
Kurset er case- og spillorientert. Metodene og teorien som anvendes i kurset er i all hovedsak kjente og tilegnet i tidligere kurs, men problemstillingene er mer komplekse, omfattende og delvis tverrfaglige. Excel vil bli benyttet som verktøy på problemstillinger knyttet til budsjettering, modellbygging, risikostyring og strategiske beslutninger, samt til analyser i forbindelse med et simuleringsspill
Emneoversikt
Kurset er case- og spillbasert og er delt inn i tre følgende deler;
Del 1: Simuleringsspill
- Tilegne seg kunnskap om oppsett av resultat-, likviditets- og balansebudsjett.
- Forstå ulike varianter for beregning av marginalkostnad og marginalinntekt med utgangspunkt i regnskaps- og markedsdata.
- Forstå en-periodisk optimering på basis av marginalinntekt og marginalkostnad.
Del 2: Finansielle case
- Forstå bruk av nettonåverdi og internrente, samt tolke innholdet av disse lønnsomhetsmålene.
- Forstå betydningen av uttrykket relevant risiko og simulering.
- Sammenligning av kontantstrøm og regnskapstall
Del 3: Praktisk bruk av Excel
- Forstå hvordan ulike finansielle Excelfunksjoner kan benyttes som redskap under analyse eller som beslutningsgrunnlag. Eksempel: Netto nåverdi, internrente, målsøker- og problemløserfunksjonen
- Forstå hvordan øvrige Excelfunksjoner som eksempelvis SUM, IF (hvis), GOALSEEK (målsøker), SOLVER (problemløser) kan benyttes.
Praktisk informasjon
-
Dette kurset er på 7,5 studiepoeng. Kurset kan brukes som frie studiepoeng i en Bachelor of Management. Kurset er obligatorisk for Bachelor i økonomi og administrasjon.
Nettstudier: Kurset gjennomføres som en kombinasjon av webinarer, temabaserte videoer og andre relevante læringsaktiviteter.
Vi anbefaler å forberede deg til webinarer for best mulig faglig utbytte (min 60-90 minutter). Total arbeidsmengde for et kurs à 7,5 studiepoeng er ca 200 timer. -
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset. Du kan også søke på bakgrunn av realkompetanse.
Les mer om opptakskravene for dette kurset.
-
Kurset forutsetter grunnleggende kunnskap i Excel og generelle kunnskaper innenfor økonomisk-administrative fag samt matematikk og statistikk tilsvarende det som inngår i de to første årene på Bachelorstudiet i Økonomi og administrasjon.
-
Kurset avsluttes med en fem timers individuell skriftlig eksamen.
-
Undervisningsspråket er på norsk. Engelskspråkelige gjesteforelesere kan forekomme.
Pensumlitteratur på engelsk forekommer.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester. Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
Se Priser ved Handelshøyskolen BI for fullstendig oversikt.Finansiering: Studiekontrakten inngås med deg og ikke din arbeidsgiver selv om arbeidsgiver betaler for studiet. Studiet er godkjent for tildeling av støtte fra Statens lånekasse for utdanning etter reglene for høyere og annen utdanning.
-
- Pål Berthling-Hansen, førsteamanuensis ved institutt for regnskap, revisjon og foretaksøkonomi
- Espen Roy Skaldehaug, førstelektor ved institutt for regnskap, revisjon og foretaksøkonomi.
Timeplan
Stavanger: vår 2022
Nettstudier: vår 2022
- Norsk
- Deltid
- Studiepoeng: 7,5
- Pris: 12 405 kr
- Stavanger