Dårlig bruk av presentasjonsverktøy kan effektivt ødelegge selv det beste budskapet. Her er fem klassiske PowerPoint-feller du bør styre unna.
Som oftest lager jeg en presentasjon når jeg skal holde et foredrag eller en forelesning. God og bevisst bruk av presentasjonsverktøy kan gjøre din muntlige framstilling sterkere og mer effektiv.
Det virkelig gode bildet, som med bevisst dramaturgi støtter opp om din historie, kan hjelpe publikum til å huske hva du sier.
Dessverre er det langt mellom presentasjoner som gir en merverdi for publikum. Ikke rent sjelden kan presentasjonen komme i veien for selv det beste budskapet.
Styr unna fellene
Her er en oversikt over fem utbredte PowerPoint-feller du helst bør styre unna:
- 1. For mange lysbilder. Ikke bruk flere lysbilder enn tida tillater. Altfor ofte må foredragsholderen febrilsk bla seg gjennom lysbilder i en forrykende fart mot slutten av foredraget. Gjerne med en utålmodig møteleder som allerede har varslet at tiden din er ute.
- 2. Ikke bruk PowerPoint (eller andre presentasjonsverktøy) som manus. Det fortoner seg underlig å være vitne til foredragsholdere som i hovedsak leser det som står på lysbildene. Skal du høre på foredragsholderen? Eller lese lysbildene?
- 3. Ikke prøv å få inn mest mulig tekst på hvert lysbilde. Mye tekst på et lysbilde gir liten skrift, som er vanskelig å lese.
- 4. Ikke gjør presentasjon til en orgie av punktlister (Bullet points). Punktlister kan være effektive, om du bruker det bevisst. De mister mye av kraften om du overdriver bruken.
- 5. Ikke konkurrer med deg selv. Motstå fristelsen til å legge inn morsomme, men malplasserte bilder og symboler. Motstå også fristelsen til å gjøre presentasjonen til et fyrverkeri av farger, skrifttyper, animasjoner og morsomme effekter. Legg gjerne inn filmsnutter, om de vil kunne hjelpe publikum med å få tak i og huske dine hovedpoenger. Vær likevel varsom med å legge inn for mange effekter. Tenk over hvordan du vil bli husket: Han som viste mange morsomme filmer (hva handlet de nå om?), eller den som fikk deg til å tenke helt nye tanker.
Referanse:
Artikkelen er publisert som gjestekommentar om arbeidsliv i Dagsavisen 18. august 2014 under vignetten "Tett på".