-
Næringsliv

5 råd for bedre videoundervisning (og møter)

Espen Andersen

Slik kommuniserer du budskapet ditt og skaper engasjement i videokonferanser.

1. Lyd er viktigere enn bilde

Kollegene og studentene dine vet hvordan du ser ut. Fokuser på lydkvalitet, ikke på å få bildet nøyaktig som du vil. Vær oppmerksom på bakgrunnslyd der du sitter. Vifter og lignende kan være veldig irriterende. Hodetelefoner kan se litt teit ut, men de kan gjøre lyden mye bedre om det er mye bakgrunnsstøy.

Du finner ut av lydkvaliteten ved å gjøre opptak av deg selv. Eksperimenter med mobilen din, laptopen din og annet utstyr du har tilgjengelig for å finne den beste lyden.

2. Bakgrunn, lys, klær

Bakgrunnen skal ikke trekke oppmerksomheten vekk fra deg. Mørkt tøy som legges over bokhyller eller spennes opp er bra, og lett å få til.

Du bør lyse opp ansiktet ditt slik at ansiktsuttrykk er tydelige. Lyset skal helst komme fra tre kilder: Litt skrått forfra (slik at du ikke får det i øynene og ikke får gjenskinn i briller), fra siden og gjerne også litt rett ovenfra. Bruk varmt lys – hvis du bare har hvitt kontorlys rett ovenfra vil du se ut som en sliten vaskebjørn.

Hva du enn gjør, ikke ha et vindu i bakgrunnen. Lys bakfra får deg til å se ut som en anonym politi-informant i et TV-intervju.

Klærne dine bør være ensfargede. Ingen mønstre eller andre ting som trekker oppmerksomheten vekk. Striper kan skape en vibrerende effekt som det kan være ubehagelig å se på.

5 råd for bedre videokonferanser

3. Se inn i kameraet

Når du deltar i en videokonferanse er det lett å se på ansiktene til de andre deltagerne på skjermen din – ikke inn i kameraet. Dette gjør at du ser lite engasjert ut fordi vi engasjerer hverandre ved å se hverandre i øynene. Finn kameraet og se inn i det. Et triks er å bruke et bilde eller bare noen øyne klistret opp der kameraet er – eller å sørge for at bildet av studentene eller møtedeltagerne er lite og så tett opp til kameraet som mulig.

Det tar tid å venne seg til å se inn i kameraet. Belønningen er at deltagerne i videokonferansen opplever at du fokuserer på dem – hvis du ser vekk, ser du uengasjert ut uansett hvor hardt du prøver.

4. Oppfør deg livlig

Det er vanskelig å holde oppmerksomheten på en skjerm lenge. Når vi snakker med hverandre ansikt til ansikt reagerer vi på det folk sier, vi ler og slår vitser. Dette er langt mer utfordrende på video, så du må virkelig gå inn for det.

Gestikuler med hendene, ta pauser og bruk ansiktsuttrykk for å dramatisere det du sier. Ta i litt ekstra i – hvis du ser på nyhetsopplesere og programledere på TV, ser du at de ofte overdriver mimikken litt. Et kamera tar energi vekk fra kommunikasjonen, og du må kompensere for dette.

Ikke sitt for langt unna. Sitt så nær kamera som du er komfortabel med – og beveg deg så litt nærmere.  Dette trekker oppmerksomheten til tilhørerne dine og hjelper deg med å formidle budskapet ditt. Husk at de som ser på deg ofte ser på et lite bilde ved siden av en PowerPoint-slide.

5. forberedelse og øvelse gjør mester

Du kan ikke troppe troppe opp og oppføre deg på samme måte som i en vanlig forelesning, konferanse eller møte. Du må tilpasse både rytmen i det du sier, hvordan du oppfører deg og formatet på det du vil kommunisere.

Øvelse gjør mester. Bli kjent med verktøyet du bruker. Det er distraherende og tyder på manglende kompetanse hvis foreleseren eller taleren ikke vet hvilke knapper hun skal trykke på eller hva hun skal gjøre.

Videokonferanseverktøy som Zoom og Adobe Connect er lett tilgjengelige, men du må lære deg å bruke dem – for eksempel hvordan du skrur av lyden på mikrofonen din, overfører kontroll over videokonferansen til en annen deltager, deler skjermen eller en video, eller leser og svarer på meldinger i chatten. Den eneste måten du lærer på er ved å øve til du føler deg komfortabel med teknologien. Det er ikke en god idé å lære seg dette mens du foreleser eller like før.

Publisert 14. mars 2020

Du kan også se alle nyheter her.