Viktig spørsmål om eksplosjonene
Lenge så det ut som at Russlands strategi var å annektere deler av Ukraina og deretter true EU-land med gasskutt for å få dem til å anerkjenne dette. Men forsøket på å splitte EU mislyktes.
Ungarns statsminister Viktor Orban, Putins nærmeste allierte i EU, er helt isolert. Selv Italias russiskvennlige høyrepopulister måtte ta klar avstand fra Putin for å vinne valget 25. september.
I denne sammenhengen er spørsmålet om hvorvidt eksplosjonene ved Nord Stream 1 og 2-rørledningene var sabotasje, og om i så fall Russland sto bak det, spesielt viktig.
Russland har mistet et viktig forhandlingskort. Hvis Putins strategi er å true med gasskutt, må han også kunne belønne «riktig» oppførsel med billig gass. Den muligheten er nå borte.
Hvis Russland står bak, signaliserer det en ny strategi og opptrapping av konfliktnivået med EU.
Formålet kan være å vise EU og Norge hvor sårbar kritisk infrastruktur er. Men for at avskrekking skal virke, er tydelig kommunikasjon og klare advarsler viktig. Dette mangler helt her.
Hvis flere slike hendelser følger, synker sjansen for forhandlinger og våpenstillstand i Ukraina i takt med at spenningsnivået i hele Europa øker.
Nesten umulig å gå tilbake til liberal energipolitikk
Selv om det skulle bli en løsning på krigen i Ukraina, ved russisk tilbaketrekning, seier eller frossen konflikt, er det energipolitiske trusselbildet i Europa nå helt endret.
Russland har tatt i bruk gassvåpenet på flere måter, men EU har vist seg mer robust enn mange forventet. Kommisjonen og flere medlemsland har kommet med sterke statlige inngrep, fra regulering av gasslagring til makspris på energi, og signalisert at mer er på vei.
Resultatet er at det nå er nesten umulig for EU å gå tilbake til den liberale energipolitikken.
EUs forsøk på å bygge et liberalt energimarked med lave priser var avhengig av billig russisk gass. Men det hører fortiden til. I dag går forsyningssikkerhet foran konkurranse.
Lagring og ekstra kapasitet er et fellesgode, som fordrer regulering. Store energiselskaper må reddes av staten. Langsiktige gassinnkjøpsavtaler må på plass for å sikre tilgang til flytende naturgass på verdensmarkedet. Satsingene på fornybar energi økes.
Sikkerhetsfokus, høye energipriser og akselerert grønt skifte er her for å bli.
Referanse:
Innlegget ble først publisert i Aftenposten 3. oktober 2022: https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/3E4EWX/det-energipolitiske-trusselbildet-i-europa-er-naa-helt-endret