Det er fint med ledere som bryr seg om sine medarbeideres helse og trivsel. Men støttende og rettferdig lederatferd kan faktisk være helsefremmende i seg selv.
Utbrenthet og søvnproblemer er dessverre utbredt i dagens arbeidsliv. Ansatte peker gjerne på årsaker som arbeidsmengde, tidspress, konflikter, bekymringer og manglende kontroll over egen arbeidshverdag. Resultatet kan være svakere prestasjoner, redusert effektivitet, dårligere måloppnåelse, nedsatt helse og økt sykefravær.
En annen betydelig risikofaktor er stress. Forbigående stress er ikke farlig i seg selv, men dersom det blir langvarig og ikke håndteres tilstrekkelig kan det få negative konsekvenser, både for den enkelte og organisasjonen for øvrig. På toppen av dette kan stresset lederen selv kjenner på påvirke egen lederatferd, som igjen påvirker kollegers stressnivå og opplevelse av lederen.
Fra tidligere forskning vet vi at autonomi, kompetanse og tilhørighet på arbeidsplassen er viktig for de ansattes trivsel og prestasjoner. Men hvilken ledelse beskytter mot utbrenthet og søvnplager?
Verdien av støttende og rettferdig ledelse
I en nylig publisert studie undersøkte vi arbeidsforholdene til norske politiansatte. Det viste seg at de som opplevde høy grad av støtte og rettferdig behandling fra sin nærmeste leder, rapporterte færre symptomer på utbrenthet og søvnplager.
Spesielt utbrenthet, som kan defineres som en langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon, var lavere hos de som oppga at lederen var støttende og behandlet de rettferdig.
Stress var relatert til både utbrenthet og søvnproblemer mens jobbkrav som arbeidsmengde og tidspress ikke hadde noen sterk sammenheng med slike plager. Dette indikerer at det ikke er kravene i seg selv som er mest utslagsgivende, men heller om medarbeideren opplever de som stressende og vanskelig å håndtere.
Her vet vi fra tidligere forskning at sosial støtte på jobb, personlig kontroll over arbeidsoppgaver, rolleavklaring og reduksjon av usikkerhet er viktig for å håndtere en hektisk arbeidshverdag på en god måte.