Gruppepress behøver ikke handle om argumentasjon. Bare det å være i en gruppe gjør at mange endrer sine vurderinger og valg i tråd med flertallet.
Mange beslutninger tas i grupper. Et av de mest kjente eksperimentene innenfor psykologisk forskning ble utført av Solomon Asch i 1951. Aschs eksperiment tydet på at personer som er med i en gruppe, ofte endrer sine vurderinger eller svarer i strid med sine oppfatninger, også om ganske objektive størrelser.
I eksperimentet ble deltagerne vist en linje på en skjerm og bedt om å angi hvor lang linjen var sammenlignet med tre andre linjer. Eksperimentet ble gjentatt i flere runder, med varierende vanskelighetsgrad. I hver runde var det mellom seks og åtte deltagere, men alle unntatt én var instruert til å gi noen feil svar for å forvirre den egentlige eksperimentdeltageren, som svarte nest sist. Feilraten i svarene til den egentlige eksperimentdeltageren var på rundt 37 prosent når de andre i gruppen oppga feil svar.
Eksperimentet ble gjentatt mange ganger i forskjellige land og grupper, med lignende resultater. To tiår senere brukte også sosialpsykologen Irving Janis (1971) begrepet gruppetenkning om et beslektet fenomen. Gruppetenkning innebærer at en gruppe tar irrasjonelle beslutninger fordi medlemmene er mer opptatte av samhold og enighet enn å ha en åpen og god meningsutveksling for å ta en god beslutning.
Janis tok for seg etablerte ledergrupper, ikke minst under den såkalte Grisebukt-invasjonen. Men i Aschs eksperimenter kjente ikke gruppemedlemmer hverandre, og de hadde ingen tilhørighet, ansvar eller fremtidsplaner sammen. Og de diskuterte ikke sammen for å ta en felles beslutning.