Makt påvirker tenkning og adferd.
Forskning gjennom mange tiår har vist at menn og kvinner har en tendens til å tenke og agere forskjellig i mange sammenhenger. For eksempel tyder mange studier på at menn i gjennomsnitt er mer selvhevdende, mer risikovillige og mer selvtilfredse enn kvinner. Dette kan gi menn mange fordeler, ikke minst ved utvelgelse til lederroller. Det er godt dokumentert at selvtillit og selvhevdende adferd ofte blir forvekslet med reell kompetanse og egnethet.
Men hva er årsakene til disse kjønnsforskjellene? Evolusjonsforskere mener at menn og kvinner over tid har utviklet ulike fysiologiske og psykologiske egenskaper for å sikre høyest mulig forplantning og overlevelse. Biologisk orienterte forskere peker blant annet på at menn er fysisk sterkere, og at testosteronnivået hos menn bidrar til høyere grad av selvhevding og risikovilje. Forskere innen mange sosialvitenskaper vektlegger derimot sosialt skapte kjønnsroller og maktstrukturer i samfunnet.
Menn som gruppe kontrollerer en større del av ressursene i de fleste samfunn, ikke bare innen arbeidsliv og ledelse, men også ofte personlig og i familier. Å ha kontroll over ressurser som er verdifulle for andre, regnes som en spesielt viktig kilde til makt. Samtidig viser en rekke studier at makt påvirker både tenkning og adferd på flere grunnleggende måter, og ofte på en ubevisst måte.