Ledelse kan, i likhet med seiling, være både et eventyr og en strabasiøs ferd.
Resilient ledelse i tøffe tider
Fire grunner til at flere ledere og organisasjoner burde utvikle og praktisere resilient ledelse.
Ledelse kan, i likhet med seiling, være både et eventyr og en strabasiøs ferd.
Stadige endringer i arbeids- og forretningslivet krever fleksibel ledelse som kan tilpasse seg til situasjonen de står ovenfor. Ledere bør derfor opparbeide seg kunnskap, ferdigheter og erfaring slik at de kan navigere trygt og effektivt gjennom nye farvann. I tillegg må de være forberedt på utfordringer og krevende forhold, og være trygg på de man delegerer ansvar og oppgaver til.
Hvis skuta skal komme trygt frem, må man bygge team, kommunisere tydelig og dyrke effektivt samarbeid.
Her er noen lærdommer ledere kan hente fra seilingens verden.
Ledelse er målrettet innflytelse. Hvis man ønsker å nå et mål må det defineres og kommuniseres til resten av teamet. Det hjelper ikke at lederen som sitter ved roret har en klar visjon om hvor vinden blåser og organisasjonen skal dersom mannskapet justerer seilene i en annen retning.
I noen tilfeller kan det være direkte skadelig med manglende kommunikasjon, og man kan ende opp med utilsiktet skade på både organisasjon og mannskap. Her må man som ledere også vurdere hvilke ressurser, muligheter, risikoer og hindringer som er til stede eller kan dukke opp underveis på ferden.
Det er bedre å justere kursen og strategien i tide, fremfor å tviholde på en opprinnelig plan med høy risiko for kullseiling.
Det hjelper ikke å ha en blankpolert seilbåt hvis du ikke har et solid og kompetent mannskap som kan håndtere den. En av de viktigste oppgavene man har som leder er å bygge et team som klarer å utnytte hverandres ferdigheter samtidig som man sikrer godt samarbeid.
Som leder må man også ivareta og motivere sine ansatte, spesielt i krevende perioder. Dette innebærer å forstå hva som motiverer hver enkelt medarbeider, men også hva som motiverer de som en enhet.
Ledelse handler om å få andre mennesker til å jobbe mot et felles mål, og det krever relasjonell kompetanse og interesse for andre. Du må finne ut hvordan du kan få det beste ut av teamet ditt basert på individuelle og felles behov, egenskaper og ferdigheter.
Gjensidig åpenhet, troverdighet og tillit står sentralt her. Som leder må du utvise tillit til at medarbeiderne vet hva de skal gjøre, hvordan det skal gjøres og når. I tillegg må de ansatte ha tillit til at du som leder tar effektive beslutninger som er til det beste for både organisasjonen og de ansatte.
En trygg seilas avhenger av kapteinens evne til å kommunisere beslutninger og beskjeder tydelig og effektivt.
Som leder er det også helt essensielt at du tar deg tid til å undersøke om dine kolleger har en felles forståelse av virkeligheten og målet som skal nås. Toveiskommunikasjon er kritisk viktig hvis leder og mannskap skal kunne samarbeide på en effektiv og trygg måte.
I denne prosessen er tilbakemeldinger, åpenhet for spørsmål og evnen til å lytte helt sentral for deg som leder. Dette bidrar også til at du lettere kan identifisere feil og lære av dem, hvilket er avgjørende for at du skal lykkes med å korrigere en skute som har kommet ut av kurs.
Ledelse krever tålmodighet, utholdenhet og evne til å tilpasse seg endringer i vær og vind. En lang ferd over åpent farvann vil aldri være helt rolig, og mest sannsynlighet vil det dukke opp utfordringer. Dette kan være alt fra økt konkurranse, omorganisering og endring i rammebetingelser til nedbemanninger og konflikter.
I slike tilfeller bør lederen på forhånd ha kunnskap om hvordan ulike utfordringer kan håndteres, og det innebærer også en plan for hvordan utfordringer kan møtes på et tidligst mulig tidspunkt for å hindre at de eskalerer.
Det er likevel nødvendig å huske at man vil kunne møte på hindringer man aldri så komme, så lederens fleksibilitet og evne til å be om hjelp blir også viktig.
I urolig sjø, når vinden river i seilene og hvert sekund teller, har kapteinen lite tid til refleksjon og brainstorming.
Ideelt sett vil en leder ha tid til å ta gjennomtenkte og veloverveide beslutninger, men du vil også måtte ta raske beslutninger i situasjoner med høy grad av usikkerhet, begrenset informasjon og under press.
Flere studier har påvist en nær kobling mellom en leders evne til å skape bedre resultater og lederens emosjonelle stabilitet og evne til å holde hodet kaldt i stressende situasjoner. Dette er også lederegenskaper som ansatte verdsetter høyt.
I situasjoner der mannskapet stresser er en av hovedoppgavene til lederen å beholde roen og ta riktige, men ikke nødvendigvis perfekte, beslutninger. I mange tilfeller kan det å fatte en beslutning i tide være viktigere enn at beslutningen er 100% optimal.
Hvordan gikk egentlig dette? Etter en utfordrende seilas det nyttig å ta en samtale om hvordan dette gikk og hvordan leder og mannskapet opplevde ferden.
Hvilke resultater oppnådde dere? Hvorfor oppnådde vi dem? Hva lærte vi av dette? Og, sist, men ikke minst: Hvordan har vi det?
Det hjelper nemlig lite at destinasjonen er nådd hvis mannskapet er borte og skuta er knust til pinneved. Det er ingen ære i å flyte i land på en plankehaug.
Publisert 6. juni 2024