Ledere med sterke psykopatiske trekk gjemmer seg ofte bak en maske for å få tillit.
Psykopatiske trekk inngår i det som kalles den mørke triaden personlighetstrekk: Narsissisme, machiavellisme og psykopati. En fellesnevner ved disse trekkene er selvopptatt og hensynsløs adferd. Psykopatiske trekk regnes ofte som de aller mørkeste og mest skadelige for god interaksjon med andre.
Personer med sterke psykopatiske trekk er ofte manipulerende, løgnaktige og mangler evne til empati og skyldfølelse. Skadevirkningene for medarbeidere og organisasjon er ofte store, for eksempel i form av et høyt konfliktnivå, mer uetisk adferd, høyere fravær, større gjennomtrekk og lavere ytelse.
Likevel klarer mange med sterke psykopatiske trekk både å få og beholde lederstillinger. Et relevant spørsmål er derfor hvordan de klarer det.
Forskerne Wisse og kolleger tok for seg 306 arbeidsgrupper. Lederne fikk spørsmål for å avdekke psykopatiske trekk, empati og hvordan de regulerte og viste egne følelser. Medarbeiderne fikk spørsmål om tillit til lederen og i hvilken grad de opplevde lederen som ekte og autentisk.
Resultatene viste at jo sterkere psykopatiske trekk lederne hadde, jo mer forsøkte de å spille et overfladisk skuespill («surface acting») og jo mindre viste de sine egne, naturlige følelser. De dekket seg bak en maske av tilregnelighet, som forskerne kaller det.
Disse lederne lot som de hadde følelser de ikke hadde og skjulte følelser de faktisk hadde for å fremstå på en mest mulig positiv og akseptabel måte. Dette økte tilliten til dem. De som «faket» aller mest, fikk også ofte enda mer tillit enn ledere uten klare psykopatiske trekk som prøvde seg på det samme.