-
Ledelse

Brannvern for utbrente ansatte

Torhild Anita Sørengaard

Svir du av all energien din på jobb, eller har du en kollega det lukter røyk av? Da er det på tide å finne frem brannslukkeren.

«Møtte veggen». «Gikk på en smell». «Stresset seg i hjel». Det finnes mange merkelapper, men det vi sikter til er gjerne utbrenthet: et arbeidsrelatert syndrom som skyldes kronisk stress som over lengre tid ikke er blitt tilstrekkelig håndtert.

Symptomene kommer gjerne snikende, litt som en ulmebrann. Energinivået synker, og arbeidet krever mer og mer anstrengelse. Konsentrasjonen og hukommelsen svikter. Beslutninger blir vanskelige å ta. Irritabilitet, engstelse og bekymring øker. Mestringsfølelsen blir gradvis borte.

Etter hvert kan man føle seg så utmattet og distansert fra arbeidet og kolleger at bare tanken på jobb får pulsen til å skyte i taket. Du brenner intenst helt til du er utbrent. En askehaug blir alt som ligger igjen av det som før var en dedikert og entusiastisk ansatt.

Høres det kjent ut?

Livskvalitet vs. prestasjonskvantitet

I både utdannelse og arbeidsliv forventes det ofte av oss selv og andre at vi skal prestere, være på, klatre, konkurrere, være proaktiv, frempå, fremoverlent, gripe muligheter og alltid si «ja!».

Men alt til sin tid, og ikke hele tiden. For problemer kan oppstå hvis vi er i en kontinuerlig jaktmodus over lengre tid. Spesielt hvis det går på bekostning av andre sider av livet. De andre sidene, som familie, venner, trening, interesser og hobbyer, er viktige og verdifulle i seg selv. Vi trenger dem også for å kunne trives og prestere godt på jobb.

Dessverre er det ofte de som også blir forsaket først. Vi velger bort dyrebar tid med familie og venner, fordi vi «skal bare» jobbe et par timer på kvelden. Treningen som gir oss overskudd, fikk vi ikke tid til, fordi vi ble igjen lengre på jobb. Og hvor godt får du egentlig slappet av når du sjekker eposten 14 ganger i løpet av en helg?

Som med all annen brann er det beste vi kan gjøre å forebygge. Og forebygging handler i dette tilfellet i stor grad om balanse. Balanse mellom kravene som stilles til oss, og ressursene vi har tilgjengelig. Balanse mellom det vi gir på jobb og til de rundt oss, og det vi gir til oss selv.

For du bør faktisk gi minst like mye til deg selv som du gir til omgivelsene dine.

Ditt eget og arbeidsgivers ansvar

Hvor ofte spør du deg selv om hva du trenger akkurat nå? Hva som gir deg mening i tilværelsen? Hva som får deg til å trives og utvikle deg i ønsket retning? Hva er det som gir deg lykkefølelse og øker energinivået? Hvor mye gir du av det til deg selv?

Svarene vil variere fra person til person, men vi kan alle justere kursen ut fra det. Veien til veggen er ofte brolagt med gode intensjoner, men ingen, og i hvert fall ikke du selv, er tjent med at du smeller inn i den.

I tillegg kommer ansvaret arbeidsplassen har for å forebygge at ansatte ender opp som askehauger. Her viser studier at støtte og tilrettelegging fra leder og kolleger er spesielt viktig for å redusere stressnivået og risikoen for utbrenthet. Vi vet også at mer autonomi og kontroll over egen arbeidshverdag kan bidra til at krav og kilder til stress håndteres mer effektivt.

Meningen med (arbeids)livet

En sentral tanke i den humanistisk-eksistensielle retningen innen psykologi handler om at mening i livet skapes gjennom subjektiv opplevelse og forståelse. Spesielt i fokus er selvaktualisering av individets iboende potensial for positiv utvikling og vekst.

Selvaktualisering kan vi oppnå både gjennom jobb og privatliv, men da trenger vi overskudd til nettopp det. Vi trenger overskudd for å utvikle oss, oppleve mestring, kjenne på lykkefølelsen og sette oss nye mål. Våre mentale og fysiske «inntekter» må overstige «utgiftene», for underskudd leder sjelden til særlig vekst. Snarere tvert imot.

Jeg kan ikke svare på hva som er meningen med livet for deg, men jeg kan gi deg mitt svar: Meningen med livet er å leve alle deler av det. Å anerkjenne verdien av deg selv og verne om det som gir deg glede.

Brenn gjerne for jobben din, men ikke brenn deg ut. Brenn mer for deg selv.

Referanser: 

Denne artikkelen ble først publisert i Dagens Næringsliv 11.08.24.

De Beer, L. T., Christensen, M., Sørengaard, T. A., Innstrand, S. T., & Schaufeli, W. B. (2023). The psychometric properties of the Burnout Assessment Tool in Norway: A thorough investigation into construct‐relevant multidimensionality. Scandinavian Journal of Psychology.

Sørengaard, T. A., & Langvik, E. (2022). The protective effect of fair and supportive leadership against burnout in police employees. Safety and Health at Work, 13(4), 475-481.

Autin, K. L., Herdt, M. E., Garcia, R. G., & Ezema, G. N. (2022). Basic psychological need satisfaction, autonomous motivation, and meaningful work: a self-determination theory perspective. Journal of Career Assessment, 30(1), 78-93.

Publisert 14. august 2024

Du kan også se alle nyheter her.