-
KVINNER I FINANS

– Jeg kjenner ingen andre fagfelt som gir deg så mange muligheter.

Nicoleta Ionita valgte finans fordi hun likte det rasjonelle og logiske. Men da hun startet masteren på BI og ble utfordret på fagets kreative sider, oppdaget hun nye egenskaper hos seg selv.

Tekst: Ingrid Asp
Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

«Kvinner i finans» er en artikkelserie fra BI der dyktige fagpersoner deler sin erfaring og sin lidenskap for finansfaget. Dette er andre artikkel i serien.

Nicoleta er opprinnelig fra Moldova og studerte finans i Japan før hun valgte å flytte til Norge for å ta mastergraden på BI, som ble levert sommeren 2020. Noen uker før begynte hun som analytiker i SEB, og samme høst var hun på plass på full tid på kontoret på Aker Brygge i Oslo.

Etter at hun var godt i gang i ny jobb, kom beskjeden om at Nicoleta hadde vunnet Oljefondets årlige pris for beste masteroppgave innen finansiell økonomi, sammen med medstudent Asja Bosnic.

De to skrev oppgaven «The Cost to Carry: Investor Uncertainty and the Currency Risk Premia», og fikk mange gode ord fra juryen til Norges Bank Investment Management.

– Jeg følte jeg meg aldri spesielt kreativ som ungdom, og trivdes best med de presise fagene. Derfor så jeg først etter studier innen IT, forteller Nicoleta om studievalget. BI fikk hun først høre om da hun tok imot en norsk delegasjon på universitetet i Japan.

– Jeg synes det de fortalte om BI virket spennende, så jeg ble nysgjerrig, sjekket det ut, og bestemte meg fort for å ta mastergraden i Norge.

Magefølelse og kreativitet også viktig

Da hun begynte masterstudiet på BI, fikk hun seg likevel noen overraskelser.

– Jeg gikk inn i studiene på BI med tanken om at finans var rasjonelt, forutsigbart og gikk som en sveitsisk klokke. Så fikk jeg til stadig høre om å bruke magefølelse og kreativitet. Jeg ble faktisk litt satt ut da jeg lærte om «behavioral finance» for første gang! Det var ganske uvant, men det viste seg at jeg fikk brukt det kreative potensialet jeg ikke trodde jeg hadde, smiler Nicoleta.

Nicoleta Ionita

Mens Nicoleta fullførte masteren, fikk hun jobb i det svenske selskapet SEB, der hun jobber som analytiker i bedriftsfinans.

– Jeg bygger finansielle modeller, forbereder materiale for samtaler om strategi med kundene våre og jobber med både offentlige og private overføringer. Det er en veldig «hands on» stilling, der jeg får samarbeide med mange forskjellige virksomheter.

Hva ville du sagt til en som vurderer å søke finansstudier?

– Finans er et veldig bredt felt som åpner for svært varierte muligheter. Jeg tror ikke jeg vet om andre bransjer som eksponerer deg for så mye forskjellig. Du får samarbeide med mennesker som står i spissen i sine bransjer, og du får se start-ups vokse til markedsledende bedrifter. Du lærer så mye fra det du eksponeres for! Jeg lærer av hva som rører seg, hva folk finner opp og helt geniale ideer som jeg aldri ville hørt om dersom jeg ikke var i bransjen. Det synes jeg er skikkelig spennende, fastslår Nicoleta.Nicoleta Ionita

En inngangsport til mange bransjer

Nicoleta anbefaler gjerne finansstudiene som et godt sted å starte karrieren, også for de som er usikre på hva de vil drive med.

– Om du for eksempel tror du har lyst til å bli entreprenør, men ikke vet helt sikkert enda: Finans vil gi deg muligheter i så mange bransjer. Hvis du trenger noen ideer til hvilken bransje som passer for deg, så er finans uansett et godt sted å starte letingen.

I det siste har Nicoleta startet sin egen spesialisering på energi og infrastruktur. Der hjelper hun kunder som ønsker å starte reisen mot en grønnere virksomhet, eller de som allerede er godt i gang.

– Dette er en stor og attraktiv sektor i Norge, og en av Norges styrker. I tillegg har jeg alltid likt de presise og logiske oppgavene, og det får jeg mye av i dette feltet. Samtidig føles denne tematikken godt å jobbe med, fordi de grønne skiftene er noe vi trenger i dag, ikke i morgen. Det gir jobben mening.

Vil ha helt vanlige forbilder blant kvinner i finans

Nicoleta vokste opp i Moldova, men ser ikke på seg selv om en typisk moldover.

– Moldova ligger langt bak når det kommer til likestilling. Men jeg har vært heldig når det kommer til rollemodellene jeg hadde rundt meg. Moren min er en sterk kvinne, og som henne har jeg aldri tenkt at det var noe jeg ikke kunne gjøre eller få til. 

BI opplever problemer med å rekruttere kvinnelige finansstudenter – hva tror du kan være del av problemet?

– Jeg vet jo ikke hvordan det er å være ung her i Norge i den alderen du velger studie. Men jeg vil tro at det kan føles skremmende å gå inn i en bransje som har rykte på seg for å være mannsdominert. Det hjelper heller ikke når de kvinnene du møter i finans, ofte jobber i HR eller som resepsjonister, og de få rollemodellene som trekkes frem virker helt uoppnåelige. Det er flott å ha rollemodeller, men jeg synes ikke det er veldig inspirerende å bare lese om de kvinnene som har kommet seg til topps i en eller annen bedrift eller hatt enorm suksess. Man relaterer ikke like lett til dem.

Hva bør heller gjøres?

– Det viktigste vi gjør for å få flere kvinner inn er å normalisere denne bransjen for kvinner. Vise at det er helt vanlige kvinner som jobber med det. På den måten tror jeg flere kvinner vil også være interessert i karrierer i finans. Jeg er veldig glad for at halve teamet jeg jobber med i SEB er kvinner! Jeg kan relatere til dem, og det får meg til å føle at jeg som kvinne er på et helt naturlig sted.