-
Executive Master of Business Administration

Med dette nettverket fikk Andreas et forsprang

Andreas Fritzsønn forteller at han ikke var veldig god på skolen. Det stoppet han derimot ikke fra å klatre helt til topps i næringslivet. Det store vendepunktet kom da han ble best i klassen på et studie skreddersydd erfarne ledere.

Andreas Fritzsønn ønsket å gå inn i tyngre lederstillinger og jobbe mer strategisk. Han utforsket mulighetene og kom over lederutdanningen som ga ham det han trengte. Nå er han administrerende direktør i et verdensledende byggevarekonsern.

– Da jeg vokste opp, var jeg ikke så flink på skolen. Jeg tenkte at skolen kanskje ikke var noe for meg. I etterkant tenker jeg at skolesystemet på 80-tallet nok ikke var helt tilpasset alle. Jeg var både utålmodig og rastløs. Den skolen mine barn går på i dag er heldigvis ganske annerledes.

Det forteller Andreas Fritzsønn. Selv om energien og utålmodigheten ikke nødvendigvis passet så bra på skolebenken, kom det godt med da han startet i arbeidslivet.

Han har hatt flere lederstillinger innen bygg- og anlegg. For et år siden tok han over som administrerende direktør i Glava og Saint-Gobain Byggevarer.

Vi møter Fritzsønn ved Bygdøy båthavn. Omringet av båter forteller han om lidenskapen for seiling.

 

Executive Master of Business Administration

– Det viktig å ha noen lommer hvor man kobler ordentlig av. Når jeg er ute og seiler, er på tur i skogen, eller kanskje tar noen øl med gode venner, klarer jeg å legge bort arbeidspresset. Ting jeg burde, skulle eller måtte ha gjort, blir glemt for en kort periode. Jeg tror evnen til å koble helt av er helt vesentlig for å overleve i et hektisk arbeidsliv, sier han.

Et ekstremt innovasjonstempo

Der Andreas Fritzsønn kobler av med seiling, elsker Elin Rosnes Sinervo å kjøre bil. For henne er bilturen en lomme av frihet og avslapning i en ellers hektisk hverdag.

Hun ser at utviklingen i bilbransjen raser fremover i et stadig raskere tempo. Det stiller krav til at ledere er tilpasningsdyktige og er villige til å sette inn gassen på helt nye områder. Derfor gikk hun tilbake på skolebenken. 

Elin som står ved noen ruiner

– Jeg kan bruke litt ekstra tid i bilen. Ta en liten omvei eller kjøre til en butikk som er litt lenger unna. Jeg hører på musikk og koser meg. Det er et fint sted å reflektere og være litt alene, forteller hun.

Da hun tok sin første kjøretur som 18-åring, så hun ikke for seg at bilen skulle ha en sentral rolle i karrieren hennes.

Rett etter studiene begynte hun å jobbe med salg og markedsføring i Citroën. Etter noen år startet hun i Norges største bilkonsern, Møller Mobility Group.

18 år senere har hun hatt flere lederstillinger i konsernet. Nå er hun administrerende direktør i Volkswagen Møller Bilfinans AS, som er en av Norges største tilbydere av bilfinansiering.

– Det er et ekstremt innovasjonstempo. Bransjen er en av de mest globale innenfor alt fra utvikling, verdikjeder, markedsføring, produksjon og salg. Mobilitet er også en av kildene til klimautfordringene, så her kan man virkelig kan gjøre en forskjell. Dette er utrolig spennende og samtidig utfordrende å jobbe med, sier Sinervo.

Skape arenaer for kreativitet og samhandling

I Møller Mobility Group har det skjedd store endringer i årene Sinervo har jobbet der.

– Vi har en fantastisk historie og styrke i organisasjonen, men det som brakte selskapet dit det er i dag, er ikke nødvendigvis oppskriften de neste 75 årene. Vi har vært veldig orientert rundt produktet: å selge bilen.

Nå jobber konsernet mer mot fleksible og kundeorienterte produkter og tjenester.

– Teknologien og kundenes forventninger utvikler seg i et rasende tempo, og vi må levere det som forventes av kunder og leverandører, forklarer hun.

For å lykkes med dette, stilles det høye krav til ledelsen. Sinervo har alltid jobbet for å holde seg oppdatert, men på et tidspunkt innså hun at hun kunne ha godt av mer påfyll og nye impulser.

Hun begynte på BIs Executive Master of Business Administration i 2021. Hun mener det ga henne god innsikt i ledelse, og hun lærte mye av programmet.

– Man får trigget en nysgjerrighet som er verdifull i å utfordre det etablerte i de lederstillingene man har. Man tør å sette ambisiøse mål og skape arenaer for kreativitet og samhandling. Det er også veldig nyttig og lærerikt å bli godt kjent med andre ledere og dele kunnskap og erfaringer på tvers av bransjer, sier Sinervo.

Andreas so står ved et vann

En ganske god tilbakemelding

Andreas Fritzsønn hadde noen fordeler som kom godt med da han begynte å jobbe. – Jeg får energi av å jobbe kreativt med andre. Samarbeid og utfordringer i team er utrolig gøy. Samtidig liker jeg også å stupe ned i et Excel-ark, sier direktøren.

Andreas Fritzsønn ønsket seg også mer formell kompetanse etter å ha reflektert over hva han ville videre. Karrieren var godt i gang. Han hadde gått fra å være leder i et mellomstort entreprenørselskap, som han var med på å bygge opp, til å bli mellomleder i et større nordisk selskap.

– Jeg ville åpne muligheten for å gå inn i tyngre lederstillinger og jobbe mer strategisk.

Fritzsønn utforsket alternativene og kom over Executive Master of Business Administration på Handelshøyskolen BI.

 

Executive Master of Business Administration

Tidligere deltakeres fem viktigste grunner for å velge denne masteren:

  • EMBA-programmet er for målbevisste og ambisiøse personer som ønsker å utvikle seg som ledere og lykkes med ambisiøse karriereplaner. Programmet undervises på engelsk og består av kjernefag, valgfag, et personlig utviklingsprogram og et konsulentprosjekt. 
  • Programmet har en internasjonal profil, både når det gjelder internasjonale kurs, emner, fakultet og studenter.
  • Studentene kan velge blant valgfag innen emner som Digital Business, Global Business og Sustainable Business.

Søknadsfrist for Executive Master of Business Administration er 15. januar 2024.

 

Søk her
 

– Jeg hadde nok ikke vært der jeg er i dag uten det. Utover det rent formelle tenker jeg at det å kunne kombinere forskning og teori med praksis, er en styrke når man skal lede større selskaper. Det handler vel litt om å ikke finne opp hjulet hver gang, men bygge videre på det andre har gjort, sier 46-åringen.

Andreas Fritzsønn begynte på BI i 2013. Kombinasjonen av full lederjobb, små barn og masterstudier var til tider overveldende.

– Det var sikkert noen perioder jeg var lei, men jeg husker det egentlig ikke nå. Jeg hadde jo valgt det selv, så da var det ikke rom for å klage. Det var kjempegøy å lære nye ting og møte andre ledere på samme reise. At alle hadde omfattende erfaring, ga opplevelsen en viktig dimensjon.

For Fritzsønn var masteren på Handelshøyskolen BI et lite vendepunkt. Fra å ikke gjøre det bra på skolen i ungdomsårene, gikk han ut fra BI som den beste i klassen.

– Å få de beste karakterene av alle var en ganske god tilbakemelding. Det viser også hva man kan få til når man er dedikert og disiplinert, sier han.

Gir ledere det de trenger for å ta steget videre

– Dette studiet er utformet og skreddersydd for ledere som er klare til å ta det neste steget i karrieren, sier Anders Dysvik.

Profilbilde av Anders Dysvik

Han er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI og associate dean for Executive MBA-programmet.

– De fleste søker seg til programmet fordi de føler at de står ved et veiskille i karrieren. De ønsker å gjøre endringer eller fremgang på visse områder, men føler at de ikke er fullt utrustet til å nå målene. En Executive MBA fra BI gir ledere muligheten til å skaffe seg det de mangler, enten det er ledelsesferdigheter, forretningsrelatert kunnskap, relevante nettverk eller mer erfaring og selvtillit på visse områder, sier Dysvik.

Sammen med Émilie Lapointe, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon, har han en sentral rolle i programmet.

Profilbilde av Émilie Lapointe

Lapointe er leder for delen knyttet til personlig utvikling. Hun forteller at kandidatene på programmet er erfarne og ambisiøse, og de har lært å finne, bruke og tilegne seg ny relevant kunnskap innenfor forretningsverdenen.

– Dette gjør dem i stand til å veilede økonomisk bærekraftige, bærekraftige og etiske løsninger for organisasjoner i et globalt forretningsmiljø. Nyutdannede er reflekterte ledere som lykkes med ambisiøse karriereplaner og har evnen til å manøvrere kulturelt i en internasjonal forretningskontekst.

— Hva kreves for å lykkes med studiet?

– Motivasjon! En vilje til å lære sammen med og av andre, en betydelig intellektuell nysgjerrighet og gode ferdigheter i tidsstyring og organisasjon. Programmet er krevende, så støtte fra nære og kjære er en fordel for å effektivt kunne balansere arbeid og privatliv gjennom hele programmet, sier Dysvik.

Denne saken er produsert for BI av DNX