Styrekompetanse -
for landbrukets virksomheter og organisasjoner
Norsk landbrukssamvirke og Handelshøyskolen BI tilbyr kurs i styrekompetanse rettet mot landbrukets virksomheter og organisasjoner.
Kurset passer godt for styremedlemmer, styreledere, styresekretærer, rådgivere og konsulenter, ansatte som arbeider strategisk eller som er engasjert i datterselskap.
Deltakerne vil i kurset tilegne seg generell styrekompetanse, både av AS og SA, forstå rollen som styremedlem og hvilket ansvar og forpliktelser styret har overfor virksomhetens ulike interessenter, utvikle metoder for samspillet mellom daglig leder og styret, metoder for godt arbeid i styrerommet samt kunne gjennomføre en strategiprosess.
Undervisningen vil bli tilpasset og knyttet til samvirkeforetak som selskapsform og opp mot de selskapene som deltakerne representere.
Hvorfor styrekompetanse
Kurset gir en praktisk og nødvendig kompetanse for de som ikke har styrekompetanse fra før, og en helhetlig oppdatering for andre som ønsker og trenger det.
Du vil lære om de mest sentrale problemstillingene og teoriene som har betydning for praktisk utøvelse av styreverv. Det vil si å møte kravene i lovverket og å ivareta de løpende oppgavene og spesifikke utfordringer virksomheten har. Eksempelvis kan dette være omstilling til bærekraftig drift og økt verdiskaping for kundene og virksomheten gjennom forretningsutvikling og digitalisering.
Sentralt i kurset er for eksempel forståelsen for sammenhengen mellom virksomhetens overordnede styringsimpulser, dets strategiske dimensjon og styringssystem, i tillegg til organisatoriske, ledelsesrelaterte, juridiske og økonomiske forhold.
Etter kurset vil deltakerne kjenne til de viktigste lovene og reglene, forstå styrets rolle som beslutnings- og ledelsesorgan og kjenne til sentrale prinsipper for strategisk utvikling, samfunnsansvar (CSR), samt økonomi- og risikostyring.
Emneoversikt
Noen av emnene du skal igjennom er:
- Det digitale skiftet - styre og ledelse i digitaliseringen
- Styrets funksjon i ulike typer bedrifter og organisasjoner
- Styrets oppgaver sett fra eiernes, bedriftens og samfunnets side
- Bærekraftig ledelse
- Styrets lederrolle og styrets ansvar for blant annet strategier, organisering, innovasjon – og utvikling, samfunnsansvar (CSR)
- Formelle sider ved styrets arbeid med utgangspunkt i selskapslovgivningen, forskrifter, vedtekter og standarder
- Styrets kontrollfunksjon – økonomi og risiko
Praktisk informasjon
-
Kurset gjennomføres med en kombinasjon av 2 fysiske samlinger à 2 dager og digital undervisning.
Begge samlingene gjennomføres ved BI Oslo. I forbindelse med samling 2 vil Norsk Landbrukssamvirke arrangere et ettermiddagsseminar.
Det vil i tillegg bli arrangert 2 digitale samlinger à 2 timer samt noen digitale innspillinger som det forutsettes at deltageren er med på og gjennomgår.
Vi legger også opp til noe egenaktivitet i forkant av kurset slik at deltakerne er forberedt til kursets første samling og kan få mest mulig ut av undervisningen. Disse enkle forberedelsene er knyttet til eksamensoppgaven slik at deltakerne tidlig kan reflektere omkring relevante problemstillinger i et styre.
Dette kurset gir 7,5 studiepoeng.
-
Deltakelse i kurset krever ingen forkunnskaper, men siden det er eksamen i kurset er det opptakskrav. Opptakskravet er generell studiekompetanse. De som ikke har det, vil bli tatt opp på bakgrunn av realkompetanse- kravet er at man har fylt 25 år.
Les mer om opptakskravene for dette kurset.
-
Eksamen i kurset er en prosjektoppgave som deles ut ved studiestart. Den er lagt opp slik at man får god mulighet til å vurdere, analysere og foreslå tiltak og forbedringer i et styre – gjerne eget styre. Oppgaven kan besvares og leveres i gruppe med inntil 3 deltakere.
Bestått eksamen gir 7.5 studiepoeng.
-
Undervisningsspråket er på norsk.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Det inngås en studiekontrakt mellom enkeltstudenten og Handelshøyskolen BI selv om det er virksomheten som betaler for kurset. Kursavgiften vil bli fakturert studentene individuelt, faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
-
Pris: kr. 20 900.-
Foreleser
Ketil Hveding er høyskolelektor II ved Handelshøyskolen BI, Campus Trondheim og har lang erfaring med strategiske prosesser som leder og konsulent.
Tore Bråthen er professor i forretningsjus ved Handelshøyskolen BI og har skrevet et betydelig antall bøker og artikler. Han har blant anet ledet Demokratiutvalget i OBOS.
Timeplan og søknad
Gjennomføring vår 2025
Fysisk samling 1, BI Oslo:
08. og 09. januar 2025, kl. 09.00 - 16.00
Digital samling/webinar via Zoom:
22. januar 2025, kl. 18.00 - 20.00
Fysisk samling 2, BI Oslo:
26. og 27. februar 2025
Digital samling/ webinar via Zoom:
05. mars 2025, kl. 18.00 - 20.00
Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.
Eksamen
Innleveringsfrist: 21. mars 2025 kl. 12.00
Handelshøyskolen BI:
BI InfoHub
E-post: info@bi.no
Telefon: 464 10 000
Business Development Manager Andreas Bilberg
E-post: andreas.bilberg@bi.no
Norsk Landbrukssamvirke:
Fagsjef Astri Liland
E-post: astri.liland@landbruk.no
Telefon: 958 01 932