Dr. (PhD) Irina Eidsvold-Tøien fullførte sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo innen opphavsrett med avhandlingen «Skapende, utøvende kunstnere». Eidsvold-Tøien er ansatt som førsteamanuensis ved BI Handelshøyskolen i Oslo. Tidligere har hun arbeidet som juridisk sjef for komponistorganisasjonen TONO og som advokat med immaterielle rettigheter og rettsinformatikk som arbeidsfelt. I tillegg til å undervise i opphavsrett for kreative næringer («Creative Industries Management») og i standard jusfag på forretningsjusstudiet, er hun fagansvarlig for det nye personvernkurset på BI (GDPR). I tillegg er hun forsker og deltar bl.a. i et prosjekt som vurderer konsekvensene av digitalisering innen kulturfeltet på en rekke fagområder (film, bok, museum og medier) og foretar også utredninger for Kulturdepartementet om kartlegging av pengestrømmene på film- og musikkfeltet.
Gran, Anne-Britt & Røssaak, Eivind (red.). Mangfold i spill: Digitalisering av kultur og medier i Norge
Kapittelet analyser opphavsrettens betydning for mangfold i distribusjon og innhold. I en komparativ rettsøkonomisk analyse sammenlignes gjennomføringen av EUs Infosoc-direktiv i norsk, svensk og dansk rett. Funnene viser at variasjoner i gjennomføringen av direktivet har medført forskjeller i opphavsrettens effektivitet, og at norsk rett er den minst effektive. Effektivitetstap medfører reduserte inntekter for opphavere og utøvere, som igjen medfører et redusert mangfold i utbudet.
Eidsvold-Tøien, Irina (2020)
Kunstnerisk frihet - en menneskerett
Bråthen, Tore; Furuseth, Eivind & Mikelsen, Anders (red.). Hvor din skatt er vil også ditt hjerte være : Festskrift til Ole Gjems-Onstad 70 år
Artikkelen er en av mange i festskriftet til Ole Gjems-Onstad, og omhandler hvorvidt kunstnerisk frihet er en menneskerett og hvordan den i såfall er beskyttet i norsk rett. Dernest tar artikkelen for seg hvorvidt teaterforestillingene "Arv og miljø" (Den Nationale scene 2019/2010) og "Ways of seing" (Black Box 2018/2019) er beskyttet av menneskerettigheter. Det finner jeg at de er som kunstneriske ytringer, som omfatter mer enn ordene. Kunstnerisk frihet er en del av ytringsfriheten, og vil gå foran retten til privatliv, dersom formen for ytring er abstrahert fra det konkrete/private, slik kunst oftest vil være.
Eidsvold-Tøien, Irina (2020)
Sikring av en bærekraftig kulturøkonomi nødvendiggjør innføring av DSM-direktivet
NIR : Nordiskt immateriellt rättsskydd, 1, s. 184- 199.
Eidsvold-Tøien, Irina & Viken, Monica (2019)
Hvor effektive er de norske opphavsrettslige håndhevingsregler?
Artikkelen sammenligner håndhevingsreglene for opphavsrett (musikk, bøker, filmer etc.) i Norge, Danmark og Sverige. Regelverket er pålagt gjennom et EU-direktiv. Slik vi ser det,har Norge de minst effektive reglene. Det er nesten ingen saker for domstolene på tross av mange anmeldelser og undersøkelser som viser stort omfang av piratkopiering og ulovlig bruk av opphavsrettsbeskyttet innhold. Vår anbefaling er at det norske regelverket bør endres for å komme på linje med det danske, som virker som det mest velfungerende.
Eidsvold-Tøien, Irina (2017)
Creative, Performing Artists: Copyright for Performers
Opphavsrett for utøvende kunstnere – internasjonale skranker?.
Anderssen, Harald B & Bråthen, Tore (red.). Moderne Forretningsjus III
Eidsvold-Tøien, Irina (2016)
Skapende, utøvende kunstnere - Beskyttelsen av utøvende kunstneres prestasjoner etter norsk rett
Universitetsforlaget.
Eidsvold-Tøien, Irina (2012)
Originalitetskriteriet i EU-retten- ny kurs?
Nytt i privatretten : nyhetsbrev for informasjon på det privatret, 14(4), s. 5- 9.
Eidsvold-Tøien, Irina (2012)
Originalitetsbegrepet i EU-retten- ny kurs?
NIR : Nordiskt immateriellt rättsskydd, 4, s. 403- 423.
I artikkelen foretas en gjennomgang av avgjørelser fremmet overfor EU-domstolen innen opphavsrett de siste tre årene (6)- og det gis en kort beskrivelse av sakene og temaene knyttet til originalitetskriteriet, som er grunnkravet for at noe skal få opphavsrettslig vern både i EU-retten og etter norsk rett. Domstolen synes å anrette et prosessorientert-perspektiv for vurderingen av hvorvidt et åndsverk er originalt. Dersom det - når åndsverket skapes - foreligger frie, kreative valg på uttrykket, er verket originalt, hevder Domstolen. Dette i motsetning til å vurdere graden av originalitet i selve åndsverket, som ville vært et resultatorientert perspektiv på vurderingen.
Eidsvold-Tøien, Irina (2011)
Immaterialrett. Er utøvende kunstneres prestasjoner beskyttet som opphavsrett? Presentasjon av phd-prosjekt innen immaterialrett
Nytt i privatretten : nyhetsbrev for informasjon på det privatret, s. 24- 25.
Eidsvold-Tøien, Irina (2017)
Kunstnerne har grunn til bekymring
DN, Dagens Næringsliv [Avis]
Eidsvold-Tøien, Irina & Thune Husvik, Mari (2017)
Den skapende, utøvende skuespilleren
[Fagblad]
Eidsvold-Tøien, Irina (2016)
Arendalsuka- hva innebærer forslag til endringer av åndsverkloven?