-
Årsrapport 2022

Forskning og faglig aktivitet

I 2022 har BI fortsatt å levere forskningsbasert undervisning som er praktisk relevant for studentene som skal ut i arbeidslivet.

Vår faglige virksomhet er organisert i ni institutter (les mer på bi.no/forskning). For alle registrerte forskningsprosjekter som BI enten er institusjonell eier av eller deltar som partner i, se oversikt i den nasjonale forskningsdatabasen Cristin.

I 2022 har BI fortsatt arbeidet med å videreutvikle våre ti forskningssentre, BI Research Centres, som alle representerer spydspisser innen forskning. Disse skal levere høy forskningskvalitet, publiseringer i tidsskrifter vi anser som de mest prestisjefylte innen sine fagområder, og ha løpende og høy grad av eksternfinansiert forskningsaktivitet og - kapasitet. Sentrene skal ha både et nasjonalt og internasjonalt fokus, i samarbeid med akademiske partnere, næringsliv og samfunn. En egen ekstern evaluering av alle ti sentre er forventet å starte opp høsten 2023.

Det er en ambisjon at BI gjennom sitt faglige virke skal markere seg på den internasjonale forskningsarenaen, og samtidig utvikle studentenes faglige kompetanse og ferdigheter gjennom undervisning med høy læringsverdi. Relevans og innflytelse på praksis skal blant annet sikres gjennom utstrakt kontakt med arbeidslivet. All undervisning skal være forskningsbasert og praktisk relevant for studenter som skal ut i arbeidslivet. BIs forskningsstrategi har eksplisitte mål og virkemidler. Rekruttering av fremragende akademikere til vitenskapelige stillinger med en sterk forskningsproduksjon vil fortsatt ha prioritet. For å sikre tilstrekkelig undervisingskapasitet fremover vil det imidlertid også bli nødvendig å rekruttere til pedagogiske stillinger.

I forbindelse med at BI har fått godkjenning til å starte opp et masterstudium i jus må miljøet ved Institutt for rettsvitenskap og styring styrkes betraktelig. Det har vært foretatt en rekke kallelser på professornivå av personer som skal utvikle programporteføljen og undervise disse fagene fra høsten 2023.

BI Research Assessment

Hvert femte år skal det gjennomføres en ekstern fagfellevurdering av forskningen og fagmiljøene ved BI. Formålet med BI Research Assessment (BIRA) er å gi retningslinjer for målet i strategien vår om å bli en ledende handelshøyskole i Europa gjennom å evaluere forskingsaktiviteter, ledelsens prioritering av ressurser og i hvilken grad vi klarer å dyrke et miljø som fremmer fremragende forskning. En ekstern komité ble nedsatt i 2021, og endelig rapport med anbefalinger var klar juni 2022.

De mest sentrale anbefalingene fra komiteen er:

  • Insentiver forskningsproduksjon ved å frikjøp av tid til forskning, og etabler tydelige opprykkskriterier.
  • Sikre og kommuniser like og tydelige forskningsvilkår for alle faglige på tvers av instituttene.
  • Utforme en langsiktig og tydelig strategi for å møte utfordringene med undervisningskapasitet gjennom rekruttering og riktig faglig sammensetning.
  • Ytterligere internasjonalisering ved å levere flere kurs på engelsk, fokus på rekruttering fra det internasjonale arbeidsmarkedet og holde på de internasjonale faglige som er ved BI.
  • Utvikle en tydelig strategi og etablere en evalueringsprosess av forskningssentrene, og sikre at denne er kommunisert ut på tvers av alle institutter og sentre.
  • Gjennomføre en grundig benchmarking av BI opp mot internasjonale institusjoner som det er naturlig at BI sammenligner seg med.

I 2022 har BI satset videre på økt forskningskvalitet gjennom rekruttering, publiseringer i topp- tidsskrifter, eksternfinansiert forskning, administrativ infrastruktur og insentivordninger for forskning. BI ønsker i tillegg å kartlegge hvordan vår forskning påvirker verden rundt oss. Vi vil i økende grad oppfordre forskerne til å initiere prosjekter som belyser viktige og relevante problemstillinger i samfunns- og næringsliv.

Eksternfinansiert forskning

I året som gikk hadde BI eksternfinansierte forskningsprosjekter med en samlet omsetningsverdi på i overkant av 49,3 millioner kroner, mot 35,3 millioner i 2022. Dette er en svært positiv økning som delvis skyldes av at pandemien har ført til en forskyvning av mange forskningsaktiviteter, men også et resultat av langsiktig fokus på eksternfinansiert forskning på BI, med særlig vekt på Forskningsrådets og EUs programmer.

Antallet søknader har holdt det samme høye nivået som året før, selv om andelen søknader med BI som prosjekteier var på 58%, som er noe lavere enn 2021.

BI forskere ble med i en styringsgruppe til to prosjekter i COST-nettverk og for første gang har en BI-forsker fått innvilget en søknad til CAS prosjekt (The Centre for Advanced Study at The Norwegian Academy of Science and Letters).

BI har også investert i administrativ infrastruktur ved å styrke Forskningsadministrativ avdeling (FA) med både ressurser og kompetanse. FA er BIs sentraladministrasjon for forskningsstøtte, bestående av tre hovedansvarsområder, henholdsvis eksternfinansiert forskningsstøtte, håndtering av forskningsdata og BIs doktorgradsprogram.

Publiseringer og publiseringspoeng

BI anser de foreløpige resultatene knyttet til våre fagliges vitenskapelige produksjon i 2022 som svært gode. BI har hatt som mål å både øke den internasjonale vitenskapelige publiseringen og andelen artikler i topprangerte vitenskapelige tidsskrifter.

Andelen artikler publisert i vitenskapelige tidsskrifter har økt ytterligere i 2022, og andelen publikasjoner kategorisert som nivå 2 viser også en god utvikling. Antall publiseringer i topp- tidsskrifter (FT, ABS4*, ABS4) øker også i forhold til foregående år. Samtlige publiseringstall for 2022 er foreløpige tall (per februar 2023). Endelige tall offentliggjøres i april 2023.

Gaveprofessorat

BI mottar økonomisk støtte fra selskaper og andre givere gjennom finansiering av gaveprofessorater. I 2020 startet gaveprofessoratet finansiert av Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse opp. Denne gavestillingen innehas av professor Randi Lunnan. I 2022 valgte Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse å videreføre finansieringen av sitt gaveprofessorat for en ny 5-årsperiode.

I tillegg innehar BI Professor Ragnhild Kvålshaugen et gaveprofessorat finansiert av den norske Bygg-, Anlegg og Eiendomsnæringen.

Executive in Residence

For å koble næringsliv og akademia tettere sammen, har BI de siste årene ansatt flere Executives in Residence. Dette er personer med ekspertise innen forskjellige fagfelt, som bidrar til å sikre at erfaring og praksisnær kompetanse knyttes tett opp mot forskningsmiljøet og studentene på BI. I 2022 var disse ansatt som Executive in Residence ved BI:

  • Berit Svendsen, leder i Vipps Internasjonal – Institutt for strategi og entreprenørskap
  • Jostein Tvedt, sjefsstrateg i Danske Bank – Institutt for strategi og entreprenørskap
  • Tom Remlov, tidligere operadirektør og teatersjef – Institutt for ledelse og organisasjon
  • Sindre Støer, leder i Verdipapirforetakenes Forbund – Institutt for rettsvitenskap og styring
  • Odd-Harald Berg Wasenden, partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche – Institutt for rettsvitenskap og styring

BIs doktorgradprogram

Vårt doktorgradsprogram skal være en drivkraft i utvikling av vår faglige stab og vi prioriterer økt gjennomstrømning på studiet. Det har også vært fokus på inntakskvalitet og jevn oppfølging av PhD-kandidater i løpet av studietiden de siste årene. Det ble i 2022 gjennomført 6 disputaser, en nedgang fra året før.

Disputaser fra BIs doktorgradprogram 2022

  • Thomas Størdal Gundersen: Supply Heterogeneities and the Oil Market
  • Ingvild Andersen: Reconnecting Leader-Member Exchange and Social Exchange Theory
  • Christian Winther Farstad: Leaders for art’s sake? Potentials and requirements for developing cross-functional leadership in the field of art.
  • Magnus A. H. Gulbrandsen: Essays in Household Finance and Macroeconomics
  • Sverre S. Ubisch: Essays on Positioning, Categorization, and Performance
  • Olga Ungureanu: Marketing Communications for New Product Launches. A Multiple Stakeholder Perspective.