Tilgjengelighetserklæring
For nettstedene bi.no og bi.edu.
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
Ta kontakt med oss!
Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger regelverket og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
Handelshøyskolen BI kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på bi.no slik:
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
KORT FORTALT: Gi brukeren et tekstalternativ for innhold som ikke er tekst.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Det finnes bilder på nettstedet som mangler alternativtekst eller som har alternativtekst som gjentar synlig bildetekst eller ingress. Alternativtekster vil bli kontrollert og korrigert fortløpende i forbindelse med at innhold blir revidert.
KORT FORTALT: Ting skal være kodet som det ser ut som.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Det er tilfeller der det er brukt feil overskriftshierarki. Disse vil bli kontrollert og korrigert fortløpende i forbindelse med at innhold blir revidert.
Tabeller mangler enkelte steder tabelloverskrift (caption) eller kolonneoverskrifter. Det er også tilfeller der tabeller er brukt unødvendig for å plassere informasjon.
KORT FORTALT: Kontrastforholdet mellom teksten og bakgrunnen er minst 4,5:1.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Det er tilfeller hvor lenketeksten ikke har nok kontrast mot bakgrunnsfargen.
Det er også tilfeller der det ikke er nok kontrast mellom tekst og bilder, dvs. tekst på bakgrunnsbilder. Det jobbes med redesign av nettsidene for å løse dette, og endringene er forventet implementert innen utgangen av 2023.
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
KORT FORTALT: All funksjonalitet skal kunne brukes kun ved hjelp av tastatur.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Det finnes funksjonalitet som ikke er tilgjengelig med tastatur. Dette innholdet er dermed ikke tilgjengelig for personer som bruker tastatur for å navigere på nettsiden.
KORT FORTALT: Alle lenkers mål og funksjon fremgår tydelig av lenketeksten.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Det er tilfeller der lenketeksten ikke gir tilstrekkelig informasjon om formålet med lenken. Bruddene vil bli kontrollert og korrigert i forbindelse med at innhold blir revidert.
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
KORT FORTALT: Sørg for at alle deler av innholdet som er på et annet språk enn resten av siden er markert i koden.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
På sider som blir matet med innhold fra både engelske og norske sider markerer vi ikke språk i kode. For kalendersaker på forsiden er det f.eks. ikke tydelig at noen titler er på engelsk.
Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde:
Innhold på profilsider på våre faglige ansatte hentes fra andre systemer som Cristin (Current Research Information System In Norway) og Sedona. Disse systemene har ikke språkhåndtering, så innhold som legges inn her på engelsk vil vises som engelsk tekst på våre norske sider.
KORT FORTALT: Elementer som har samme funksjonalitet på tvers av flere sider er utformet likt.
Innhold som bryter kravet i regelverket:
Vi har ikke konsekvent bruk av ikon som normalt betyr at en lenke åpnes i nytt vindu/fane. Ved enkelte tilfeller åpnes lenken i samme vindu/fane. Det kan være forvirrende for enkelte brukere.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har testet og vurdert nettstedet internt og i kombinasjon med ekstern hjelp.
Om erklæringen
Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert 4. juli 2023.
Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang 30. mars 2023.
Arbeid med universell utforming av ikt
Vi jobber med å øke forståelsen i virksomheten for universell utforming. Vi bruker verktøy systematisk for å fange opp avvik på bi.no og bi.edu.