-
<--
Studentlivet

Kombinerer en master og en fulltidsjobb

Er det da i det hele tatt mulig å jobbe heltid og studere på heltid? Høres helt vilt ut, gjør det ikke? Det kan i hvert fall høres ut som en oppskrift på fullstendig utmattelse, etterfulgt av å droppe ut av skolen. Bare gale mennesker ville prøvd å jobbe og studere på heltid, eller?

Tro det eller ei, mange mennesker har klart seg veldig godt på skolen samtidig som de har hatt en heltidsjobb. Og nei, disse menneskene er ikke sprø.

De har venner, et sosialt liv, kjæreste, og til og med familier. De ble verken utbrent eller falt utfor en stupbratt, mørk klippe i studieperioden.

Kamp om tid 

Rett fra et jobbmøte ringer Håkon Wik Heltne (23) på Teams. Han jobber i Implement Consulting Group samtidig som han tar en mastergrad. For ikke mange år siden spilte han fotball aktivt. Blant annet på Stabæks juniorlag og senest på college-nivå i USA.

Rutine, arbeidsvilje og motivasjon hentes ofte fra fotballen. Masterstudent med full jobb, så er det ingenting som heter to ganger førtifem minutter før man kan hvile til kamp. Eller det som nå blir workshops med kunder og kollegaer.

De fleste av oss er kjent med begrepet "work-life balance". En stadig kamp for å opprettholde en sunn splittelse mellom tiden du bruker på ditt profesjonelle og personlige liv. For de som jobber på heltid og studerer på heltid, er det kanskje mer riktig å snakke om «work-study-life balance». Etter å ha jobbet i flere år ved siden av studiene, har jeg tilegnet meg kunnskap. Jeg har blitt bedre på effektivitet slik at jeg oftere klarer å mestre kombinasjonen av skole og jobb. Likevel kommer det perioder som er tyngre enn ellers. En rask løpetur hjelper meg ofte å komme tilbake på rett spor, sier Heltne.

Small-H-kon -2- -1.png

Norske studenter jobber mye

For Håkon betyr det å jobbe ved siden av studiet å samle praktisk erfaring. På denne måten, sikre at han posisjonerer seg til det han vil gjøre i fremtiden.  
Det handler ikke bare om penger og jobb. Det som driver meg, er at jeg syntes det jeg holder på med er gøy. Det er ikke et vanlig konsulentmiljø hvor du jobber en og en. Det er kule folk du kan lære mye av og være kreativ med. I tillegg har Implement Consulting Group en interessant struktur hvor man kan velge sin egen leder. Det er veldig motiverende, sier den engasjerte 23-åringen. Dette gjenspeiles i en rapport fra Statistisk Sentralbyrå.

Hver tredje student jobber ved siden av studiene 
10 prosent jobber enten 1-5 timer eller 6-10 timer i uken 
23 prosent jobber 11 timer eller mer i uken (dette inkluderer 5 prosent som bruker mer enn 26 timer i uken på betalt arbeid).
Norske studenter bruker langt mer tid på jobb enn studenter i andre nordiske land, Frankrike, Tyskland og Italia. Ved siden av studiene bruker sistnevnte i snitt kun 5 timer på betalt arbeid. 
Studenter innenfor «bedriftsøkonomiske, administrative og juridiske fag» er de som bruker mest tid på betalt arbeid. Med hele 10 timer i uken ved siden av studiene. Det kan gi verdifull arbeidserfaring til studentene, men kan samtidig påvirke prestasjoner og karakterer negativt.

Håkon føler at det til syvende og sist er nødvendig å hente inn arbeidserfaring i løpet av studiet.

-Det har vært perioder hvor jeg har måttet si nei til enkelte ting. Det er fordi jeg har vært litt for mye ja-menneske. Jeg har hele veien følt at den praktiske erfaringen gjør det enklere å relatere til det teoretiske på skolen.

Small-H-kon -3- -1.jpg
Som konsulent handler også hverdagen om å balansere relasjoner, teori og praksis.


- Kunnskapsgrunnlaget hentes så klart fra studier. Jobberfaringen gir meg tilgang på et større nettverk og hvordan kunnskapen som jeg tilegner meg kan praktiseres i arbeidslivet. Det er mulig å jobbe heltid mens du er fulltidsstudent. Det kan derimot konkurrere om tiden din i ditt sosiale liv og kreve mye energi. Når det er sagt, er det også fordeler med denne tilnærmingen. Fra å avslutte skolen raskere til å opprettholde din nåværende jobb og tilhørende inntekt og fordeler.

Håkon’s 5 tips 

  1. Tenk over hva som virkelig trigger deg og gå all in!
  2. Finn ut hva som skal til for å nå dine mål
  3. Sett tydelige grenser og ikke gap over for mye på en gang
  4. Finn ut av hvor grensene dine går og bruk det til å balansere hverdagen
  5. Ikke glem å koble av og hold deg aktiv