-
Campus Bergen

BI Bergens historie

I 1985 ble BI Bergen etablert. Siden da har BI Bergen vært preget av en enorm vekst, stadig utvikling og tett kontakt med næringslivet i regionen.

Det første kullet med BI-studenter på deltid startet høsten 1985 og i 1986 startet det første kullet på heltid. Tidligere hadde Friundervisningen (nå Folkeuniversitet) holdt bedriftsøkonomikurs på deltid i Bergen med lisens fra BI i Oslo. BI tok over virksomheten og Bjørn Fjellstad ble ansatt som den første rektoren.

I “jappetiden” på 80-tallet økte interessen for å studere økonomi. Med et begrenset antall økonomistudier i regionen var det ikke overraskende at BI vokste raskt i Bergen. I løpet av de første tre årene utvidet campus Bergen studietilbudet, fra ettårig bedriftsøkonomistudier til diplomøkonomstudier på tre år. En viktig grunn til at studentene valgte BI var den sterke tilknytningen til næringslivet. BI ble oppfattet som mer næringslivsrettet og praktisk orientert enn NHH og Universitetet i Bergen. Med et stort nettverk av forelesere fra næringslivet i regionen fikk studentene relevant og praktisk undervisning.

Nye lokaler og tidlig digitalisering

I begynnelsen leide campus Bergen lokaler hos Maritime høyskole og kort tid etter kjøpte de Johanneskirkens Menighetshus i Olav Ryes vei. I 1987 flyttet BI inn i C. Sundts gate på Nordnes. Det var et lite og godt studiemiljø, studentene var stolte av å gå på BI og de fleste var på fornavn med både rektor og andre ansatte. 

Campus Bergen var teknologisk innovative, og etablerte datarom og kurs i datamaskinbruk allerede på 90-tallet. Målet var at studentene skulle være klare til å gå rett ut i jobb etter studiene. Campus Bergen tok også, som en av de første høyskolene i Norge, i bruk en egen digital læringsplattform som var utviklet av BI Nettstudier. Der kunne studentene både sjekke e-post og holde seg oppdatert på timeplaner.

Kraftig vekst og flere avdelinger 

Trond Midttun tok over som rektor i 1990. På den tiden opplevde BI - campus Bergen stor etterspørsel fra hele Vestlands-regionen og holdt lokale kurs i Sunnhordland, Kvinnherad, Fusa og Nordfjord. I 1991 startet BI en egen avdeling i Førde hvor det var 20 til 40 studenter som studerte bedriftsøkonomi og markedsøkonomi hvert år. Her var fjernundervisningen et pionerprosjekt i samarbeid med BI og Televerket, der forelesninger fra Oslo og Bergen ble direktesendt i klasserommet i Førde, frem til avdelingen ble lagt ned i 1999.

I 1992 startet Kjell Minken som rektor. Han fikk marsjordre fra BI sentralt om at campus Bergen skulle vokse. De intensiverte derfor arbeidet med å markedsføre BI som et attraktivt studiested i regionen. Det økte også satsing på etter- og videreutdanning og bygget en egen avdeling til etter- og videreutdanning i C. Sundts gate. Det ble lagt merke til i næringslivet i byen og etterspørselen økte.

Når studentene ble flere ble lokalene naturligvis for trange, og i 1995 flyttet BI til Lars Hilles gate. Det å flytte ned til sentrum gjorde at BI ble mer synlig i bybildet, som igjen bidro til å øke søkertallene ytterligere. I årene som fulgte var veksten så stor at det ble nødvendig å utvide lokalene til flere bygg i gaten.

Næringsliv og forskning

Campus Bergen har lenge hatt tett kontakt med næringslivet i regionen, både innen oppdrett og havdrift, shipping og maritim sektor, media og kommunikasjon og finans. BIs internship-program er populært hos næringslivet og bidrar med gjensidig læring og utvikling mellom studenter og lokale bedrifter.

Gjennom årene har også staben og de faglige kreftene vokst. Ved å styrke den faglige staben ved BI campus Bergen har forskningsaktiviteten økt betraktelig. Nå forskes det innen fagfeltene organisasjon og ledelse, samfunnsøkonomi, oppdrett, matproduksjon og helse.

Ned til Marineholmen

I 2011 flyttet campus Bergen inn i flunkende nye lokaler på Marineholmen, på tomten til et gammelt skipsverft. Det som på den tiden var utenfor bykjernen er nå midt i smørøyet. Det har vært en viktig milepæl å etablere seg i sitt eget bygg. Et nytt og moderne campus har også tiltrukket flere studenter og forbedret læringsmiljøet. 

Elisabeth Anfinsen Seim tok over som direktør i 2013 og har ledet arbeidet med å styrke BI, blant annet ved å utvide studietilbudet. I 2019 etablerte BI Bergen Master of Science i Ledelse og organisasjonspsykologi, og i 2021 utvidet de med Master of Science (i Økonomi og ledelse) med Major innen Finance. Masterstudiene har bedret konkurransesituasjonen til campus Bergen. Nå kan studentene gå 5 år; 3+2 i Bergen og få tittelen Siviløkonom. I tillegg har den faglige staben vokst, noe som har bidratt til økt antall lokale undervisningskrefter og flere forskningsprosjekter.  

Høsten 2023 var det ca. 3500 studenter ved Campus. 

Utdanning i Bergen er et samarbeidsorgan for alle utdanningsinstitusjonene i Bergen. Vi har deltatt i styret her de siste årene, noe som har styrket vår posisjon i byen. 

Fremtidsvisjoner

Utdannelsessektoren er i endring, både i Norge og internasjonalt. Campus Bergen har alltid vært teknologisk fremoverlent og har de siste årene økt fokuset på digitalisering. Digitale møter og bedre bruk av teknologiske løsninger bidrar til å styrke samarbeidet og samholdet mellom BI’s campuser, og digitale møteplasser gjør det mulig å jobbe på tvers av campusene. 

I Bergen satser de også på en større rekruttering av internasjonale studenter. Undervisning på tvers av utdanningsinstitusjoner, både fysisk og digitalt, gir både økt kompetanse og mulighet til internasjonal nettverksbygging. I Bergen vil de også styrke undervisningen innen sektorene som preger Vestlandet, og drømmer om å utvikle egne programmer knyttet til havet og havbruk.