-
Studieliv

Masterstudentene som har alt

Studentvennlig sentrum, enestående naturopplevelser og mye vær – Bergen byr på det meste. Men de optimale studieforholdene på BI er først og fremst menneskeskapt.

— Bergen er jo en storby, men føles likevel ikke så stort. Det passer meg fint, forteller Anette Kummen fra Tønsberg som tar en master i økonomi og ledelse med spesialiseringen Leadership and Change.

Noe av det hun liker best med byen er kompaktheten til sentrum, som gjør at man stadig møter på kjente og veien hjem fra byen er alltid kort.

— Folk her er veldig vennlige og hjelpsomme. Det finnes også mange lokale næringsklynger som BI har en tilknytning til, legger Jose Tenorio til. Han har flyttet helt fra Mexico for å ta samme program.

For Jose var det viktig å komme til et sted som var annerledes en travle hjembyen Toluca hvor det bor nesten like mange mennesker som i Norge totalt. Ikke minst størrelsen på klassen ser han på som et stort pluss for å utvikle seg faglig.

Læringsmiljø i særklasse

— Vi er bare ni studenter i klassen, så kontrasten til auditorium med flere hundre studenter er kjempestor. En liten klasse gjør det lettere å engasjere seg, sier Anette.

Det blir ikke så mye håndsopprekning, men mer naturlig prat og diskusjon, og et miljø hvor alle føler seg komfortable med å delta, forklarer hun.BI_Miljo_web - Cecilie Bannow - all rights reserved--22

— Jeg var jo selvfølgelig litt spent på hvordan det ville bli, men jeg opplever at miljøet er veldig bra. Vi både møtes på fritiden, leser sammen og alle vil jobbe i gruppe med hverandre. Så alt det der har bare flytt helt av seg selv, fortsetter hun.

For flere var det nytt å studere på engelsk, men det har, overraskende nok for Anette, også gått smertefritt. Hvis noen må lete etter et ord her og der, er det ingen som bryr seg om det.

— Det er generelt et veldig trygt og fint læringsmiljø. Det tror jeg også foreleserne ser. De forventer at vi er forberedt, og vi kan forvente at de er forberedt. Så det blir en veldig god dynamikk ut av det.

Jose legger til at studentene også forventes å tenke kritisk og helhetlig. Det kan være krevende, men han er ikke mindre fornøyd med undervisningsformen av den grunn.

— Jeg føler meg som hjemme her i klassen. Foreleserne er både kunnskapsrike og flinke til å forklare på en måte som gjør at vi forstår stoffet, sier han.

Anvendelig master

"Jeg vil jobbe som business controller i sjømatnæringen, gjerne i en av Norges hovednæringsklynger. Nå har jeg blant annet lært mye om ledelse og endringsprosesser som jeg tror vil hjelpe meg mye i fremtiden, og som komplementerer bakgrunnen min godt."

José Luis Tenorio Vilchis (Leadership and change)

I Anette sitt tilfelle handlet valget mest om å få en master som er bred nok til å holde flere dører åpne. Kombinasjonen av fagene hun har hatt så langt, gjør at hun føler hun har truffet riktig.

"Det er en såpass stor variasjon i fagene at man får en veldig bred forretningsforståelse. Jeg tror også kunnskap om endringsledelse, innovasjon og ledelse som vi fokuserer mye på, kommer til å bli ettertraktet i arbeidsmarkedet fremover."

Anette Kummen (Leadership and change)

Hun har fortsatt ikke bestemt seg for akkurat hva hun vil jobbe med, men ingen av studentene ser ut til å ha planer om å hverken dra tilbake til hjembyene sine, eller andre steder, etter studiet.

Lett å være sosial

Anette tror Bergen som studiested kan passe for de fleste, og at man ikke trenger å være redd for å ikke kjenne noen fra før så lenge man engasjerer seg i noe. Selv ble hun med på et av BIs idrettslag da hun begynte på bacheloren. Der fikk hun venner som hun fortsatt er mye sammen med i dag.

— Studielivet her er helt topp. Det finnes mange undergrupper av studentforeningen og ulike idrettslag som gjør det lettere å komme i kontakt med andre studenter og skape et miljø derfra. Hvis du bare gjør litt innsats, så er de fleste veldig åpne og hyggelige. For det er jo klart at det sosiale er like viktig som det faglige for trivselen.Grillfest BI Bergen

— Fadderuken hjelper også mye. Da blir man kjent med masse folk, legger Jose til.

Anette tror at også de som har prøvd å bo i Oslo kan oppleve Bergen som spennende og annerledes.

— Jeg bare liker atmosfæren i Bergen. Jeg har litt inntrykk av at mange fra Østlandet studerer i Oslo og derfor holder seg til vennene de har fra før av. Og det er jo greit, men hvis man vil oppleve litt mer variasjon så er Bergen en helt unik studentby. I tillegg har du fjellene, og selve sentrum er kjempefint og faktisk det jeg liker aller best med byen.