Leadership in Action
Kurset gir deg en fordypning i ledelse, der du får sette ledelsesteorier og egen erfaring i en større sammenheng. Gjennom aktive læringsprosesser får du innsikt i hvordan god ledelse kan bidra til å utløse potensialet som ligger i oss alle.
Dette lærer du:
- Hvordan ledelse kan utløse potensial i mennesker og drive utvikling i organisasjoner.
- Metoder for å utvikle ledelse gjennom refleksjon, samspill og praktisk anvendelse i egen arbeidshverdag.
- Økt selvinnsikt og forståelse for hvordan din atferd og kommunikasjon påvirker relasjoner og gruppeprosesser.
- Kritisk tenkning og evnen til å stille spørsmål rundt ledelse, organisasjon og utvikling for å bidra til fremtidsrettede løsninger.
Leadership in Action skal, som navnet sier, lære deg ledelse i praksis. Du får innsikt i moderne ledelsesteorier og hvilke krav som stilles til lederskap i fremtidige organisasjoner, blant annet knyttet til ansvarlig ledelse og bærekraft. Kurset er både prosess- og kunnskapsbasert, og spesielt utviklet for deg som er i jobb.
Kurset ser på ledelse som en mulighet for å utløse potensial i mennesker gjennom aksjon og refleksjon. Kurset skal derfor være en arena for dialog, refleksjon, læring og handling. Det tar utgangspunkt i deltakernes egne erfaringer, virkelighet, utfordringer og spørsmålsstillinger, og ”konfronterer” disse med nye ledelsesformer, aktuelle teorier, og metoder til praktisk nytenkning og refleksjon.
Gjennom prosjektarbeid og gruppeoppgaver, vil du arbeide med løsning og belysing av aktuelle problemstillinger fra egen eller annen organisasjon. Arbeidsmålene forutsetter derfor aktiv deltakelse og ansvar for egen læring i samspill med andre.
Leadership in Action passer for deg som har ledererfaring og ønsker å utvikle og formalisere din lederkompetanse, men også for deg som har ambisjoner om å kvalifisere deg for lederrollen eller nye oppgaver. Kurset vil legge til rette for samarbeidslæring og spennende møter med yrkesaktive deltakere med erfaringer fra mange bransjer.
"Det faglige pensumet i kurset har gitt meg verdifull innsikt i ulike former for lederskap. Kurset har også gitt meg nye perspektiver på egen arbeidssituasjon, for eksempel hvordan jeg bedre kan utnytte taus kunnskap."
Opptakskrav
Fullført og bestått minimum 90 godkjente studiepoeng fra høyskole eller universitet. Du må ha fylt 25 år (ila opptaksåret). Du har fire års arbeidserfaring, full tid (100% stilling).
Ta kurset alene eller som en del av en grad
Kurset gir verdifull kunnskap i seg selv, men kan også inngå som en del av en Bachelor of Management. Dette kurset er det obligatoriske avsluttende programmet i graden.
Har du høyere utdanning fra tidligere, kan du finne ut om det kan godkjennes som en del av graden her.
Gjennomføring og kursinnhold
Kurset gjennomføres over to semester og består av fem samlinger som varer en til tre hele dager. Undervisningen foregår i stor grad på campus på dagtid, men det legges også opp til samlinger utenfor campus og digitalt.
På samling fem er det et mål å samle alle trådene fra Leadership in Action og hele Bachelorgraden generelt. Som avslutning på graden vil det gjennomføres en realistisk, tverrfaglig aksjon over flere dager. Samlingen blir vanligvis gjennomført eksternt med en til to overnattinger. Aktivitetene i forbindelse med alle samlingene er dekket gjennom kursavgiften.
Det forventes at studentene bidrar aktivt og tar del i de undervisnings- og læringsaktiviteter som er planlagt ved semesterstart, inkludert deltakelse på alle samlinger.
Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.
Eksamen består av en individuell skriftlig eksamen, en individuell muntlig eksamen samt innlevering av en prosjektoppgave som kan gjennomføres i grupper på inntil 3 personer.
Oppgavene kan være direkte relevante for dine interesser og jobbsituasjon, og det finnes muligheter for å "skreddersy" både deler av kurslitteraturen og individuelle oppgaver. Det vil også bli gitt personlig veiledning til videre læring.
Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.
Språk - kurset foregår på norsk.
Samlinger høst 2025/vår 2026
- Aksjonsbasert ledelse (16. - 18. september)
I første samling setter vi scenen for aksjonslæring og aksjonsbasert ledelse. Vi tar et overordnet blikk på programmet, gir en innføring i perspektiver på ledelse og metodikken vi bruker i kurset. Videre er vi opptatt av den enkeltes rolle og hva hver og en bidrar med til ledelse og i gruppe-sammenhenger. - Kommunikasjon, samspill og selvinnsikt (4. - 6. november)
Samlingen tar utgangspunkt i hvordan samspill og kommunikasjon kan bidra til økt kunnskap for individ, gruppe og organisasjon. Videre dykker vi ned i vår egen personlighet og presenterer forskjellig perspektiver og forståelse. Hvor mye påvirker den du er, og måten du ser verden på, din læring og utvikling som medarbeider og leder? Det gis tilbud om å gjennomføre en personlighetsprofil basert på 5-faktorteorien. - Organisasjonsforståelse (13. januar 2026)
I denne samlingen ser vi på hvordan organisasjoner er avhengig av kontinuerlig læring og utvikling for å overleve. Organisasjoner forholder seg til en rekke krav, noen interne og noen eksterne og hvordan vi organiserer og fordeler arbeidet for å nå målene er en viktig ledelsesoppgave. - Ledelse som samskaping (24. - 26. mars)
Kultur skaper en viktig kontekst for ledelse, samtidig som en leder kan bidra til utvikling av organisasjonskulturen. Hva betyr ledelse på norsk når organisasjoner bli mer globalisert og mangfoldige? Det kulturelle bakteppet setter sitt preg på og utfordrer ledelse i organisasjoner. I denne samlingen setter vi fokus på tilrettelegging for utvikling og forandring, medvirkning og samskaping i en stadig mer mangfoldig arbeidshverdag. - Ledelse i aksjon – veien videre (6. - 8. mai)
Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.
- Aksjonsbasert ledelse (23. - 25. september)
I første samling setter vi scenen for aksjonslæring og aksjonsbasert ledelse. Vi tar et overordnet blikk på programmet, gir en innføring i perspektiver på ledelse og metodikken vi bruker i kurset. Videre er vi opptatt av den enkeltes rolle og hva hver og en bidrar med til ledelse og i gruppe-sammenhenger. - Kommunikasjon, samspill og selvinnsikt (11. - 13. november)
Samlingen tar utgangspunkt i hvordan samspill og kommunikasjon kan bidra til økt kunnskap for individ, gruppe og organisasjon. Videre dykker vi ned i vår egen personlighet og presenterer forskjellig perspektiver og forståelse. Hvor mye påvirker den du er, og måten du ser verden på, din læring og utvikling som medarbeider og leder? Det gis tilbud om å gjennomføre en personlighetsprofil basert på 5-faktorteorien. - Organisasjonsforståelse (14. januar 2026)
I denne samlingen ser vi på hvordan organisasjoner er avhengig av kontinuerlig læring og utvikling for å overleve. Organisasjoner forholder seg til en rekke krav, noen interne og noen eksterne og hvordan vi organiserer og fordeler arbeidet for å nå målene er en viktig ledelsesoppgave. - Ledelse som samskaping (17. - 19. mars)
Kultur skaper en viktig kontekst for ledelse, samtidig som en leder kan bidra til utvikling av organisasjonskulturen. Hva betyr ledelse på norsk når organisasjoner bli mer globalisert og mangfoldige? Det kulturelle bakteppet setter sitt preg på og utfordrer ledelse i organisasjoner. I denne samlingen setter vi fokus på tilrettelegging for utvikling og forandring, medvirkning og samskaping i en stadig mer mangfoldig arbeidshverdag. - Ledelse i aksjon – veien videre (6. - 8. mai)
Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.
- Aksjonsbasert ledelse (8. - 10. september)
I første samling setter vi scenen for aksjonslæring og aksjonsbasert ledelse. Vi tar et overordnet blikk på programmet, gir en innføring i perspektiver på ledelse og metodikken vi bruker i kurset. Videre er vi opptatt av den enkeltes rolle og hva hver og en bidrar med til ledelse og i gruppe-sammenhenger. - Kommunikasjon, samspill og selvinnsikt (18. - 20. november)
Samlingen tar utgangspunkt i hvordan samspill og kommunikasjon kan bidra til økt kunnskap for individ, gruppe og organisasjon. Videre dykker vi ned i vår egen personlighet og presenterer forskjellig perspektiver og forståelse. Hvor mye påvirker den du er, og måten du ser verden på, din læring og utvikling som medarbeider og leder? Det gis tilbud om å gjennomføre en personlighetsprofil basert på 5-faktorteorien. - Organisasjonsforståelse (28. - 29. januar 2026)
I denne samlingen ser vi på hvordan organisasjoner er avhengig av kontinuerlig læring og utvikling for å overleve. Organisasjoner forholder seg til en rekke krav, noen interne og noen eksterne og hvordan vi organiserer og fordeler arbeidet for å nå målene er en viktig ledelsesoppgave. - Ledelse som samskaping (11. - 12. mars)
Kultur skaper en viktig kontekst for ledelse, samtidig som en leder kan bidra til utvikling av organisasjonskulturen. Hva betyr ledelse på norsk når organisasjoner bli mer globalisert og mangfoldige? Det kulturelle bakteppet setter sitt preg på og utfordrer ledelse i organisasjoner. I denne samlingen setter vi fokus på tilrettelegging for utvikling og forandring, medvirkning og samskaping i en stadig mer mangfoldig arbeidshverdag. - Ledelse i aksjon – veien videre (22. - 24. april)
Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.
- Aksjonsbasert ledelse (1. - 3. oktober)
I første samling setter vi scenen for aksjonslæring og aksjonsbasert ledelse. Vi tar et overordnet blikk på programmet, gir en innføring i perspektiver på ledelse og metodikken vi bruker i kurset. Videre er vi opptatt av den enkeltes rolle og hva hver og en bidrar med til ledelse og i gruppe-sammenhenger. - Kommunikasjon, samspill og selvinnsikt (19. - 21. november)
Samlingen tar utgangspunkt i hvordan samspill og kommunikasjon kan bidra til økt kunnskap for individ, gruppe og organisasjon. Videre dykker vi ned i vår egen personlighet og presenterer forskjellig perspektiver og forståelse. Hvor mye påvirker den du er, og måten du ser verden på, din læring og utvikling som medarbeider og leder? Det gis tilbud om å gjennomføre en personlighetsprofil basert på 5-faktorteorien. - Organisasjonsforståelse (27. - 28. januar 2026)
I denne samlingen ser vi på hvordan organisasjoner er avhengig av kontinuerlig læring og utvikling for å overleve. Organisasjoner forholder seg til en rekke krav, noen interne og noen eksterne og hvordan vi organiserer og fordeler arbeidet for å nå målene er en viktig ledelsesoppgave. - Ledelse som samskaping (12. - 13. mars)
Kultur skaper en viktig kontekst for ledelse, samtidig som en leder kan bidra til utvikling av organisasjonskulturen. Hva betyr ledelse på norsk når organisasjoner bli mer globalisert og mangfoldige? Det kulturelle bakteppet setter sitt preg på og utfordrer ledelse i organisasjoner. I denne samlingen setter vi fokus på tilrettelegging for utvikling og forandring, medvirkning og samskaping i en stadig mer mangfoldig arbeidshverdag. - Ledelse i aksjon – veien videre (28. - 30. april)
Samlingen gir deltakerne trening i å anvende opparbeidet kunnskap til å løse lederoppgaver og utvikle nye muligheter, ved hjelp av dialogisk kommunikasjon, kollega-coaching og relasjonskompetanse.
Kurset inneholder flere webinarer som går felles for alle campus:
- 16. oktober
- 4. desember
- 8. januar 2026
- 5. mars
- 16. april
Forelesere
Swanberg har mange års ledererfaring fra nasjonal og internasjonal virksomhet og har forskerinteresser innen ledelse og læring.
Asting har i mange år undervist og deltatt i forskningsprosjekter innen organisering og ledelse.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Hvor mye tid studenter bruker på kurset er veldig individuelt. Du kommer til å bruke 13 fulle arbeidsdager på samlinger totalt. Lesing av pensum, skriving av fagoppgave og prosjektoppgave krever også tid, men dette arbeidet styrer du selv og du kan organisere det slik at det passer hverdagen og livet ellers.
Studieavgift
Høst 2025: 88 300 kr per studieår.
Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.
Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.
Andre priser gjelder for studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits. Enkelte unntak og variasjoner kan forekomme.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du kan stille spørsmål om det du måtte lure på.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde.