Samfunnsøkonomi I
Avslør økonomiens hemmeligheter med Samfunnsøkonomi I og oppdag økonomiske krefter som former markeder og samfunn.
Hvorfor Samfunnsøkonomi I?
Samfunnsøkonomi I gir deg begreper og modeller for å forstå både globale og regionale utfordringer og muligheter som næringslivet og samfunnet som helhet står overfor. Vi studerer hvordan individer og bedrifter tar økonomiske valg, og hvordan slike valg påvirker markeder og fordeling av samfunnets knappe ressurser. Både norsk og internasjonal økonomi har opplevd store konjunktursvingninger, og vil gjøre det også i fremtiden. Kurset introduserer modeller for å forstå slike svingninger i økonomien. Det vil si svingninger i produksjon og sysselsetting, konsum og investeringer.
Kurset bygger på CORE ECON, som er et stort internasjonalt nettverk av forskere og forelesere med en visjon om at kunnskap om samfunnsøkonomien kan bidra til en mer rettferdig, bærekraftig og demokratisk verden.
Emneoversikt
- Samfunnsøkonomi: Sentrale temaer, problemstillinger og teorier innen økonomifaget slik som inntekstulikhet, kapitalismens utvikling, og bærekraft.
- Teknologi og vekst: Økonomiske modeller anvendes for å belyse betydningen av priser, kostnader, profitt og økonomiske insentiver for utviklingen av den industrielle revolusjonen.
- Knapphet og økonomiske valg: Hvordan individer, husholdninger og bedrifter foretar sine økonomiske valg.
- Bedriften: Bedriftens rolle i markedsøkonomien og sentrale økonomiske problemstillinger knyttet til transaksjoner, styring, eierskap og kontroll i bedrifter.
- Markedslikevekten: Hvordan priser, omsetningsvolum kan påvirkes av tilbud og etterspørsel, samt hvordan samfunnsøkonomisk overskudd fordeles.
- Arbeidsmarkedet: Sysselsetting og lønnsnivå innenfor ulike bransjer og hvordan lønnsforhandlingene gjennomføres i Norge.
- Konjunkturer og økonomisk vekst: Nasjonalproduktbegrepet og sentrale makroøkonomiske størrelser, samt hva som skaper konjunktursvingninger.
- Teknologiske fremskritt: Betydningen av teknologiske fremskritt, institusjoner og politikk for økonomiske vekst.
Praktisk informasjon
-
Dette høyskolekurset er på 7,5 studiepoeng. Kurset inngår i vår valgkursportefølje. Ta kontakt for mer informasjon om hvilke grader dette kan inngå i.
Nettstudier: Kuset gjennomføres som en kombinasjon av ulike læringsaktiviteter og digitale elementer på læringsplattformen. Nettstudentene tilbys også en studieguide som skal bidra til progresjon og oversikt. Total arbeidsmengde for et kurs à 7,5 studiepoeng er ca 200 timer.
De fleste kurs gjennomfører webinarer ukentlig eller annenhver uke, med 1 - 2 timer per webinar. Webinarer gjennomføres normalt i tidsrommet kl. 17.00 - 21.00 på ukedagene mandag til torsdag.
Vær oppmerksom på at tidspunkter og hyppighet kan variere fra kurs til kurs.
-
Generell studiekompetanse gir deg opptak til dette kurset.
-
Det stilles ingen krav til forkunnskaper ut over opptakskravene.
-
Kurset avsluttes med en tre timers individuell skriftlig eksamen.
Det vil være fem arbeidskrav i løpet av semesteret, hvor minst tre må være godkjent for å få lov til å avlegge eksamen.
-
Undervisningsspråket er på norsk.
-
Pensumliste er tilgjengelig for søkere som er tatt opp på programmet inne på studentportalen. Brukernavn og passord til studentportalen får du tilsendt i forkant av studiestart.
-
Fakturering: Studieavgiften faktureres normalt i begynnelsen av hvert semester. Faktura vil du finne under Min faktura inne på studentportalen etter kursstart.
-
- Dag Morten Dalen, professor i forskning og fagressurser ved institutt for samfunnsøkonomi.