-
Ledelse

Kur mot tvilsomme løfter

Jan Ketil Arnulf

Det er en grunn til at nyttårsløfter er tvilsommere enn valgflesk. Men det finnes en kur, skriver Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om ledelse

I disse dager vil mange slutte å røyke, begynne å trimme, studere flittigere eller bli en bedre leder. Hørt den før?

Det er utrolig hvordan folk tror på intensjoner - ønsket og forsikringen om å forbedre seg. Forskere er ofte ikke bedre, det er mange gamle teorier om at folk gjør ting fordi de har bestemt seg for det. Så enkelt er det ikke.

Handler på autopilot

En tysk-amerikansk forsker ved navn Gollwitzer har vist at intensjonen om å gjøre noe bare forklarer handling hvis personen har gjort dette før. Å bestemme seg for å gjøre noe man ikke pleier er selvsagt som ethvert annet nyttårsløfte.

Årsaken er at de fleste handlinger er temmelig automatiske. Vi gjør noe fordi vi pleier det, og da er vi besluttsomme. Når vi tenker på noe nytt, åpner vi for tvil og spekulasjoner. Slike tanker skaper ofte ikke handling, bare flere tanker.

Hvem tenker mest på å slutte å røyke? Neppe de som ikke røyker. Vi har undersøkte tankene til ledere som må spare penger, og gjett hvem som tenker mest på det? Akkurat, de som har størst overforbruk. Folk som har kostnadseffektivitet under huden bare gjør det, akkurat som folk som ikke røyker.

Øv deg på nye tanker

Så hvordan kommer man seg dit? Kunsten er å komme bort fra tanker som handler OM du skal gjøre noe, og over til tanker om hvordan og når du skal gjøre det. Både tanker og handlinger blir automatiske med øvelse.

Nøkkelen ligger i å lage og øve på konkrete «gjennomføringstanker». Et eksempel fra praktisk ledelse: Når jeg kommer inn på kontoret skal jeg sette med ned med NN og be ham fortelle om utfordringer i prosjektet uten å avbryte... Sjansen er til stede for at medarbeideren etterpå føler seg verdsatt og utviklet.

Det krever en innsats, men gjentakelser automatiserer både handlinger og tanker. Det er når du bare gjør det uten å tenke over det at folk, opplever deg som den fødte leder.

Referanse:

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Dagsavisen 6. januar 2014 med tittelen "Tvilsomme nyttårsløfter".

Publisert 8. januar 2014

Du kan også se alle nyheter her.