Hvis man ber 60 unge kinesiske ledere spå om utviklingen fem år fram i tid, hva vil de si?
KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om Kina
I helgen har jeg hørt 60 unge kinesiske ledere legge fram sine bedrifters planer for de neste fem år.
Her følger et kort konsentrat av den framtida de spår. Tro det den som vil, men her satser de pengene sine:
Produksjonsindustri vil i økende grad flagges ut til lavkostland som Vietnam fordi Kina er blitt for dyrt. Den som vil satse hjemme i Kina, må satse på design og høy kvalitet. Kinesisk middelklasse vil ha designklær av ull med god kvalitet og uten tilsetningsstoffer for barna.
Kineserne ser at staben i Vietnam trenger opplæring, infrastruktur og gode systemer for helse, miljø og sikkerhet.
Kinesiske apoteker står foran en stor omveltning fordi informasjonsteknologien vil endre salg av medisiner. Om fem år er Kina verdens andre viktigste farmasimarked. Moderne lagerteknologi kombinert med IT vil redusere kostnader og plassbruk. Medisiner blir bestilt over smarttelefoner og sendes direkte hjem til pasientene. Store apotekkjeder vil bare ha enkelte, godt utstyrte forretninger i særlig tett trafikkerte strøk. Personalet skal ikke lenger hente esker i hyller, men være trenede farmasøyter som gir råd til pasientene døgnet rundt.
I 2019 vil det være minst 225.000.000 kjøretøyer på veien i Kina. Landet vil ha verdens mest avanserte og lønnsomme bilverksteder med elektronisk diagnostikk og alt-i-ett-service.
Og PC-en er nesten død, men Shenzhen vil være verdens viktigste praktiske laboratorium for framtidas digitale teknologi. Verdens største produsenter av elektroniske komponenter kommer dit fordi der blir morgendagens IT skreddersydd til rike forbrukere, utviklingsland og spesielle industriformål, med applikasjoner som ingen kan sitte i et internasjonalt hovedkvarter og drømme om.
Kanskje det ikke blir akkurat sånn. Men jeg kan knapt tenke meg noen som er mer troende til å forme framtida i sitt bilde.
Referanse:
Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Dagsavisen 17. februar 2014.