-
Ledelse

Et hav av penger

Jan Ketil Arnulf

Er det syndigere å fiske etter penger enn etter fisk?, utfordrer Jan Ketil Arnulf ved BI. Penger jakter etter gode ideer.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf om entreprenørskap

Før i tida holdt store selskaper seg med forsknings- og utviklingssentre. De finnes fortsatt, men blir færre og mindre.

Årsaken er alle entreprenørene som dukker opp over hele verden og driver innovasjonen hurtigere. Store firmaer har vanskelig for å sprenge rammene og oppdage nytt.

I stedet kan de kjøpe nye medisiner, ny programvare, nye tjenester, av noen som nesten har lykkes. Da er risikoen mindre, nytenkningen er nyere, og det store selskapet kan bruke sine muskler til å føre produktet helt fram til kundene.

Penger jakter ideer

På denne måten flyter en strøm av penger fra selskaper over hele verden ut i åpnere markeder, på speiding etter ideer som lar seg utvikle. Professor Jerome Engel ved Berkeley beskriver dette som et hav av penger i drift. Langt ute på de store verdenshavene driver store pensjonsfond og andre trege mastodonter.

Litt nærmere land fanger venture-kapital-firmaer opp deler av de store fondenes penger som de bruker til mer aggressiv jakt på mulige kupp. Og enda et lite stykke nærmere tørt land forsøker mengder av mindre firmaer å tiltrekke seg pengene for å klare seg gjennom de første vanskelige månedene og årene.

Lære å fiske i kapitalstrømmer

«Entreprenørskap» er et ord som litt for ofte forbindes med individuelle genier. Men nye ideer har lettere for å bli til konkrete produkter og arbeidsplasser i noen deler av verden enn andre.

Å fiske i havet er et seriøst yrke i Norge, selv om stadig færre gjør det. Å fiske i et hav av penger, derimot, blir oppfattet som noe for blåruss eller endog som et politisk ståsted.

Halvparten av all amerikansk venturekapital er i California, og det er interessant å se at unge nordmenn som lykkes der fordi de har lært entreprenørskap på skolen hjemme.

Jeg ser stadig at det holdes kurs i økonomi for ledere som ikke kan det, noe som får meg til å tenke på prioritering av fag i skolen. Er det synd å lære barn å fiske i kapitalstrømmer?

Referanse:

Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Dagsavisen 3. mars 2014 under vignetten Tett på.

 

Publisert 17. mars 2014

Du kan også se alle nyheter her.