-
Næringsliv

Tips til den «perfekte» CV-en

Ole I Iversen

I 2015 vil konkurransen om ledige stillinger bli hardere. Rekrutteringsekspert Ole Iversen deler her råd om hvordan du lett kan skille deg ut med CV-en din.

Først i CV’en din oppgir du navn og kontaktinformasjon. Bruk en profesjonell e-postadresse der navnet ditt inngår. Ikke bruk en e-postadresse basert på et kallenavn eller noe annet morsomt.

CV’en din må skreddersys til den stillingen du søker på. Å bruke samme CV på alle stillinger man søker på fungerer dårlig. Det er viktig å få frem det som er mest relevant for den aktuelle stillingen. Kriteriene som vektlegges finner du gjerne i stillingsannonsen. Pass på at du omtaler og dekker disse kriteriene i CV’en din.

Godt strukturert

En CV må være godt strukturert, ryddig, uten skrivefeil og gjerne på maksimum én side. Vær tradisjonell, ikke prøv å skille deg ut ved å være veldig kreativ (med mindre du søker på en kreativ jobb). Ikke legg ved bide, det øker sjansene for avsporing og for at forhold som ikke er jobbrelevant vektlegges.

Sammendrag

Før du lister opp utdanning og erfaring bør du innlede med en kort sammendrag der du beskriver hvem du er og hvilken kompetanse du har. Husk at du skal selge deg selv, men ikke overselge. Dette sammendraget bør ikke være mer enn to-tre setninger. Unngå klisjeer som for eksempel at du er en topp motivert, resultatorientert og handlekraftig person. Vær ærlig, vær deg selv, men få frem det du er best til.

Utdanning og erfaring

Dersom du er nyutdannet, lister du opp utdanningen din først. Hvis du derimot har relevant yrkeserfaring lister du opp denne først. Pass på å få med aktiviteter du har gjort i tillegg til studiene. Både ekstrajobber og andre verv og oppgaver bør nevnes.

Du kan være mer detaljert når du beskriver din siste utdanning eller jobb. Jo lengre tilbake i tid du kommer, jo mindre detaljert er du. I tillegg til utdanningssted og akademisk tittel så fortell om hvilke fagområder du har valgt, og gjerne hva masteroppgaven eller bacheloroppgaven fokuserte på.

Når du beskriver tidligere jobber så bør du i tillegg til tittel og ansvarsområde si noe om hva du har oppnådd og lært i de enkelte stillingene.

Andre kvalifikasjoner

Etter utdanning og erfaring nevner du andre relevante kvalifikasjoner som for eksempel språkkunnskaper, førerkort, sertifiseringer og IT-kunnskaper. Når det gjelder fritidsinteresser bør du i første rekke nevne de som gjør deg mer kvalifisert for den aktuelle stillingen. Å liste opp en rekke fritidsaktiviteter for så å avslutte med «og ellers er jeg glad i å gå på tur i skog og mark» kan faktisk være negativt. Det kan også være lurt å si noe om personlige ambisjoner og målsettinger du har.

Unngå hull

Unngå huller i CV’en. Har du for eksempel vært på jordomseiling eller lignende så før dette opp på CV’en. Ikke la en periode stå blank.

Sosiale medier

Vi ser en tendens til at CV-baser og profiler på sosiale medier, som for eksempel LinkedIn, erstatter de tradisjonelle CV’ene. Mange rekrutterere googler dessuten kandidater før de kalles inn til intervju. Husk derfor at du må han en interessant, spennende og oppdatert LinkedIn-profil.

Og helt til slutt, det er ikke alltid så lett å se egne skrivefeil, så få en venn til å lese korrektur før du sender inn CV’en.

Dette bør du huske på:

  • Husk relevant kontaktinformasjon lett tilgjengelig (e-post, mobil, etc.)
  • Begynn med et kort sammendrag, men skriv det til slutt
  • Er du nyutdannet bør du liste utdanning først, ellers begynner du med erfaring først
  • Skriv mest utfyllende om siste utdanning/jobb, jo lengere tilbake i tid, jo mindre detaljert
  • Angi eksakt dato for jobbskifter
  • I tillegg til tittel og ansvarsområde, si noe om hva du har oppnådd/lært i de ulike stillingene du har hatt
  • I tillegg til utdanningsinstitusjon og akademisk tittel, si noe om fagområder gjerne også viktige oppgaver du har innlevert.
  • Ha en oppdatert Linkedin profil som stemmer med det du har skrevet i CV’en
  • Få en venn til å lese korrektur på CV’en din

 

Dette bør du unngå:

  • Skrivefeil (også ordelingsfeil)
  • For lang og detaljert CV, prøv å avgrens deg til en side
  • Ikke vær for kreativ (med mindre du søker på en kreativ jobb)
  • Unøyaktigheter, feil og hull i historikken
  • Ikke legg ved bilde
  • En uformell og kameratslig tone i CV og søknadsbrev

Publisert 9. februar 2015

Du kan også se alle nyheter her.