-
Ledelse

Folk på vandring etter jobb

Jan Ketil Arnulf

Store strømmer av arbeidskraft er på vei. Holder vi oss flytende?, undrer Jan Ketil Arnulf ved BI.

KOMMENTAR: Jan Ketil Arnulf fra Kina

Årets største folkevandring ligger bak oss. På mindre enn 40 dager ble det foretatt 3.600.000.000 (!) reiser på kryss og tvers gjennom Kina. Det var alle migrantarbeiderne, studentene og førstegenerasjons bymennesker som dro hjem til familien på landet for å feire kinesisk nyttår.

Feiringen ble formelt avsluttet med lanternefestivalen sist torsdag og skapte litt bilkø i Shanghai sentrum.

En taxisjåfør beklaget seg til meg: «Alle disse upålitelige folkene utenfra! De har forandret byen til det ugjenkjennelige». 

Neste morgen leser jeg om streik i Norwegian og om svensker som sliter i Norge, og tenker på hva Odd Børretzen kunne ha sagt: «I gamle dager satt reisende pent fastspent i setet. De gikk ikke av for å søke jobb som piloter, eller for å starte flyselskaper. De betalte turreturbilletter og forsvant igjen etterpå.»

Strømmen av reisende
For taxisjåføren i Shanghai, Bjørn Kjos og pilotene er reisende både et marked og en trussel, for strømmen av reisende fører også med seg konkurrenter.

Fri flyt av arbeidskraft stanger mot de siste barrierene i verdensøkonomien.

Det spørs hvor lenge demningen holder.

I Kina er omkring 200 millioner mennesker på vandring for å finne jobb. Internasjonalt er like mange på vei til OECD-land, helst til store engelsktalende land.

Flytter etter jobb
Og flere sjekker billettprisene. Ifølge Gallup er ytterligere 700 millioner klare til å flytte til et sted med bedre jobb. Det lønner seg - en migrant øker inntekten i snitt nesten tre ganger ved å flytte på seg, selv med lavere status i det nye landet.

For hundre år siden var 75 prosent av verdens arbeidstakere bundet til landsbygda. Nå er vi på vei mot 1 prosent.

Over en milliard mennesker er på vei til byen - eller til Utlandet.

Verden er på vei mot en annen ordning og det er smertefylt.

Til høytider drar migrantene hjem til røttene sine, men etter festen er alle tilbake. Flommen kommer ikke til å snu. Sikkerhetsbeltene er åpnet. Vi får bare ta fram flytevestene og svømme.

Referanse:
Artikkelen er publisert som kommentarartikkel i Dagsavisen 9. mars 2015 med overskriften «Arbeid og folkevandring».

 

Publisert 12. mars 2015

Du kan også se alle nyheter her.