Ett av professor Benny Geys' ekspertisefelt er fiskal føderalisme. Hvordan et lands offentlige finanser forvaltes på lokale nivå.
Du ble førsteamanuensis i en alder av 33? Når visste du at du ville arbeide innen akademia?
– Det var noen år etter at jeg hadde begynt på doktorgraden, ved Vrije Universiteit i Brussel. Ulikt dagens doktorgradsstudenter hadde jeg ingen plan. Jeg er den eneste akademikeren i min familie og jeg hadde ikke den selvtilliten som jeg burde ha hatt.
Hvordan forandret det seg?
– Jeg begynte på doktorgraden fordi jeg likte forskning. Jeg likte å få et problem jeg skulle løse, likte å kaste meg over fakta og forsøke å finne et mønster som kunne bekrefter en påstand. I Brussel skrev jeg rapport etter rapport for veilederen min. Det var tidkrevende, men etter en stund oppdaget jeg at analysene mine som oftest var riktige. Jeg innså at forskningen min faktisk ledet frem til noe, og det var da ting forandret seg.
Jeg tror grunnen til at jeg liker forskning er at jeg leste så mye som barn. I Rijkevorsel i Belgia der jeg vokste opp, fantes det bare ett lite bibliotek. Etter å ha lest alle barne- og tenåringsbøkene der, fikk jeg meg bibliotekkort i en annen by i nærheten, og så gjorde jeg det samme der.
Leser du fremdeles mye skjønnlitteratur?
Mens jeg studerte leste jeg mange klassikere fra 1800-tallet, som inspirerte meg og hjalp meg med å utvikle skrivingen min. Jeg forsøker å bruke et rikt språk som fanger leseren. Samtidig prøver jeg å unngå å bruke for innfløkt terminologi.
Får du kommentarer om måten du skriver på?
– Ja det gjør jeg. De fleste setter pris på måten jeg forklarer forskningen min på. Eller de sier i alle fall det.
Ett av dine forskningsområder er fiskal føderalisme. Kan du forklare det nærmere?
– Det handler om hvordan et lands offentlige finanser forvaltes på mer lokale nivåer. Hvilke funksjoner og virkemidler som fungerer best når de sentraliseres, og hvilke som bør være desentralisert. Forskning innen fiskal føderalisme handler ofte om hvordan inntekter og utgifter fordeles på tvers av politiske funksjoner.
Hva var det som gjorde at du ble interessert i akkurat dette feltet?
– Etter doktorgraden i Brussel var jeg så heldig å få tilbud om en stilling som forsker ved forskerinstituttet WZB Berlin. Det er et fantastisk sted, der forskning er fokusert på problemer som oppstår i lokalsamfunn i en globalisert verden. Jeg kom fra et lite universitet med få ressurser, og i Berlin var jeg for første gang del av en større sammenheng. Jeg jobbet der i fem år – fem gode år hvor jeg forsket på lokale offentlige finanser og lokale offentlige avgifter.