Professor Øystein D. Fjeldstad prøver å forstå hva som skjer. Og det han ser, begeistrer ham.
Øystein D. Fjeldstad, professor ved Institutt for strategi og entreprenørskap på BI, har tenkt på fremtiden lenge. I det siste har næringslivet gjort det samme.
- Teknologien får oss til å tenke nytt om hvordan ting skal gjøres, og det skjer så utrolig raskt, sier han.
- Husk på at internett slik vi kjenner det ikke var på plass før sent på 1980-tallet – eller faktisk midt på 90-tallet for folk flest. Google og Facebook oppsto i første halvdel av 2000-tallet. iPhone kom i 2007. Ti år senere spiller smarttelefonen hovedrollen i en utrolig mengde kommunikasjon og transaksjoner, både sosiale og kommersielle. Og dette er bare begynnelsen.
Vår tenkning om hvordan menneskets arbeid bør organiseres, er i rask endring, tror Fjeldstad. Tradisjonelle sjefer kan bli overflødige etter hvert som hierarkiet må vike for arbeidsmodeller der folk samarbeider og samhandler. Mennesker og digitale enheter kommer til å arbeide side om side og hele tiden lære av hverandre.
Når begynte du å tenke alvorlig på et paradigmeskifte innen organisasjonsdesign?
- Jeg møtte professor Charles Snow på en strategikonferanse i San Diego. Vi begynte å snakke om den type aktiviteter som legger til rette for nettverk: verdinettverks-modellen. Han fortalte at han var med i et samarbeidende fellesskap som var blitt startet av flere store teknologiselskaper som IBM og Intel. Det het Blade.org. Dette var tydeligvis en organisasjon av et eller annet slag. Men den var klart forskjellig fra det vi vanligvis tenker på når vi snakker om en «organisasjon». Jo visst var den organisert, men den passet ikke inn med de tankene vi hadde om hvordan en designet organisasjon burde se ut. Da Charles B. Stabell og jeg skrev en artikkel om forskjellige modeller for verdiskaping i 1998, var en av de modellene vi pekte på, selskaper som la til rette for kundenes nettverk. Jeg hadde jobbet mye med tanken om fasiliteringsnettverk som en modell, men ikke som en måte å organisere på.
Og så kom internett?
- Etter år 2000 eksploderte antallet selskaper som passet inn i denne kategorien – organisasjoner som var utformet med en komponent som la til rette for samarbeid og samhandling mellom medlemmene. En av dem var altså Blade.org, som på det tidspunktet besto av over 300 selskaper. Vi begynte å tenke at det bredere fenomenet her var revitaliseringen av selve feltet organisasjonsdesign. Her hadde ting stått stille i 30 år. Vi hadde gått forbi de enkle hierarkiske strukturene og kommet frem til matrisestrukturen, hvor forskjellige ressurser blir anvendt på tvers av mange organisasjonsdimensjoner, som produktområder eller land. Men etter det hadde det ikke skjedd mye når det gjaldt organisasjonsprinsippene.
Men nå var noe i ferd med å skje.
- Mine kolleger og jeg begynte å snakke om hva vi kunne lære fra Blade.org-prosjektet. Vi lette etter mulige generaliseringer: Fantes det noen designprinsipper her?
Det var her min tidlige akademiske bakgrunn kom til nytte. Doktorgraden min gjaldt informasjonssystemer. Jeg var godt kjent med det objektorienterte programmeringsparadigmet, som ble utviklet av Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard ved Universitetet i Oslo i siste halvdel av 1960-tallet. Jeg hadde programmert mye i Smalltalk og C++, og det slo meg at det vi så nå, kunne beskrives i henhold til dette arkitektoniske paradigmet.
Kan du utdype det?
- Da jeg begynte å programmere som systemutvikler for Arthur Andersen & Co., nå Accenture, var nesten alle systemarkitekturer hierarkiske. Så skjedde det en endring. I dag er nesten all programmering objektorientert. Jeg fikk en aha-opplevelse: kanskje det vi nå ser innen organisasjonsdesign, er disse prinsippene – men anvendt på organisering av mennesker. Det var noe annet som også gikk opp for meg: Disse objektorienterte prinsippene har mye til felles med prinsippene bak internett-arkitekturen. Med internett og alle nettverkstjenestene som bygger på det, får vi organisasjonsdesign som ikke bare bruker internett, men som også låner prinsippene fra det. Med dette i tankene begynte vi å jobbe med en artikkel om arkitektonisk samarbeid, som ble utgitt i 2012.